Godsdienst Samenvatting
1 De kerk
In de 14e en 15e eeuw was er een veranderingsproces bezig op allerlei terreinen, zoals de politiek, de economie, de kunst, en de wetenschap. De oorzaken hiervan waren de ontdekking van de ‘’nieuwe werelden’’ en de uitvinding van de boekdrukkunst. Mensen ontdekten dat de wereld anders en groter was waardoor ze opnieuw hun positie moesten bepalen. Door de opkomst van de wetenschap raakten velen ervan overtuigd dat ieder mens enorme mogelijkheden had om zich te ontplooien. Het voelde als een nieuwe geboorte: Renaissance.
Desiderius Erasmus
Een belangrijk persoon in die tijd was de humanistische priester en geleerde Desiderius Erasmus (1469-1536) geboren in Rotterdam. Hij legde zich toe op de bestudering van de bijbel en daardoor kwam hij tot de ontdekking dat geloof meer was dan het aanvaarden van een aantal officiële geloofs uitspraken en het meedoen met rituelen. De kern van het geloof is veel meer praktisch; de persoonlijke navolging van Jezus op basis van wat er in het evangelie staat. Hij heeft een deel van zijn leven gewijd aan de bijbel, ook stelde hij dat alleen door het lezen van de bijbel kan de mens de ware leer van Jezus in zich opnemen, en komen tot de navolging. Hij heeft een boek geschreven: Lof der Zotheid. Ook was
Maarten Luther
Maarten Luther een belangrijkpersoon, geboren in 1483 te Eisleben. Doordat zijn vader tot goede burgerij behoorde kon hij studeren: Filosofie en Rechten. Door slecht weer( onweer ingeslagen) werd hij bang - beloofde God monnik te worden, dat werd hij. In ’t Augustijner klooster in Erfurt; hij ging Priesterwijding studeren. Door zijn mentor aangespoord niet alleen bijbel maar ook middeleeuwse filosofen te lezen. Zo kwam hij met de ideeën van humanisten en met klassieke schrijvers in aanraking. Hij ontdekt in ’t evangelie dat je de genade van God en ’t eeuwige leven niet zelf kan verdienen. Zijn boodschap: ’’Niemand kan de genade van God verdienen. Alleen door ’t geloof van Jezus Christus zal een mens behouden worden’’. Hij verzette zich in allerlei preken tegen de aflaathandel. 31 oktober 1517 - Begin van de Reformatie en in kerken de ‘Hervormings dag’ genoemd, doordat hij zijn stellingen op de deur van de slot kerk in Wittenberg heeft gespijkerd. In 1518 werd hij als ketter aangeklaagd door de paus in de ban gedaan. In 1521 - paus verklaarde in Worms met samenwerking met keizer Karel V, Luther dat iedereen hem mocht doden. Frederik de Wijze bood hem bescherming en onderdak in het slot Wartburg in Eisenach. Daar zat hij 10 maanden ondergedoken. In die tijd vertaalde hij het Nieuwe Testament in het Duits - Luthersbibel. 1546 overleed hij in Eisleben.
De snelle verspreiding van de ideeën van de Reformatie was te danken aan de toepassing van de boekdrukkunst.
Johannes Calvijn
Als laatste belangrijk persoon: Johannes Calvijn geboren in 1509 te Noyon (Frankrijk). De protesten en de denkbeelden van Luther werden gesteund door verschillende landen. (door J.C). Vanuit Genève heeft hij op het latere protestantisme in Nederland een veel grotere invloed gehad dan Luther. Daar kwamen verschillende oorzaken aan te wijten
-1e plaats - Door Calvijns boek; De institutie. Onderwijzing in de christelijke godsdienst.
- 2e plaats - Heeft de academie voor de predikantenopleiding, die Calvijn in Genève heeft gesticht heeft, een belangrijke rol gespeeld. Nederlanders kwamen ook daar voor een opleiding. Daardoor verspreiding van de nieuwe protestantse leer sterk bevorderd.
-3e plaats - De houding van Calvijn tegenover de overheid. Hij vond dat de kerk zich mocht verzetten tegen de overheid, die zich niet aan het gezag van de bijbel hield.
Om ervoor te zorgen dat de ‘rechte leer’ verkondigd werd, was er behoefde aan een ‘standaardbijbel’ voor kerkdiensten en het bijbelonderwijs. Tijdens de synode van Dordrecht in 1618, door de Staten-Generaal van de Nederlandse Republiek bijeengeroepen, werd besloten dat er een nieuwe Nederlandse vertaling van de bijbel moest komen. In 1637 verscheen de Statenvertaling
Die een enorme invloed heeft gehad op de Nederlandse taal. In Engeland tegelijk met de Reformatie van Luther en Calvijn een kerkscheuring voor gedaan. Oorzaak: Het feit dat de paus in 1534 de Engelse Koning Hendrik VIII geen toestemming wilde geven om te scheiden van zijn vrouw Catharina van Aragon. Daarom stichtte hij kerk in Engeland - Anglicaanse kerk.
3 Katholieke Reformatie
Als reactie op de Reformatie kwam er in de rooms-katholieke kerk een tegenbeweging op gang, die de Katholieke Reformatie of de Contrareformatie word genoemd. In 1545 werd er in Trente in Italië Concilie - Kerkvergardering bijeengeroepen. Doel: geloofskwesties aan de orde te stellen en zo de eenheid in de kerk te herstellen. Werd in 1563 beëindigd. Resultaat: gezag van de paus in de kerk en het gezag van de kerk in geloofszaken opnieuw werden vastgesteld. Aflaathandel werd beperkt, opleiding van priesters verbeterd. Hiermee probeerde men het verloren van gegane terrein op de protestanten te heroveren.
Katholiek en protestant in Nederland
In Nederland hadden in de 1e eeuwen na de Reformatie de calvinisten op kerkgebied de macht in handen. Kerken: Lutherse, Waalse, Doopsgezinde & Remonstrantse. Uit hervormde kerk zijn door 2 afscheidingen in 1834 en 1886 de gereformeerde kerken ontstaan. Grote protestantse kerken hadden behoefde om te zoeken naar samenwerking en eenheid. Dit leidde in dec. 2003 samengaan van de Nederlandse Hervormde kerk, de Gereformeerde kerken in Nederland & de Evangelische-Lutherse kerk tot Protestantse kerk in Nederland (PKN). In jaren 60 in de 20e eeuw besloot Johannes XXIII een 2e Vaticaanse Concilie te houden(1962-1965). Hij wilde o.a. Geloofsopvattingen en de rituelen in de kerk moderniseren. Na de dood van Johannes XXIII stopte de vernieuwingen.
Godsdienst
5.6
ADVERTENTIE
Studeer met een open blik
Een studie die filosofie, psychologie en sociologie combineert, en waarin je ook nog eens goed leert te reflecteren en gesprekken te voeren – klinkt dat als jouw droomstudie? Dan is de bachelor Humanistiek misschien iets voor jou.
Kom kennismaken op de Open Dag van 16 november.
Meld je aan voor de Open Dag
REACTIES
1 seconde geleden