Italië

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 7 | 2104 woorden
  • 5 december 2007
  • 339 keer beoordeeld
Cijfer 6
339 keer beoordeeld

*Hoofdstuk 1: algemeen

Inwoners aantal
In Italië wonen 57.590.000 mensen.

Belangrijke steden
Venetië is bijvoorbeeld een heel beroemde stad. Het is gebouwd op honderden eilandjes. Je ziet er kanalen inplaats van straten en bootjes inplaats van bussen. Het San Marcoplein is het grootste en beroemdste plein van de stad.

Florence is ook een beroemde stad, vol meesterwerken van schilders en beeldhouwers. Er zijn ook heel veel beroemde gebouwen.

Vaticaanstad is niet echt een stad meer een soort land want ze hebben ook hun eigen geld.

Rome is de hoofdstad van Italië het is ook de grootste stad van Italië.
Er zijn wel drie miljoen inwoners. Rome is een hele oude stad gebouwd op zeven heuvel aan de rivier de Tiber ongeveer 25 km van de zee.
De oude Romeinen veroverde het grootste deel van Europa.Rome was de hoofdstad van hun wereld.
Je kan ook nog een paar van hun oude monumenten zien zoals het Coloseum en de ruïnes van het romeinse rijk.
In het centrum van Rome zijn er veel prachtige kerken, pleintjes en fonteinen te zien.

Munteenheid
in Italië hebben ze nu de euro maar vroeger hadden ze de lire.
Er waren veel verschillende munten en bankbriefjes.
De munten werden doorgaans gemaakt in eenheden van vijftig honderd, tweehonderd en vijfhonderd. Bankbriefjes worden gebruikt voor duizend tweeduizend, vijfduizend, tienduizend en honderdduizend lire. Daar staan portretten op van Italiaanse beroemdheden.

President
Italië is een republiek dat betekent dat Italië een president heeft. De president heet Carlo Azeglio Ciampi.

 Grenzen
Italië ligt in het zuiden van Europa.
In het noorden grenst Italië aan Frankrijk, Zwitserland, Oosterrijk en Slovenië. In het oosten westen en zuiden ligt Italië aan zee. Italië is dus een schiereiland.

 Oppervlakte
De oppervlakte van Italië is 301.000 en de oppervlakte van Nederland is 41.000. Nederland past 7 keer in Italië.

 Taal
Hoewel Italiaans de echte taal is, word er in sommige plaatsen andere talen gesproken.In het verre noorden van Italië spreken ze Duits en in het noord-westen vlak bij de franse grens spreken de Italianen Frans.
Ik zal nu even een paar woordjes opnoemen in het Italiaans gelato betekend ijs, aiuto is help. Buongiorno betekend goeiedag buonasera betekend goedenavond parli olandese? betekend spreek je Nederlands? Si betekend ja en no betekend nee net zoals in het Spaans.
Italiaans komt van het Latijn.

Belangrijkste wateren
de Po, 652 km lang, is een rivier. De rivier stroomt van de Alpen naar de Adriatische zee. Een belangrijk meer is het Gardameer ik ben daar zelf op vakantie geweest het is een heel mooi meer en er is ook heel helder water.

 Godsdienst
De meeste mensen in Italië zijn katholiek 90% van de mensen zijn katholiek en 10% van de mensen geloven iets anders.
Als je katholiek bent dan geloof je in god, god is de vader van Jezus Christus.
Katholieken denken dat god de mensen beschermt en als ze iets niet zo leuks hebben gedaan dat god hun dan straft, tenzij ze het opbiechten.

 De paus (il papa)
De paus is het hoofd van de katholieke kerk.
Hij woont in Vaticaanstad. De paus houd soms ook een toespraak of zwaait eventjes naar de mensen. Mensen uit alle landen komen de paus bezoeken.
De paus die er nu is heet Benedictus en komt uit Duitsland.

