Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Grenzeloos chatten gevaarlijk?

Door Esther
De tijd dat het internet gebruikt werd voor alleen zakelijke en hoogstnoodzakelijke communicatie, ligt ver achter ons. Het internet is niet langer een zakelijke, informatieve bron, maar een grote internationale speeltuin waar jong en oud zich verenigt in chatrooms, op forums en websites. Verscholen achter hun anonimiteit, lijken sommige internetgebruikers geen grenzen te kennen. "Jeugd vaker misbruikt op het internet", kopt de plaatselijke krant.

Ouders en overheid maken zich zorgen en vinden dat er meer controle moet komen, maar wat vinden fanatiek chattende jongeren zelf? Ik vroeg drie jongeren naar hun bijzondere internetervaringen.

Begeleiding voor internetgebruikers
Lissa (17) is elke dag wel een paar uur actief op het internet. Ze bevestigt dat er veel mensen met slechte bedoelingen op het internet zijn. "Ik ben naaktfoto’s tegengekomen van een vroegere vriendin op een site en iemand die via het internet aan mijn telefoonnummer is gekomen maakt er misbruik van."
Met ongeveer tien mensen die ze op internet leerde kennen heeft ze afgesproken. Goede en/of slechte ervaringen? "Met vijf ben ik nu nog vrienden en met eentje daarvan heb ik een jaar verkering gehad."
"Eén iemand ging nadat hij me gezien had, alles wat ik had gezegd tegen me gebruiken. Hij zette iedereen tegen me op en hackte me; dankzij hem ben ik veel vrienden kwijt geraakt."
Lissa vindt het een goed idee dat jongeren (vooral onder de vijftien) begeleid moeten worden bij het internetten: "Je weet nooit wat er op het internet rondloopt…"

Mannen van vijftig
Maaike (19) heeft weinig slechte ervaringen met internetten. "Het meest zit ik op het forum van Scholieren.com en op MSN en daar vermaak ik me prima. Chatten op een chatsite doe ik eigenlijk nooit."
"Via MSN heb ik een paar goede vriendschappen opgebouwd met zowel jongens als meisjes. Met een paar mensen heb ik zeer goed contact en we bellen ook vaak en soms spreken we af om wat leuks te doen."
Maaike denkt dat internet een goede manier is om vriendschappen op te bouwen, als je maar voorzichtig bent. "Ik heb eens meegemaakt dat iemand zich voordeed als een meisje van achttien maar in werkelijkheid een man van in de vijftig was."
"Gelukkig heb ik vrij weinig last van zulke figuren omdat ik al drie jaar een vriend heb en dat gelijk vertel. Dan druipen dit soort mensen al snel af."

Spamvriendschap
Wouter (16) is de eerste persoon die ik op het internet spreek die keurige volzinnen met hoofdletters en punten typt. Op een tamelijk ongebruikelijke manier heeft hij één van zijn beste vriendinnen via het internet leren kennen. Een paar jaar geleden kreeg Wouter heel veel spam binnen op zijn toenmalige hotmailadres. De meeste spammails gooide hij gelijk weg.
"Maar op een gegeven moment kreeg ik spam binnen via allerlei emailadressen waar ook gewoon namen in stonden, dus dat waren bestaande personen. Ik reageerde ook op die mails en er was één meisje dat terugmailde, zich excuseerde enzovoorts, terwijl ze er eigenlijk niets aan kon doen. Ik schreef daar weer een mailtje op en zo bleef dat maar doorgaan, tot we uiteindelijk besloten om elkaar toe te voegen op MSN. Dat heeft zo een jaar geduurd en we leerden elkaar op die manier beter kennen."
"Uiteindelijk ontmoetten we elkaar ook in het echte leven. Het klikte vrij goed en in de zomervakantie ging ik ongeveer acht keer op en neer naar het hoge noorden en het klikte steeds beter. Tot op de dag van vandaag hebben we contact."
Ondanks zijn positieve ervaring, is een stukje meer controle goed volgens Wouter, want vooral jonge kinderen zijn erg naïef. "Veel is ook bangmakerij, denk ik, want de meeste mensen op het internet zijn vriendelijk en de kans is erg klein dat er echt wat gebeurt door of via internet."

Vriendschappen komen en gaan
Op het internet kunnen vriendschappen gesloten, maar ook gebroken worden. Grenzen verlegd, en overschreden. De vraag is of het gevaar ligt bij de mensen met slechte bedoelingen op het internet, of bij het verschijnsel dat het internet steeds meer een vervanging begint te worden van het echte leven.

Tegenwoordig zijn bijzondere internetervaringen eigenlijk niet eens bijzonder meer. Gepubliceerd op 1 maart 2006