Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

De overstap van vmbo naar havo

Door Anouk

Vorige week schreef Margo over haar overstap van havo naar vwo, dat het best meeviel met die nerds op het vwo. Ik stapte vorig jaar over van vmbo-t naar havo.

En over allebei zijn nogal wat vooroordelen. Tijd om die eens uit de weg te ruimen!

60 procent = vmbo
Op het vmbo zit praktisch 60% van jouw groep 8 van de basisschool. Niet heel gek, omdat er vier ‘afdelingen’ zijn in het vmbo. Twee praktisch, één gemengd en één theoretisch om alsnog verder te kunnen op MBO niveau 4 of de havo. Waar het op neer komt is dat het vmbo eigenlijk praktisch is ingesteld. Theorie heb je ook wel, zoals de verplichte vakken Nederlands, Engels en maatschappijleer, maar daar draait het eigenlijk niet om. Leerlingen van het vmbo zijn eigenlijk de ‘doeners’.

Denkers op de havo
Dan heb je de havo, daar zit 20% van je klasgenootjes van vroeger. Hier ligt het denkniveau vergeleken met het vmbo (theoretisch) best wel hoog, dat heb ik zelf ook gemerkt. Het gaat hier om de theorie en het leren, je krijgt veel meer leerstof en de toetsen zijn ook gericht op kennis en een beetje toepassing (op het vwo heb je dit pas echt).

Leerlingen van de havo zou je de ‘denkers’ kunnen noemen, maar nerdjes zijn het zeker niet (zie de zesjescultuur).

Vmbo is niet 'minder'
Waar het eigenlijk op neer komt, is dat beide niveaus even goed zijn. Als je wat praktischer bent ingesteld, kun je beter naar het vmbo gaan, omdat je hier dan meer aan hebt. Het is geen ‘minder’ niveau, dat lijkt enkel maar zo. Ben je beter in leren? Dan ga je naar de havo, of eventueel het vwo.

Bovendien heb je mensen van beide niveaus nodig om de samenleving overeind te houden. Je hebt namelijk mensen nodig die metselaar zijn, maar ook mensen die de hele dag op kantoor zitten. Zet iemand van het kantoor maar eens in de bouw neer en de metselaar in het kantoor. De één zou last van lichamelijke klachten krijgen, de ander zich juist dood vervelen.

Gepubliceerd op 23 september 2009