Jarhead (2005)

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 2062 woorden
  • 13 mei 2008
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
18 keer beoordeeld

Titel: Jarhead
Naam regisseur: Sam Mendes
Jaar van uitkomst: 2005
Land van herkomst: Verenigde Staten
Hoofdrolspelers:
Jake Gyllenhaal
Jamie Foxx
Genre: oorlog en drama

Samenvatting
Anthony swofferd gaat bij de marine. Daar wordt hij een Sniper-rifle. Toen hij zijn opleiding had voltooid werd hij overgeplaatst naar Koeweit, waar iraq het land probeerde over te nemen. Zijn missie was belangrijke doelen uitschakelen. Ze werden ergens in de woestijn gedropt en daar moesten ze eerst een tijd wennen aan de temperatuur. Toen ze er dagen lang hebben gezeten gingen ze richting het front. Ze troffen weinig Irakezen aan alleen de schade die de Irakezen hebben aangericht. Uit eindelijk waren ze bij een belangrijk vliegveld waar ze een hoge Irakese officier moesten uit schakelen, maar voordat ze een schot loste waren de Amerikaanse luchtmacht al aanwezig en bombardeerde het vliegveld. Toen ze uit de toren kwamen waar ze zaten was de rest van het team weg. Ze liepen maar richting het basis kamp en kwamen onderweg een hoop geschreeuw en vuur tegen. Ze dachten dat dat de Irakezen waren maar het bleek het team te zijn. Ze hebben daar een aantal maanden gezeten en een hoop ellende gezien maar geen een schot gelost. Toen keerde ze weer veilig naar huis.

Is er sprake van een of meer conflicten?
Er zijn meerdere conflicten in dit verhaal. Zoals; De gemoederen lopen hoog op als ze op het kamp zitten, ze hopen wat Irakezen tegen te komen maar ze zien niemand, ze hebben een Irakees onder schot maar dan komt de luchtmacht, enz.

Op welke plaatsen speelt het verhaal zich af? Beschrijf die plaatsen, die voor jou het belangrijkst zijn. In hoeverre hebben die de sfeer van de film bepaald?
Het speelt zich grotendeels af op de marine basis en in koeweit in de woestijn.
In de woestijn bepaald het de sfeer heel erg doordat je zag dat ze het zwaar hadden en dat er niks te doen was. Je zag de leegte en het beeld ‘vervormen’ door de warmte.

In hoeverre speelt de belichting ven verschillende scènes een rol?
Ik denk dat er geen belichting gebruikt is in de woestijn doordat de zon en de reflectie op het zand genoeg voor het licht zorgde.

Hoe waren de hoofdpersonen gekleed? Denk hierbij aan de functie die de kleding heeft. Waren deze personen opvallend gegrimeerd?
De hoofd personen waren gekleed als militairen in de woestijn, dus hele lichte kleding die niet opvalt in de woestijn. De functie was om te laten zien hoe dik die militairen aangekleed waren en dus hoe warm ze het hadden. Verder had het geen functie denk ik. De grime was heel goed gedaan alsof ze al maanden in die woestijn verbleven.

Werd er gebruik gemaakt van muziek? Was deze muziek speciaal gecomponeerd voor de film? Had de muziek een opvallende rol in de film of diende deze alleen als achtergrond?
Er werd volgens mij heel weinig gebruikt gemaakt van muziek, maar als het er was was het onscreen geluid en verder waren het vrijwel alleen geluiden uit de omgeving.

Was er sprake van speciale geluidseffecten?
Ja er was veel sprake van speciale geluidseffecten zoals ontploffingen, geweerschoten, brandende olieputten, enz.

Beschrijf de belangrijkste hoofdpersonen in de film
Anthony Swofford
Is de eigenlijke hoofdpersoon. Zijn leven wordt verteld, en zijn gedachten hoor je ook. Hij is ook deels verteller als er een stuk ‘overgeslagen’ wordt. Hij is een marinier en zijn wapen is een sniper. Hij moet naar koeweit om daar de vrede terug te brengen samen met de andere militaire instanties

Staff Sgt. Sykes
Sgt. Sykes was de bevelhebber van het team. Hij zorgt voor deze mannen en leid ze door koeweit.

Troy
Hij is Anthony’s maatje. Als Anthony schieten moet, ligt Troy ernaast met zijn verrekijker en kijkt of het vrij is om te schieten. Hij is een beetje op zichzelf en heeft eigenlijk alleen goed contact met Anthony.

Op welke manier kreeg je informatie over de hoofdpersonen? Denk hierbij aan flashbacks, informatie via anderen, de wijze waarop anderen op de hoofdpersonen reageren?
Je krijgt informatie over de hoofdpersonen door wat er gezegd word, maar voornamelijk komt het door Anthony hij verteld het verhaal en je hoort wat hij denkt.

