Profielschets Pressiegroep
1.1 De naam van onze gekozen pressiegroep is Amnesty International. De naam zegt het eigenlijk al, internationaal. Deze pressiegroep is dus op heel veel plaatsen gevestigd. Het hoofdkantoor in Nederland is in Amsterdam.
1.2 Amnesty International is volgens ons een actieorganisatie, omdat zij zich voor langere tijd inzet voor 1 duidelijke kwestie, namelijk mensenrechten. Het is geen belangengroep, want ze komen niet op voor 1 bepaalde groep uit de samenleving maar voor ieder mens, en geen actiegroep omdat deze zich slechts voor een bepaalde tijd voor een doel inzetten.
1.3 Op 19 november 1960 begon het. De advocaat Peter Benenson (Londen) las in de krant een artikel over twee Portugezen die kritiek hadden geuit op de toenmalige dictator. Daarvoor gingen zij zeven jaar de gevangenis in. In 1961 werd er actie ondernomen door Peter Benenson en twee collega’s. Er werd een artikel geplaatst door hun in The Observer. Dat artikel werd wel in zo’n 30 kranten over de hele wereld geplaatst. Het begin was er. De volkskrant in ons land nam het artikel ook over. Een kleine groep mensen richtte naar aanleiding van dat artikel de Nederlandse afdeling van Amnesty op. Maar dit had jammer genoeg geen succes. In 1968 werd het opnieuw geprobeerd en het lukte. In 1969 waren er zo’n 100 mensen lid. Het werden er steeds meer! Amnesty begon nu ook acties op te zetten om mensen te laten zien wat het precies was waarvoor ze dit deden. Er kwam veel geld binnen dat kon worden overgemaakt naar Londen (internationaal secretariaat). Amnesty breide steeds meer uit en dat gebeurd ook nu nog.
1.4 Amnesty International is een vereniging met een bestuur. Het hoogste bestuursorgaan van Amnesty is de algemene vergadering (AV) waarin alle actieve leden mogen deelnemen. Zij vergaderen jaarlijks over onder andere belangrijke beleidszaken en zij kiezen de leden van het bestuur, de financiële commissie en de commissie van beroep. Het bestuur van Amnesty Nederland ziet toe op de uitvoering van de AV-besluiten. De bestuursleden worden gekozen voor een termijn van drie jaar, waarna ze herkozen kunnen worden voor een tweede termijn. Het bestuur bestaat uit 9 leden waaronder een voorzitter, secretaris en penningmeester. Naast betaald personeel is Amnesty ook afhankelijk van tienduizenden vrijwilligers. Leden kunnen via regiokantoren contact houden met het landelijk secretariaat en kunnen een nieuwsbrief ontvangen.
1.5 Amnesty heeft bijna twee miljoen leden, donateurs en vaste begunstigers in meer dan 150 landen. Amnesty Nederland is met ruim 280.000 mensen een van de grootste afdelingen. Er zijn ongeveer vijfduizend plaatselijke groepen actief in ruim negentig landen.
1.6 Amnesty international zet zich in voor naleving van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Deze organisatie zet zich dus in voor slachtoffers van schendingen van mensenrechten.
Werkwijze Pressiegroep
2.1 Amnesty werkt onder andere samen met de Verenigde Naties. Hier is Amnesty een soort adviesorgaan. Er worden vaak handtekeningen acties gehouden. Amnesty reikt die dan uit aan de regering (minister) van het land. Ook doet deze organisatie vaak oproepen aan de regering. Het komt dan voor dat ze bij de Tweede Kamer actie gaan voeren om zo iets onder de aandacht te krijgen. Hiervoor heeft Amnesty actienetwerken. Je kunt zo zelf ook meedoen aan de acties zoals e-mailen of sms’en.
2.2 Amnesty heeft een aparte pers afdeling. Dat laat zien dat Amnesty behoorlijk wat media aandacht krijgt. Op de site staat een enorm krantenarchief met persberichten over Amnesty. De meeste acties van Amnesty krijgen ook behoorlijk wat media aandacht.
2.3 Amnesty heeft een maandblad waar van alles in staat over de acties, resultaten enzovoorts. Verder verkoopt ze ook boeken. Amnesty geeft ook boeken uit (onder andere dichtbundels en bloemlezingen)
2.4 Amnesty international opereert onafhankelijk van enige overheid, politieke of religieuze stroming en wordt uit vrijwillige bijdragen gefinancierd. In 2005 waren de totale inkomsten 24,3 miljoen euro.
2.5 Amnesty gebruikt veel vormen van actie. Allereerst zijn er natuurlijk de handtekeningenacties (ook veel digitaal via e-mail). Ook heel veel acties die bijzonder zijn waarbij mensen de straat opgaan. Er zijn bijvoorbeeld pasgeleden ook 5 melkpakken afgeleverd bij de Iranese ambassade met een foto van een man die daar (waarschijnlijk onrechtmatig) gevangen gehouden. Word. Zo vestigen ze met specifieke acties (groot en klein) de aandacht op een probleem. Ze doen hun uiterste best om iets voor de betreffende persoon te doen. Amnesty heeft thema-acties. Dit zijn acties met een speciaal thema. Dat zijn acties voor een groep onderdrukte mensen, bijvoorbeeld homo’s in bepaalde landen.
Resultaten en Adviezen
3.1 Amnesty bestaat al lang en heeft al veel successen behaald. Ze houden veel acties en daardoor wordt er meestal veel aandacht aan zo’n zaak besteed. Er is eigenlijk elke dag wel goed nieuws over een vrijgelaten mens die onrechtmatig vastzat. Het is heel veel om op te noemen wat er al allemaal is gehaald, maar een paar belangrijke punten zijn: Er is door Amnesty al een paar keer gratie verleend aan tot doodveroordeelde mensen in Amerika, dan zijn er natuurlijk ook nog een hele hoop acties om individuele mensen.
3.2 Er zijn geen partijen die echt tegen de groep zijn. Amnesty is dan ook onafhankelijk van elke overheid of politieke stroming en heeft ook niet echt met politieke partijen te maken. Waarschijnlijk zullen de overheden van landen waarin de mensenrechten worden geschonden wel tegen Amnesty zijn, omdat zij hen onder druk zet hun beleid te veranderen.
3.3 Amnesty is professioneel. In het jaarverslag is te zien dat er veel mensen in dienst zijn. Ook als er een land wordt verdacht van mensenrechtenschending wordt dat eerst in Londen onderzocht. Pas als het helemaal zeker is gaan er acties van start. Dus er wordt op een professionele wijze gehandeld.
3.4 Er zijn een aantal adviezen die ik aan Amnesty International zou kunnen geven om hun effect te vergroten. Ze zouden bijvoorbeeld meer reclame kunnen maken zodat meer mensen weten wat Amnesty inhoud en dus meer mensen geld zouden kunnen doneren. Een goed idee hierbij is reclame maken op msn. Allerlei soorten mensen gebruiken msn; waardoor je veel groepen, elk met hun eigen middelen, kan bereiken. Ook zou Amnesty voorlichting kunnen geven op scholen. Zo breng je een discussie op gang en leer je kinderen nadenken over mensenrechten. Ook zijn kinderen/jongeren een doelgroep van Amnesty; zij kunnen namelijk brieven schrijven aan regeringsleiders. Het is ook een idee om de uitgegeven bladen van Amnesty wat toegankelijker te maken, door bijvoorbeeld exemplaren uit te delen op straat. Ook mensen die normaal niet met Amnesty in aanraking zouden zijn gekomen, doen dat nu dan wel.
REACTIES
1 seconde geleden