Romeo and Juliet

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1197 woorden
  • 29 augustus 2001
  • 46 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
46 keer beoordeeld

1. Algemene gegevens. * Het toneelstuk heet ‘Romeo and Juliët’ geschreven door William Shakespeare. * De uitvoerende groep heet ‘Lamda’. * De regisseur heet Rodney Cottier * De namen van de hoofdrolspelers zijn * Uitgevoerd in de Stadsschouwburg in Sittard op 8 maart 2001

2. samenvatting van het verhaal. Romeo and Juliët ontmoeten elkaar op een feest van de Capulets. Het was liefde op het eerste gezicht, maar het is tegen de regels want de Capulets (Juliëts’ familie) en de Montagues (Romeo’s familie) zijn elkaars rivalen sinds de laatste paar eeuwen. Dus hielden ze het maar geheim alleen de zuster van Juliët wist ervan. Romeo en Juliët willen ook met elkaar in het geheim trouwen. Pater Laurance stemt toe, maar vindt dit geen goed idee. Wanneer er een gevecht tussen de Capulets en de Montagues uitbreekt, overlijdt de beste vriend van Romeo (Mercutio). Romeo is zo kwaad dat hij wraak neemt en vermoord een van de Capulets, Juliëts’ neef Tybalt. De politie kwam daar weer achter en hij wordt verbannen van de stad. Voordat de zon opkomt de volgende dag wil Romeo Juliët nog zien voor de laatste keer want overdag ziet iedereen hem. Als het dag wordt vlucht hij naar Mantua. De ouders van Juliët willen dat zij trouwt met Paris, maar Juliët zelf wil dit niet. Pater Laurance heeft een idee om de druk van de Capulets familie te ontvluchten. Het idee is dat Juliet een soort slaapmiddel krijgt en wanneer ze dit inneemt zal het lijken alsof ze dood is en dat zal na 48 uur uitgewerkt zijn en leeft ze weer. Juliët is voorstander van dit plan maar pater Laurance zegt dat het heel gevaarlijk is. De nacht voordat ze moet gaan trouwens slikt ze het middeltje in en de volgende ochtend denken de Capulets dat ze echt dood is. Romeo hoort ook het slechte nieuws alleen niet dat dit maar een list is. Hij wil Juliëts graf bezoeken. Hij kocht zelf een dodelijk gif en gaat naar de begraafplaats waar ze opgebaard ligt. Hij drinkt van het gif wanneer hij bij haar staat op dezelfde tijd als Juliët weer wakker wordt van haar ‘dood’. Ze ziet Romeo sterven en wil zelf ook niet meer leven zonder hem. Ze pakt de dolk van Romeo en steekt zich neer.

Er is in dit verhaal sprake van een groot conflict tussen beide families.

3. Het toneelbeeld. · De voorstelling vond plaats in de grote zaal van de stadsschouwburg in Sittard. Het publiek zit tegenover het podium. De spelers hoeven dus maar een kant op te kijken. · Er was weinig sprake van decors. Er was alleen een stellage van steigers gebouwd dat steeds verschillende dingen voor moest stellen. Bijvoorbeeld, de slaapkamer van Juliët, het kasteel van de Capulets, de feestzaal, de tuin van pater Laurance, de plaats waar Juliët opgebaard ligt enzovoort. Verder waren er nog attributen zoals een bed voor Juliët, zwaarden, lakens en een flesje met gif. Er waren wel kostuums, maar deze hadden geen symbolische functie. Je kon niet goed onderscheid maken tussen de Montagues en de Capulets. Dit is allemaal zeer medebepalend voor de thematiek van de voorstelling, en dit viel bij deze voorstelling zwaar tegen.

4. Muziek en geluidseffecten. Er werd heel weinig gebruik gemaakt van muziek en geluidseffecten, omdat dit stuk vooral om de tekst gaat van William Shakespeare en niet zo zeer om de handelingen. Het enige waar muziek gebruikt werd was op het feest en tijdens het gevecht om toch de handelingen een beetje te ondersteunen.

