Around the world in 80 days

Door Mari
Intro

Jules Verne, wie kent 'm niet. Met zijn avonturenromans spreekt hij heden ten dage nog steeds genoeg tot de verbeelding voor weer een film gebaseerd zijn boek "De wereld rond in 80 dagen".
Dit maal zette regisseur Frank Coraci zijn tanden erin. Eerder regisseerde hij The Wedding Singer en The Waterboy, films met Adam Sandler. In deze film een heel ander soort komiek: Steve Coogan. Hem ken je wellicht uit de film 24 Hour Party People.

[Afbeelding:526]

Plot
Steve Coogan geeft gestalte aan Phileas Fogg, een excentrieke uitvinder. Hij probeert wanhopig waardering te krijgen voor zijn uitvindingen bij de Royal Academy of Science, maar het conservatieve hoofd van deze Academie, Lord Kelvin (een onuitstaanbare Jim Broadbent), ziet niets in Phileas en laat geen gelegenheid benut om hem belachelijk te maken. Op een gegeven moment lopen de gemoederen zo hoog op dat Phileas en Lord Kelvin een weddenschap aangaan: Eerstgenoemde moet een reis om de wereld volbrengen in 80 dagen, hetgeen een onmogelijke opgave leek in die tijd. Op het spel staat de positie van hoofd van de Academie. Phileas neemt op reis zijn nieuwe butler mee. Deze man, genaamd Passepartout (Jackie Chan), doet zich voor als een Fransman en heeft zo zijn eigen redenen om snel naar China af te willen reizen. Uit zijn geboortedorp is namelijk een Jade Boeddhabeeldje gestolen, dit beeldje behoedde het dorp al eeuwen voor rampspoed en ondergang. Het is dus belangrijk dat het zo snel mogelijk teruggaat naar de tempel.
De twee gaan op reis, Phileas vol goede moed en Passepartout met het boeddhabeeldje in zijn bagage. Onderweg komen ze de vele kleurrijke figuren tegen, waaronder de Franse kunstenares Monique (Cecile de France), die zich bij hen aansluit. Natuurlijk doet Lord Kelvin vanalles om de twee te dwarsbomen. Ook het beeldje zorgt voor heel wat problemen.

[Afbeelding:527]

Arnie
Net als in de originele film is ook Around the world in 80 Days niet gespeend van cameo's. Dit zijn kleine gastrollen door bekende acteurs, soms zo klein dat een keer met de ogen knipperen genoeg is om hem of haar te missen. De opvallendste cameo in deze film is toch wel van Arnold Schwarzenegger. Zijn hilarische optreden als een Oosterse prins was zijn laatste Hollywoodklus voordat hij tot gouverneur van de staat Californë werd gekozen.

[Afbeelding:525]

Conclusie
Wanneer het genre 'avontuur' je ligt, zou ik deze film zeker een bezoekje brengen. 80 Dagen reizen zijn in twee uur film gestopt, dus er valt genoeg te zien. Daar staat wel tegenover dat de plot te wensen overlaat en de humor van Jackie Chan wel je ding moet zijn. Na het lezen van deze recensie weet je in ieder geval wat je te wachten staat.
Gepubliceerd op 12 augustus 2004