Metro van Parijs

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 897 woorden
  • 8 februari 2002
  • 152 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
152 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Een rechtenstudie met betekenis, waar wil jij je hart voor inzetten?

Bij de bacheloropleiding Law in Society aan de VU ontdek je hoe je actuele maatschappelijke thema’s kunt aanpakken met een juridische bril.

Inhoudsopgave:

· Voorwoord
· De geschiedenis van de metro van Parijs
· De veranderingen van de metro van Parijs door de jaren heen
· De RATP en de RER
· Feitjes over de metro van Parijs
· De metro in het algemeen
· Nawoord
· Literatuurlijst

Voorwoord

Dit werkstuk gaat over metro van Parijs. Wij hebben dit onderwerp gekozen, omdat het ons leuk leek iets over dit onderwerp te leren kennen. Jammer genoeg is er niet veel te vinden over de metro van Parijs. Toch willen we er iets over gaan vertellen.

De geschiedenis van de metro van Parijs

De metro van Parijs is ontstaan aan het eind van de negentiende eeuw. Er was toen een wereldtentoonstelling waarvoor de metro is aangelegd.
Het woord metro komt van het franse woord: Métropolitain. Met métropolitain worden de spoorwegen die de hoofdstad liggen en door de stad bestuurt worden bedoeld. Het was oorspronkelijk een bijvoeglijk naamwoord wat iets aangaf wat van de hoofdstad is en daardoor wordt beheerd. Later is dit woord een zelfstandig naamwoord geworden.

De metro is één van de beste transportsystemen van de hele wereld. Het is makkelijk, onttrokken aan het zicht en het is een snelle en meestal veilige manier van reizen.

De verandering van de metro van Parijs door de jaren heen

Aan het eind van de negentiende eeuw was er nog maar één metrolijn in Parijs. Degene die was aangelegd voor de wereldtentoonstelling. Door de jaren heen zijn er echter steeds meer lijnen bijgekomen. Het metronet van Parijs telt inmiddels 13 metrolijnen. Elk met een eigen nummer.
De metro heeft in bijna elk arrondissement in Parijs een station, de één oud, de ander heel modern.
Met zijn vele stations is metronet van Parijs één van de grootste.
De metrostations zijn eenvoudig te herkennen aan hun grote \'M\'in een cirkel (de borden van tegenwoordig) of aan hun stijlvolle Art Nouveau- ingangen van rond de eeuwwisseling (de borden van vroeger, ontworpen door Hector Guimard).
Er zijn door de jaren heen natuurlijk ook vele verschillende soorten metro\'s geweest, zoals in eigenlijk elke stad.

De RATP en de RER

De RATP is als een soort RET hier, het onderhoud en beheert de metro\'s en zorgt voor de aanleg van nieuwe lijnen.
De RER is weer iets anders dan de gewone metro\'s van de RATP. De RER is in 1969 geïntroduceerd. De RER is een stelsel van forenzentreinen die in het centrum van Parijs onder de grond rijdt en in de buitenwijken boven de grond. De RER lijnen sluiten aan op die van de RATP en werken ook op dezelfde manier. De wagons van de RER zijn alleen iets groter en de RER gaat ook naar de buitenwijken van Parijs en wat nog handiger is, ook naar de luchthavens van Parijs. De RER rijdt dieper onder de grond en gaat daarbij ook harder.
Er zijn vier lijnen van de RER: A, B, C en D. Alle treinen van de RER dragen een naam.
De RER- stations zijn makkelijk aangegeven met een groot rond logo, waar de letters in staan.
Voor de RATP metro\'s kan je alleen een tweede klas kaartje kopen, terwijl je voor de RER metro\'s ook een kaartje voor de eerste klas kunt kopen.
De netten van de metro en de RER sluiten in het stadscentrum bij bepaalde punten op elkaar aan, zodat je makkelijk kunt overstappen.

Feitjes over de metro van Parijs

De metro van Parijs rijdt van halfzes \'s ochtends tot 1 uur \'s avonds.
Je kunt heel makkelijk zien waar je moet zijn en hoe de buurt waar je bent eruit ziet, door de vele borden die overal hangen. Je kunt ook bij elk station een plattegrond krijgen van de stad of van het deel waar je moet zijn.
Ook de aansluitingen op andere lijnen en de RER- lijnen zijn goed aangegeven door borden die in de stations hangen.
Kaartje worden verkocht bij de ingang van de stations. Sommige stations hebben automaten waar je kaartjes kunt kopen, andere hebben een loket. Je kunt met je kaartje dan door de poortjes die bij de perrons staan.

De metro in het algemeen

De eerste metro werd in 1863 in Londen aangelegd. Aanvankelijk werd hij aangedreven met een stoommachine. De ondergrondse lijn was op veel plaatsen voorzien van ventilatiegaten om de stoom af te voeren.
De eerste elektrische metro werd in 1890, ook in Londen, in gebruik genomen.
Doordat de bouwhoogte van de tunnels van de metro niet te hoog mag zijn, worden de metro\'s gevoed door een aparte stroomrail.
Door veel staanplaatsen te maken in de metro\'s kunnen er 30-40.000 reizigers per uur in één richting worden vervoerd.

Nawoord

Het is jammer dat er zo weinig informatie over dit onderwerp te verkrijgen is, want we hadden nog wel wat meer willen vertellen over de metro van Parijs.
Het is leuk om iets meer over de geschiedenis van het handigste vervoermiddel van Parijs te weten te komen, ook omdat de meeste van ons zelf elke dag met de metro komen.
We zullen hieronder nog een kaartje laten zien wat je nodig hebt om met de metro te kunnen reizen. Want er bestaan ook niet veel plaatjes van de metro of de stations.

We zijn ook nog naar de Alliance Française geweest om daar informatie te verkrijgen, maar op de dagen dat wij daar waren, was de bibliothecair er niet, dus konden we ook geen boeken bekijken.

Literatuurlijst

· Capitool reisgidsen: Parijs
· Let\'s Go, city guides: Paris
· Working and living in Paris
· Summa encyclopedie en woordenboek

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.