Verslag beeldendekunst (op straat) havo 4/vwo 4/vwo 5
Heb je deze activiteit betaald met CKV BONNNEN Ja/ nee
Ik heb tot nu toe het volgende bedrag aan CKV BONNEN uitgegeven: €
(lees voordat je aan dit verslag begint het document met de naam inleiding verslagen)
Algemene gegevens:
Naam: Angie & Isabel
Klas: V4A
Inleverdatum: 2 oktober 2006
Museum of locatie: Onze lieve vrouwe kathedraal
Plaats: Antwerpen
Volledige naam expositie:
Datum van het bezoek: 22-09-2006
Duur van het bezoek: Ongeveer anderhalf/2 uur
Noteer hier welke culturele activiteiten je al gedaan hebt:
Ca 1 Munsterkerk Roermond cijfer 9.5
Ca 2
Ca 3
Ca 4
Ca 5
(Ca 6 tm 10 is voor vwo 5) CA 6
CA 7
CA 8
CA 9
CA 10
Inleiding
§ Waarom deze keuze?
We hebben het bekeken en het is heel indrukwekkend en groot en je vraagt je meteen af hoe ze dat hebben kunnen maken. Het is heel mooi, vooral het kleur gebruik en de diepte die ze kunnen maken met zoveel kleine glaasjes. En zelfs in het geheel is het ontzettend mooi. Het is een echt kunstwerk.
§ Heb je alleen of met iemand samen deze activiteit gedaan. Met wie?
Ben je naar een museum en/of galerie geweest? Gebruik dan de museum kijkwijzer. Met zijn 2en, dat was de opdracht. En we wilde het samen doen.
§ Plak hier, indien van toepassing, het entree bewijs.
N.v.t
§ Geef een korte beschrijving van de activiteit. (Sfeer, lokatie ed. O.a. was het een wisselende of een permanente tentoonstelling.)
We kregen een excursie naar Antwerpen en toen we uit de bus kwamen zagen we al gelijk de toren van de Kathedraal en het zag er indrukwekkend uit dus wilde we het van dichtbij bekijken. We zijn naar binnen geweest en hebben foto’s gemaakt van beeldende kunst in de kathedraal en daarvan hebben we 2 kunstwerken uitgekozen. Als je binnen komt word je vanzelf stil en rustig en begin je te fluisteren. Het geeft een rustgevend gevoel en het maakt een enorme indruk op je.
§ Waar is het beeld te zien. Verduidelijk dit middels een plattegrond of situatieschets.
Nummer 4 is het Glasraam met de aartshertogen Albrecht en Isabella in aanbidding voor het kruis.
§ Beschrijf het beeld/beelden of schilderij: wat zie je.
Het is glas in lood. Je ziet een boog en de aartshertogen ook zie je het kruis waar Jezus aan hangt. Je ziet vlaggen op de boog en engelen. Het is een heel bijzonder kunstwerk. En het is heel duidelijk omdat het met glas gemaakt is. En het bestaat uit heel veel stukken.
§ Welk beeld sprak je het meeste aan. Waarom!
Het glaswerk. Omdat het uit zoveel stukken bestaat en als het licht erop schijnt is het heel mooi.
§ Welk beeld sprak je niet aan. Waarom!
De rest van de beelden/schilderijen die niet in ons verslag zitten. Die maakte minder indruk op je.
Schets:
§ Maak van de werken die je beschreven hebt een schets en voeg die bij als bijlage.
(Als je ook een reproductie hebt kunnen bemachtigen dan voeg je die ook toe als bijlage maar dit is GEEN vervanging van de schetsen.)
Kijkwijzer Beeldende kunst
Vraag 1 Wat zie je: is het werk figuratief of abstract?
- figuratief: beschrijf de voorstelling - geabstraheerd: beschrijf de voorstelling en wijze van abstractie - abstract: beschrijf wat je ziet
Figuratief: want het is echt gebeurd en het is met realistische personen, want de personen hebben echt bestaan.
