Vroeger:
Ik werd als klein kind redelijk veel voorgelezen, meestal \'s avonds, maar ook overdag, voornamelijk in het weekend. Mijn moeder was degene die voorlas, omdat mijn vader er simpelweg niet was, vanwege zijn werk in Japan. Ik herinner me boeken als, Puk van de Petteflat, Pinkeltje, natuurlijk alle Botjes en 365 verhalen voor kinderen, het laatste was een boek, waarin, zoals de naam aangeeft 365 verhalen stonden. Het boek was verdeeld in winter, lente, zomer en herfst en elk seizoen stond voor een genre verhalen (griezel, humor, fantasie en het familiegebeuren).
Wat ik tot nu toe gelezen heb:
Otje, Annie M.G. Schmidt: Vooral leuk om de streken van de ondeugende Otje.
Pinkeltje, Harry Geelen: Spannend (toen ik jonger was).
Abeltje, Annie M.G. Schmidt: Het was te onwerkelijk en daarom niet leuk, vond ik.
Hasse, Simons dochter, Thea Beckman: Spannend, rovers en criminelen!
Kruistocht in een spijkerbroek, Thea Beckman: Mooi verhaal over de geschiedenis, wat mij altijd heeft aangesproken.
Het rad van Fortuin, Thea Beckman: Sprak me erg aan door de oorlog.
De Gouden Dolk, Thea Beckman: Ik vond het leuk, omdat het zich zover weg afspeelde in een, voor ons, onbekende wereld. En het was ook spannend.
De Griezelbus, Paul van Loon: Ik vond dit boek persoonlijk te kinderachtig, ik las het op 11 jarige leeftijd. Ik heb daarna ook geen vervolgboeken over de Griezelbus gelezen.
Meester van de Zwarte Molen, Otfried Preusler: Het boek was erg spannend geschreven; mysterieus en geheimzinnig. Het ging over de zwarte magie op een oude verlaten molen.
X-Files, Chris Carter: Engels boek, maar vertaald in het Nederlands (door wie weet ik niet meer), lekker griezelen.
Het gevaarlijke venster, Tonke Dragt: Griezelig en mysterieus boek, sprak me erg aan, omdat je er zelf bij moet nadenken.
Eindelijk veilig, Ton van Reen: Sprak me niet echt aan, ik vond het een flauw verhaal, omdat er geen spanning was. Het was meer een meisjesboek, naar mijn mening.
Adam 2015, Ogawa Masamori: Futuristische thriller, veel actie, maar het was een beetje overdreven, wat jammer was.
Jip en Janneke, Annie M.G. Schmidt, Familie boek, op de leeftijd van 6 a 7 jaar, herinner ik me dat het erg leuk was.
De Minpins, Roald Dahl: Leuk boek over de vriendschap van kleine wezentjes en een jongetje.
De dominee van Dreutelen, Roald Dahl: Grappig, een dominee die de neiging heeft zijn woorden om te draaien.
Dermot, de jongen met de rode haren, Hettman: Mooi verhaal over een vikingfamilie.
De Kloof, Jan Terlouw: Boek met een spannend complot, erg avontuurlijk.
Nooit de buren bijten, Paul van Loon: Humoristisch boek over een asociale vampierfamilie, ik vond dit echt een erg leuk boek.
De witte zwanen, de Schilder: Erg mooi boek over een schilder die geinspireerd wordt door de zwanen die in een Japans meer in de bergen leven.
Het Levenswater, Altamira: Verhaal over ridders in de middeleeuwen, niet echt speciaal.
15 and hooked, ?: Ontroerend en interessant verhaal over een aan drugs verslaafd meisje, dat steeds verder in de problemen komt.
Advocaat van de Duivel, Chris Carter: Erg spannend verhaal over een advocaat die een pact sluit met de duivel. Ik vind dit een erg goed boek en de film was ook goed.
Bloedrode Kamers, Eddy C. Bertin: Griezelig boek over een behekst meisje.
Dorstige Schaduwen, Eddy C. Bertin: Vervolg op Bloedrode Kamers, maar een stuk minder spannend, wel een stuk griezeliger (dode mensen, zombies, etc).
Overal Vuur, Eddy C. Bertin: Ook weer een vervolg, maar beter dan het vorige, omdat het realistischer is geschreven.
De 13e Nacht, Eddy C. Bertin: Dit is ook weer een boek over het meisje met bovennatuurlijke krachten. Het is spannend geschreven en er wordt veel aan je eigen denkwerk over gelaten en dat bevalt me wel.
Reinaart de vos, H. van Daele: Grappig boek over de streken van een erg slimme vos. Goed geschreven voor jongere kinderen.
Dragonheart, Adriana Gabriel: Erg goed boek over de vriendschap tussen een draak en een ridder. Mooi geschreven en actie, spanning, vriendschap en ontroering goed afgewisseld.
De Zuigzoen, U. Lindell: Leuk verhaal over een groep tieners.
De Klokkenluider van de Notre Dame, Pelgrom: Beetje kinderachtig boek (las het toen ik 13 was).
Bloedgeld, v.d. Vlugt: Spannend boek over de piraterij in de Gouden Eeuw.
De Gouden Stad, Gillian Cross: Over het oude Incarijk en wat er nu nog van over is, interessant boek.
Snelle Jelle in de spits, Ad van Gils: Geschreven door de opa van een vriend van me. Het boek was niet echt spectaculair of mooi, maar aardig om op 10 jarige leeftijd over je favorite sport te lezen.