In hoeverre vertegenwoordigen zij de tijd en omgeving waarin het verhaal zich afspeelt?
Ze vertegenwoordigen de tijd en omgeving door middel van hun kleding en de gebeurtenissen die zich afspelen.

Wat is de belangrijkste thema van deze film?
Het belangrijkste thema in deze film is oorlog. Het grootste deel van de tijd speelt zich af in de oorlog tussen koeweit (en Amerika die koeweit helpt) en tussen Irak.

Had de regisseur een bepaalde bedoeling met de film?
Ja, hij wou laten zien dat oorlog niet altijd alleen maar schieten en geweld is. Het kan ook afwachten en heel erg zenuwslopend zijn.

Wanneer het een verfilming van een boek is, lees dan (een deel van) het boek en vergelijk de film met het boek. Vind je dan, dat de film een eigen interpretatie van het boek is, of heeft de regisseur zoveel mogelijk de verhaallijn van het boek gevolgd? Wat zou de oorzaak van de keuze van de regisseur kunnen zijn?
Ik heb het boek niet gevonden, maar het boek is geschreven door Anthony Swofferd over zijn ervaringen in die oorlog. Het is dus een echt gebeurd verhaal en ik denk dat het boek erg op de film lijkt.

Wat boeide je in deze film?
Ik vond het een hele boeiende film, ik heb er de hele tijd erg onder de indruk zitten kijken.

Welke middelen heeft de regisseur volgens jou daarvoor gebruikt en welke daarvan waren het meest effectief? Wat vond je het niet boeiend?
Ik denk dat de regisseur de specialeffect’s gebruikt heeft om mensen te boeien maar ook de verhaallijn was erg indrukwekkend. De specialeffect’s lieten het vooral heel erg realistisch overkomen.

Welke scènes zijn je het meest bijgebleven? Beschrijf ze en probeer na te gaan in hoeverre cameravoering en montage daarbij een rol hebben gespeeld. Kun je daar ook iets over zeggen als je de film al geheel overziet?
De scènes die mij het meest zijn bijgebleven zijn de scènes in de woestijn dat de olieputten in de brand waren gestoken.
De Irakezen hadden de olieputten in de brand gestoken omdat dit een van de belangrijkste inkomsten van koeweit zijn. Het team van Anthony kwam hier langs en moest hier overnachten. Alles zat onder de olie en zelfs het zonlicht kwam niet door de dikke rook heen. Niets was schoon alles zat onder de olie. Ze zullen niet al die olieputten in de brand hebben gestoken dus ik vind dat heel mooi gemaakt als je zo al die honderden putten brandend ziet staan. De grond zit helemaal onder de olie en je ziet de vlammen er in reflecteren. Dit zag er heel mooi uit en ook heel echt. Deze scène is mij zo bij gebleven omdat dit zo mooi gemaakt was