Vraag 2a Wat zie je: welke beeldaspecten vallen op? (Kies één of meer opties)
- kleurgebruik- (suggestie van) ruimte en/of plasticiteit - verwerking licht- compositie - (suggestie van) beweging- afmeting en/of kader
Vraag 2b Geef toelichting waarom je die keuze gemaakt hebt.
Kleurgebruik: je ziet verschillende kleuren. Het zijn heldere kleuren.
Ruimte: er lijkt diepte in te zitten in het glaswerk. Want de mensen worden naar de voorgrond gehaald.
Licht: er kan mooi licht doorheen schijnen waardoor het nog mooier, werkelijker en duidelijker wordt.
Kader: het is in een beperkte ruimte gemaakt
Vraag 3 Wat zie je: wordt je aandacht getrokken naar een bepaald punt?
- aandacht richt zich op één punt: hoe en waardoor? - aandacht wordt niet naar een bepaald punt getrokken, omdat……. - er is sprake van een alles omvattende compositie, want……..
er is sprake van een alles omvattende compositie, want je kijkt naar het geheel en niet naar één punt. Als het licht erop schijnt kijk je naar het hele kunstwerk.
Vraag 4 Wat zie je: is de ruimte of omgeving waarin het werk is te zien van belang?
- werk verbonden met omgeving: omschrijf relatie werk/omgeving - (reproductie) niet te beoordelen - omgeving speelt geen rol omdat…………..
werk verbonden met omgeving:want het gaat over de strijd tussen de katholieken en de protestanten en dat heeft te maken met het geloof, en de Kathedraal ook.
Vraag 5 Werkwijze: hoe heeft de kunstenaar zijn technieken en materialen gebruikt?
- op een ongebruikelijke manier: beschrijf het uitzonderlijke karakter - expressief materiaalgebruik: omschrijf de werkwijze - materiaalgebruik zonder persoonlijke expressie,leg dit verder uit.
Materiaalgebruik zonder persoonlijke expressie, want er staat geen handtekening onder omdat veel mensen eraan mee werken. Ze hebben met glas en lood gewerkt.
Vraag 6 Werkwijze: welke rol speelt de waarneming van werkelijkheid bij de kunstenaar?
- waarneming staat centraal: omschrijf de zienswijze - naast waarneming ook fantasie: wat is niet gezien, maar bedacht? - alleen maar fantasie of abstract, want………..
naast waarneming ook fantasie: Je kan niet zeker weten of mensen dit hebben waargenomen en hun fantasie hebben gebruikt om een beeld voor mensen te vormen hoe de personen er waarschijnlijk hebben uit gezien. Het gebouw op de achtergrond kan wel echt zijn.
Vraag 7 Inhoud: levert de titel een aanwijzing op voor de interpretatie van het werk?
- zonder titel (of onbekend) - titel verklaart werk,leg uit. - titel voegt iets toe: wat voegt de titel toe?
Titel verklaart werk, als je het zo zou zien zonder de titel zou je niet weten wie de personen zijn of wat ze daar doen. Op de afbeelding zie je dat iemand het kruis aanbid en de titel maakt duidelijk wie dat is/zijn.
Vraag 8 Inhoud: verwijst het werk naar bekende verhalen (bijbel, mythologie, etc.)?
- (getrouwe) illustratie verhaal: welk (soort) verhaal? - (eigen) interpretatie verhaal: welke interpretatie, welk verhaal? - inhoud staat los van bekende verhalen, vertelt eigen verhaal
Illustratie verhaal: want het kunstwerk is een verband met het verhaal waar je een beeld van krijgt. De Spaanse katholieke aartshertogen aanbidden het kruis met Jezus eraan.