De Trol die Mens wilde zijn, Berger: Over een trol die niet tevreden met zichzelf is.
Bombaay, Pelgrom: Boek over hondje, kan me niets meer herinnneren over dit boek, waarschijnlijk was het niet zo goed...
The Jackal, Chris Carter: Boek geschreven naar de film. Spannend verhaal in thriller vorm over een IRA terrorist. Het verhaal laat je zelf denken over wie de mogelijke dader is en waar hij zich verschuilt, wat het best spannend maakt.
Nevelen van Avalon, Bradley: Historisch verhaal over koning Arthur. Goed geschreven, maar wel veel oude woorden gebruikt.
Oliver Twist, Charles Dickens: Klassieker over het zwervertje Oliver. Ik vond het boek goed geschreven, omdat humor en tragedie goed worden afgewisseld.
Mar und Moritz, Buldn: Grappig verhaal over twee deugnieten. Orgineel in het Duits, maar vertaald in het Nederlands. Vertaler weet ik niet meer.
Ziezo, Annie M.G. Schmidt: Verhalenbundel, beetje saai voor nu, maar toen (8 jaar) was het best leuk.
Kinderen van Amarid, David B. Coe: Prachtig boek, spannend, meeslepend, verslavend, actie, humor en liefde perfect afgewisseld. Alleen is het soms lastig, omdat het verhaal zich op 2 plaatsen afspeeld, met 2 groepen personages, maar dat maakt het ook wel leuk.
De Steen de Wijzen, J.K. Rowling: Harry Potter boek, niet echt mijn stijl van genre. Vond het te ongeloofwaardig en het taalgebruik was nogal kinderachtig.
De Groene Mijl, Stephen King: Erg goed boek. Later verfilmd. Deels fantasie, maar toch ook nog geloofwaardig, omdat het zich in onze wereld afspeeld.
Huis met de Geesten, Isabel Allende: Boek heeft niet veel indruk gemaakt. Het is een roman, met veel personages, wat ik lastig lezen vind.
Say \"cheese\" and die, R.L. Stine: Kippenvel serie. Matig boek, niet veel spanning of actie en al helemaal niet realistisch.
De weg terug, Peter Vervloed: Verhaal over de bovennatuurlijke krachten van een Indiaase kris (dolk). Las het op 12 jarige leeftijd, ik zou het nu niet meer leuk vinden.
Vrienden van de Maan, Mensje van Keulen: Liefdesroman voor kinderen, vooral leuk geschreven omdat er veel in gedicht wordt.
De bevroren tijd, Lieneke Dijkzeul: Historisch boek over een expeditie die op Nova Zembla strandt. Geeft een duidelijke indruk over hoe dat was. Ik vond dit een goed boek. Het was niet te moeilijk geschreven, maar toch was het duidelijk en verslavend.
Odysseus, Imme Dros: Prachtig verhaal over de avonturen van Odysseus. Het taalgebruik is wel ouderwets, maar dat geeft het verhaal wel extra sfeer, vind ik.
Pakje voor de Hel, Nigel Hinton: Ik vond dit boek wat minder, omdat het simpelweg te onrealistisch is en daar houd ik niet van, omdat ik me dan moeilijker kan verplaatsen in een van de personages.
The Way between Heaven and Hell, Marilyn Manson: Autobiografie over het leven van de rockster Marilyn Manson. Zijn gevoelens en belevenissen beschrijft hij duidelijk en gedetailleerd. Interessant om te lezen.
In de Ban van de Ring, J.R.R. Tolkien: Een van de beste boeken die ik heb gelezen, het is een mooi verhaal over vriendschap en verraad. Het gaat over een magische ring, die moet worden vernietigd, maar de Ring mag niet in verkeerde handen vallen, want dat zou de ondergang van de wereld kunnen betekenen. Erg spannend, maar wel erg dik. Het boek blijft verslaven, dus de dikte was voor mij geen probleem.
Verandering is smaak:
Natuurlijk las ik vroeger meer sprookjesachtige boeken, maar al snel veranderde dat in historische boeken. Ik vond het leuk om over de geschiedenis te lezen. De oude Grieken, de Romeinen, de ridders in de Middeleeuwen, etc.
Ik heb ook een tijdje griezelverhalen gelezen, maar dat waren er niet zo veel. Achteraf vond ik dat toch tegenvallen, naarmate ik ouder werd. Echte romans, heb ik niet vaak gelezen, ik vond deze meestal saai.
De laatste tijd lees ik redelijk veel fictieve boeken, maar de meeste hebben toch wel een relatie met de realiteit, omdat ik me dan in de personages kan verplaatsen, wat het lezen van zo\'n boek extra leuk maakt.
De komende tijd:
Fictieve boeken, soms fantasie, maar met betrekking tot de werkelijkheid zullen mijn volgende boeken zijn. Maar, ook meer romans en historische boeken. En natuurlijk de boeken op de literatuurlijst. Zoals al eerder vermeld, ik vind het leuk als ik me in een boek kan inleven, daarvoor zijn wel de geschikte boeken nodig, vind ik. Ik vind lezen leuk, maar als een boek me niet bevalt na een aantal pagina\'s (zo\'n 100), dan laat ik het boek liggen en lees het dus niet uit. Dit is gelukkig nog niet vaak gebeurd, omdat ik meestal achterzijdes of recensies lees.
Leesautobiografie
4.5- Leesautobiografie door een scholier
- 4e klas vwo | 1510 woorden
- 27 oktober 2001
4.5
106
keer beoordeeld
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
lol dit is echt saai
6 jaar geleden
Antwoorden