*Hoofdstuk 2: landschap en klimaat

 Landschap
In Italië is het landschap erg afwissend. In het noorden zijn er veel bergen en hoogvlaktes. De hoogste berg van Italië is de Mont Blanc in de Alpen.De Mont Blanc is 4807 m hoog. Hij is ook de hoogste berg van west Europa en hij ligt op de Italiaanse Franse grens.

Langs de oostkust vind je lange stranden.De west kust is meer rotsachtig daar zijn ook veel bergen. In het midden van Italië liggen ook veel langgerekte bergen en at ziet er ui als een enorme ruggengraat.De hoogste vulkaan van Italië is de Etna op Sicilië en die is 3343 m hoog. Het is ook nog eens de hoogste vulkaan van heel Europa. Heel soms barst die nog wel eens uit.

In het noorden zijn de hoge bergen van de Alpen het grootste deel van het jaar bedekt met sneeuw. Er zijn veel skipistes voor de wintervakanties in de zomer kun je er lange wandelingen maken. In de bergen zijn er veel afgeschermde gebieden waar nog veel dieren zijn zoals: herten, berggeiten en lynxen. Er zijn ook veel meren in het gebergte. De prachtige omgeving trekt veel bezoekers aan. Ongeveer 75% van Italië is bergachtig, heuvelachtig en ruwweg 20% van het land is bebost.

Klimaat
In het noorden is de winter erg koud. De lente en de herfst zijn er heel nat en de zomer is heet en droog. In het zuiden is de winter koel.
De lente is er zonnig en fris, en de zomer is er warm en heel droog.

*Hoofdstuk 3: middelen van bestaan

Industrie
De Italiaanse industrie is snel gegroeid. Tegenwoordig werken er meer mensen in de industrie dan in de landbouw. De meeste fabrieken liggen in het noorden rond de grote steden zoals: Milaan, Turijn en Genua.
Er worden ook veel auto’s gemaakt zoals: Ferrari’s, Fiats en Landcias.
Mode is in Italië ook heel belangrijk. Er wordt ook veel kleding gemaakt en ook veel beroemde merken komen daar vandaan zoals: Diesel, Bennetton, Gucci, Armanie en Nolita.

 Landbouw
Olijven groeien over heel Italië behalve in het hoge noorden.
De olijven worden gebruikt om olijfolie van te maken en om ze gewoon op te eten. Perziken, nectarines, abrikozen, pruimen, sinaasappelen, citroenen en tomaten groeien langs de hele kust, in het westen en in het oosten. Heel veel van dat fruit word verkocht aan de rest van Europa.

Er zijn ook veel boeren bedrijven die tarwe verbouwen. Tarwe is een van de ingrediënten van pasta. Pasta word veel gegeten in Italië. Tarwe word vooral in het midden en zuiden van Italië verbouwd.

Andere veel verbouwden producten zijn: peulvruchten, aardappelen, tabak, katoen en groenten .

Italië is een wijnland er wordt daar heel veel wijn verbouwd dat komt omdat er heel veel druiven groeien. Archeologen hebben bewijzen gevonden dat er in de 9e en 10e eeuw voor Christus al wijn werd gemaakt in Italië.

 Veeteelt
In Italië is lang niet zo veel veeteelt als in Nederland. Rundvee wordt gehouden op de Povlakte en op de Alpenweiden. In het zuiden op het Apennijsgebergten fokken boeren schapen om van hun melk Pecorino te maken. (Pecorino is kaas) Die kaas is heel beroemd in Italië

 Toerisme
Elk jaar komen er ongeveer 50 miljoen toeristen naar Italië om ruïnes van de Romeinen, mooie steden en musea te bezoeken en natuurlijk om van de zon te genieten.

Sommige katholieke mensen gaan ook naar Italië om de paus te bezoeken.

In Italië zijn er veel campings vooral langs de kust, rondom de meren en in de Alpen zorgt het toerisme voor heel wat banen. Veel mensen hebben een baan in een hotel, café of restaurant.

