Franse revolutie

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 2385 woorden
  • 13 maart 2007
  • 110 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
110 keer beoordeeld

Inhoud:

 Inleiding

 Wat is een revolutie?

 De oorzaken van de Franse Revolutie

 Veel partijen

 Hoofdrolspelers in de Franse revolutie

 Tijdbalk

 De laatste woorden van de koning

 Een vreselijke dood

 Bastille

 Gevolgen van de Revolutie

 Bijlage

 lijst van geraadpleegde bronnen  liedjes

 slot

Inleiding Lieve lezer
Ik heb mijn werkstuk over de Franse Revolutie gemaakt. Die vond plaats in 1789. Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik het boek “de guillotine” van Simone van der Vlucht las. Dat gaat over Sandrine, een meisje van adel dat op een dag vast loopt in een opstand. Vermomd als burger weet ze te ontkomen. Een paar jaar later word hun herenhuis aangevallen door een woedende menigte. Sandrine weet gelukkig te ontkomen… dat was een samenvatting van het boek dat mij tot dit werkstuk inspireerde, om het maar even netjes uit te drukken. Maar nu gaan we even terug in de tijd. Ik hoop dat je mijn werkstuk leuk vind.

Wat is een revolutie?

Nu heb ik wel van alles over mijn werkstuk verteld, maar wat is een revolutie nou precies? Nou, een revolutie is een grote verandering in de politiek en het dagelijks leven. In sommige gevallen, zoals de bij Franse Revolutie, gaat daarmee een opstand gepaard. Het woord revolutie betekend letterlijk: omwenteling

De oorzaken van de Franse Revolutie
In die tijd had je in Frankrijk drie standen: De eerste stand ofwel de edelen of aristocraten; De tweede stand ofwel de geestelijken; De derde stand ofwel de burgers; Nu was het zo dat die eerste twee helemaal geen belasting hoefden te betalen. Alle belastingen werden dus door de burgers betaald.

Eind 17e eeuw was Frankrijk een van de machtigste landen van Europa. Ze had ruim drie maal zoveel inwoners als Engeland! Frankrijks eerste grote probleem was een hopeloos tekort aan geld. De Franse regering had, nadat ze Amerika te hulp waren geschoten in de onafhankelijkheidsoorlog tegen Engeland, een enorm geldbedrag aan Amerika gegeven. En, zelfs nu er vrede was, kostten de vloot en het leger van Frankrijk de Franse regering handenvol geld. Rond 1785 werd duidelijk dat de regering van Frankrijk tot over zijn oren in de financiële problemen zat. De regering besloot toen dat ze de problemen op moesten lossen door de belastingen te verhogen om aan meer geld te komen en dus uit de problemen te raken. De burgers van Frankrijk dachten daar heel anders over. De belasting was immers al zo hoog! Ze kwamen in opstand tegen de ‘oude orde’. Deze opstand leidde tot de opkomst van een nieuwe dictator die zichzelf zelfs tot keizer kroonde: Napoleon. Het motto van de revolutionairen was: ‘Liberté, Egalitè, Fraternité’ (Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap) .

Veel partijen

Terwijl alle revolutionairen het eens waren dat het oude politieke systeem moest worden veranderd, waren ze het verder over maar heel weinig dingen eens. Binnen het bestuur vochten verschillende politieke partijen om de macht. De kleinste groep, de Feuillants, hadden gehoopt de koning in het nieuwe politieke systeem te kunnen passen, maar zij werden opzij geveegd toen de revolutie heftiger werd. De Girodijnen, die zo genoemd werden omdat veel van hun leiders van de Gironde in het zuidwesten van Frankrijk afkomstig waren, geloofden in een duidelijke breuk met het verleden, maar zij werden op hun beurt weer overweldigd door de extremere Jobacijnen, die geleid werden door Danton en Maximilien Robbespierre.

Hoofdrolspelers in de Franse Revolutie Nu komen er een paar beschrijvingen van hoofdrolspelers in de Franse Revolutie.

