Baarnsch Lyceum krijgt anonieme klap om de oren

Door Esmee

In Nederland hebben we vrijheid van meningsuiting en dus ook de vrijheid om te schrijven wat we maar willen. Ergernis alom toen het schoolbestuur van het Baarnsch Lyceum (de school waar vroegah prins Willem-Alexander les kreeg) weigerde een kritisch stuk te plaatsen op hun leerlingensite Animo.

Als reactie hierop richtte iemand anoniem een blog voor het Baarnsch op: de Lyceumpenner.

De "penners" nemen geen blad voor de mond en vooral het nieuwe schoolhoofd krijgt het zwaar te verduren.

Tijd om met een kritische blik naar deze site te kijken. Is de Lyceumpenner een sneue poging van een stel opgefokte tieners om aandacht te krijgen of een blog met potentie? 

Twee kampen
Ik krijg de indruk dat de penners hun school in twee kampen hebben verdeeld. Aan de ene kant staan de conservatieve scholieren. Aan de andere kant het naar modernisering strevende schoolbestuur.

Zo zijn de leerlingen vóór de oude conciërge, het oude logo, de oude school/rookregels en natuurlijk de oude rector.

Vervang in de vorige zin oude met nieuwe en je hebt het beleid van het schoolbestuur. Het minpuntje aan dat beleid is de conservatieve censuur voor leerlingen, maar verder zie ik het probleem niet zo.

Uitgekauwd en uitgespuugd
plaatje:2:rightOf die censuur nu wel of niet overdreven wordt, laat ik me verder niet over uit. Maar wat ik wel kan zeggen, na de site Lyceumpenner eens aan een kritische blik onderworpen te hebben, is dat er kinderachtig veel uitgehaald wordt naar hun rector mevrouw Verstaeten. Zij wordt betrapt, bespuugd en belachelijk gemaakt door de anonieme schrijvers. 

Ze hebben zelfs een afkraakrubriek naar haar vernoemd: het Carolientje.
Hier naast is er één te zien.

Geen woorden, maar daden
De rode draad in het bestaan van de Lyceumpenner is dat alles de schuld van het schoolbestuur is. Zij wordt niet alleen beschuldigd van censuur, maar ook van het verzwijgen van problemen.

Maar in plaats van woorden zouden daden misschien meer effect hebben. Vooralsnog blijven de daden uit en houden de penners het op de easy way out: anoniem leraartje pesten, inclusief spotprenten.

Veilig door anonimiteit
Wel wordt er stevig ingehakt op de school. Waarom doet de schoolleiding daar dan niets tegen?

Simpel, niemand weet wie de verantwoordelijke is. Iedereen, de beheerder en de penners, blijft anoniem. Mmm, het leflevel daalt daardoor wel aanzienlijk.

Wie zou het zijn?
Misschien is het wel mevrouw Verstaeten zelf.
Ha.

Gepubliceerd op 6 juli 2010