Luxemburg

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • groep 7 | 1083 woorden
  • 5 maart 2002
  • 390 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
390 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.

Meld je aan!

Spreekbeurt: Luxemburg

Een klein stukje geschiedenis:
Luxemburg hoorde vroeger bij Nederland.De Nederlandse koningen Willem I, II en III waren ook staatshoofd van Luxemburg. In 1890 stierf Willem III. In Nederland werd hij opgevolgd door Wilhelmina de oma van kon. Beatrix. Luxemburg had toen een wet waarin stond dat vrouwen geen staatshoofd mochten zijn. In Lux. werd W. III opgevolgd door Adolf van Nassau (uit Duitsland). Later toen ook de zoon van Adolf geen zonen had, werd de wet in Luxemburg veranderd. Toen kon een vrouw daar wel staatshoofd worden.

Band met Nederland:
Je kunt nog steeds zien dat Nederland en Luxemburg vroeger met elkaar verbonden waren. Omdat hun vlaggen de kleuren rood-wit-blauw hebben.Alleen is de kleur blauw van de Luxemburgse vlag wat lichter.
Met Belgie en Nederland vormt Luxemburg de Benelux.Ze hebben samen een organisatie. Vooral op het gebied van handel.

Een klein land:
Van de drie Benelux-landen is Luxemburg het kleinst. Het is bijna net zo groot als Drente. Er wonen ong. 390.000 mensen. De hoofdstad Luxemburg,incl. de voorsteden, heeft ong. 90.000 inwoners.

Taal:
De officiele taal van Lux. is Frans maar de meeste mensen spreken er Letzeburgs.Dat is een dialect met veel Duitse woorden.

Betalen met geld:
In Luxemburg kun je betalen met Luxemburgse maar ook met Belgische-francs ze zijn evenveel waard.Hieruit kan je merken dat ze veel samenwerken.

Kerk:
In Lux. zijn er veel mensen Rooms-katholiek. Net als in Belgie.
Twee delen:
Het Groot-Hertogdom Lux. is verdeelt in twee stukken:
1. het noordelijk deel, dat men de Oesling noemt;
2. het zuidelijk deel, dat het Gutland (,,goed land’) heet en dat is ong. twee keer zo groot.

Oesling:
De Oesling bestaat uit hoogvlakte. Die een verbinding vormt tussen de Belgische Ardennen en de Duitse Eifel. Het is een tamelijke onvruchtbare streek. Je hebt er steile hellingen bedekt met bos en veel rivieren. Er liggen schilderachtige dorpjes en stadjes. Waar veel toeristen komen. Een beroemd stadje is Clerveaux.

Gutland:
Dit deel is ook aantrekkelijk voor toeristen. Dit deel ligt lager en er wordt veel akkerbouw en veeteelt uitgeoefend. Het is een vruchtbaar gebied. Het klimaat is zachter dan in het noorden. Het Gutland heeft ook mooie stadjes,o.a. het middeleeuwse Echternach.
Middenin het Gutland ligt de mooie hoofdstad Luxemburg. Het was een vestingstad. Aan de ruines van de forten kun je zien hoe sterk de vesting is geweest. In de stad staan veel oude gebouwen.

Klein Zwitserland:
Tussen Noord- en Zuid- Lux. is een gebied dat heet Klein Zwitserland. Hij wordt zo genoemd omdat hier vele rotspartijen zijn. Daarom zijn er hier vele wandelroutes. Die voeren de toerist langs allemaal mooie plekjes waar hij met de bus niet kan komen. Vooral voor mensen die in een drukke stad leven, is Klein Zwitserland een aantrekkelijk vakantie gebied.

Wijnbouw:
Aan de zuidoostkant wordt het Groot-Hertogdom Lux. begrensd door de rivier de Moezel. Langs de rivier worden wijndruiven gekweekt. Als het een ,,goed wijnjaar” is, kan het Luxemburgse deel van het Moezeldal wel 10 miljoen l. vandeze drank opleveren. De Moezelwijn die in Lux. wordt gemaakt, is witte wijn. De druiven worden overigens ook gebruikt voor het bereiden van druivensap. Het Moezeldal is ook een mooi gebied. Veel mensen gaan er in de wijnoogst naar toe. Maar ook in de zomer is het Moezeldal een mooi gebied.

Bier:
In Lux. zijn 5 industriele brouwerijen. De bekendste zijn: Diekirch en Bofferding. Ze brouwen meestal lichtere pilsbieren.

Ijzererts zorgt voor welvaart:
Luxemburg verdient natuurlijk veel geld van de toeristen die er komen. Maar dat is niet genoeg om van te leven. Aan wijnbouw verdienen ze natuurlijk ook veel geld. Maar ook dat is niet voldoende. Aan landbouw kunnen ze ook niet veel geld verdienen want er niet overal vruchtbare grond. De boerenbedrijven zijn echter klein en leveren ook niet genoeg op om het land welvarend te maken. Toch is Lux. een welvarend land dat komt door de ijzererts, dat in het zuiden van Lux. is gevonden.