Marat 1743-1793† Marat was een van de meest extremistische revolutionairen. Met zijn krant, L’Ami du Peuple (de vriend van het volk) stookte hij de burgers op tegen de aristocraten. Op 13 juni 1793 kwam Charlotte Corday bij het huis van Marat met de smoes dat ze belangrijke informatie had over contrarevolutionairen (dat waren vijanden van de revolutie). Marat, die aan een huidziekte leed, zat in een speciaal bad, maar omdat hij fel voor het vermoorden van contrarevolutionairen was, stemde hij ermee in om haar te zien. Zodra Corday hem zag, trok ze haar sabel en stak die recht in Marats hart waardoor hij onmiddellijk stierf. Toen ze dat had gedaan zei ze kalm: “de daad is verricht, het monster is dood.”ze werd terecht gesteld en naar de guillotine afgevoerd.

Danton 1759-1794† Danton had een opleiding tot advocaat gevolgd en was werkzaam in Parijs toen in 1789 de nationale vergadering werd uitgeroepen. Hij offerde de rest van zijn leven op voor de strijd van de revolutie. Hoewel hij niet direct een hoge functie in de revolutionaire politiek innam, was hij met zijn geestdrift en enorme energie toch gedeeltelijk verantwoordelijk voor de meeste politieke successen. Hoewel hij een belangrijke rol had in de executie van de koning, werd Danton de revolutie een beetje zat. Dit bracht hem in een ruzie met Robespierre die toen meer en meer macht kreeg. Danton werd door hem beschuldigd en naar de guillotine gestuurd.

Robbespierre 1758-1794† In het begin van de revolutie was hij advocaat in Arras en in 1789 werd hij gekozen in de nationale vergadering. Hij was een zeer goede politicus, die zich in allerlei machtsposities wist te manouvreren. Hij stond bekend als ‘de onkreukbare’. Hij vond deugdelijkheid in de regering zo belangrijk dat hij begon met iedereen die dat in de weg stond, uit de weg te ruimen. Nadat hij Danton terecht had laten stellen was hijzelf de onovertroffen leider van de revolutie.In 1793 begon hij het bewind van De Terreur. Toen ze hem kwamen arresteren wilde hij zelfmoord plegen, maar slaagde er alleen in zijn onderkaak eraf te schieten. In negen maanden tijd werden duizenden tegenstanders van de revolutie gedood, totdat hijzelf werd afgezet en onthoofd.

Lodewijk XVI 1754-1793 Lodewijk XVI was 20 toen hij tot koning van Frankrijk werd gekroond. Terwijl hij een makkelijke man was, kon hij een land in zo’n grote crisis niet regeren. Toen de revolutie begon, sprongen sommige mensen vaak uit hun vel als hij weer eens iets beloofde en die belofte vervolgens niet nakwam. Zijn reputatie ging er ook nog op achteruit door zijn vrouw, Marie Antoinette die door haar extreem tuttige levensstijl door een groot deel van de bevolking gehaat werd. Hij was niet in staat te begrijpen dat hij andere regels aan zou moeten nemen en daardoor verloor hij eerst zijn kroon en vervolgens zijn hoofd.

Marie Antoinette Marie Antoinette werd geboren in 1755 en werd in 1793 geëxecuteerd. Ze was de dochter van Maria Teresia van Oostenrijk en de vrouw van Lodewijk XVI. In het begin was ze zeer populair, naderhand niet meer omdat ze graag anders dan iedereen was. Toen ze hoorde van een opstand vanwege een te kort aan brood, zou ze gezegd hebben: “laat ze dan maar taart eten”.

Tijdbalk Nu volgt de tijdbalk van de Franse Revolutie:

Jaartal: Datum: Gebeurtenis: 1789 april
Er breken onrusten uit in Parijs en op het platteland. 15 mei De Staten-Generaal komt voor het eerst sinds 1614 bij elkaar. 17 juni
De derde stand verklaart zich tot de nationale vergadering. 14 juli De Franse Revolutie begint als de menigte Bastille inneemt.14 juli is nu nog steeds een nationale feestdag in Frankrijk. 26 augustus De verklaring van de mensenrechten word ingevoerd. Dit is heel invloedrijk voor de toekomst van de wereld. 5 oktober De koning en zijn familie worden gevangen genomen. 1790 19 juni Afschaffing van de erfelijke adellijke titels. 1791 20 juni De koning probeert te vluchten maar word vijf dagen later naar Parijs teruggebracht. 1792 Frankrijk wordt een republiek
20 april Oorlogsverklaring aan Oostenrijk. 1793 21 januari Terechtstelling van Lodewijk XVI. 1 februari Frankrijk verklaart de oorlog aan Engeland en Holland. 4 april Generaal Dumouriez loopt over naar de Oostenrijkers
16 oktober Executie van Marie Antoinette
1794 27 juli Beschuldiging van Robbespierre. 28 juli Executie Robbespierre en aanhangers. Hiermee eindigt ook de terreur
1795 - Napoleon verdedigt Parijs tegen opstandelingen die willen dat er een einde komt aan de revolutie. Hiermee begint zijn opkomst.