Vraag 9a Betekenis: wat is de betekenis van het werk? (Kies één of meer opties)
- zichtbare werkelijkheid is onderwerp- maatschappelijke werkelijkheid is onderwerp- (privéleven) kunstenaar is onderwerp - werk bedoeld als provocatie- werk bedoeld als decoratie- werk roept op tot concentratie en/of meditatie - werk roept op tot (eigen) interpretatie- werk bedoeld als illustratie- werk roept emotie op
Vraag 9b Leg je gekozen opties uit aan de hand van het kunstwerk
zichtbare werkelijkheid is onderwerp: het gaat om een werkelijk verhaal.
werk bedoeld als decoratie: je kunt ervan genieten zonder erbij na te denken. Als je in de kerk zit kan je er ook gewoon naar kijken en je hoeft er niet perse bij na te denken. Er zijn geen verdere bijbedoelingen bij het kunstwerk.
werk bedoeld als illustratie: het is bedoeld als illustratie voor het verhaal om het duidelijk te maken.
BELANGRIJK! Eigen mening:
A Beschrijf hier wat je nu eigenlijk van dit kunstwerk vond, en motiveer dat uitvoerig.
Angie : Het is een heel mooi en indrukwekkend kunstwerk, vooral wanneer het licht erdoor schijnt je krijgt een rustgevend gevoel, ook omdat er mooie kleuren zijn gebruikt en in het geheel lijkt het ook heel werkelijk. En het is uit heel veel delen gemaakt en dat is ook bijzonder.
Isabel : Het is een groot en heel mooi kunstwerk, mooie kleuren en het contrast is ook mooi, als er licht doorschijnt word alles heel duidelijk en komen de kleuren nog mooier naar voren. Het is heel rustgevend en je kan er gewoon bij wegdromen.
B Wat vond je van de ondernomen activiteit?
We vonden het heel leuk om te doen, want toen we om de kathedraal liepen viel het glaswerk ons gelijk op, vooral omdat het een zonnige dag was en dan zie je het heel duidelijk. Het was ons dus gelijk duidelijk dat we dat kunstwerk als ons 2de beeldende kunstwerk wilden doen.
C Viel het tegen of voldeed het aan je verwachting.
Het voldeed aan onze verwachting we hebben er veel van opgestoken.
VERPLICHTE extra informatie
Voeg nu extra informatie toe over het gekozen onderwerp. Bijv. maker, stijl of stroming, tijdsbeeld, techniek. Denk daarbij dus aan relevante informatie die je een verdieping van de culturele activiteit kunt noemen. Dus geen bestanden klakkeloos kopiëren. Gebruik de informatie ook bij het beantwoorden van je kijkwijzer!!! Denk aan eventuele bronvermeldingen. Ook kun je hier natuurlijk afbeeldingen / schetsen en andere informatie toevoegen zodat het verslag ook visueel aantrekkelijk uitziet.
Glasraam met de aartshertogen Albrecht en Isabella in aanbidding voor het kruis, Cornelis Cussers / Jan Baptist van der Veken
In dit in 1616 door Cornelis Cussers (? - ca. 1617) naar een ontwerp van Jan Baptist van der Veken vervaardigde glasraam in de noordelijke wand van de kruisbeuk, zijn Albrecht (rechts) en Isabella afgebeeld terwijl ze geknield bidden voor de gekruisigde Christus. Beiden zijn vergezeld van hun patroonheilige, respectievelijk bisschop Albert de Grote (met mijter) en Elisabeth van Thüringen (met kroon). Achter het viertal valt de enorme rondboog op, die uitzicht biedt op een kerk die mogelijk de basiliek van Scherpenheuvel voorstelt, waaraan in opdracht van Albrecht en Isabella ijverig werd gebouwd toen dit gebrandschilderde raam het licht zag. Dat veel Antwerpenaren geloofden dat Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel hun stad in 1603 van een pestepidemie had gered, kan een bijkomende reden zijn geweest om naar de basiliek te verwijzen.
Onze lieve vrouwe kathedraal (Antwerpen)
6.8
ADVERTENTIE
REACTIES
1 seconde geleden