Waarom Albert Bierstadt?
Wij hebben gekozen voor de kunstenaar: Albert Bierstadt omdat het prachtige landschappen maakt. De kunstwerken die hij maakt stralen een heleboel rust uit.
Sommige schilderijen zijn bijna sprookjesachtig door de kleuren, en de betoverende uitstraling (door het zonlicht en/of omgeving).
Als je de schilderijen van een klein afstandje ziet lijken het wel foto’s zo echt zien ze er uit. Van wolken en bomen tot zonlicht, dieren en water het schilderij lijkt net een natuurfoto. Wij hebben niet veel informatie over het leven van deze kunstenaar kunnen vinden, maar wij denken dat de schilder heel erg van de natuur houdt. Hij wil mensen amuseren met de verschillende uitsralingen van de natuur. Hij vond de natuur zelf zo mooi, dat hij het met de andere mensen wilde delen. Zo heeft hij bij schemering een schilderij gemaakt maar ook de opkomende of ondergaande zon.
Wij hebben deze kunstenaar gekozen omdat wij een aantal schilderijen van andere kunstenaars met elkaar hebben vergeleken en wij de schilderijen van deze kunstenaar toch het mooist, en het meest inspirerend vonden. Ze geven een zee van rust, en dat is net wat wij nodig hebben.
Albert Bierstadt (1829 - 1902)
Analyse schilderijen – Albert Bierstadt
Seal Rock – 1872, New Britain Museum of American Art, USA
Wat is er te zien op het schilderij?
We zien allemaal zeehonden op een grote rots en in het water zitten en zwemmen. De rots is heel groot en steekt een stuk boven het water uit. Om de rots heen zijn er woeste golven, er spat net een grote golf op de rots. Op de achtergrond is nog zo’n grote rots te zien. Die rots is nog groter dan die op de voorgrond. De lucht is donker en grijs.
Wat voor kleuren zijn gebruikt?
De hele afbeelding ziet er best donker uit. Vooral onder in de afbeelding is het donker. De kleuren die gebruikt zijn: bruin/donker bruin, zwart, blauw/groen, wit, grijs en op de rots lijkt ook wel oranje te zijn gebruikt.
De afbeelding is heel realistisch geschilderd, het lijkt net een foto. Wij vinden dit schilderij een echte Bierstadt omdat hij ook altijd het weer laat overheersen in zijn schilderijen, hij maakt ook altijd landschappen. Het is opzich best zeldzaam dat hij dieren schilderd maar dat maakt sommige schilderijen wel af.
Wat gaat er van het schilderij uit?
Het schilderij is donker, somber maar ook ruig en wild (vooral door de golven).
Wat voor technieken zijn er in het schilderij gebruikt?
Er zijn heel wat technieken gebruikt om dit schilderij zo ruimtelijk en zo realistisch mogelijk te laten lijken:
-overlapping, dat zie je bij de zeehonden op de rots.
-Verkleining, de zeehonden op de voorgrond zijn groter dan die op de achtergrond.
-Verkorting, dat is te zien bij de rots, de rots is eigenlijk veel langer daarom is hij verkort in het schilderij om het ruimtelijk en realistisch te maken. In je gedachte is hij wel lang, dat is zo omdat je het zelf weet.
-Afsnijding, dat is te zien aan de zijkant, in je gedachte loopt de rots nog een stukje door.
-Schaduwwerking, je ziet dat de kant van de zon veel lichter is dan de andere kant van de rots. Dat komt door de lichtval.
-Vervaging, hoe verder weg je kijkt hoe vager er is geschilderd. Terwijl de zeehonden die aan de voorkant staan met veel meer detail zijn geschilderd.
-Plannen, je ziet dat het schilderij uit verschillende lagen bestaat.
Wat is de functie van dit schilderij?
Amuseren, wij denken ook dat Bierstadt, zo genoot van dit landschap en dat hij het zo spannend vond dat hij het schilderden om het met andere mensen te delen. Het is een socialistische boodschap.
Bron:
http://images.google.nl/imgres?imgurl=http://www.artunframed.com/images/NewFolder26/bierstadt6878.jpg&imgrefurl=http://www.artunframed.com/albert_bierstadt2.htm&h=516&w=800&sz=92&tbnid=vGgc5K-z9d354M:&tbnh=91&tbnw=142&hl=nl&start=2&prev=/images%3Fq%3DAlbert%2BBierstadt%2BSeal%2BRock%26svnum%3D10%26hl%3Dnl%26lr%3D%26sa%3DG
Yosemite Valley – 1866 (olie op doek) 40 x 60 inches
Wat is er te zien op dit schilderij?