De laatste woorden van de koning Vanaf het schavot keek Lodewijk in het rond naar de 20.000 naar hem opgeheven gezichten van de mensen die opeengepakt stonden op het plein. De vroegere koning zei met luide stem: “ik sterf onschuldig aan de misdaden waarvan ik word beschuldigd. Ik vergeef degenen die voor mijn dood verantwoordelijk zijn, en ik bid dat het bloed dat op het punt staat vergoten te worden nooit gevorderd zal worden van Frankrijk…” op dat moment gaf de officier die de leiding had over de executie opdracht tot het tromgeroffel, en de laatste woorden van de koning gingen verloren in het lawaai.

Een vreselijke dood

Als je in de revolutie werd vermoord kon dat op verschillende manieren gebeuren: je kon bijvoorbeeld opgehangen worden aan een lantaarnpaal, dat gebeurde vooral in het begin veel. Maar toen de revolutie goed op gang kwam greep de guillotine de macht. Iedereen was er bang voor. Maar omdat de revolutie steeds barbaarser werd, bleek de guillotine te traag om zoveel mensen uit te moorden. Buiten Parijs moest een snellere manier worden uitgevonden om te executeren. In Lyon werden 300 mensen door kanonnen aan stukken gescheurd. In Nantes werden 2000 slachtoffers op schuiten naar de riviermond van de Loire gevaren, uitgekleed tot ze in hun blootje stonden, in tweetallen met de ruggen aan elkaar gebonden en overboord gegooid.

De Bastille

De Bastille was een fort aan de rand van het oude Parijs dat werd gebruikt als gevangenis en later als opslagruimte voor wapens. Op 14 juli werd het door de burgers van de derde stand ingenomen en werden de wapens toegeëigend. De Bastille was makkelijk in te nemen omdat ze slecht verdedigd werd; de enige verdediging waren een paar slecht opgeleide soldaten.

Lijst van geraadpleegde bronnen:

NAAM BOEK: AUTEUR: De Franse Revolutie Adrian Gilbert
De Franse Revolutie David L. down
Geilustreerde wereld geschiedenis Anita Ganeri, Hazel Mary Martell, Brain Wiliams

http./www.onsverleden.net
http./www.nationalevolksliederen.nl

liedjes (van www.onsverleden.net/) tijdens de Franse Revolutie werden veel strijdliederen gezongen. Ik heb er een paar van het internet gehaald. ode aan le jeu de paume
Als waren zij allen vrienden, bloedverwanten, omarmden zij elkander, in \'t wilde weg, in die lange kaatsbaan; Allen zwerende. òf onder te gaan, òf de tirannen te overwinnen; en het gestorven Frankrijk weer tot leven te wekken. Niet uit elkaar te gaan, voor wij wetten hadden, die ons vrij en rechtvaardig zouden maken. En heel de mensenmassa tot op de nok van het dak gezeten, bekrachtigde deze verheven wensen door tranen, stilzwijgen of stemmengemurmel. ... Wat deden echter de afzonderlijk vergaderende hogere standen? Om weer terug te doen keren het tijdperk van hun uitbuiting
waarin deze tirannen, knechten onder een opperste tiran, doof voor de kreten van het volk, onder elkander verdeelden de belastingen, de staatsmacht en de kroon? Ça ira
De Franse tekst: De Nederlandse tekst: Le peuple en ce jour sans cesse répète: Ah! ça ira! ça ira! ça ira! Suivant les maximes de l’Evangile (Ah! ça ira! ça ira! ça ira!) Du législateur tout s\'accomplira; Celui qui s\'évèra, on l\'abaissera; Et qui s\'abaisse, on l\'évèra... Het volk herhaalt vandaag onophoudelijk: Ah! ça ira! ça ira! ça ira! Volgens de voorschriften van het het Evangelie (Ah! ça ira! ça ira! ça ira!) Zal alles van de wetgever worden uitgevoerd: Hij die zich verheft, hem zal men vernederen; En wie zich vernedert, die zal men verheffen. De tweede veel bloeddorstigere versie luidde: De Franse tekst: De Nederlandse tekst: Ah! ça ira! ça ira! ça ira! Les aristocrats à la lanterne! Ah! ça ira! ça ira! ça ira! Les aristocrats on les pendra! Le despotisme expirera, La liberté triomphera, Ah! ça ira! ça ira! ça ira! Nous n\'avons plus ni nobles, ni prêtres, Ah! ça ira! ça ira! ça ira! L\'égalité partout régnera. L\'esclave autrichien le suivra, Ah! ça ira! ça ira! ça ira! Et leur infernale clique
Au diable s\'envolera. Ah! ça ira! ça ira! ça ira! De aristocraten aan de lantaren! Ah! ça ira! ça ira! ça ira! Laten we de aristocraten opknopen!

