Napster

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 6e klas vwo | 1320 woorden
  • 16 maart 2001
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
35 keer beoordeeld

Ik ben een geboren piraat. Als scholier al kocht ik nooit muziek. Als er een elpee uitkwam die ik graag wilde hebben, wachtte ik rustig weken, zonodig maanden, tot een ander in mijn buurt hem kocht of kreeg. Vervolgens leende ik hem en nam hem op. Dat ik dan niet de platenhoes bezat, woog niet op tegen het zoete besef, dat ik de muziek mooi voor niks en noppes had verworven.

Tegenwoordig hoef ik er dankzij Napster de deur niet meer voor uit..

Ik ben bijvoorbeeld al een paar weken op zoek naar een bepaald liedje. Ergens op aarde, ik zou niet weten welk continent, is op dit moment zowaar iemand op het internet aanwezig met een nummer dat ik al weken zoek. Binnen 6 minuten staat het liedje op mijn computer, misschien zet ik het ooit nog eens op een cd.

Stelling: Napster mag niet verboden worden

Wat is mp3?

mp3 is een muziekformaat waar bij veel is weg gelaten. bv

o Na harde tonen hoor je even niks

o Buiten mensenlijk bereik

o Tijdens harde tonen geen zachte tonen op andere ferquenties

- Normale mensen horen geen verschil

- Hier zijn mp3 bestanden veel kleiner dan gewonen muziek bestanden

Wat is Napster?

- Napster is een uitwisselings programma voor mp3’s

- Napster is gratis te gebruiken

- Met Napster kan je mp3’s binnen halen van de computers van de andere Napster-gebruikers.

- Gemiddeld kan je van 50.000 Napstergebruikers muziek binnen halen.

- Dus er is bijna altijd het gene wat je zoekt.

- Op Napster is veel illigale muziek te vinden, zo zijn alleen platen uit de top40 er te vinden.

Van cassetebandje tot Napster

1965 cassetebandje uitgevonden, platenmaatschappijen bang voor het illigaal kopieren, blijkt onterecht

1982 cd uitgevonden door Philips

1991 Mp3 bedacht op een Duitse universiteit, waardoor muziek bestanden erg klein werden.

1995 Uitvindig cd-brander, platenmaatschappijen vragen om een verbod op het maken van cd-branders maar worden niet aan toe gegeven

1998 Doorbraak van Mp3 op het internet, de snelhied van het internet is nu zo genomen dat het downloaden van mp3’s vrij redelijk gaat

1999 Shawn Fanning richt Napster op.

De 18-jarige Shawn Fanning was een fanatieke verzamelaar van muziekbestanden op het Internet, hij was echter niet tevreden over het huidige aanbod daarvan op het Internet. Hij besloot tot het schrijven van een computerprogramma voor het uitwisselen van die bestanden. Hij sloot zich drie maanden op in zijn kamer met zijn Laptop en schreef levend van pizza’s en Redbull het inmiddels beroemde computerprogramma. Omdat hij al snel doorhad dat hier een markt voor was besloot hij zijn idee commercieel uit te buiten met zijn bedrijfje Napster, zijn bijnaam op de middelbare school.

Actualiteit De Amerikaanse platenkoepel RIAA begint een proces tegen Napster omdat de dienst zou aanzetten tot piraterij

Sommige bands zoals Metallica en Dr. Dre steunen dit proces, anderen zoals The Offspring denken dat Napster voor een betere relatie met fans kan zorgen.

Volgens de eerste uitspraak moet Napster alle muziekbestanden verwijderen waarop auteursrecht rust, dit zou natuurlijk het einde van Napster betekenen.

Napster gaat in beroep, totdat er een uitspraak in hoger beroep is geweest hoeft Napster zijn poorten niet te sluiten.

Inmiddels wordt de waarde van Napster geschat op enkele honderden miljoenen dollars

2000 Maart: Rechtzaak van de RIAA tegen Napster wegen piraterij

Juli: Napster verliest rechtzaak, gaat in beroep en mag voorlopig doorgaan.

November: Bertelsman neemt voor enkele tientallen miljoenen dollars een belang in Napster.

Argumenten tegen Ÿ De volgende bepaling is opgenomen in het wetboek, afdeling auteursrecht: Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap, kunst of muziek, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.

Het lijkt vrij duidelijk duidelijk dat door het gebruik van Napster deze bepaling wordt geschonden.

Volgens zowel platenmaatschappijen, artiesten en andere belanghebbenden daalt door het gebruik van Napster de cd-verkoop. Dit kan de volgende gevolgen hebben:

De kwaliteit verminderd, geen investeringen. Platenmaatschappijen zullen alleen investeren in nieuwe talenten, als er uitzicht is op het terugverdienen van deze investeringen. Als door de dalende cd-verkopen de kans op het terugverdienen kleiner wordt, zal er niet geïnvesteerd worden en blijven we met de huidige Madonna’s en U2’s zitten. Dit alles leidt tot een verschraling van het aanbod en is niet in het belang van de muziekconsument.

