Aanstaande student: je wordt arm

Door Nienke

De eindexamens zijn in volle gang, een nieuwe generatie studenten wordt klaargestoomd. Intussen publiceert de politiek haar verkiezingprogramma’s en rekende het CPB ze door. Wat betekent dat voor ons aankomende studenten? Problemen, problemen en nog eens problemen. Geldproblemen vooral.

Onbetaalbaar
Studiefinanciering kost de overheid op dit moment een kleine €4,9 miljard, een bedrag dat nog flink aan het oplopen is door een stijgend aantal studenten. Over een ding zijn de PvdA, VVD, D66 en GroenLinks het eens: “De basisbeurs (uitwonend 264 euro) is simpelweg niet betaalbaar in de toekomst.” Alleen over de maatregelen om het wel betaalbaar te krijgen, is nog verdeeldheid.

Sociaal of niet
Zo wil de VVD dat de studiefinanciering een sociaal leenstel wordt en dat scholen de mogelijkheid krijgen om meer collegegeld te vragen. Nu betaalt iedere student standaard 1672 euro per collegejaar, welke opleiding hij ook doet. Bij een sociaal leenstelsel krijg je een lening in plaats van een beurs, die je “op een haalbare manier kan aflossen”. Ook de PvdA wil de studiefinanciering als sociaal leenstel, maar deze partij wil het collegegeld gelijk (laag) houden. 


D66 wil alleen een sociaal leenstel onder voorwaarde dat het vrijgekomen geld in onderwijs wordt geïnvesteerd en dat de terugbetalingstermijn van studieschulden wordt verlengd naar 20 jaar (dat is nu 15 jaar). Het CDA van Balkenende wil hoger collegegeld, terwijl de SP, ChristenUnie en PvdDieren de studiefinanciering hetzelfde willen houden. En last but not least: GroenLinks wil de studiefinanciering juist omhoog, wat betaald moet worden uit een kleine inkomensafhankelijke hogeronderwijs-belasting voor afgestudeerden. Oftewel, eerst krijg je meer geld van de overheid en als je afstudeert moet je extra belasting betalen.

Lamaar?
Wie eindexamen doet heeft wel wat anders te doen dan zich hier zorgen over te maken. Ik ben nog niet zo ver en heb dus meer tijd om de krant te lezen en me af te vragen wat de plannen betekenen. Is het erg dat wij straks met hogere studieschuld zullen afstuderen? Zijn er mensen die er vanwege het geld helemaal niet meer aan beginnen? Als jij straks alles moet lenen, zie je het dan nog wel zitten - of ben je er eentje uit de grote groep ‘wie dan leeft die dan zorgt?’

Gepubliceerd op 25 mei 2010