CKV Allez! December

Door Bas en Gus
Welkom terug bij weer een nieuwe aflevering CKV Allez!, de vaste rubriek op Scholieren.com Magazine, waarin we je uitleggen hoe je moeiteloos een berg CKV werkstukken produceert. Iedere maand zoeken we de leukste evenementen voor je uit, zodat je heel voordelig toch flink intellectueel uit de hoek kunt komen. Dit zijn onze tips voor december!

IDFA
1 t/m 4 december / bioscopen Amsterdam / € 7,50 per film
Op het International Documentary Festival Amsterdam zie je enorm veel documentaires in een wel heel kort tijdsbestek. Creatieve filmmakers uit de hele wereld laten hun maatschappelijk relevante documentaires zien over allerlei onderwerpen. Van een geheime maanlanding door de Russen (The First On The Moon), tot intieme momenten op openbare plekken (What I'm Looking For). Waarmee maar weer eens wordt bewezen dat documentaires absoluut niet saai hoeven te zijn!
CKV-suggestie: kies je favoriete documentaire en bedenk welke maatschappelijke betekenis de maker wil overbrengen met zijn film.
IDFA

Chanoeka
Vanaf 26 december / gratis

Ross uit Friends heeft het er best vaak over; zijn favoriete feestdag Chanoeka. Een Joods lichtfeest ter nagedachtenis aan het Chanoeka-wonder. Het lijkt dus een beetje op kerstmis, maar dan acht dagen lang en met een gigantische chanoekia in plaats van een kerstboom. Wat dat allemaal precies inhoudt kun je ontdekken op de speciale themarondleiding in het Joods Historisch Museum. Nog leuker is het natuurlijk om Chanoeka te vieren bij een Joodse familie thuis. Dan krijg je als alles goed gaat aardappelpannenkoekjes en met jam gevulde oliebollen, terwijl je al Maoz Tsoer zingend met de sjamasj de lichtjes aansteekt.
CKV-suggestie: beschrijf eerst wat je zelf denkt van het Chanoeka-feest en ga daarna langs bij een Joods gezin om meer te weten te komen over hun beleving van het feest. Zijn er verschillen? Hoe zijn die ontstaan?
Joods Historisch Museum

Kunstmarokkanen
December tot februari in Groningen, Maastricht, Den Haag en Utrecht / gratis
Tien jonge Nederlands-Marokkaanse kunstenaars exposeren hun werk door het hele land. Dat betekent veel ultramodern kunstgeweld en een frisse kijk op de multiculturele samenleving van nu. Zelf meepraten kan ook, want je kan met de kunstenaars in debat. Wat heeft hun culturele achtergrond nou precies te maken met hun werk? Kunnen de normen en waarden van Balkenende eigenlijk wel hand in hand gaan met multiculturele kunst? Tijd voor een goed gesprek in de donkere dagen voor kerst, of lekker ontspannen kunst checken. Wij tippen de innerlijke chaos en vormelijke oppervlakkigheid van Hamid el Kanbouhi.
CKV-suggestie: hoe zie je de Marokkaanse achtergrond van de kunstenaars terug in hun werk?
Kunstmarokkanen

Rineke Dijkstra
Tot 6 februari 2006 / Stedelijk Museum Amsterdam / €4,50 voor scholieren en studenten

Rineke Dijkstra (geboren in 1959 in Sittard) fotografeert al heel haar leven lang van alles en nog wat, maar vooral mensen. Haar mooiste portretten, waarmee ze over de hele wereld prijzen heeft gewonnen, zijn nu allemaal te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Nog nooit stonden sexy chicks in badpak uit het Oostblok zo dicht bij verwilderde Spaanse toreadors. Unieke beelden met heel veel emotie. Genoeg stof dus voor minstens zeven hoofdstukken analyse, discussie en reflectie over de betekenis van portretfotografie, wat ons betreft.
CKV-suggestie: analyseer het werk van Rineke Dijkstra en beschrijf het verhaal achter drie foto's die je interessant vindt. Waarom is een portretfoto een goede manier om dit verhaal te vertellen?
Stedelijk Museum

Heb jij een tip voor CKV Allez! of beleef je zelf af en toe intieme momenten op openbare plekken? Laat een berichtje achter. Ook tips voor CKV Allez! januari zijn welkom: bas@scholieren.com. Gepubliceerd op 24 november 2005