Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Wasmachine

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 2e klas vwo | 267 woorden
  • 26 maart 2009
  • 95 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
95 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
5 belangrijke vragen die je jezelf moet stellen als studiezoeker

Met keuze uit ruim 1.600 hbo- en wo-bachelors in Nederland is het best lastig om een studie te kiezen. Hoe begin je met zoeken, en hoe kom je dichterbij de studie die bij je past? Om je daarbij te helpen, hebben we vijf belangrijke vragen op een rijtje gezet die je jezelf moet stellen tijdens je studiezoektocht.

Naar de pagina
De eerste wasmachine bestond uit een houten ton op poten waarin een met de hand bedienbare schop ronddraaide. Door middel van twee dicht bij elkaar geplaatste draaiende rollen aan de bovenkant van de machine kon na het wassen het water uit de kleding worden geperst. Veel kon je met deze wasmachine niet wassen.

In 1906 kreeg A.J. Fisher het voor elkaar om een elektrische wasmachine te maken. Deze wasmachine is elektrisch aangedreven door en motor. Hij kreeg de naam “de Thor”. Deze wasmachine kwam in 1908 op de markt. Het apparaat werd geproduceerd door de Hurley Machine Company in Chigago. De motor hangt bij dit apparaat onder de ovale tobbe en drijft met behulp van riemen een horizontale schoepenrad aan in de trommel, die aan de bovenzijde open is. Dit deel van de was doen gaat niet automatisch, maar door het overhalen van een hendel boven op de machine. Dit noemen we ook wel de trommelmachine. De moderne versie hiervan wordt momenteel het meest gebruikt. Ook zijn de pulsatormachine en agitatomachine uitvindingen die in het verleden geweest zijn.


Bij de pulsatormachine (of snelwasser) bevindt zich in de wand of de bodem van de kuip een door een elektromotor aangedreven, snel ronddraaiend schoepenrad. Dit schoepenrad zet het water en het wasgoed in beweging.

Bij de agitatormachine (of langzaamwasser) bevindt zich in de kuip een wasbeweger die om beurten een naar links en een naar rechts draaiende beweging maakt. Hierdoor wordt het wasgoed in het water heen en weer bewogen.

Nu zijn alle wasmachines natuurlijk ‘gemoderniseerd’, maar zonder de uitvindingen van vroeger zouden we het nu een stuk moeilijker hebben!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.