Het muziekaanbod op Napster is niet altijd van goede kwaliteit. Het gebeurt vaak genoeg dat er met een liedje ‘gerommeld’ is of dat de geluidskwaliteit slecht is. Echte fans die een cd van een groep in bezit willen krijgen zullen daarom de voorkeur geven aan de officiële cd van een groep, zodat de kwaliteit vaststaat.

Argumenten voor Ÿ Meer keuzevrijheid. Op dit moment is het zo dat er alleen de muziek horen die “goed gekeurd’ is door de platenmaatschappijen. Bij Napster ben je op geen enkele manier gebonden aan het aanbod van de platenmaatschappijen, je kiest gewoon de muziek uit die jou het meest bevalt.

Ÿ Kans voor onbekend talent. Napster houdt niet alleen in het downloaden van muziek, maar omdat Napster een soort ruilbeurs is, kun je ook zelf muziek aanbieden op Napster. Dit biedt een uitgelezen mogelijkheid voor onbekende artiesten om hun muziek aan te bieden aan mensen over de hele wereld.

Ÿ Makkelijker aan muziek te komen. Als je een leuk liedje hoort op de radio kun je 2 dingen doen: op de fiets door de regen naar de drukke platenzaak met chagrijnige verkoper om daar de cd te kopen. Je kunt ook gewoon de naam van het liedje intypen op Napster en binnen 5 minuten staat het op je computer.

Ÿ Alle muziek op Napster is gratis, terwijl de nieuwste cd’s meestal 25 tot 45 gulden kosten.

Ÿ Het argument van de platenmaatschappijen dat de cd-verkoop daalt valt niet zonder meer aan te nemen. Uit recent onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen op Napster naar muziek luisteren die niet op de radio te horen is, een gedeelte van deze mensen zou tot aanschaf van cd’s overgaan. Andere onderzoeken weerspreken dit echter, het laatste woord hierover is dus nog niet gezegd.

ü Een onderzoek in de Verenigde Staten lijkt aan te tonen dat Napster zijn tol begint te eisen in de platenverkoop. Volgens SoundScan, een onderdeel van VNU, worden er bij winkels die in de buurt liggen van Amerikaanse universiteiten aanzienlijk minder cd\'s verkocht. De steekproef is voornamelijk gehouden in de omgeving van onderwijsinstellingen, omdat de muziekpiraterij daar het weligst tiert.

ü Recente Amerikaanse verkoopcijfers van CD\'s lijken er op te wijzen dat de muziekindustrie weinig last heeft van Napster. In de eerste zes maanden van 2000 zijn de verkopen met 8 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een eerder onderzoek leek juist het tegenovergestelde aan te tonen. Volgens de platenmaatschappijen zou deze stijging zonder Napster veel groter zijn geweest.

Conclusie Het is duidelijk dat de huidige situatie niet voort kan duren, ondanks dat niet helemaal duidelijk is of Napster de cd-verkoop daadwerkelijk schaadt, moet er een oplossing gevonden worden.

Op muziek rust nu eenmaal auteursrecht en daar kan niet zomaar voorbij aan gegaan worden, aan de andere kant mag de consument niet het gemak van downloaden van muziek van het Internet worden ontnomen.

Een mogelijk oplossing voor deze patstelling zou een betaalde variant van Napster kunnen zijn, hierin kan zowel rekening worden gehouden met de belangen van de artiesten als met de consument. De platenmaatschappijen en artiesten zijn weer verzekerd van inkomsten en de keuzevrijheid van de muziekconsument blijft in stand.

Met deze betaalde variant is pas eerlijke concurrentie mogelijk tussen Napster en de platenmaatschappijen , de platenmaatschappijen kunnen dan met een product komen dat bijvoorbeeld een betere kwaliteit garandeert. dan nu met Napster het geval is.

Napster verbieden heeft naar onze mening geen zin, de consument heeft nu eenmaal, zoals eerder uitgelegd, behoefte aan deze dienst en is waarschijnlijk bereid hiervoor te betalen.

Bronvermelding Het dossier van de Volkskrant over Napster
Webwereld.nl
Het Wetboek van Strafrecht
En Napster.com

REACTIES

B.

B.

dag maarten!

Je hebt echt een heel mooi stukje geschreven over de voor en nadelen van het gebruik van napster voor platenmaatschappijen en de consumenten. Ik ben momenteel bezig met een dergelijk onderzoekje voor een vak, en wil je hierbij mijn complimenten geven! Thanx!!

23 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.