opstanden in de slavernij

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 864 woorden
  • 25 mei 2009
  • 141 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
141 keer beoordeeld

Slavenverzet

Er waren twee verschillende vormen van verzet:
• Passief
• Actief

Passief verzet

Passief verzet houdt in dat je expres je eigenaar ging tegen werken.
Door bijvoorbeeld:

* Je werkt heel langzaam
* Je doet alsof je de opdracht niet verstond
* Je laat het gereedschap van een shon expres stuk gaan
* Je doet alsof je ziek ben
* Ondanks de zware straffen probeer je soms te vluchten.

Actief verzet

Actief verzet houdt in dat je met geweld probeert vrij te komen.
Door bijvoorbeeld:
* Je pleegt zelfmoord door hongerstakingen of het eten van onverteerbare stoffen.
* Je verwondt of vermoordt je lotgenoten
* Je verwoest plantages of steekt bijgebouwen in brand.
(Een spectaculair voorbeeld van een sabotageactie is een brandstichting in Paramaribo in 1832. Een aantal slaven staken een huis in brand, waarna het vuur oversloeg en een groot deel van de stad afbrandde. De daders werden later opgepakt en ter dood veroordeeld.)
* Je vernielt gereedschappen
* Soms worden er Shons of andere blanken vermoordt .
(Aruba)

Slavenopstanden

Veel indrukwekkender waren de grote slavenopstanden.
De eerste mensen die in opstand kwamen tegen de slavernij waren mensen uit Amerika. Kwakers worden ze genoemd. Zij streden vanaf ongeveer 1688 tegen de slavenhandel en de slavernij. Rond het jaar 1700 kwamen er ook andere mensen die zich tegen de slavenhandel en alle dingen die daarmee te maken hadden, verzetten. Op deze manier begon de discussie over het verbieden van de slavenhandel.deze discussie werd ook na een tijd door de slaveneigenaren gehouden. Zij zagen ook wel dat de slaven die voor hen moesten werken het niet fijn hadden, ze waren niet blind. Ze voelden dat er opstanden aan kwamen. Af en toe was er wel een klein opstandje maar die was meestal wel snel neer te slaan.
De grootste en bekendste opstand in slavernij waren de slaven van de Franse kolonie Haïti.
Door de Franse Revolutie, waarbij de Fransen vonden dat zij recht hadden op vrijheid en gelijkheid, vonden de slaven in haïti ( Haïti was een deel van Frankrijk en zou zogenaamd dezelfde rechten hebben) dat ook.
In 1791 kwamen de slaven in opstand onder de bekende leider Toussaint L ‘Ouverture. Hij organiseerde een “slaven-leger” en versloeg daarmee de Franse en alle andere blanken op het eiland.
Alleen op Haïti kregen de slaven zo hun vrijheid.

Maar op Curacao was het ook niet al te vredig
Op het eiland waren twee groepen de Patriotten en de Prinsgezinden
De Patriotten waren het eens het de ideeen van de Fransen. Sommige wilden zelfs de slavernij afschaffen.
De Prinsgezinden daar en tegen waren voor het Absolutisme.
Het Absolutisme is een regingsvorm waar alleen de vorst of koning regeert.
Door de ruzies ontstond er de roddel dat Nederland de slavernij had afgeschaft en dat de Directeur dit had willen verzwijgen.
Toen de veel slaven lid waren van de Katholieke kerk en begrepen velen niet waarom zij dan slaven waren als er in de Bijbel stond dat elk mens gelijk was in de ogen van God.
Door dit alles bij elkaar ontstonden er op begeven moment opstanden.
Met als bekenste de opstand van Tula op 17 augustus 1795.

De slaven besloten een opstand te creëren. Ze kwamen in het geheim bij elkaar en zocht ook contact met slaven van andere plantages. De voorbereidingen duurden twee weken. Op maandag 17 augustus 1795 weigerde een groep slaven van plantage Knip te werken. Als leider van de groep trad de huisslaaf Tula op, die zichzelf Rigaud liet noemen. Rigaud was een beroemde generaal van een van de legers in HaÏti.
Shon van Uytrecht vroeg meerdere malen aan zijn slaven om te gaan werken. Toen zij niet deden besloot hij met zijn gezin naar de stad te vluchten en alarm te slaan. De opstandige slaven vertrokken richting plantage Porto Marie en ondertussen sloten de weggevluchtte slaven, vrije kleurlingen en negers en de slaven van Sta. Cruz bij hen aan.
Ze passeerden steeds meer landhuizen en plantages. De eigenaren waren al voor de veiligheid naar de stad gevlucht. Tula’s twee grootste hulpjes waren Karpata en Louis Mercier.
De blanken waren bang aan het worden en stuurden de Pater om Tula van gedachten te proberen te veranderen. Zijn voorstel was dat als alle slaven gewoon terug zouden gaan naar hun plantages dat de regering ze dan niet zou straffen. Maar Tula zei :” Pater wij zijn slecht behandeld wij willen niemand pijn doen we willen alleen vrij zijn. Ook waren de Fransen slaven vrij en nu dat Nederland toch overgenomen was door Frankrijk zouden zij ook vrij moeten zijn. De Pater probeerde toch zijn werk te doen maar Tula bleef maar praten over hun slechte behandeling en dat ze eigenlijk niets fout hadden gedaan en het recht hadden om vrij te zijn.
De regering hield zich aan hun woord en vielen aan. Dit was een verloren strijd . Een goed leger met echte wapens tegen een zooitje slaven . Dus Tula en zijn volgelingen vluchtte het Christoffel gebergte in. Daar hielden ze het niet lang vol de bronnen werden door het leger vergiftigd en doodde al het eten, zo kwamen veel slaven om. Tula waren uiteindelijk op 19 september gevangen genomen en vermoord.
Ook al waren Tula’s plannen om curacao net als haïti vrij te vechten niet gelukt , toch is hij de grootste geschiedenis held.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.