Gedroomde kansen door Tom Pauka

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
Boekcover Gedroomde kansen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1470 woorden
  • 28 juli 1999
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
8 keer beoordeeld

Boekcover Gedroomde kansen
Shadow
Gedroomde kansen door Tom Pauka
Shadow

Titel Gedroomde kansen

Titelverklaring Hans hoopt met een nieuwtje thuis te komen (dat Leif een zoon van de Poldi\'s is). Als het hem zelf niet lukt het uit Leif te krijgen is Lisa zijn enige kans. Dit loopt uit de de hand (Leif doet het met Lisa). Hans weet het antwoord nu wel, maar nu is hij Lisa wel kwijt. Hans wil Lisa terug. Onno komt precies op het goede moment, dit is zijn kans om weer bij Lisa in de buurt te komen (een droom kans).

Opdracht Het boek is opgedragen aan Lidwi

Genre Het is een roman. zowel avonturistisch (Lisa en Hans (twee geliefden) beleven vanalles met de ouderen) als psychologisch (Lisa ontdekt dat ze niet eeuwig bij Hans wil blijven en vlucht).

Thema Jeugdliefde

Idee Relaties die al op jongere leeftijd zijn ontstaan kunnen op den duur geen stand houden.

Motieven - Scheiden van elkaar (Lisa weg bij Hans)(Onno weg bij familie) - Afhankelijkheid (Hans heeft mensen nodig die hem helpen, Lisa en Onno bij het opsporen van Lisa). - Samen sta je sterk. (De ouderen begrijpen dat Lisa en Hans krap bij kas zitten en bestellen nooit iets, bouwen met z\'n allen meubels in de kerk. Hans is niet sterk zonder Lisa).

Opbouw Het boek is verdeeld in drie delen: Kronieken (9 t/m 12) : familiebeschrijving Deel 1 (13 t/m 174) : onderverdeeld in 9 genummerde hoofdstukken. Deel 2 (175 t/m 327) : onderverdeeld in 11 genummerde hoofdstukken.

Personen Hans Helming (\'34) : -was verwoed bokser -afhankelijk -reisleider -heeft relatie met achternichtje

Lisa Wassertrilling (\'37) : -buitenechtelijk kind (half Joods) -als elfjarige naar Helmings, haar moeder krijgt hartkloppingen van haar. -relatie met Hans (bang voor terugkeer naar haar moeder)

Leif Kretschmar : -Zweedse handelaar in etalage materiaal. -compleet, volgens Hans voelt hij zich nooit ongemakkelijk -gebruikt Lisa -heeft zeer lange wimpers

Eddy Walstro : -getrouwd, twee kinderen -wethouder (politiek wonderkind)

Bejaarden:

Onno Schoonhoven : -minstens twee kankers -valt op vreemdste momenten in slaap -gaat met Hans naar buitenland om begrafenis te regelen (samen met Lisa)

Mevr. Wolder : -telkens als ze hartaanval krijgt gaat ze biechten, de persoon waarbij krijgt slechte dingen over zichzelf te horen -moet steeds pilletje onder de tong

Co en Tini van Egmond : -Co is regelneef (houd ook boekhouding bij) en van zelfde partij als Walstro

Mnr. en mevr. Schaap : -katholiek en willen daarom niet meer naar de \"soos\" van Hans

Mvr Ham : -rollen biskuit voor maagzweer -was bij hartaanval van mevr. Wolder en wil niet meer bij haar op de kamer.

Ferry Laagwater : -oude loodgieter

De Poldi\'s ( Oom Jannis en tante Georgina) -oom zoekt glasscherven en rolstenen voor Leif, is erg teruggetrokken -tante is kruidenvrouwtje -zijn vluchtelingen en zijn daardoor zoon kwijtgeraakt

Tante Erna: -moeder van Lisa -zint op wraak omdat ze in de 2e W.O. is afgezet

Tijd Het verhaal is niet chronologisch. Het verhaal speelt in 1959 en de flashbacks gaan terug naar 1948.

Perspectief Er is een ik-verteller. Je leest het verhaal vanuit Hans. Je hebt een Psychisch perspectief van binnenuit.

Ruimte Het verhaal speelt voornamelijk in Griekenland (Athene en Sparta) maar het langst in de kerk (framboos) in Skoutari. Deel twee speelt in Nederland, waar Hans woont boven een garage en hij werkt. Later in Parijs, waar Hans is met Onno om Lisa te vinden en nog later in Malmö (Zweden) om dezelfde reden.

Stijl Er worden soms Duitse en Franse zinnen gebruikt, toch is het boek makkelijk leesbaar.

Tekstbelevingsverslag Voorwerk) Ik ben het boek gaan lezen omdat het een lekker dik boek was. Ik denk dat het boek zo\'n echt romannetjes achtig liefdesverhaal bevat, met iets meer achtergrond, want anders was het nooit een literatuurboek geworden.

