1: Inleiding
Anne frank wordt op 12 juni 1929 geboren in Frankfurt aan de main (Duitsland). Anne heeft een zusje, Margot, dat drie jaar ouder is. De familie Frank is joods, maar dat is niet zo bijzonder, want in Duitsland wonen in die tijd honderdduizenden joden. In die jaren gaat het slecht met Duitsland. Miljoenen mensen zijn arm en velen zijn werkloos. Er is een politieke partij de NSDAP (Een partij van de nazi’s), die steeds meer aanhangers krijgt. Hitler is de leider. Hij zegt dat het Duitse volk het knapste volk en het beste Volk is van de hele wereld. Waarom is er dan toch ellende? “Dat komt door de joden”, zegt Hitler. “Stem op mij. Ik zal Duitsland weer groot en sterk maken.” Steeds meer Duitsers geloven hem en stemmen op Hitler. In januari 1933, als Anne Frank drie jaar is, wordt Hitler de baas in Duitsland.
2: De haat tegen joden
De familie is joods. In Duitsland worden de joden tot zondebok gemaakt. Ze krijgen overal de schuld van. Op allerlei manieren maakt Hitler de Duitsers wijs dat joden slecht zijn. Hij schreeuwt het door de radio, het staat in alle kranten, je ziet er films over in de bioscoop. En steeds meer Duitsers beginnen de onzin te geloven. Veel mensen vinden het wel gemakkelijk. Nu hoeven ze niet echt meer over de oorzaken van de problemen na te denken. Er komen steeds meer maatregelen tegen de joden. Joodse kinderen mogen bijvoorbeeld op school niet meer tussen niet-joodse kinderen zitten. Vader en moeder Frank zijn erg ongerust, maar dat proberen ze voor hun kinderen verborgen te houden.
Anne verhuist naar Amsterdam
Vader en moeder Frank voelen zich niet langer veilig in Duitsland. Veel joden worden op hun werk ontslagen en ze worden uitgescholden en gepest. Joden, maar ook niet-joden, die hun mond open doen om te protesteren, worden mishandelt of gevangen genomen. De nazi’s sluiten tegenstanders op in concentratiekampen. Velen vinden daar de dood. Steeds meer mensen besluiten om te vluchten, ook de familie Frank. In 1933 verhuizen ze naar Amsterdam, waar vader Frank een bedrijf begint. De familie Frank leeft zeven jaar rustig en onbezorgd in Amsterdam, totdat het Duitse leger in 1940 Nederland binnenvalt.
Iedereen hoopt dat het mee valt.
In de nacht van 10 mei 1940 wordt Nederland bezet door Duitse soldaten. Het is oorlog. Na een paar dagen geeft Nederland zich over. De familie Frank probeert nog te vluchten, maar dat lukt niet. Ze zitten in de val, net als alle andere joden in Nederland. Ze zijn bang: worden zij nu ook mishandeld en vervolgd, net zoals de joden in Duitsland. In het begin lijkt de bezetting wel mee te vallen. Maar dat is schijn. Niemand weet dat de nazi’s van Nederland een Duitse provincie willen maken. Ook weet bijna niemand dat er een heleboel maatregelen tegen de joden worden voorbereid. Het eerste jaar merkt Anne er niet zoveel van de bezzeting. Ze gaat gewoon naar school.
3: Anne moet een jodenster dragen.
Na de zomer van 1941 komen er allerlei maatregelen tegen de joden. Ze worden steeds meer apart gezet. Op haar dertiende verjaardag, op 12 juni 1942, krijgt Anne een dagboek. Daarin schrijft ze onder andere over de maatregelen tegen de joden. ‘Jodenwet volgde op jodenwet en onze vrijheid werd beknot. Joden moeten een jodenster dragen; joden moeten hun fietsen afgeven; joden mogen niet in de tram; joden mogen niet in een auto, joden mogen allen van 14.00 tot 17.00 uur boodschappen doen; joden mogen alleen naar een joodse kapper’. Maar nog steeds kan niemand vermoeden wat de nazi’s werkelijk van plan zijn. Hitler heeft namelijk in het geheim besloten dat alle elf miljoen joden in Europa moeten worden vermoord. Alle joden zullen eerst naar concentratiekampen worden gebracht. Margot is een van de eersten die te horen krijgen dat ze naar een ‘werkkamp’ moeten
Gedicht van Ida Vos
Vlinder
Zij draagt een vlinder op haar jurk
Die niet meer fladderen kan
Felgeel en er staan letters op die ze niet lezen kan
Het hoe, waarom. Begrijpt ze niet
Ze kan er niet naar vragen
Ze is zes jaar nu en ze moet haar eigen vlinder dragen
Eens komt ze vrij
Ze zal dan ruw die gele vlinder afrukken
Misschien gaat ze dan
Heel heel blij
Een paardebloempje plukken.