 Mijnbouw
Italië heeft bijna geen grondstoffen. Er is bijna geen steenkool. IJzererts komt maar een heel klein beetje voor. Lood en zink worden vooral gevonden op Sardinië en in de Alpen. Marmer word gevonden in Carrars. Italië haalt 81% van zijn energie uit het buitenland.

 Bosbouw
Ongeveer een kwart van Italië is bebost. De bossen in Italië worden gebruikt voor hout en brandstof. Dat gebeurt vooral in Trentino en Lombardije. Bomen worden ook gebruikt voor olijven en citrusvruchten in het zuiden. In het noorden produceren vooral veel appels, pruimen en peren.

 Visserij
Aan de kusten van Italië zijn veel havens en de visserij is erg belangrijk.
Een groot aantal mensen werkt in de visindustrie. De belangrijkste vissoorten zijn: ansjovis, sardines, tonijn, weekdieren en schaaldieren.

*Hoofdstuk 4: geschiedenis

Vroeger woonden in Italië de Romeinen.De Romeinen waren over heel veel landen de baas. De baas van de Romeinen was Julius Caesar. De landen waar hij de baas was waren Italië natuurlijk en ook Israël. Het Romeinse leger had zelfs werelddelen zoals Afrika en Azië ze hadden zelfs een stuk van Europa veroverd. Van Nederland hadden ze ook een stuk. De Romeinen hebben heel veel uitgevonden. Ze schreven ook al dat leek heel veel op dat van de Grieken. Het leek ook wel een beetje op onze letters. Ze hadden ook al cijfers. Behalve het alfabet en cijfers hadden ze ook geld. Voor de Romeinse tijd hadden ze nog helemaal geen geld. Alle munten hadden aan een kant een keizer staan.

*hoofdstuk 5: extra

 School
De schooldag in Italië begint gewoonlijk om 8.30 uur.Rond 13.00 uur gaat de bel. Dan gaan de kinderen naar huis om te eten. ’s Middags is er geen school, maar er is wel elke dag huiswerk te doen. Veel kinderen moeten ook op zaterdag naar school. Italiaanse kinderen hebben geen herfst of krokus vakantie, maar hun zomervakantie duurt langer dan bij ons. Ze hebben namelijk bijna 3 maanden zomervakantie. Op de lagere school dragen de kinderen blauwe of zwarte schortjes over hun gewone kleren heen. Zo worden de kleren minder gauw vies. In Italiaanse scholen is er niet zoveel tijd voor sport kinderen die sporten doen dat meestal in de namiddag. Voetbal is er populair bij de jongens en volleybal of basketbal bij de meisjes. Zwemmen en tennis zijn echte zomer sporten. Vaak sturen scholen in Noord-Italië hun leerlingen in januari of februari op sneeuwklas. Zo’n weekje in een ski-oord noemen ze ‘settimana bianca’ (witte week). De kinderen hebben dan wel een beetje les maar het grootste deel van de dag brengen ze door met skie¨n en sleee¨n.

 Eten in Italië
Italianen houden van lekker eten. Ze genieten van een etentje buiten
huis. Iedere streek in Italië heeft zijn eigen specialiteit. Italianen eten maar weinig bij het ontbijt. Kinderen drinken meestal een glas melk en nemen er een beschuitje of broodje met jam bij. Volwassenen drinken koffie. Halverwege de ochtend is het tijd voor een hapje tussendoor, een snack. De kinderen eten dat tussen de pauzen van school. Het middag maal word opgediend tussen 1 & 2 uur meestal beginnen ze met een rijst of pasta gerecht. De 2e gang bestaat uit een stuk vis of vlees aangevuld met brood en groente of een salade. Er wordt met vers fruit afgesloten. De laatste maaltijd is tussen 7 & 9 uur. Het eerste gerecht kan bestaan uit pasta rijst of soep. Daarna eten de mensen gewoonlijk kaas en fijne vleeswaren of een omelet met brood en groenten erbij. En dan is er weer fruit bij.

