De olympische spelen in China
Je hebt het vast wel op tv gezien; mensen die de Olympische Fakkel op de grond proberen te gooien of te doven, en duizenden demonstranten die langs de route van het Olympisch vuur staan te demonstreren.
De reden van dit alles is omdat dit jaar de Olympische Spelen in China worden gehouden. De situatie in China is op dit moment volgens de meeste mensen zo slecht dat ze niet willen dat de Spelen hier gehouden en deze dus willen boycotten.
China is op dit moment een communistisch dictatuur, en de mensenrechten worden er nog steeds geschonden. Zo krijgen er jaarlijks nog gemiddeld 1000 mensen zonder proces de doodstraf (wat overigens 90% van alle doodstraffen in de wereld is), en zitten er honderdduizenden mensen zonder reden of proces in werkkampen gevangen. Ook houdt China Tibet bezet, en onderdrukt daar de plaatselijke monniken.
Veel mensen willen de Olympische Spelen in China dit jaar boycotten, omdat ze de situatie daar onacceptabel vinden. Moeten wij als \'de rest van de wereld\' ook maar de Olympische Spelen gaan boycotten omdat we de situatie in China onaanvaardbaar vinden? Ik vind van niet, want;
Ten eerste is er een grote kans dat het boycotten van de Spelen geen enkele zin heeft. China is een groot en machtig land. De kans dat zij er zich iets van aantrekt als er een paar landen op komen dagen is bijna nihil. Ze zal zich echt niet beledigd of ergens toe gedwongen voelen.
Ten tweede moet je de sporters die jarenlang hebben getraind, gewacht, en zich hebben verheugd op dit moment niet misbruiken voor een politieke situatie. Als het met de politiek te maken heeft, waarom boycot je de handel of het toerisme niet? Voor veel spelers is de Olympische Spelen het grootste moment in hun leven. Die moet je hun niet afnamen of een situatie die er helemaal niks mee te maken heeft.
Ten derde heeft boycotten helemaal geen zin. Als je echt wilt dat China veranderd moet je zorgen dat zij met een \'goede\' cultuur in aanraking komt. Haar boycotten, oftewel afsluiten van de rest van de wereld heeft juist een omgekeerd effect. Zo blijft de situatie daar het zelfde, of wordt zelfs erger. Wat je moet doen is er in grote getale naartoe trekken en haar laten kennismaken met de westerse leefstijl, zoals vrijheid en democratie. Besmet haar als het ware met fatsoen.
Maar aan de andere kant; als je helemaal niks onderneemt en niet gaat boycotten dan voelt China zich misschien wel meer geaccepteerd door de rest van de wereld. Dan denken ze misschien wel van \'ach, het maakt ze toch niks uit\', en dan blijft de situatie die daar nu is hetzelfde, of verergerd.
Als je de Olympische Spelen gaat boycotten wordt China misschien wel \'wakker geschud\', en gaan ze beseffen dat er echt iets goed mis is. Ook komt door deze boycot China negatiever in het nieuws. Misschien vindt China deze negatieve aandacht helemaal niet leuk, en wil echt wat aan de situatie in haar land gaan doen.
Ook zou het boycotten van de Olympische Spelen een \'goede\' boycot zijn. Als je iets anders gaat boycotten, zoals de handel of het toerisme, pak je niet het imago van het land, maar de miljoenen mensen die leven van handel of toerisme. Door het boycotten van de Spelen pak je juist het imago van China, en benadeel je er voor de rest alleen de sporters mee.
Aan de ene kant moet je China dus niet boycotten, om ze kennis te laten maken met de westerse cultuur, zodat ze uit zichzelf kunnen \'veranderen\', maar aan de andere kant moet je ze juist wel boycotten om China en de rest van de wereld bewust te maken van het feit dat er iets goed mis is. Aan de ene kant is dit weer niet eerlijk voor de sporters, die er niks te maken mee hebben, maar als je aan de andere kant de handel of toerisme gaat boycotten pak je al die kleine boeren en mensen die leven van die handel en toerisme. En wat is nou belangrijker? De inkomsten van miljoenen mensen, of een wedstrijd voor een paar spelers?
Ik concludeer hieruit dat er gewoon helemaal niet geboycot moet worden. Zo pak je de sporters niet, en zo pak je de inkomsten van de mensen in China niet. Er zijn nog genoeg andere manieren om China en de wereld duidelijk te maken dat het in China niet goed gaat. Ik vind dan ook dan niemand erbij betrokken moet worden en dat je maar actie voert zonder dat er mensen de dupe van worden.
Ik raad dan ook aan dat mensen de Spelen niet moeten gaan boycotten, maar de situatie in China meer in het nieuws en in de aandacht moet brengen, zodat China, maar ook de rest van de wereld, meer over dit probleem gaan nadenken. Ik vind juist dat de spelen door moeten gaan, want met hoe meer westerse cultuur China in aanraking komt, hoe groter de druk wordt om te \'veranderen\'.
In verwacht dat de mening van mensen erg verschillend zal zijn. Een hoop mensen zullen gaan boycotten omdat ze denken dat hierdoor de situatie veranderd. Er zullen een ook een hoop mensen zijn die niet gaan boycotten omdat ze vinden dat de Spelen niks met de politieke situatie in zo\'n land te maken hebben, of ze hebben andere motieven. Er zal in ieder geval niet massaal geboycot worden omdat toch veel mensen vinden dat zo\'n groot evenement door moet gaan. Ik denk wel dat er veel mensen zullen zijn die andere acties gaan ondernemen in plaats van een boycot (stickeracties, posters, t-shirts en dergelijke). Zo doen ze wel mee met de Olympische Spelen maar laten ze toch zien dat ze het niet eens zijn met de situatie in dat land.
Olympische Spelen in China
7.5
ADVERTENTIE
REACTIES
1 seconde geleden