Met een vlinder bedoelt ze een jodenster en met de letters die ze niet kan lezen bedoelt ze het woord ‘jood’
4: Onderduiken
Anne hoort van haar vader dat ze gaan onderduiken. Achter het bedrijfsgebouw aan de Prinsengracht staat een kleiner hij aangebouwd, dat leeg staat: het achterhuis. Later komen er nog vier andere onderduikers bij. Ze maken gordijnen voor de ramen en ze moeten heel stil zijn, zodat de mensen die overdag in het bedrijf werken ze niet kunnen horen. Ze weten dat er zware straffen staan op het onderduiken. Voortdurend is er de angst voor ontdekking. Niemand weet hoelang de oorlog zal gaan duren. Anne schrijft regelmatig in haar dagboek. Het wordt haar beste vriendin. In Nederland zijn er duizenden joden die willen onderduiken. Maar onderduiken is moeilijk. Er zijn naar weinig niet-joden die durven te helpen, want dat is strafbaar. Joden moeten meestal ook kostgeld betalen, maar de meeste joden hebben daar niet genoeg geld voor.
De onderdrukking neemt toe
Meer dan twee jaar zit Anne Frank ondergedoken. Twee jaar waarin ze nooit naar buiten mag. De onderduikers leven dagelijks met de angst om ontdekt te worden. De meeste dagen zijn verschrikkelijk saai. Soms horen de onderduikers verhalen over wat er buiten gebeurt. Miep de baas van het bedrijf die de familie frank helpt vertelt over de jodenvervolging en over het voedsel, dat steeds minder de duurder wordt. Ze horen ook dat de meeste Nederlanders steeds meer een hekel aan de Duitse bezetter beginnen te krijgen. Maar bijna iedereen houd zijn mond, want anders kun je gearresteerd en mishandeld worden. Net als de familie Frank luisteren veel mensen stiekem naar de radiozender uit Engeland, die ‘radio Oranje’ genoemd wordt. Daarop horen ze dat de Duitsers de oorlog aan het verliezen zijn. Daardoor krijgt iedereen weer hoop.
5: Hulp, woede, angst en moed
Anne heeft veel bewondering voor de mensen die zich tegen de Duitsers verzetten en voor degenen die hulp bieden aan mensen die door de Duitsers worden gezocht. Het wordt steeds duidelijker dat Duitsland de oorlog zal gaan verliezen van de bondgenoten van Engeland. De onderdrukking neemt toe en het verzet wordt steeds sterker. Er zijn verzetsgroepen die de Duitsers op allerlei manieren dwars zitten. Als de Duitsers deze verzetsmensen te pakken krijgen, loopt het meestal slecht met ze af. Mensen uit het verzet moeten ook vaak onderduiken, zodat er in Nederland steeds meer onderduikers komen. De mensen in het Achterhuis hopen dat de oorlog snel afgelopen zal zijn. Veel langer houden ze het niet meer uit.
Zonder de hulp van Miep Gies en de andere helpers van de familie Frank zou het niet mogelijk zijn geweest om onder te duiken. Verschillende medewerkers van het bedrijf van Otto Frank zijn betrokken bij de zorg voor de onderduikers. Miep, Bep, meneer Kugler en meneer Kleiman zorgen samen voor voedsel, voor kleding enz. Het is streng verboden om joden te helpen, maar toch doen zij het . Zo zijn er duizenden mensen in Nederland die hun leven op het spel zetten om andere mensen het leven te redden. De mensen die helpen nemen een enorme verantwoordelijkheid op zich. Anne schrijft in haar dagboek dat het hun helpers soms bijna te veel wordt, want ook zij zijn natuurlijk bang voor ontdekking. Hulp aan onderduikers is een vorm van verzet tegen de Duitse bezetters.
6: Moord op miljoenen joden
Op 4 Augustus 1944 worden de onderduikers uit het Achterhuis gehaald door Duitse en Nederlandse politieagenten. Iemand heeft ze verraden. Anne en de andere onderduikers worden naar een concentratiekamp overgebracht. Anne leeft een half jaar. In maart 1945 sterft ze. Haar vader Otto Frank is de enige van de onderduikers uit het Anchterhuis die de concentratiekampen overleeft. Als hij terugkomt geeft Miep hem Anne’s dagboekpapieren. Anne is een van de zes miljoen joden die in de oorlog door de nazi’s zijn vermoord. Anne Franks dagboek is door tientallen miljoenen mensen over de hele wereld gelezen. Anne is daar door het bekendste slachtoffer van de jodenvervolging. Door haar verhaal kun je je ook iets beten voorstellen wat de vervolging voor de zes miljoen andere mensen heeft betekend.