Recensie
http://www.filmvisie.nl/films/I-L/jarhead.html
Jarhead is gebaseerd op het gelijknamige boek van Anthony Swofford en gaat over diens ervaringen tijdens de eerste golfoorlog. Hoewel ik zelf destijds een jaar of dertien was kan ik me de golfoorlog door CNN nog goed herinneren. Bij het woord oorlog dachten wij op school altijd aan WO2, Vietnam, Napoleon en natuurlijk computerspelletjes. Nu konden ik en mijn schoolvriendjes eindelijk ook zeggen dat we een oorlog hadden meegemaakt!
Hoera! Oorlog!
Precies dat naïeve sentiment wortelt diep in de film Jarhead. Swoff is een intelligente jongen die net als zijn vader bij de marine terecht komt. Via Sergant Sykes weet Swoff het ondanks zijn gebrekkige liefde voor het vak toch te schoppen tot een elite eenheid: die van de scherpschutters. Als Saddam begin jaren \'90 Koeweit binnenvalt, wordt Swoff samen met zijn eenheid naar het midden-oosten gebracht. De mannen kunnen niet wachten op een frisse snelle oorlog die hun een plaatsje in de geschiedenisboekjes zal geven. Maar na de eerste euforie merken Swoff en zijn collega\'s al snel dat Operation Desert Shield vooral bestaat uit wachten, wachten en nog eens wachten in een lege woestijn bij ongeveer 45 graden. De soldaten krijgen dan ook te maken met een onverwachte vijand: intense verveling.
Verveling alom
Het eerste gedeelte van Jarhead zal menig filmliefhebber doen terugdenken aan Full Metal Jacket. De soldaten worden Sykes keihard gedrild tot vechtmachines, en daarbij gaat Sykes ver, heel ver. Tot zover weet de film zich dan ook niet te onderscheiden van de rest in het genre. Dit verandert totaal als we ons naar het \'oorlogsgebied\' begeven. De kijker wordt deelgenoot gemaakt van de totale verveling en zinloze klusjes die de soldaten moeten doen in de hete woestijn. Waar andere films vaak grossieren in geweld en drama om een anti-oorlogsboodschap over te brengen gaat Jarhead zijn eigen unieke weg. De soldaten snakken naar actie en oorlog, al was het alleen maar om iets te doen tegen de enorme verveling. De film brengt dit gevoel ook over op de kijker, en geeft daarmee veel stof tot nadenken.
Leentjebuur
Dat Jarhead een origineel uitgangspunt heeft wil nog niet zeggen dat de film geen leentjebuur speelt bij andere films in het genre. Apocalypse Now is een film waar Sam Mendes duidelijk niet omheen kon, de film wordt ironisch genoeg zelfs als oppepper aan de mannen vertoont. Dat de gruwlijkheden in die film aanvankelijk door Swoff en zijn makkers nog als heroïsch worden opgevat staat in schril contrast met de scene waarin ze zelf de eerste gruwlen van de Golfoorlog aantreffen, een uitgebrande karavaan met vluchtelingen. Verder zien we elementen uit de onderlinge klassenstrijd van Platoon terug, en is de vergelijking met Full Metal Jacket in deze recensie al eerder gemaakt.
Conclusie
Jarhead heeft genoeg unieks in zich om een nieuwe klassieker in het genre te worden. De vreugde die Swoff voelt als hij eindelijk een missie mag uitvoeren waarbij hij de kans heeft om een mens te doden is voor het publiek begrijpelijk. Waar Swoff aan het begin van de film niets in het leger ziet, is hij nu zover gekomen. En dat is direct ook het ontluisterende van deze film. Als dit met Swoff gebeurt, zijn wij dan ook in staat om dit te voelen? De vreugde en felicitaties die de soldaten na het \'winnen\' van de Golfoorlog ontvangen, zorgen aan het eind van de film dan ook voor een enorm vervreemdend effect. Maanden lang hebben ze zich verveeld, niks zinnigs kunnen uitvoeren, amper een vijand gezien, en nu worden ze ontvangen als helden. Swoff vat dit samen in de prachtige zin: "Elke oorlog is anders, elke oorlog is hetzelfde" Dit klinkt misschien nu nog abstract, maar geloof me, je snapt het na het zien van Jarhead. Één van de betere oorlogsfilms van de laatste jaren.

Mijn mening
Ik ben het helemaal eens met deze recensie. Vooral met de laatse zin.

Vind je dat de regisseur geslaagd is in de uitwerking van het hoofdthema?
Ja, ik vind zeker dat hij daar in geslaagd is. Het is zeker een oorlogsfilm. Militairen op een vredesmissie.

Vind je de film geloofwaardig en wat zijn de sterke en zwakke punten?
Ja de film was erg geloofwaardig. Het is ook een waargebeurd verhaal en dat versterkt zeker het idee erachter

Beoordeel het spel van de hoofdrolspelers. Vond je de spelers geschikt voor hun rollen? Motiveer je antwoord. Hoe vond je grime en kleding? Pasten deze bij het door de acteur opgeroepen beeld?
De acteurs hebben goed gespeeld, zelfs zo goed dat je de karakters als echte mensen ziet en ook met ze meeleven. De spelers gedroegen zich als in het echte leger dus niet zoals in de wat oudere oorlogsfilms dat Amerikaanse soldaten onoverwinnelijk waren. Maar dit zijn gewoon echte mensen en ze hebben het goed gedaan. De kleding en de grime waren zo goed dat het net leek of je naar een documantaire zat te kijken.

Geef een oordeel over het gebruik van licht, speciale effecten, muziek e.d.
De goede specialeffects versterkte het realiteitsbeeld van de film . Het is allemaal net zo gemaakt dat het net leek of je midden in die oorlog zat.

Geef een totaal oordeel, waarin je rekening houd met voornoemde positieve en negatieve elementen
Ik vind dit een hele goede film omdat hij zeer geloofwaardig overkomt en ook nog goed gespeeld is. Er is goed gebruik gemaakt van camera werk en geluid waardoor het allemaal één geheel wordt. Het is echt een film waar je niet van kan weglopen.

REACTIES

K.

K.

je ben schrijver vergeten.

Schrijver: William Broyles Jr

14 jaar geleden

G.

G.

Hij is de sniper en het wapen is de sniper rifle, ernstige fout! Het beeld vervormt door een fata morgana verder geen belangrijke fouten gezien enkel een paar schrijffouten maar dat is niet zo erg. Voor de rest fantastische film, echt zalig en door die film ben ik ook verliefd geworden op de remington 700 en de m24.Dit zijn beide sniper rifle's met een geweldig bereik en fantastische nauwkeurigheid!

13 jaar geleden

B.

B.

er staat een spel fout in
in het begin het is tog Swafford
in plaats van Swaffard

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.