Het despotisme zal creperen, de vrijheid zal triomferen, Ah! ça ira! ça ira! ça ira! Wij hebben edelen noch priesters meer. Ah! ça ira! ça ira! ça ira! De gelijkheid zal overal heersen, De Oostenrijkse slaaf zal volgen, Ah! ça ira! ça ira! ça ira! En hun helse kliek
Zal naar de duivel lopen. La Marsallaise ( dit is nog steeds het volkslied van Frankrijk) Allons enfants de la Patrie Le jour de gloire est arrivé ! Contre nous de la tyrannie
L\'étendard sanglant est levé Entendez-vous dans nos campagnes
Mugir ces féroces soldats? Ils viennent jusque dans vos bras. Egorger vos fils, vos compagnes ! Aux armes citoyens
Formez vos bataillons
Marchons, marchons
Qu\'un sang impur
Abreuve nos sillons
Que veut cette horde d\'esclaves
De traîtres, de rois conjurés ? Pour qui ces ignobles entraves
Ces fers dès longtemps préparés ? Français, pour nous, ah! Quel outrage
Quels transports il doit exciter ? C\'est nous qu\'on ose méditer
De rendre à l\'antique esclavage ! Quoi ces cohortes étrangères ! Feraient la loi dans nos foyers ! Quoi ! Ces phalanges mercenaires
Terrasseraient nos fils guerriers ! Grand Dieu! Par des mains enchaînées
Nos fronts sous le joug se ploieraient
De vils despotes deviendraient
Les maîtres des destinées. Tremblez, tyrans et vous perfides
L\'opprobre de tous les partis
Tremblez ! Vos projets parricides
Vont enfin recevoir leurs prix ! Tout est soldat pour vous combattre
S\'ils tombent, nos jeunes héros
La France en produit de nouveaux, Contre vous tout prêts à se battre
Français, en guerriers magnanimes
Portez ou retenez vos coups ! Épargnez ces tristes victimes
A regret s\'armant contre nous
Mais ces despotes sanguinaires
Mais ces complices de Bouillé Tous ces tigres qui, sans pitié Déchirent le sein de leur mère ! Nous entrerons dans la carrière
Quand nos aînés n\'y seront plus
Nous y trouverons leur poussière
Et la trace de leurs vertus
Bien moins jaloux de leur survivre
Que de partager leur cercueil
Nous aurons le sublime orgueil
De les venger ou de les suivre ! Amour sacré de la Patrie
Conduis, soutiens nos bras vengeurs
Liberté, Liberté chérie
Combats avec tes défenseurs ! (bis) Sous nos drapeaux, que la victoire
Accoure à tes mâles accents
Que tes ennemis expirants
Voient ton triomphe et notre gloire !

Slot Ik vond het leuk om dit werkstuk te maken en heb er veel van geleerd. Ik hoop dat jij het ook leuk vond om het te lezen en er wat van geleerd hebt.

REACTIES

D.

D.

hee,,,.
joun werkstuk is goed gelukt!
Ik heb er info. van gebruikt voor mijn presentatie.
Ik heb er veel van geleerd.
XXXX

13 jaar geleden

R.

R.

dankoewoel vor die maken van werkstuk van revolutie frans. ik een arameens meisje zijn ik heb die nodig voor de school waar ik toe gaan. Heb je snap?
xxx hou ik van jou sweetie. Lief chickie

12 jaar geleden

N.

N.

heyyyyyy zoooooooooo goedddd werkstuk

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.