7: Dit mag nooit meer gebeuren
In mei 1945, twee maanden na Anne’s dood, is de oorlog afgelopen. Iedereen in de hele wereld is geschokt door alle verwoestingen en het enorme menselijke leed. Men is vast besloten dat zoiets nooit meer mag gebeuren. In 1945 worden de verenigde naties opgericht en alle landen beloven dat ze voortaan de mensenrechten zullen handhaven. In hetzelfde jaar wordt het dagboek van Anne Frank uitgegeven. Het dagboek van Anne Frank herinnert ons aan een tijd waarin discriminatie en racisme de hoofdrol spelen. Een tijd waarin mensen werden vervolgd en vermoord omdat ze ánders’ waren. Ook nu in onze tijd zien we hoe mensen overal in de wereld worden onderdrukt en vervolgd. Velen moeten vluchten naar een ander land. Door Anne’s verhaal weten we hoe het is om vervolgd te worden en hoe belangrijk het is dat er mensen zijn die je respecteren.
8: vragen
1: Kan je je voorstellen dat mensen in Hitler geloven? Eigen mening. 2: Waar woonde fam. Frank eerst? In Duitsland in Fankfurt aan de Main.
3: Waarom moeten joden een jodenster dragen? Hitler wil weten wie er joods is
4: Met hoeveel mensen zaten ze in het Achterhuis? 8 mensen
5: Hoelang hebben ze ondergedoken? 2 jaar
6: Als jij zou moeten onderduiken wat zal je dan meenemen? Eigen mening.
7: Hoe oud is Anne geworden? 16 jaar
8: Wie heeft het concentratiekamp overleefd? Otto Frank
Spreekbeurt
Ik hou mijn spreekbeurt over Anne frank omdat ik veel over haar gehoord heb en het me daarom wel een interessant onderwerp leek.
Anne Frank werd op 12 juni 1929 geboren in Frankfurt aan de Main in Duitsland. De familie Frank is joods, maar dat is wel logisch want in Duitsland wonen in die tijd 100duizende joden. In de jaren dat Anne frank leefde ging het slecht met Duitsland. Miljoenen mensen zijn arm en velen zijn werkloos. Er is een politieke partij de NSDAP, die steeds meer aanhangers krijgt. Hitler is de leider. Hij zegt dat het Duitse volk het knapste en het beste volk is van de hele wereld. Waarom is er dan toch ellende denk je dan? “ Dat komt door de joden”, zegt Hitler. “Stem op mij ik zal Duitsland weer groot en sterk maken.” Steeds meer Duitse geloven hem en stemmen op Hitler. In januari 1933, als Anne Frank 3 jaar is, wordt Hitler de baas in Duitsland. Als Hitler de baas is dan zegt hij tegen iedereen dat de joden slecht zijn. Hij schreeuwt het door de radio en het staat in alle kranten. Steeds meer Duitsers die beginnen er in te geloven. Veel mensen die vinden het wel makkelijk.nu hoeven ze steeds minder aan de oorzaken van de problemen te denken. Er komen steeds meer regels voor de joden. Bijvoorbeeld mogen de joodse kinderen niet meer in een klas met niet-joodse kinderen zitten. De vader en moeder Frank zijn erg ongerust maar ze proberen het verborgen te houden voor de kinderen.de vader en moeder van Anne Frank voelen zich niet prettig meer in Duitsland. Veel joden worden ontslagen door niet-joden. Joden maar ook niet-joden die protesteren die worden gevangen of worden mishandeld. Het Duitse leger die sluit de joden op in concentratiekampen. Velen gingen daar dood.veel mensen gingen vluchten en ook de Fam. Frank. In 1933 verhuizen ze naar Amsterdam, waar de vader Frank een bedrijf begint. De fam. Frank leeft zeven jaren rustig en onbezorgd in Amsterdam, totdat het Duitse leger in 1940 Nederland binnenvalt. In de nacht van 10 mei 1940 wordt Nederland bezet door de Duitse soldaten. Het is oorlog. Na een paar dagen geeft Nederland zich over. De fam. Frank probeert nog te vluchten, maar dat lukt niet. Ze zitten in de val, net als alle andere joden in Nederland. Ze zijn bang: worden zij nu ook mishandeld en vervolgd, net zoals de joden in Duitsland. In het begin lijkt de bezetting wel mee te vallen. Maar dat is fout. Niemand weet dat het Duitse leger van Nederland een Duitse provincie willen maken. Ook weet bijna niemand dat er een heleboel maatregel tegen de joden worden voorbereid. Het eerste jaar merkt Anne Frank er niet zoveel van de