Eigenlijk is er heel veel te zien op dit schilderij, je kan hier zo een uur naar kijken (de grote versie).
Op de voorgrond zijn er bomen (loofbomen, ze zijn nog groen maar zo te zien is het bijna herfst) het is een beetje ruig, met allemaal rotsjes/ rotsen en grond, er groeit ook wel wat gras. Iets daarachter zien we een vlak stuk grond met wat gras en oranje grond. Dan komt er een meer, aan de rand van het meer staan bomen, hele groten maar ook kleinen. Daarachter zien we nog een soort weide, het gras is een beetje groen/geel. Daarachter staan weer allemaal groene bomene. Daarnaast staat een hele grote rots, daarachter staan nog wat grote bergen.
Wat voor kleuren zijn er gebruikt?
Eigenlijk heel veel, de hele afbeelding ziet er schemerig uit. De kleruen die gebruikt zijn: bruin/donker bruin, groen/donker groen, geel ,oranje/rood, grijs, zwart, blauw/ licht blauw, wit.
De afbeelding ziet er heel realistisch uit, het is net een foto, we vinden dit schilerij een echte Bierstadt omdat de afbeelding een beetje mysterieus is door de lucht. Het is realischtisch en het is een natuurlandschap.
Wat gaat er van het schilderij uit?
Het ziet er heel vredig, mysterieus maar ook verwachtingsvol (door de lucht, je ziet net dat er een bui over (is getrokken) trekt, en je denkt: ‘ zal het nu gaan regenen of niet?’.
Wat voor technieken zijn er in het schilderij gebruikt?
Er zijn veel technieken in dit schilderij gebruikt die ervoor zorgen dat de afbeelding er ruimtelijk uitziet:
-Atmosferisch perspectief, je ziet dat de verste bergen extra verweg gemaakt zijn met een blauwe toon.
-Afsnijding, aan de zijkanten zie je dat het afgesneden is (de afbeelding stopt) in je gedachte loopt de berg en de bomen nog door.
-Schaduwwerking, het licht komt van rechtsvoor dat zie je aan de rotsen, aan de ene kant is het lichter dan aan de andere kant.
-Overlapping, dat zie je aan de bomen en rotsen.
-Plannen, de schilderij is opgebouwd uit verschillende lagen.
Bron:
http://images.google.nl/imgres?imgurl=http://www.artunframed.com/images/NewFolder26/bierstadt6878.jpg&imgrefurl=http://www.artunframed.com/albert_bierstadt2.htm&h=516&w=800&sz=92&tbnid=vGgc5K-z9d354M:&tbnh=91&tbnw=142&hl=nl&start=2&prev=/images%3Fq%3DAlbert%2BBierstadt%2BSeal%2BRock%26svnum%3D10%26hl%3Dnl%26lr%3D%26sa%3DG
Wat is de functie van dit schilderij?
Bierstadt vond het landschap van Yosemite Valley heel mooi, ook vooral omdat het ruig was. Voordat hij dit schilderij maakte was hij er een paar jaar daarvoor ook al geweest, hij vond het zo mooi. Hij heeft het schilderij volgens mij gemaakt om dit mooie landschap met iedereen te delen, hij vond het zelf zo mooi dat hij het wilde schileren zodat er nogmeer mensen van kunnen genieten.
Grandeur of the Rockies – Rockwell Gallery of Westen Art
Het standpunt:
Zijn algemene, dus over al zijn kunstwerken, standpunt is:
“De romantiek van de natuur moet duidelijk zichtbaar zijn.”
Dat bleek uit een formulering van de dingen die hij belangrijk vond.
Hij vond het landschap uit het Westerse Amerika erg mooi, door de bossen en de bergen, watervalletjes en de mooie realistische, maar toch ook sprookjesachtige uitstraling van het algemene plaatje.
Bron:
http://images.google.nl/imgres?imgurl=http://www.artunframed.com/images/june05/bierstadt.jpg&imgrefurl=http://www.artunframed.com/albert_bierstadt2.htm&h=686&w=1000&sz=128&tbnid=8cVtrjNM_7dTkM:&tbnh=102&tbnw=149&hl=nl&start=12&prev=/images%3Fq%3Dalbert%2Bbierstadt%26imgsz%3Dxxlarge%26svnum%3D10%26hl%3Dnl%26lr%3D
Wat is er te zien op het schilderij?
