Buitenlandse Reis part. 2
Ik heb het overleefd!
Zoals jullie weten (vorige column) heb ik net een week Napels achter de rug. Ik zal de culturele details van deze uiterst educatieve reis weglaten en slechts een verslag geven van de hel van een terugreis.
Vol van alle indrukken en avonturen had iedereen aan het einde van de Napelsweek toch wel zin om naar huis te gaan. Dinsdag was het dan zover; om vier uur zouden we met de bus richting Olanda gaan. Er moest eerst echter ‘even’ gewacht worden op mensen die bij de politie aangifte van gestolen goederen gingen doen. We kwamen erachter dat Italië naast chaotisch verkeer ook bureaucratie kent, want na een vertraging van twee uur veroorzaakt door luie, espressodrinkende Italiaanse politieagenten met corrupte koppen, konden we dan eindelijk vertrekken.
Enkele uren later moest er van buschauffeur gewisseld worden in Milaan. De GPS bewees zijn nut weer eens; we verdwaalden en pas anderhalf uur later hadden we de beste man dan eindelijk opgepikt.
Deze chauffeur hield er duidelijk een andere rijstijl op na, want prompt stonden we enkele uren in de file. Nu waren we het wel gewend, aangezien Napolitanen verkeersregels hebben om te breken en we bij de stadswandelingen constant de aroma van uitlaatgassen en motoren in onze neus hadden, maar leuk was anders. Gelukkig lag bijna iedereen te maffen (in de meest vreemde houdingen)…
De volgende dag leek alles soepel te verlopen, maar schijn bedriegt. De airco begaf het en de busmaatschappij besloot een nieuwe bus te sturen. Aardige poging tot service, jammer dat het teniet ging doordat we weer anderhalf uur op de bus moesten wachten.
Toen we eindelijk weer op weg konden, werd er achterin de bus een protestkreet (‘Rotbus! Rotbus!’) aangeheven.
De bus bleek zijn imago eer aan te doen want bij Venlo viel de versnellingsbak eruit…
Om iedereen te troosten werd er gegeten bij de McDonalds. Na twee uur arriveerde er een nieuwe bus en konden we eindelijk de laatste kilometers naar huis af leggen.
Gelukkig hoef ik volgend jaar niet meer.
Gepubliceerd op 24 mei 2004