Politie
Politie agent
Om politie agent te worden moet je naar een speciale school die school heet politieschool. Je moet er ongeveer twee jaar op zitten om politie agent te worden. Je moet veel leren zoals: iemand arresteren, hoe je met wapens om moet gaan en de wetten in Nederland. Ook moet je veel aan sport doen om in goede conditie te blijven. Als je bijna klaar bent moet je stage lopen bij een politie korps.
Politiebureau
In een politiebureau zitten er politieagenten in een kantoor. Je kunt naar een politiebureau gaan als je fiets gestolen is, of omdat je je horloge kwijt bent. Dag en nacht zijn politieagenten aanwezig. In het politiebureau is er een meldkamer. De meldkamer krijgt berichten voor een ongeval binnen bijvoorbeeld als er een ongeluk is. (in die meldkamer zitten ook agenten natuurlijk om de telefoon op te nemen). In de politie auto zit een mobilofoon zodat de politie altijd contact heeft met de politieagenten op het bureau. Ook moeten de agenten van alles wat er gebeurt een rapport maken. Op het politiebureau heb je ook cellen daar moeten dronken mannen naartoe die vervelend doen tegen de politie en dan worden ze een nacht opgesloten. In de cel is alles van steen een steen bed een stenen stoel en er hangt ook een camera dan kunnen de politie agenten de boef in de gaten houden.
Op het politiebureau heb je een garage voor de politie auto’s en een kooi voor de politiehonden. Grote politiebureau`s hebben een schietkamer.
Je hebt ook speciale politieagenten zoals:
- politie op straat
- politie op de motor
- politie op het paard
- politie in de lucht
- m.e. (mobiele eenheid)
- recherche
- marechauchee
Motorpolitie hoort bij de verkeerspolitie.
Motorpolitie`s horen bij de verkeerspolitie, zij regelen het verkeer of staan bij een ongeluk en ze kijken ook of de mensen zich aan de verkeersregel houden.
Wat is de m.e.?
Soms moet een politie man/vrouw voor de mobiele eenheid werken. Dan herken je ze aan hun blauwe overal, zwarte hogen schoenen een wapenstok, helm en een schild. Bij voetbalwedstrijden moeten ze meestal alles in de gaten houden, in het stadion maar ook er buiten. ME-er word je niet zomaar. Je moet enorme goede conditie hebben en goede trainingen doorlopen om in aanmerking te komen. Je moet in een team werken en als je in een team werkt krijg je vaak meer dingen voor elkaar. Maar als je vecht kom je ook niet ver, daarom wilt de politie misdrijven oplossen door ze uit te praten. Wat lang niet makkelijk is als er honderden mensen aan ’t vechten zijn. De m.e. is opgericht in 1957.
Wat is een recherche?
Een recherche loopt altijd in normale kleding, een recherche lost erge misdrijven op zoals een moord. Ze komen er meestal achter door vingerafdrukken te zoeken en het bloed op kleren.
Wat is een marechaussee?
Bij een marechaussee kan je niet echt uitleggen want het is gewoon een politie bij het leger.
Kleding van een politieagent.
Een politieagent heeft altijd een uniform aan. Dat is een donker blauw jasje, een donker blauwe broek lichtblauw overhemd, stropdas, schoenen, sokken en natuurlijk een politiepet. Vrouwelijke politieagenten hebben een bol hoedje.
Rangen
Hoe meer streepjes en kroontjes je hebt hoe hoger je rang is. De politie werkt met veel mensen samen zoals de brandweer en de ambulance. Je kan het alarm nummer bellen dat 112.
Wat gebeurt er bij een arrestatie?
Wanneer een politieagent je oppakt bij een winkel diefstal, of bij een inbraak word je mee genomen naar het politie bureau. Je bent dan een verdachte, en word je voorgeleid voor de hulpofficier van justitie. Je moet dan al je zakken leegmaken en word je gefouilleerd. De hulpofficier van justitie vraagt dan aan jou of je weet waarom je opgepakt bent.
De agenten zegen dan tegen de hulpofficier van justitie waarvoor je bent opgepakt. Alles word dan op papier gezet. En dan moet je tijdelijk de cel in. De agenten of de recherche haalt je dan op om je te over horen. Van alles wat de verdachten zegt word op papier gezet. Dat noem en we een verklaring.
Als de recherche iets te weten is gekomen gaat hij naar die plek om aanwijzingen te zoeken, dat kunnen vingerafdrukken zijn of voetafdrukken. De mensen die je meenamen naar het bureau hebben ook alles op papier gezet. Dat heet een proces van verbaal. Als alles onderzocht is en alles staat op papier dan is het onderzoek afgesloten. Alle dossiers en verklaringen gaan dan naar de hulpofficier van justitie. Die bekijkt allen stukken en bepaald de straf, een boete of gevangenisstraf. Veel mensen denken dat de politie de straf geeft maar dat is dus niet zo want het is de hulpofficier van justitie!
Politie
6
ADVERTENTIE
REACTIES
1 seconde geleden
1.
1.
stom
13 jaar geleden
Antwoorden1.
1.
dit is kei slecht
13 jaar geleden
Antwoordeneen scholier
een scholier
Goeie informatie dankje wel
2 weken geleden
Antwoorden