We zien een landschap, bomen, heel hoog sprookjesachtige bergen en een watervalletje die leidt tot een meertje. Er ligt ook nog een grasveldje omheen, de bergen zijn wit, de wolken ook en daartussenin zie je af en toe een stukje blauwe lucht. De bomen die we zien zijn bruingroene naaldbomen, ze zijn heel groot en bij sommige bomen zijn de naalden al uitgevallen. Het kleine meertje is heel mooi helder blauw, en het lijkt wel een spiegel.
Wat is het aandachtspunt in het schilderij?
Wij denken dat het belangrijkste aandachtspunt het meertje is, omdat het meertje de duidelijkste kleur heeft die onze aandacht gelijk trekt. Het meertje weerspiegelt ook wat delen van de lucht en het watervalletje komt in het meertje uit waardoor het water ook omhoog komt. De vorm en kleur zijn redelijk verschillend, de bomen zijn lang en dun, in tegenstelling tot de bergen en het meertje die heel groot en grof zijn.
Is het schilderij een eenheid om te zien?
Wij vinden dat de beeldaspecten het kunstwerk wel versterken omdat het zicht van het algemene plaatje één geheel is geworden. Het past heel goed bij elkaar de rust die het schilderij komt goed overeen met de kleuren en het plaatje van de natuur.
Wat is de functie van het schilderij?
Wij denken dat de kunstenaar men wil laten zien dat de natuur ook heel romantisch is. Sommige landschappen, meertjes en bergen zijn zo mooi dat het een bepaald romantisch gevoel geeft. Het moet ook rust overbrengen op mensen, bijvoorbeeld als iemand het even druk heeft in zijn hoofd en naar dat schilderij krijgt, diegene weer een beetje rust heeft.
Sunset in the Yosemite Valley – 1868, The Haggin Museum, USA
Het standpunt:
Zijn algemene, dus over al zijn kunstwerken, standpunt is:
“De romantiek van de natuur moet duidelijk zichtbaar zijn.”
Dat bleek uit een formulering van de dingen die hij belangrijk vond.
Hij vond het landschap uit het Westerse Amerika erg mooi, door de bossen en de bergen, watervalletjes en de mooie realistische, maar toch ook sprookjesachtige uitstraling van het algemene plaatje.
Bron:
http://www.siskiyous.edu/shasta/map/pd/wm-ab2.jpg
Wat is er te zien op dit schilderij?
We zien een landschap, de zon gaat onder hij is nog net te zien tussen de twee bergen door waartussen nog een meer ligt en wat bomen. Het meer loopt een beetje in bochtjes door het landschap heen, en lijkt richting de ondergaande zon te lijden. De lucht is donker, van geel(dicht bij de zon) tot oranje en bruin. De wolken hangen laag in de lucht ze zijn zoals we net al zeiden donker en verschillend van kleur.
Wat is het belangrijkste aandachtspunt in het schilderij?
Wij denken dat het belangrijkste aandachtspunt de ondergaande zon is, omdat de zon de duidelijkste en felste kleur heeft, die snel de aandacht van mensen zal trekken. De zon is nog heel fel en verlicht als het ware het meertje dat richting die ondergaande zon leidt. De kleur is heel tegenstellend, het hele landschap is ongeveer met donkere kleuren, de zon geeft het werk kleur, hij verlicht de donkere kleuren waardoor ze toch nog een beetje kleur krijgt.
Is het schilderij een eenheid om te zien?
Wij vinden dat de beeldaspecten het kunstwerk ook versterken omdat de uitstraling van het kunstwerk één geheel is geworden want het is een heel realistisch beeld. Ook vinden we dat het geheel goed aasluit op elkaar door de kleuren die tegenstellend zijn maar toch mooi op elkaar overgaan.
Wat is de functie van het schilderij?
Wij denken dat de kunstenaar men duidelijk wil maken dat toch weer de romantiek naar voren komt in de natuur en hij wil mensen een beeld geven van hoe mooi de natuur soms kan zijn het, maar het soms ook heel grauw en donker kan zijn en toch mooi is.
Niagara
Wat is er te zien op het schilderij?
Ik zie veel water, ik zie rotsen en ik zie een soort lichtval dat in het water valt. Dat zijn de dingen die het eerst opvallen, als ik verder kijk zie ik ook een waterval, wat eigenlijk heel logisch is aangezien de schilderij Niagara heet. Op de voorgrond van het schilderij is er een naaldboom getekend.
Door de naaldboom wordt je aandacht wat afgeleid van het water en ga je meer naar de rotsen kijken. De rosten zijn begroeid met mos en op wat hogere plekken groeien er bomen. boven de zee, op de horizonlijn dus, zijn er ook nog bomen getekend.
Wat voor kleuren zijn gebruikt?
