Nieuw-Zeeland

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1165 woorden
  • 30 augustus 2006
  • 110 keer beoordeeld
Cijfer 5
110 keer beoordeeld

Nieuw Zeeland

Inhoudsopgave

Inleiding

Nieuw Zeeland

Algemene dingen

Een stukje geschiedenis

flora en fauna

Bevolking

Inkomsten van het land

Bezienswaardigheden

Nawoord

Gebruikte boeken, tijdschriften en sites

Inleiding

Ik hou mijn landen werkstuk over Nieuw-Zeeland omdat,ik wou eigenlijk mijn landen werkstuk over Pitcairn houden maar dat mocht niet omdat dat een eiland was en toen moest ik het land wat dicht bij pitcairn ligt doen en daarom heb ik Nieuw-Zeeland gekozen.

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland bestaat uit drie stukken het Noorder-eiland, het Zuider-eiland en Stewardeiland
Nieuw zeeland ligt in het werelddeel Oceanië, het ligt ten zuidoosten van Australië. In de Stille Oceaan. Tussen de 34e en 47e breedtegraad. Het bestaat uit twee grote eilanden (het Noorder- en Zuidereiland) en tal van kleinere eilanden. Nieuw-Zeeland is acht maal groter dan Nederland (270534 km²) en telt 3,5 miljoen inwoners. Het was oorspronkelijk bijna geheel met bossen bedekt. Maar de komst van de Maori\'s en de Europeanen had een enorme ontbossing tot gevolg. De Maori’s zijn de oorspronkelijke bewoners. Nieuw-Zeeland bestaat uit drie stukken het Noorder-eiland, het Zuider-eiland en Stewardeiland

Algemeen

Wellington de hoofdstad
De hoofdstad van Nieuw-Zeeland is Wellington. Wellington ligt aan het zuiderpuntje van de Noordereiland aan de Cookstraat. Wellington is genoemd naar de Hertog van Wellington. In Wellington wonen 178.000 mensen. Auckland is de grootste stad. Daar wonen bijna een miljoen mensen. Een andere grote plaats is Wellington. Ze hebben bijna alleen maar houten huizen, de stenen huizen zijn zeldzaam.

De munt

De munteenheid is de Nieuw-Zeelandse dollar (afgekort: NZD). Een dollar bestaat uit honderd centen. Er zijn bankbiljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 dollar en munten van 5, 10, 20, 50 centen en $1 en $2. Voor 1 Nieuw-Zeelandse Dollar kun je ongeveer ƒ1,20 krijgen. De 1 en 2 cent muntstukken werden in 1990 niet meer gebruikt.

De buurlanden van Nieuw-Zeeland.

Nieuw-Zeeland heeft drie buurlanden één van de kleinste buurlanden is Pitcairn. Één van de grootste buurlanden is Australië. En één van de koudste buurlanden is Antarctica. In Antarctica wonen veel Pinguïns.

De taal in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland wordt Engels gesproken. De Maori\'s spreken ook nog een eigen taal, welke overeenkomsten vertoont met Polynesische talen en enkele dialecten in Indonesië. De Maori-taal wordt steeds belangrijker.

De godsdienst in Nieuw-Zeeland.

De mensen in Nieuw-Zeeland zijn Christelijk. De Christelijke godsdienst is daar het meest.

De geschiedenis

De Nederlandse zeeman Abel Tasman (1603-1659)zag op 13 december 1642 een groot en bergachtig eiland aan de horizon. Het was een onbekend land dat nog op geen enkele kaart of wereld bol stond. Met zijn schepen Zeehaan en Heemskerk verkende Abel Tasman de ruige kust. Na vier dagen liet hij het anker zakken. De Maori’s zagen Abel Tasman bij zijn aankomst in 1642 op het strand. De Maori’s woonden al duizenden jaren in Nieuw-Zeeland. Toen de kano’s al bestonden gingen de Maori’s er in de kano naar toe varen. Zij kwamen van de eilanden uit de Grote oceaan. We weten niet van welke eiland. De Maori’s noemde hun nieuwe land ‘Het land van de lange witte wolk’. Er woonden ongeveer 300.000 Maori’s in Nieuw-Zeeland, dat is ongeveer 12% van de totale wereld bevolking. Er komen veel mensen in Nieuw-Zeeland, want er zijn veel gezinnen met veel gezindst leden in Nieuw-Zeeland, ongeveer 4 tot 5 kinderen is heel gewoon voor ze. De Maori’s voelen zich echt helemaal één volk in Nieuw-Zeeland. De Maori’s zijn heel anders dan de blanken, want ze zijn gewent om heel veel dingen met elkaar te doen. Er staat wel bijna in elke stad in Nieuw-Zeeland een ontmoetingshuis. Ze doen heel veel in zo’n huis niet alleen mensen ontmoeten maar ook feesten,vergaderen en te rouwen. Ze hebben de zelfde rechten al iedereen en ze kunnen het ook goed met iedereen vinden, de kinderen gaan samen naar school gaan samen spelen gaan samen naar sportclubs. Soms is het raar maar veel Maori’s trouwen met blanken en blanken met de Maori’s. Maar ze trouwen ook wel eens met hun eigen huidskleur.