1) Dat Hans onvoorwaardelijk Lisa terug wil vind ik vreemd. Ik zou ontzettend kwaad zijn en eerst over alle dingen na willen denken. Als die ander mij dan ook nog ontvluchtte zou ik echt proberen diegene uit mijn hoofd te zetten. Ik zou er denk ik niet achteraan gaan en al helemaal niet met zo\'n oude man. De gebeurtenissen als Hans uit het ziekenhuis is en weer terugkomt in Skoutari vind ik een beetje vreemd. Je steekt tocht niet zomaar alles in brand?!? Ook het vluchten van de Poldi\'s. Tot zover drijf je mensen toch niet? Ik geloof wel dat het in mindere mate ook wel hier voorkomt, maar vast niet omdat mensen iets gestolen hebben.

2) De gebeurtenissen zijn aan de ene kant geloofwaardig, maar aan de andere kant ook weer niet. Twee reisleiders met bejaarden in een bus naar Griekenland kan, maar in een oude Amsterdamse stadsbus vind ik een beetje vreemd. Tussen het gedrag van de ouderen in het boek en de ouderen in mijn omgeving zie ik weinig overeenkomsten. Toch denk ik dat ook zij hetzelfde zouden doen. Roeien met de riemen die je hebt. Ook zij zouden improviseren door zelf meubels te maken en eten te zoeken. Ook vind ik het logisch dat als je weinig hebt er nog wel wat bij wilt verdienen, maar om daarom nou te gaan stelen gaat wel erg ver. Sommige stukjes zijn best grappig, zoals de keer dat ze planten aan het plukken zijn en Hans met een pincet de doorns uit de mensen moet halen. De terugweg is ook een spannend avontuur. Ze hebben gestolen goederen in hun bus en daarom willen ze zo snel mogelijk weg. De angst en paniek van de mensen in de bus voor een klein jongetje is best grappig. Ook het onschuldige van de ouderen als ze op \'souvenirsjacht\' zijn. De katholieken willen niet uit de kerk stelen, alleen van de kerkhoven. Dat hij weer gaat boksen vond ik leuk. Voor dat hij Lisa \'kreeg\' bokste hij en nu hij haar kwijt is bokst hij weer. Ik vind de afloop niet echt leuk. Te open. Een open einde is wel leuk, maar nu is het te open. Je weet te weinig om verder te fantaseren. Het had ook niet af moeten lopen als een sprookje (en ze leefden nog lang en gelukkig), maar zo is het net of je de laatste paar bladzijden mist, dat ze die vergeten zijn te drukken.

3) Er zitten veel en soms lange flashbacks in het verhaal. Ze verduidelijkten de relatie tussen Hans en Lisa. In die stukken staat ook veel over de vader van Hans en de verhouding tussen Hans en zijn vader en Lisa en zijn vader (Lisa kon geen kwaad doen bij zijn vader). Pas op het eind blijkt waarom. Lisa kan zijn halfzusje zijn. Ook als Hans terug is in Nederland denkt hij nog vaak terug aan de tijd met Lisa. Ik vond de flashbacks leuk om te lezen. Ze gaven het verhaal weer iets anders. Niet de hele tijd met die ouderen.

4) Ik kan me best inleven in Lisa. Zij deed alles voor Leif omdat ze gewoon stapel gek van hem was. Dat ze dit ten koste wou doen van haar beste (vaste) vriend gaat wel erg ver, maar Liefde maakt blind Mevr. Wolder vond ik heel grappig. Ze moest steeds een tabletje hebben voor haar hart. Zij doet mij erg denken aan een familielid. Leif vond ik maar een waardeloos figuur. Echt zo iemand die mensen gebruikt om er zelf beter van te worden. Dat vind ik van die vreselijke figuren, arrogante kwallen die super schijnheilig kijken, maar ondertussen in hun vuistje lachen.

5) Ik vond het een leuk en makkelijk boek om te lezen. Er zijn tussendoor regels in het Duits en Frans. Het Duits stoorde me niet, maar het Franse erin vond ik wat minder omdat ik dat niet begreep. Er zouden misschien wel wat meer alinea\'s in mogen. Sommige bladzijdes zijn zwart van tekst en dan heb ik al meteen minder zin om zo\'n bladzijde te lezen. Deel twee vond ik ietsje minder leuk. Het ging over de politiek en dat interesseert me helemaal niet. De reis met Onno was weer wel leuk, maar dat met wethouder Walstro vond ik niets, had er voor mij wel uitgemogen. Het stukje bij de wethouder thuis (vis in de wc) was nog wel grappig, maar de rest vond ik niet in het verhaal passen.

Slot) Ik vond het een leuk en makkelijk boek om te lezen. Het zou van mij best op de lijst mogen komen. Ik heb dit boek makkelijker gelezen dan het vorige. Bij de analyse lees je toch dingen in het boek nog even weer na en de belangrijkste dingen had ik wel opgeschreven.

Extra 1) De hoofdpersoon Hans heeft veel overeenkomsten met Tom Pauka zelf. Beiden werden geboren in 1934 \" boksten \" zongen met hun vader

2) Er zit een fout in het boek. Hans werd geboren in `34. Hans was 17 toen zijn vader stierf `51
Dit was 3 jaar na de geboorte van zijn jongste broertje `48
In `48 leert Hans volgens het boek zijn broertjes zwemmen.

3) De voorkant is grijs en er staat een foto op van een ouder echtpaar in een warm land. Je mag aannemen dat dit oom Jannis en tante Georgina zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.