Globalisering

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 5e klas havo | 901 woorden
  • 11 februari 2009
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
10 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Een rechtenstudie met betekenis, waar wil jij je hart voor inzetten?

Bij de bacheloropleiding Law in Society aan de VU ontdek je hoe je actuele maatschappelijke thema’s kunt aanpakken met een juridische bril.

_____________________Globalisering___________
Letterlijk betekent globalisering: \"verspreid raken over de hele wereld\".
Grenzen over de hele wereld vervagen en bedrijven kunnen over de hele wereld actief worden. Kleine bedrijven maken een kans om hoger op te komen hoewel ze niet al te veel kans zullen maken aangezien alles wordt geregeerd wordt door de multinationals. Door globalisering kan de hele wereld contact met elkaar maken, en dat is ook wat er gebeurt. Met één e-mail kan je de hele wereld bereiken. Veel mensen zijn tegen globalisering (antiglobalisering) omdat ze niet willen dat de multinationals de macht hebben over de wereld. Door de multinationals verdwijnen de kleine bedrijven en hebben ze een monopolie over de hele wereld. Doordat de scholen en gezondheidszorg geprivatiseerd worden zal het nu meer om de winst gaan en niet om het feit dat ze mensen willen helpen en kinderen wat willen leren. Zo zijn er meer redenen om er tegen te zijn.

Globalisering speelt zich af op veel verschillende vlakken die van belang zijn in het leven.
· Economisch
· Sociaal
· Ecologisch
· Cultureel

Economisch:
Hier gaat het onder andere over de internationalisering van de economie. De regionale en nationale grenzen vervagen steeds meer en wordt de wereld een eenheidsmarkt die door de multinationals wordt geregeerd. Door globalisering hebben meer bedrijven een kans over de hele wereld. Er vinden ook meer fusies plaats tussen ondernemingen.
Sociaal:
Op deze vlak is er vooral sprake van liberalisering en privatisering. Bijv. onderwijs en de gezondheidszorg. Ze sectoren worden vooral geprivatiseerd.
Ecologisch:
Doordat bedrijven liberaler worden, en de concurrentie steeds mee toeneemt over de hele wereld worden de problemen zoals het broeikaseffect, de ozonlaag en erosie steeds groter, aangezien de concurrentie tussen landen er voor zorgt dat er laks met de milieuvoorschriften wordt om gegaan.

Cultureel:
Doordat de grenzen vervagen hebben mensen in het algemeen ook meer contact met het buitenland en nemen we bepaalde eigenschappen over. De diversiteit tussen verscheidene bevolkingen worden hierdoor minder. Doordat de multinationals zich over de hele wereld hebben gevestigd en dezelfde producten maken in bepaalde landen worden de verschillen qua cultuur ook minder omdat de mensen overal dezelfde producten en diensten kunnen krijgen. Door vele redenen kan je tegen of voor globalisering zijn.

Mijn mening:
Globalisering is niet iets waar ik tegen kan zijn. Het geeft Nederland ongelofelijke kansen om hoger op te komen in de wereld. Je krijgt betere contacten met andere landen. De wereld werkt samen om een eenheid te vormen. Je hebt ook meer concurrentie waardoor de prijzen dalen van producten en je nieuwere, betere producten krijgt. Je hebt vrijhandel, dus minder regels. Het wordt makkelijker voor bedrijven om groot te worden en macht te hebben. De transport kosten worden lager, een bedrijf loopt minder risico omdat het niet afhankelijk is van een bepaalde markt tak. Er is meer geld beschikbaar voor onderzoek en mensen kunnen profiteren van lage lonen in een bepaalde land. De grenzen vervagen waardoor alle bedrijven een kans maken in het buitenland, ook de kleinere.

Globalisering brengt dus een hoop goede dingen met zich mee maar al deze goede gingen kunnen ook nare gevolgen hebben.
Omdat er zoveel concurrentie is moeten er zo snel mogelijk nieuwe producten op de markt komen om er bij te blijven. Dit betekent dat werknemers 24 uur op 24 moeten presenteren. Door de nieuwe technologie moeten mensen veel bijscholen dus na het werk moeten ze thuis nog door werken en bijscholen. Er wordt ook veel geprivatiseerd waardoor veel sociale wetten in gevaar komen. Ziekenhuizen en scholen krijgen concurrentie met elkaar en daar zou het niet om moeten gaat. Het zou er om moeten gaan dat ze mensen helpen en kinderen kunnen leren maar door dat het geprivatiseerd is gaat het ook om de winst.
De overheid krijgt het al minder voor het zeggen en de multinationals krijgen het al meer voor het zeggen, ze krijgen al meer macht. Dit komt slecht uit voor de kleinere bedrijven. Ze hadden een kans om zich uit te breiden maar omdat de grotere bedrijven veel meer macht hebben wordt het al moeilijker voor ze. Voor de aarde wordt het ook zwaar omdat ze wordt uitgeput. De milieuvoorschriften worden maar laks genomen omdat het niet meer over één land gaat maar om de hele wereld.

Ik kan dus niet zeggen dat ik voor globaliseringen ben maar ik kan ook niet zeggen dat ik er tegen ben. Het heeft misschien veel voordelen maar die voordelen brengen ook nadelen met zich mee, die op bepaalde delen de voordelen laten vervagen en de aantrekkelijkheid van globalisering verdwijnt dan voor mij.

Ik denk dat ik dan moet zeggen dat ik ertussenin zit en dus anders- globalisering ben.
Ik wil de voordelen van globalisering natuurlijk behouden maar sommige nadelen vind ik te groot en het dus niet waard om bepaalde onderdelen van het globalisering te behouden.
Iets waar ik tegen ben is dat de aarde uitgeput wordt en dat de mensen worden uitgeblust omdat ze te hard moeten werken om een bepaald product op de markt te kunnen zetten. Ik vind ook dat de overheid inspraak moet houden op de economie. Als alles geprivatiseerd wordt vervallen misschien de sociale wetten en krijgen de mensen in arme landen het zwaar, maar ook de families met een gemiddelde inkomen worden zwaar geraakt en dat is ook niet de bedoeling. Ik vind dat de voordelen van het globalisering moeten blijven maar dat het misschien iets anders moet worden aangepakt zodat de gevolgen anders zullen uitpakken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.