Flora en fauna.

Flora betekent natuur. Fauna betekent dieren.

Flora In Nieuw-Zeeland zijn een paar planten en bloemen die je nergens ander op de wereld kan vinden. Dat komt omdat Nieuw-Zeeland apart lag. Vroeger was Nieuw-Zeeland ongeveer 70% bedekt met alleen maar bossen, maar toen kwam er een vulkaan uitbarsting. Door de komst van veel Europeanen en Maori’s is er nu een heel stuk verdwenen van Nieuw-Zeeland. De bomen werden gekapt om de grond van het landbouw te maken, maar veel hout was ook om huizen en schepen van de blanke kolonisten te maken. Wat bij het land hoort werd ook veranderd door allerlei ingevoerde dieren van de Europeanen zoals herten, opossums en konijn die de planten die er groeien gewoon opaten. De meeste bekende boomsoort in Nieuw-Zeeland is de Kauri. Deze boom vindt je vooral in het noorden van de Noorder-eiland, maar je vindt hem ook veel in Waipoua Kauri Forest. In Waipoua Kauri Forest staat de grootste Kauriboom ter wereld.

Fauna

Nieuw-Zeeland heeft een heel mooie fauna met een geschiedenis. 80 miljoen jaar geleden is Nieuw-Zeeland een eigen eiland geworden en krijg een onvoorstelbaar mooie flora en fauna. En dreef de Grote oceaan in. Je kunt eer veel soorten dieren en planten vinden die je negers ander op de wereld te vinden zijn. Aan het einde van de 18e eeuw kende Nieuw-Zeeland bijna 300 vogel soorten. De Kiwi is de bekendste vogel in Nieuw-Zeeland. De Kiwi is niet gewoon fruit maar een vogels soms noemen we de mensen in Nieuw-Zeeland ook wel eens Kiwi’s. De kiwi is een nacht dier hij slaap wel 20 uur per dag. Ondanks de beroemdheid van de Kiwi kan je de Kiwi weinig bekijken.

Klimaat.

Nieuw-Zeeland heeft een zeeklimaat en in het noorden een beetje tropische klimaat. In Nieuw-Zeeland zijn grote bergen en in de bergen licht sneeuw die daar eeuwig blijft liggen. Daar heb je de hooggebergteklimaat. In Nieuw-Zeeland hebben ze precies het tegenovergestelde klimaat hier heb je van december t/m februari winter en juni t/m augustus zomer. Daar heb je van december t/m februari zomer en juni t/m augustus winter. Gemiddeld heeft het noorden van Nieuw-Zeeland 15c, en in het zuiden 10c. De temperatuur daalt gemiddeld 2c per 300 meter. Soms is het in het noorden overdag 25 graden. Aan de oostkant van de bergen zijn plaatsen die beschermd worden tegen wind, regen enz daar wordt het in de zomer soms wel 30 graden. De hoogste temperatuur in het zuiden is 42,4 graden, Het noorden kwam niet hoger dan 39,2 ( 7 februari 1973) in de stad ruatoria.

Bay of Islands 25°C 15°C 1648 2020
Auckland 23°C 14°C 1268 2140
Wellington 20°C 11°C 1271 2020
Christchurch 22°C 12°C 658 1990
Dunedin 19°C 10°C 772 1700

Bevolking

Nieuw-Zeeland is dunbevolkt. Het heeft nog geen vier miljoen inwoners. Dat is weinig vergelijken met Nederland, Nederland heeft zestien miljoen inwoners. Nederland is ook nog acht keer kleiner dan Nieuw-Zeeland. < De eerste bewoners van Nieuw-Zeeland

De meeste witte mensen zijn Brits. Hun voorouders kwamen dan uit Groot-Brittannië, toen Nieuw-Zeeland nog 1 was. Na 1945 kwamen er allemaal mensen in Nieuw-Zeeland uit een ander land. Tussen 1950 en 1965 verhuisden veel Nederlanders naar Nieuw-Zeeland. De mensen in Nieuw-Zeeland noem je ook wel de Kiwi’s.

REACTIES

J.

J.

mooi ik hou mijn werkstuk ook over nieuw zeeland

13 jaar geleden

D.

D.

goed gedaan!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.