De kleuren die gebruikt zijn passen heel erg goed bij elkaar, het zijn allemaal groene tinten eigenlijk. De zee is groen/blauw. De bomen en het mos natuurlijk ook. De hemel heeft eigenlijk bijna dezelfde kleur als de zee, er is alleen wel iets meer blauw aan toegevoegd. De kleur van de bomen waarmee de zee en de hemel worden onderscheiden is iets geler. Zo is het met alle andere bomen en struiken ook gedaan. Alleen de naaldboom heeft iets diepere kleur groen.
Wat gaat er van het schilderij uit?
Dit schilderij straalt rust uit, ik word zelf altijd heel rustig van de zee, ik vind de schilderij zelf dus ook heel mooi. Omdat er zoveel groen is gebruikt in het schilderij straalt het rust en kalmte uit.
Wat voor technieken zijn er in het schilderij gebruikt?
-overlapping, dat zie je aan de naaldboom en de bomen die op de rotsen groeien, ze overlappen de waterval.
-Verkleining, op de voorgrond zijn de bomen heel groot getekend, op de achtergrond kun je haast geen bomen meer onderscheiden, het is dat het groen is een onregelmatige vormen heeft, en mensen zijn gewend om in verschillende vormen iets te zien dat ze al kennen.
-Afsnijding, veel bomen en een groot deel van de bergen en de zee zijn afgesneden, maar omdat deze techniek zo vaak wordt gebruikt in schilderijen let je er eigenlijk niet echt op. het ziet er eigenlijk normaal uit, totdat je natuurlijk gaat bedenken wat voor technieken er gebruikt zijn.
-Door het water dat je ziet vallen, is er op veel plekken lichtere kleuren gebruikt. op sommige plekken is er zelfs puur wit gebruikt, dat zijn de plekken die het lichtst moeten lijken.
-Vervaging, hoe verder weg je kijkt hoe vager er is geschilderd. Aan de voorgrond van het schilderij zijn de bomen vrij duidelijk geschilderd, aan de achtergrond van de schilderij kan je de bomen haast niet meer onderscheiden, het zijn eigenlijk groene vlekken.
-Plannen, je ziet dat het schilderij uit verschillende lagen bestaat. Op de voorgrond staat de naaldboom, daarachter komen de rotsen/berg met de bomen erop. Daarachter komt weer het water en de laatste laag zijn de open op de horizonlijn.
Wat is de functie van dit schilderij?
Ik weet niet of deze schilderij echt een functie heeft. Op mij werkt het in iedere geval heel kalmerend. Het is denk echt een schilderij voor de sier, want ik kan er niet echt een boodschap in vinden, maar misschien dat als ik een creatievere bui ben ik de boodschappen toch kan ontdekken.
Bron:
http://images.google.nl/imgres?imgurl=http://www.classicartrepro.com/data/large/Bierstadt/Bierstadt_Puget_Sound_Pacific_Coast_1870.jpg&imgrefurl=http://www.classicartrepro.com/artistsc.iml%3Fpainting%3D2986&h=253&w=400&sz=26&tbnid=T2yP6qoog7zqMM:&tbnh=75&tbnw=120&hl=nl&start=2&prev=/images%3Fq%3DAlbert%2BBierstadt%2BPuget%2Bsound%2Bof%2Bthe%2Bpacific%2Bcoast%26svnum%3D10%26hl%3Dnl%26lr%3D
Pugent Sound on the Pacific Coast
Wat is er te zien op dit schilderij?
Op dit schilderij is er weer water te zien, je ziet ook weer rotsen met bomen erop. De golven zijn heel groot en hevig, er is een storm aan de gang. Er staan ook een paar boten met mensen er in getekend. Het lijkt alsof ze zijn aangespoeld door het onweer. Er zijn ook donkere wolken getekend.
Wat voor kleuren zijn er gebruikt?
In dit schilderij zijn er vrij donkere kleuren gebruikt. Het water is vrij donker getekend. De bomen hebben een hele donkere kleur. De wolken zijn grijs, maar er is ook geel gebruikt om een effect te creëren dat het weer beter wordt. Ongeveer in het midden van het schilderij zijn de kleuren wat lichter, een beetje oranje/geel. Hierdoor lijkt het alsof het avond is op het schilderij.
Wat gaat er van het schilderij uit?
Omdat er storm getekend is, is dit schilderij een beetje onrustig. Ook door de wolken krijgt het schilderij een sombere indruk. Door de zon dat door de wolken schijnt, krijgt het schilderij een beetje hoop. Je denk dan dat uiteindelijk alles goed komt, maar in vergelijking met de Niagara is dit toch heel somber getekend.