bezetting. Ze gaat gewoon naar school. Na de zomer van 1941 komen er allerlei maatregelen tegen de joden. Ze worden steeds meer apart gezet. Op haar dertiende verjaardag, 12 juni 1942, krijgt Anne Frank een dagboek. Daarin schrijft ze onder anderen over de maatregelen tegen de joden. ‘jodenwet volgde op jodenwet en onze vrijheid werd beknot. Joden moeten een jodenster dragen; joden moeten hun fiets afgeven; joden mogen niet in een tram; joden mogen niet in een auto; joden mogen alleen van 14:00 tot 17:00 boodschappen doen; joden mogen alleen naar een joden kapper’. Maar niemand weet nog wat het Duitse leger echt van plan is. Hitler heeft namelijk in het geheim besloten dat alle joden door heel Europa dood moeten. Alle joden zullen eerst naar concentratie kampen worden gebracht. Margot het zusje van Anne Frank is een van de eersten die te horen krijgt dat ze naar een werkkamp moeten. Anne frank hoort van haar vader dat ze gaan onderduiken. Achter het bedrijfsgebouw staat een kleiner huis aangebouwd, dat leeg staat: het achterhuis. Later kwamen er nog 4 andere onderduikers bij. Ze maakte gordijnen en hingen die op en ze moesten heel stil zijn. Want ze wisten dat er een grote straf stond op onderduiken. In die tijd schreef Anne Frank veel in haar dagboek. Meer dan 2 jaar zat Anne Frank ondergedoken. 2 jaar waarin ze nooit naar buiten mocht of ook maar even een keer niezen. Soms hoorde Anne Frank verhalen van wat er buiten gebeurde. Miep de baas van het bedrijf die de familie Frank helpt vertelt over de jodenvervolging en over het voedsel, dat steeds minder duur wordt. Anne frank heeft veel bewondering voor de mensen die tegen de Duitsers verzetten of voor degene die hulp bieden aan mensen die door de Duitsers worden gezocht. Zonder hulp van Miep en Gies en de andere helpers van de fam. Frank zou het niet mogelijk zijn om te onderduiken. Miep, bep, meneer kugler en meneer kleiman zorgen samen voor het voedsel, voorkleding enz. het is streng verboden om de joden te helpen, maar toch doen zij het. Anne schrijft in haar dagboek dat hun helpers soms bijna te veel wordt, want ook zij zijn natuurlijk bang voor ontdekking. Hulp aan onderduikers is een vorm van verzet tegen de Duitse bezetter. Op 4 augustus 1944 worden de onderduikers uit het Achterhuis gehaald door Duitse en Nederlandse politieagenten. Iemand had ze verraden. Anne en de andere onderduikers worden naar een concentratie kamp overgebracht. Anne leeft daar een half jaar. In maart 1945 sterft ze. Haar vader Otto Frank is de enige van de onderduikers uit het achterhuis die het overleeft. Als hij terug komt dan geeft Miep hem Anne’s dagboek papieren. Anne is 1 van de 6 miljoen joden die in de oorlog door het Duitse leger zijn vermoord. Anne franks dagboek is door tientallen miljoenen mensen over de hele wereld gelezen. Anne is daar door het bekendste slachtoffer van de jodenvervolging. Door haar verhaal kun je je ook iets beter voorstellen wat de oorlog van 1940 in Duitsland heeft betekend voor 6 miljoen andere mensen.
REACTIES
1 seconde geleden
M.
M.
hallo Diana ,
ik ben mandy en ik ben 10 , en ik woon in schiedam. Ik wou even zeggen dat ik ja voor dit zou ik je een 10 geeven . Ik maak er geen werkstuk over maar ik gebruik het voor mijn verzameling van oorlog verguuren ,ik hoop dat je nog mer van dit soort GOEDE werkstuken maakt.
XXXXXXXX - jes mandy
22 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
het is een leuk werkstuk ik heb er heel veel aan
dat wou ik ff zeggen
22 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
dit werkstuk was goed te gebruiken,
dus dankjewel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
XXloesjeXX
p.s. dankjewel
21 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
hoi
je werkstuk ziet er goed uit ik denk dat ik er wel wat aan heb
21 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
ik wil even zeggen dat ik jou werkstuk helemaal geweldig vindt wat voor cijfer had juh? nou van mijn kreeg juh een 9.5!!!!
