Coeliakie
Inleiding
Ik heb dit onderwerp gekozen om dat ik zelf ook Coeliakie heb. Op deze manier leer ik nog meer over Coeliakie en hoop ik dat ook andere mensen het beter zullen begrijpen.
Ik vind het belangrijk dat ook meer mensen over Coeliakie iets te weten kunnen kommen. Ik hoop dat iedereen begrijpt het leven met Coeliakie moeilijk is.
Inhoudsopgave
1 Wat is Coeliakie?
2 Hoe gaan een onderzoek naar Coeliakie?
3 Wat mag een Coeliakie patiënt wel eten?
4 Wat mag een Coeliakie patiënt zeker niet eten
5 Wat betekent Coeliakie voor mij
5.1 Wat betekent Coeliakie voor mij op school?
5.2 Wat betekent het als ik naar het voortgezet onderwijs ga?
5.3 Wat betekent Coeliakie voor mij thuis?
5.4 Wat betekent Coeliakie voor mij als ik op een verjaardagspartijtje ben?
5.5 Wat betekend Coeliakie voor mij als mijn ouders en zusje wat anders eten?
5.6 Wat betekent Coeliakie voor mij als ik ook graag wat anders wil eten?
5.7 Wat betekent Coeliakie voor mij als ik later uit ga naar een disco?
6 Samenvatting
7 Wat heb ik er van geleerd
8 Bronvermelding
9 Extra
1 Wat is Coeliakie? Het Nederlandse woord voor Coeliakie (spreekt uit seuliakie) is glutenovergevoeligheid. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, haver, rogge en gerst. Bij Coeliakie is de dunne darm overgevoelig voor dit eiwit. Het woord Coeliakie is afgeleid van het Griekse woord voor buik of buikholte. Als iemand met Coeliakie iets eet of drinkt dat met een of meer van de genoemde graansoort is bereid of daarmee in aanraking is geweest kan, hij last krijgen van diarree verstopping groeistoornissen, humeurigheid, vermoeidheid of huidklachten.
Foto 1: maag, dunne darm en dikke darm
De afwijkende reactie op gluten bij Coeliakie maakt dat de darmvlokken (die de bekleding van de dunne darm vormen) kapot gaan en verdwijnen. Hierdoor wordt het opnameoppervlak van de darm minder groot. Ook verdwijnen de enzymen die nodig zijn voor vertering en opname van voedingsstoffen. Hierdoor ontstaat een tekort aan vitaminen, ijzer, enzovoort. Coeliakie is een erfelijke ziekte: eerstegraads familieleden hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van Coeliakie. Tweederde van de mensen met Coeliakie is vrouwen.
Symptomen
De eerste verschijnselen van Coeliakie kunnen al op vroege leeftijd ontstaan als een kind glutenbevattend voedsel krijgt meestal pap tarwebloem of brood.
Dit gebeurt meestal als het kind ongeveer acht maanden oud is.
Opvallend is de grote hoeveelheid stinkende, vettige en vaak schuimend ontlasting, meestal meerdere malen per dag. Verdere verschijnselen zijn een opgezette buik, weinig eetlust, overgeven, ondergewicht, groeistoornissen en dunne ledematen. Een kind met Coeliakie kan veel huilen en humeurig zijn soms is er sprake van obstipatie.
Het ziektebeeld kent bij kinderen veel variaties tot een uitgebreid beeld van stoornis in de voedselopname tot een achterblijvende lengtegroei.
Foto 2: slechte groei en opgezette buik foto 3: achterblijvende groei
Vertraagde puberteit terugkerende pijnlijke aften in de mond of onderontwikkeld tandglazuur. Bij volwassene zijn de symptomen meer algemeen: diarree gewichtsverlies, bloedarmoede moeheid en humeurigheid.
2 Hoe gaan een onderzoek naar Coeliakie?
De diagnose Coeliakie is alleen met zekerheid te stellen nadat een dunne darm biopsie is uitgevoerd.