Wat voor technieken zijn er in het schilderij gebruikt?
Er zijn veel technieken in dit schilderij gebruikt die ervoor zorgen dat de afbeelding er ruimtelijk uitziet:
-De bomen, de rotsen en het water zijn allemaal afgesneden. Op het eerste gezicht is het niet raar omdat je zo gewend bent aan beelden die afgesneden worden, als je er niet te aandachtig naar kijkt denk je de afgesneden dingen bij.
-Schaduwwerking, op de plekken waar veel bomen staan zijn de er veel donkerdere kleuren gebruikt. op de plekken waar je de zon zie doorkomen zijn de kleuren wat lichter. Ook bij de zee is het aan de zijkant iets donkerder getekend, om het stormeffect extra nadruk te geven.
-Overlapping, dat zie je aan de bomen en rotsen.
-Plannen, de schilderij is opgebouwd uit verschillende lagen. De rotsen op de voorgrond, daarna een soort berg met bomen erop. Vervolgens het water. Daarna nog meer bergen en als laatste de hemel. De donkere wolken.
Wat is de functie van dit schilderij?
De functie van dit schilderij is om mensen te laten weten dat ze niet op moeten geven, dat er altijd hoop is. Na regen komt altijd zonneschijn. Op het eerste gezicht is het schilderij heel somber, maar als je er wat beter naar kijkt en erover gaat denken dan zie je dat er meer in schuilt dan alleen maar een mooi plaatje.
Bron:
http://www.sunyniagara.cc.ny.us/homepags/Knechtel/bier.jpg
Is het kunst of niet?
Toen we een kunstenaar moesten uitkiezen voor de praktische opdracht wisten we niet echt wie we moesten kiezen, tot we een paar schilderijen van Albert Bierstadt zagen. Laura had een boek over verschillende kunstenaars, daarin stond ook informatie over Bierstadt in. Omdat het aanbevolen werd om een kunstenaar uit te kiezen die niet al te bekend is, heeft Laura een paar plaatjes van hem op internet opgezocht. Toen ze een van zijn plaatjes zag was ze gelijk weg van zijn schilderkunst, vervolgens liet ze het aan de rest van de groep zien en we waren het eigenlijk allemaal met elkaar eens dat we hem wilden hebben voor onze Praktische Opdracht.
Zijn schilderijen zijn namelijk zo mooi, elke keer als je ernaar kijkt lijkt het alsof je in een andere wereld komt. Als je naar sommige schilderijen kijkt denk je dat als paradijs zou bestaan het er zo uit zou zien. De kleuren die hij gebruikt zijn vaak zo sprookjesachtig en mysterieus dat je uren naar zijn schilderijen kan kijken. Je betreedt werkelijk een andere wereld.
We vinden Albert Bierstadt een echte kunstenaar, omdat hij de mooiste beelden van het natuur zo mooi weer kan geven dat je jezelf er elke keer in verliest als je ernaar kijkt. Ze zijn zo realistisch getekend dat het vaak net foto’s lijken. Soms schildert hij zo dat het lijkt alsof het met de computer is gedaan, maar dat kan natuurlijk niet aangezien in zijn tijd dat nog niet kon.
Er wordt vaak gezegd dat er niet veel voor nodig is om dingen na te schilderen en dat het veel moeilijker is om je gevoel in een schilderij te leggen. Als je naar de schilderijen van Bierstadt kijkt, voel je dat heel zijn hart en ziel erin zitten. Als je kijkt naar zijn schilderijen zie je niet zomaar beelden uit de natuur, je voelt een beetje wat hij gevoeld moet hebben toen hij het beeld zag. Bij veel van zijn schilderijen lijkt het alsof we op de plek zijn dat hij geschilderd heeft.
Omdat er niet veel mensen zijn die zo mooi kunnen tekenen en ook nog eens hun gevoel in een schilderij kunnen leggen, vinden we dat Albert Bierstadt een echte kunstenaar is.
Albert Bierstadt
4.5- Praktische opdracht door een scholier
- 4e klas havo | 3364 woorden
- 27 april 2007
- 28 keer beoordeeld
4.5
28
keer beoordeeld
Bewaar of download dit verslag!
Om dit verslag toe te voegen aan je persoonlijke leeslijsten of te downloaden moet je geregisteerd zijn bij Scholieren.com.
26.758 scholieren gingen je al voor!
Ook lezen of kijken
Jongens over onzekerheid: ‘Ik wil niet zwak lijken’
Deze scholieren zetten zich in voor de maatschappij
Jurre en Bo zijn dyslectisch: 'Ik ben niet het probleem'
REACTIES
1 seconde geleden