21 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
echt een super goede spreekbeurt ik denk dat ik er heel veel aan heb ik geef jou een 9,8
9 jaar geleden
C.
C.
ik von het een hele goede en interessant werkstuk met veel informatie en ik denk dat ik hier wel wat mee kan.
xxx claudia xxx
21 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Hyee
k vond het heel goed k heb zelf me werkstuk over anne frank gehouden
heel leerzaam om te lezen
en ook zielig
majah k ga weer
doeiii *
19 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
hajhaj!!
ik heb je werkstik helemaal gelezen!!
vet goed!!
ziet der wel mooi en goed uit:D(Y)
naja doeidoei(K)(K)xxxxxxxxx hanna:)
19 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
hallo,
ik wilde ff zeggen dat ik je werkstuk heel goed vindt!
de groeten
19 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Deze werkstuk heeft geen plaatjes, best wel jammer maar ik vind hete egt goed van mij krijg je eenn 9,5
13 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
ik vind het zo een goeie werkstuk ik heb het zelf ook gedaan x
12 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Dankje voor dit te maken ik gebruik het voor heel me werkstuk
12 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
vet goed !!!!!
dankzij jou bespaart het me heel veel tijd
12 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
eva dit is niet bedoelt om te kopieren en dan te plakken en in te leveren
das gwn jammer als je dat doet...
ik zeg niet dat je het gaan doen maar alsnog
12 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
srry ik vind het niet zo goe want iemand die het over anne frank gaat houden moet ook zeggen hoofdstuk 1 anne fran of 2 ofzoo srry een 6
11 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
Ik ik dit ook wel jammer dat je geen hoofdstukken hebt gezegd en dat je bij die hoofdstukken ook had gezegd waar dat hoofdstuk over ging.
11 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
wat goed heel erg bedankt je hebt me erg gevholpen met het stuk onderduiken kan ik gebruiken voor mijn werkstuk...
11 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
goeiee ik leer er egt van en ga zo dooor
11 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
er staat niks over haar dagboek
11 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
ik vond het echt een goede spreekbeurt en ik geef er een 9.3 voor.
11 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
ik vond het echt een goede spreekbeurt en ik geef er een 9.3 voor.
11 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
super leuk ik heb de vragen gebruikt en ik heb een 9 super
10 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Hallo ik vind dit echt super goed ik wil mijn werkstuk over Anne frank houden en me moeder kwam hier mee en ik vind het echt super leuk en de website is goed .
9 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
mooi werkstuk kon ik ook maar zo eentje make echt super vet. maak nog meer!
9 jaar geleden
AntwoordenX.
X.
bedankt, ik heb er wat aan gehad;)
8 jaar geleden
AntwoordenG.
G.
Dit is een werkstuk voor groep 7, dit is toch niet in je eigen woorden ?! vooral het laatste hoofdstuk.
8 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Echt veel informatie heb er veel aan gehad
8 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
dankje nu heb ik eindelijk goede info ga zo door!!!
8 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
ik heb een 8,1 gehaald nou eigenlijk is dat best wel goed toch. ik geef dit site een 10???
7 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
super goed gedaan en interesant onderwerp xxx
7 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
Super goed gedaan, ik zou het een 8.5 geven. Let wel een beetje op de spelling, je hebt hou zonder een "D" geschreven. Verder is het helemaal prima! XXX Dini
7 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
het is echt heel goed het werkt goed voor jouw cijfers
7 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
Hoi Diana, ik ben Armanda en ben 10 jaar. Ik wauw effe zeggen dat je echt een hele goeie werkstuk (spreekbeurt) hebt gemaakt. je hebt me ook goed geholpen met mijn werkstuk te maken betankt!!!
7 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
ECHT EEN HELE GOEDEN SITE DIT PERFECT
7 jaar geleden
Antwoorden#.
#.
op welk consentratie kamp waren ze geweest
6 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Groep 8 kamp
6 jaar geleden
#.
#.
ik geef het een 9
6 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
ik vind haar best leuk die anne frank hoor van dewi
6 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Wauw, echt top! ik geef een 10!
6 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
ik ga zelf ook mijn werkstuk over anne frank doen en hier haal ik goeide inf uit !!!!!
ikgeef een dikkee
10!!!!!!!
6 jaar geleden
Antwoorden