Bob Dylan

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 778 woorden
  • 17 augustus 2001
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 5
54 keer beoordeeld

Inleiding

We hebben gekozen om een verslag over Bob Dylan te maken, omdat Sinterklaas niet mocht en we Bob Dylan goed vinden. We willen graag meer over hem te weten komen en hopen dat we hier van zullen leren.

Kern

Geloof

Bob Dylan, geboren met de naam Robert Allen Zimmerman, was oorspronkelijk van joodse afkomst. Al vroeg schreef hij nummers waarin te merken was dat hij gelovig was. Na zijn motorongeluk op 25-jarige leeftijd kwam er duidelijk meer religie in zijn nummers. Dit blijkt o.a. uit het nummer Along the watchtower. In de jaren ’70 geeft hij steun aan de joden in Israël, door middel van een rechtse groep te steunen. Marleen vindt dat dat juist de geweldloze weerbaarheid tegenspreekt. Irene daarentegen vindt van niet want hij steunt de rechtse Joodse Defensie Liga en hij uit zelf geen geweld. Barbara is het wel een beetje met Irene eens, maar vindt dat als je die groep steunt je zelf ook verantwoordelijk bent voor wat ze doen, ook al doe je het niet helemaal zelf. Parveen voegt toe dat die partij zich geweldloos verzet. Bob Dylan had het een tijdje erg moeilijk. Hij liet zich dopen en volgde braaf de bijbel. De bekering levert drie religieuze platen op op het schitterende Slow Train Coming. Ook levert het een diepe breuk met zijn publiek op die het niet accepteert dat hij op het podium tirades tegen de satan, homoseksuelen en ongelovigen uitkraamt. Pas jaren later verlaat hij het fundamentalisme en voor sommigen keert hij zelfs terug tot het jodendom. Zijn nummers blijven religieus en zwarte humor, schuld, boete en walging van de moderne tijd (de ‘New Dark Ages’) blijven d vaste elementen in de nummers.

Deelname geweldloos verzet

De kritiek op de maatschappij die in zijn protestliederen naar voren komt, waarmee hij beroemd is geworden, werd vervangen door subtieler verzet tegen de samenleving. In het midden van de jaren ’60, ten tijde van de Vietnam-demonstraties schetste Bob Dylan een somber beeld van Amerika. Soms op serieuze wijze zoals in It’s allright, ma (I’m only bleeding). Bob Dylan werd nog beroemder door zijn aparte kijk op de toestand van de wereld. Met het lied Desolation Row (van zijn meesterwerk Highway 61 Revisited uit 1965) roept hij met behulp van vreemde beeldspraak en verrassende omkeringen een deprimerend stadslandschap op dat wordt gekenmerkt door onderdrukking, chaos, levenloosheid en gekte. Na zijn motorongeluk keerde Bob Dylan zich steeds meer af van de overdadige surrealistische teksten waarmee hij o.a. John Lennon en Leonard Kohen had beïnvloed. Op het country/western-achtige album John Westley Harding en in zijn liedjes met The Band (The Basement Tapes) riep hij het platteland en de stoffige wildernis op in plaats van het drukke stadsleven. Nadat hij zich tot het christendom had bekeerd (1979-1985) schreef hij ook een paar bijbel en gospelsongs. Speciaal voor zijn fans schreef hij vanaf 1974 af en toe nog een protestlied over liefde, scheiden, ouder worden, zelfontplooiing, desillusie en het zoeken naar de zin van het leven. Bob Dylan is weer zijn oude cryptische zelf. Zijn teksten zijn nooit eenduidig en zijn soms ronduit onbegrijpelijk, maar je voelt er van alles vanaf.

Citaten

Hieronder zie je een paar citaten van Bob Dylan.

“I am my words” (Newsweek 1963)

“Hey, I have no respect for factual knowledge, man. I don’t care what anybody knows, I don’t care if somebody’s a walking encyclopedia. Does that make him nice to talk to? Who cares if Washington was even the first president of the United States? You think anybody has actually ever been helped with this kind of knowledge?” (Interview door Paul L. Robbins, 1965)

“There doesn’t seem to be any tomorrow. Every time I wake up, no matter in what position, it’s always been today.” (Playboy, 1966)

“Being noticed can be a burden. Jesus got himself crucified because he got himself noticed. So I disappear a lot.” (Melody Maker, 1970)

“If I wasn’t Bob Dylan, I’d probably think that Bob Dylan has a lot of answers myself.” (Playboy, 1978)

“The world don’t need any more songs. They’ve got enough. They’ve got way too many. As a matter of fact, if nobody wrote any songs from this day on, the world ain’t gonna suffer for it.” (Song Talk, 1991)

Eigen Mening

We vonden het erg leuk om dit verslag te maken en we hebben ervan geleerd. We zijn een stuk meer over Bob Dylan te weten gekomen. We vinden dat Bob Dylan wel goede daden heeft gedaan. Af en toe, bijvoorbeeld bij het steunen van die rechtse Joodse Defensie Liga groep, heeft Bob Dylan wel eens iets fout gedaan, maar iedereen maakt wel eens fouten.

REACTIES

J.

J.

hoi
Ik kan nergens plaatjes vinden!

23 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.