Voordat de arts besluit een biopt te nemen zal hij eerst nagaan of er Coeliakie - antistoffen in het bloed zitten
Bij de biopsie worden kleine stukjes slijmvlees uit de darmwand weggenomen, dit gebeurt met een dun glasfiber kijkbuisje (enteroscoop).
Foto 4: onderzoek Coeliakie
Het darmweefsel wordt vervolgens microscopisch onderzocht. Bij Coeliakie ontbreken de darmvlokken bijna volledig - dit noemt men vlokatrofie.
Foto 5: gezonde darmvlokken Foto 6: zieke darmvlokken
3 Wat mag een Coeliakie patiënt wel eten? Overgevoeligheid voor gluten is nog niet te genezen. De enige manier om de klachten te voorkomen of te bestrijden, is het van een glutenvrij dieet. Als dit dieet strikt gevolgd wordt zal er na korte tijd een merkbare verbetering optreden. Het volledig herstel van het darmslijmvlies neemt enkele maand tot jaar in beslag.
4 Wat mag een Coeliakie patiënt zeker niet eten Overgevoeligheid voor gluten is nog niet te genezen. De enige manier om de klachten te voorkomen of te bestrijden, is het van een glutenvrij dieet. Als dit dieet strikt gevolgd wordt zal er na korte tijd een merkbare verbetering optreden. Het volledig herstel van het darmslijmvlies neemt enkele maand tot jaar in beslag.
Omdat er goede glutenvrije producten verkrijgbaar zijn, is het volhouden van een glutenvrij dieet beslist geen onmogelijke opgave. Vermijd alles wat bereid is van haver, tarwe, rogge of gerst.!! Ook voedingmiddelen waarin meel uit deze graansoorten is verwerkt zijn uit boze. Eet dus geen gewoon brood, gebak cake paneermeel en dergelijke. Een Coeliakiepatiënt heeft gelukkig veel alternatieven. Rijst maïs boekweit en soja zijn glutenvrij dus onschadelijk. Voeding middelen die met behulp van deze grondstoffen zijn uiteraard ook geschikt voor een glutenvrij dieet. Bovendien is een groot aantal glutenvrije voedingsmiddelen en halffabrikaten verkrijgbaar bij reformzaken goed gesorteerde levensmiddelenzaken of per post rechtstreeks bij de importeur. Het gaat om glutenvrij meel om bijvoorbeeld zelf brood, koekjes en pizza’s te bakken tot en met crackers en biscuits. Glutenvrije levenmiddelen zijn herkenbaar aan het internationaal bekende symbool van de doorgestreepte aar.
5 Wat betekent Coeliakie voor mij Dat ik veel ding niet mag hebben om dat er gluten in zitten, zo als tarwe, rogge, haver, en gerst daarom moet ik aparte snoepjes, koekjes, cake, taart, en brood eten. Dit koop je bij de drogist die heeft heel veel glutenvrij producten.
5.1 Wat betekent Coeliakie voor mij op school?? Als er een feest op school is kan ik niet alles eten zoals koekje, brood en snoepjes. De school koopt vaak allemaal snoepjes en koekjes die ik niet mag hebben, omdat er gluten in zitten. Soms denkt de school er wel aan, maar soms ook niet. Dan moet mijn moeder glutenvrij dingen mee geven. Voor feestjes heb ik glutenvrije spulletjes in een trommeltje bij me.
5.2 Wat betekent het als ik naar het voortgezet onderwijs ga? Opletten: de kantine moet goed schoon zijn anders kan je er moeilijk eten. Niet zomaar eten, je kan niet alles aan pakken wat andere aan je geven. Er kunnen gluten in zitten. Opletten met kruimels van spullen die gluten bevatten. Als je gluten en glutenvrije spullen door elkaar gooit mag ik het niet meer hebben. Het moet dus apart, anders alles je het niet doe mag ik het niet hebben.
De scriptie gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden