Roken

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas vwo | 746 woorden
  • 29 januari 2009
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
5 keer beoordeeld

Roken

Geschiedenis
Voor de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent is het roken van tabak al heel lang een onderdeel van de cultuur. De Maya’s rookten al sinds het jaar 500. Aan het einde van de 15e eeuw kwam Christoffel Columbus als eerste Westerling in contact met de tabaksplant. Op 6 november 1492 zette hij twee Spanjaarden, Rodrigo de Jerez en Luis de Torres, aan wal op de Bahamas. Tot hun verbazing zagen zij dat de bewoners van het eiland gedroogde opgerolde kruiden rookten. De Jerez vond dit een interessant gezicht, en terug in Spanje in zijn geboortestad Ayamonte liep hij opvallend op straat te roken. Hij werd gelijk opgepakt op verdenking van tovenarij. Op een of andere manier kon niet voorkomen worden dat de gewoonte zich sindsdien de hele wereld verspreidde.
Tot het begin van de 20e eeuw werden vooral de sigaar en de pijp gerookt. Later werd vooral de sigaret populair.Tot ongeveer 1975 werd roken als normaal gezien, overal en op alle momenten. Niemand keek op of om toen er een reclame werd laten zien aan die jongeren verleidde om sigaretten te kopen of eraan te beginnen. Bijna elke plek was voorzien van een asbak. Tot in de jaren \'80 stond bij kapper en schoonheidssalon een glaasje sigaretten op tafel. Op lagere en middelbare scholen stonden leraren rokend voor de klas; op sommige scholen in het hoger onderwijs rookten ook de studenten tijdens de colleges. Rookvrije plekken zag je niet vaak.

Verbod
Omstreeks 1950 werd door Sir Richard Doll het verband tussen roken en longkanker aangetoond. Veel mensen hadden dit in de oorlog opgelopen door het roken van in krantenpapier gedraaide shag en nu ontstond er een tegenbeweging. In heel Europa kwam op de verpakking van rookwaren de waarschuwing te staan, dat roken de gezondheid schaadt. De waarschuwingen werden in de loop der jaren steeds heftiger en tegenstrijdiger. Reclame voor tabak werd, stapje voor stapje, verboden. In de jaren 90 volgde een rookverbod in het Nederlandse openbaar vervoer. Begin 21e eeuw mag tabak in Nederland en België niet meer worden verkocht aan personen onder de 16 jaar, heeft elke werknemer recht op een rookvrije werkplek en zijn alle openbare gebouwen rookvrij. De enige uitzondering is de horeca, waar nog mag worden gerookt, hoewel hier misschien ook een einde aan komt.

Roken en gezondheid
Hoewel roken altijd is gebruikt voor het genot, is het ook ingezet als medicijn. Het werd gebruikt bij verkoudheid, reuma, koorts, slangenbeten, zweren en syfilis. In 1809 waarschuwde de scheikundige Vauquelin dat tabak gif bevat. Pas wanneer halverwege de 20e eeuw ernstige wetenschappelijke rapporten worden gepubliceerd, begonnen er mensen tegen de sigaret keerden.
De belangrijkste giftige stoffen in tabaksrook zijn:
- Teer, de veroorzaker van de rokershoest
- nicotine, de verslavende stof
- koolmonoxide, de stof zorgt voor een slechtere lichaamsconditie
- stikstofmonoxide
Roken is verantwoordelijk voor een hoog aantal doden, en het vergroot de kans op vele ziekten.
Een paar voorbeelden van deze ziekten zijn hart en bloedvaatziekten, ziekte in de luchtwegen, vrijwel alle soorten van kanker, en de ziekte van Alzheimer.
Een zware roker kun je herkennen aan:
-Een veranderde gebitskleur (bruine tanden)
-Onfrisse adem
-Kleurverandering van de handen (vooral de vingers),
-Rimpels
-Een minder goede conditie.
En in sommige gevallen aan haaruitval
Roken is verder ook bijzonder gevaarlijk voor het ongeboren kind, en verlaagt de kans op zwangerschap. Roken kan o.a.zorgen bij een baby voor een miskraam, wiegendood, aangeboren afwijkingen, een lager geboortegewicht, allergische klachten en gedragsproblemen.

Waarom roken?
Vaak wordt het voorbeeld van naasten als belangrijke reden gezien om met roken te beginnen. Soms worden mensen overgehaald om ermee te beginnen of het te proberen. Sommigen vallen hierna in herhaling en dit kan leiden tot een verslaving. Ook word de mens verleid door reclame. Vanaf de jaren \'90 werd steeds meer gerookt in films, omdat er niet op andere manieren reclame voor gemaakt mocht worden. Andere manieren om roken te stimuleren zijn bijvoorbeeld sponsoren en autorally\'s.

Supersmoker
Sinds kort is er een nieuwe oplaadbare sigaret op de markt die niet de schadelijke stoffen van de normale sigaret bevat, maar wel een kleine dosis nicotine. Voor de zware roker die graag wilt stoppen maar wie die niet lukt, zou dit een mooi alternatief kunnen zijn. Helaas kan dit voor de mensen die gestopt zijn leiden tot verleiding naar een sigaret. Maar omdat vele rokers een vertrouwd merk hebben, stappen ze vaak weer terug naar hun vertrouwde ‘ongezonde’ merk. Na een rechtszaak in februari 2008 is het verboden reclame te maken voor deze sigaret omdat deze als \"geneesmiddel\" gezien wordt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.