Naam:
Klas :
Datum:
Inleiding:
Piepschuim is een kunststof, gemaakt van aardolie. Uit aardolie wordt een vloeistof gehaald, waarvan in de raffinaderij kleine bolletjes worden gemaakt (polystyreen). Door middel van stoom worden die bolletjes groter gemaakt en aan elkaar geplakt. Dan heb je piepschuim. Piepschuim word gebruikt als een isolatiemateriaal, maar als verpakkingsmateriaal. Verder wordt het gebruikt als licht funderingsmateriaal, in weg- en waterbouw of als trillingsdempende onderlaag voor zwevende vloeren.
Het wordt ook gebruikt om mee te knutselen en als toneel- of decormateriaal.
Hypothese:
Ik zelf verwacht dat de dichtheid groter word omdat de lucht er uit gaat. Omdat lucht een kleine dichtheid heeft zal de dichtheid groter worden.
Doelstelling:
In deze proef ga ik kijken wat er met dichtheid van piepschuim gebeurt als je het laat reageren met aceton.
Materiaal:
• Een stukje piepschuim
• Aceton
• Liniaal
• Bovenweger
• Peetri schaaltje
• Maat cilinder
Uitvoering:
Ik heb eerst een lab jas aan gedaan en het stukje piepschuim gemeten met een liniaal. We hebben het stukje piepschuim daarna gewogen op de bovenweger. Toen hebben we het stukje piepschuim in het petri schaaltje gedaan en toen hebben we een beetje aceton op het stukje piepschuim gedaan. We hebben het toen tot een balletje gerold en het laten op drogen in de zuurkast. De volgende dag hebben we het balletje gewogen en het volume er van bepaald door middel van de dompel techniek. En toen onze betrekkingen gemaakt.
Waarnemingen:
Bij het stukje piepschuim meten hadden we een: lengte 4cm
Breete 4cm
Hoogte 1,9 cm
Bij het stukje piepschuim wegen hadden we een massa van m= 0,42g
Bij het balletje meten hadden we een V = 1ml = 1cm³
Bij het balletje wegen hadden we een m= 0,46g
Dichtheid van piepschuim (polystyreen) volgens BINAS = 1.06 10³kg m-³
Resultaat:
Berekeningen
Eerst V uit rekenen door V=HxLxB
V= 1,9x4x4
V= 30,4cm³
Dan de dichtheid berekenen van het stukje piepschuim door
P=m/V
P=0,42/30.4
P= 0.014 g/cm³
Significante cijfer P= 1,4x10-2 g/cm³
De dichtheid van het balletje berekenen door
m= 0,46g
V=1cm³
P=m/V
P=0,46/1
P=0,46 g/cm³
Significante cijfer P= 4,6x10-1 g/cm³
Conclusie:
Als je uit piepschuim met aceton laat reageren word het volume kleiner. Dit komt doordat er heel veel lucht in piepschuim zit. De lucht gaat door de aceton uit het piepschuim. De massa veranderd ook deze word volgens de waarnemingen groter maar ik denk dat deze juist kleiner moet worden. Hierdoor klopt de dichtheid die ik had berekend ook niet meer met de dichtheid van het BINAS.
Discussie:
De massa van het balletje klopt bij ons niet dit komt doordat het nog niet goed genoeg is opgedroogd denk ik. De massa was namelijk groter geworden en het volume kleiner. Daarom denk ik dat het handiger is om voortaan het balletje piepschuim beter te laten drogen.
REACTIES
1 seconde geleden
B.
B.
weten jullie dit ?:
je hebt een blokje piepschuim van 1 ml ...
hoeveel gram is da dan ?
14 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Als het zwaarder wordt is misschien je meting juist wel goed. De lucht gaat eruit, maar misschien wordt een deel van de aceton ingebouwd in het reactie product, net als bij verbrand ijzer.
13 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
blabla, 1 cm3 = 1 ml dus ik denk dat je het verder wel kunt.
13 jaar geleden
Antwoorden