5. Personages. · De belangrijkste personages waren Romeo en Juliët, waarover dit hele stuk ook gaat. · Het is lastig om deze personen goed te karakteriseren, want het stuk gaat alleen over de liefde tussen hen en de strijd tussen hun families. Het gaat dus eigenlijk niet over de personen zelf. Ze worden niet extra lief, aardig, agressief, boosaardig of wat dan ook uitgebeeld. · De onderlinge relaties tussen Romeo en Juliët zijn uiterst goed, want ze raken verliefd en trouwen later ook. Maar de relaties tussen hun families zijn zeer slecht, want ze hebben al generaties lang ruzie met elkaar. · De gegevens hiervoor heb ik uit de tekst van het stuk en dat beelden de spelers ook uit. Romeo spreekt bijvoorbeeld op een andere manier tegen Juliët dan tegen iemand anders. · Ik heb met niemand eigenlijk erg meegeleefd, want het stuk is al heel oud en er waren maar 2 personen met zo’n grote rol. En zo’n soort liefde als tussen hen zie je bijna nooit en daar kan ik mij dus ook niet goed mee identificeren. · Het zijn gewone mensen, maar ze beelden ook vrede en liefde uit.

6. Thematiek en interpretatie: waar gaat de voorstelling over? · De belangrijkste thema´s in deze voorstelling waren denk ik de zelfmoorden van Romeo en Juliët, omdat door dit er een eind komt aan de ruzie van de twee families. · De ijzeren stellage. Dit was niet echt realistisch en zag er niet zo mooi uit. Door alleen deze stellage was het decor voor de pauze best wel saai, en je moest je eigen fantasie laten werken om wat van het décor te maken. · De regisseur heeft dit stuk overgenomen van Shakespeare. Ik denk dat Shakespeare hier een eigen visie op had en is er ook wel in geslaagd dit over te brengen op het publiek. · Het heeft niet echt een betekenis voor mij.

7. Boeiende werking · Wat me interesseerde in dit toneelstuk was hoe Romeo en Juliët om het leven kwamen. Door een misverstand, omdat het niet zo ver had hoeven komen. · De middelen wat hij daarvoor gebruikt heeft zijn de dolk en het bed waar ze allebei om het leven zijn gekomen.

8. Structuur · De stukken werden op volgorde gepresenteerd. Er zijn afwisselingen van tijd en plaats, dit kon je merken door de muziek, belichting en de gesprekken.

9. Recensie Ik heb de film van Romeo en Juliët gezien. Als je deze film gezien hebt en je ziet dan het toneelstuk in de schouwburg valt deze best wel tegen. Het decor was best wel saai, want voor de pauze was er alleen maar een ijzeren stellage, wat ze in die tijd niet hadden. Na de pauze kwam er dan wel nog het bed en gordijnen bij. Dat was wel leuker om aan te zien. De kleding was van de tijd van Shakespeare. Dat vond ik wel goed, maar kleding is erg handig om de verschillende personen uit te drukken, maar ik kon nog geneens het verschil zien in het begin tussen Romeo en de rest. Pas na een paar scenes kwam ik daar achter aan de hand van de tekst. De gelaatsuitdrukkingen klopten ook niet altijd, want als Juliët verdrietig moest zijn bijvoorbeeld toen Romeo verbannen werd stond ze toch nog met een lach op haar gezicht. Ik verwachtte dat het moderner zou zijn en dat er meer werd uitgebeeld en toneelgespeeld. Het leek er een beetje op dat de spelers alleen maar ‘effe de tekst op kwamen zeggen’. Ik weet ook dat het zeer moeilijk is om die tekst uit die tijd te kunnen leren, maar er mag wel een tikkie lichaamstaal of uitdrukking met bewegingen bij.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.