Dagbouw en schachtbouw:
Dit ijzererts wordt voor een deel gedolven in de dagbouw en voor een deel in de schachtbouw. Ontginnen in dagbouw betekent dat men niet eerst helemaal een diepe gang hoeft te maken om bij de erts te komen. Ontginnen in schachtbouw betekent dat men eerst een gang naar beneden graaft. De dagbouw is natuurlijk veel gemakkelijker en goedkoper dan de schachtbouw.

Hoogovens:
De ijzererts wordt naar het zuiden gebracht naar de hoogovens. Om de ijzererts te laten smelten heb je olie nodig of steenkool. Steenkool gebruikt bijna niemand meer alleen oude fabrieken. De meeste gebruiken olie. Het smelten van de ijzererts levert ,,ruw ijzer” op. Daar worden in grote fabrieken die ook in zuid-Lux. staan, allerlei producten gemaakt, zoals: spoorrails, bruggen, hijskranen, huishoudelijke apparaten, enz. Hieraan hoe belangrijk het ijzererts voor Lux. is. Heel veel mensen in het land verdienen er hun brood mee. Het zal niet lang meer duren of de ijzererts in de bodem op is. Deze delfstof zal snel uitgeput zijn. Ze gaan dan de ijzerts uit andere landen halen bijv. Zweden. Maar dat zou een lastig zijn omdat Lux. niet aan de zee ligt. Daarom zullen de Lux.burgers zuinig moeten zijn met de ijzererts.

Natuursteen:
Naast ijzererts heeft Lux. nog een belangrijke delfstof natuursteen.
Een deel van Lux. bestaat uit harde rotsen. Dit gesteente wordt in steengroeven – ook weer in dagbouw – ontgonnen. In de Oesling kan je bijv. leisteen vinden. Dat werd vroeger in Nederland o.a. gebruikt als dakbedekking voor kerken. Jullie over- of grootouders kennen de leien misschien van school. Vroeger gebruikte men dat gesteente nl. om er met een griffel op te schrijven. Andere gesteente die in Lux. worden ontgonnen, zijn zandsteen en kalksteen. Zandsteen wordt gebruikt voor aardewerkindustrie en kalksteen voor de cementindustrie.

De bossen:
Ruim een-derde van het grondgebied bestaat uit bossen. Lux. is een belangrijke houtproducent. De jaarlijkse houtproductie bedraagt ruim 300.000 kubieke meter, waarvan het grootste gedeelte wordt het geexporteert. Bossen zijn fijn voor toeristen. In de bossen leven nog wilde zwijnen en verschillende soorten herten.

Onderwijs:
Lux. is een modern land. De kinderen moeten net als bij ons verplicht naar school. Er is dus een leerplicht. Het basisonderwijs is gratis. Jongeren die willen studeren gaan vaak naar andere landen o.a. Belgie en Frankrijk.

Lux. fijn vakantieland:
Het land is goed bereikbaar over de rails en wegen.
In Lux. zijn veel hotels en campings. Ze staan meestal op mooie plekjes in de natuur of in een dorp. Wat de toeristen vooral mooi vinden zijn:de bossen, dalen, oude stadjes, kastelen, prachtige wandelroutes, campings, hotels en jeugdvakantiehuizen.

REACTIES

H.

H.

mooi verslaggie meid heb et goed unnen gebruiken danke en ik heb er een 9 op gekregen haaha dankjewel kussies marco

20 jaar geleden

J.

J.

danku voor u spreekbeurt door u zal ik misschien een goeie punt hebben maar bon mijn leerkracht is heel vervelend en zo en hij zal mij direct zegge dat het van internet komt maar ik kan goe nederlands dus kan ik hem zegge dat ik het ben allé ik laat u en nog 1000X danku daaaaag antwoord mij a.u.b

20 jaar geleden

R.

R.

werksuk gemaakt met deze info . en ik heb een 10

14 jaar geleden

L.

L.

ik heb een 10 +
heel bedankt doei
groetjes anoniem

13 jaar geleden

F.

F.

eindelijk iets bruikbaars nice
en super bedankt

13 jaar geleden

T.

T.

bedankt!!
Mooie spreekbeurt, alleen is er wel een beetje weinig over de toerisme. ik doe hier zelf ook mijn spreekbeurt over en kan veel van deze site halen. nog eens, super bedankt!

12 jaar geleden

L.

L.

he cool bedankt ik denk dat ik een goed punt ga krijgen.

11 jaar geleden

J.

J.

Wat is de kleur van Luxemburg eigenlijk (zoals oranje bij Nederland)?

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.