Feesten
Italianen houden van feestvieren. Er zijn elk jaar verschillende feesten. sommige worden in het hele land gevierd en andere alleen in bepaalde streken. Heel wat dorpen hebben hun eigen bijzondere feestdagen. De week voor Aswoendag is het carnaval. Over heel Italië trekken de mensen gekke kleren aan. Er zijn een heleboel kermissen en stoeten. Vooral het Venetiaans carnaval is spectaculair, met hele mooie kostuums en een optocht van grote boten. Op 2 Juli en 15 Augustus is er in Siena een paardenrace die Il Palio wordt genoemd. Mensen uit verschillende delen van de stad verkleden zich in middeleeuwse kostuums en trekken in een optocht naar het hoofdplein. Daar rijden ruiters uit elk stadsdeel om de overwinning. ‘s Zomers is er in alle dorpen en steden een kermis, gesponsord door verschillende politieke partijen. Er zijn picknicks, barbecues, snoepkramen, open lucht disco’s, popconcerten, bands en zangers. In de wijnstreken vieren mensen in de herfst het einde van de druivenoogst. Ze dansen en houden markt en proeven de nieuwe wijn. Vaak worden er in de winkels speciale streekgerechten verkocht. Op 7 December wordt in Milaan het feest van het beeld van Sint Ambrosius gevierd met een markt rondom de dom. Er zijn kraampjes met oliebollen, suikerspinnen, speciale worstjes en geschenken. Op 6 Januari brengt Lopifana - een soort heks - snoep naar de kinderen in Rome. Stoute kinderen krijgen een stukje kool. Op nieuwjaarsdag steken met vuurwerk af en gooien oud vaatwerk uit de ramen om te laten zien dat ze een nieuw begin willen maken. Alle schepen in de haven toeteren.

 Beroemde gebouwen
Het Colosseum - een oud Romeinse arena
Het Pantheon - een tempel voor de Romeinse goden, later een katholieke kerk
De Basilica di San Pietro - hele grote kerk in Vaticaanstad, het huis van de paus
De Piazza di Spagna en De Spaanse trappen - beroemd plein met een hele mooie trap en een fontein in de vorm van een boot. Er wordt verteld als je daar een muntje ingooit dat je vroeg of laat naar Rome terugkeert.
De toren van Pisa - staat in Pisa. Hij is beroemd omdat hij zo scheef staat.

Beroemde Italianen
•Marco Polo - een ontdekkingsreiziger die van Europa naar Azie reisde.
•Leonardo DaVinci - beroemd schilder en uitvinder. Hij schilderde onder andere de Mona Lisa.
•Christoffel Columbus - hij ontdekte in 1492 Amerika.
•Michelangelo - Maker van het beroemde beeld van David te zien in Florence

REACTIES

T.

T.

kemels van dt fouten.
sjongejonge (om het op z'n hollands te zeggen)

twee maal betekend terwijl het t moet zijn. (maar toen zag ik nog niet dat dit van scholieren kwam en niet gecontroleerd werd)

Groetjes

15 jaar geleden

F.

F.

ik vindt het wel een goed werkstuk maar er zitten wel heel erg veel fouten in dus een tip voor de volgende keer controleer als je klaar bent met je werkstuk je spelling!
maar voor de rest vondt ik het een prima werkstuk!!
ik heb er wat uit kunnen halen voor mijn werkstuk over Italie!
trouwens heb je je werkstuk al gehouden want anders kan je je spelling nog ff veranderen en dan haal je mischien een beter cijfer!
maar ik denk wel dat je hem al heb gepresenteerd maar ja de volgende keer beter maar ik vondt het een super werkstuk!
top gedaan!
groetjes,
fleur

11 jaar geleden

L.

L.

de geschiedenis gaat alleen maar over de romeinen niet over italie! voor de rest is die best goed gr lili

10 jaar geleden

L.

L.

niet eens over werk ??

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.