Maleisie

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • vmbo | 2411 woorden
  • 31 januari 2006
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
43 keer beoordeeld

Het volk in Maleisië:

De Maleisische cultuur kan het beste worden omschreven als een smeltkroes: immigranten uit China, India en Europa hebben een grote invloed gehad op de bevolking en samen met de sterke inheemse cultuur vormen ze een maatschappij die typisch Maleisisch genoemd kan worden. Hoewel de gemeenschappelijke taal het Bahasa Malaysia (het Maleisisch) is, heeft zich door de nauwe integratie van de diverse volken een taal ontwikkeld die afgeleid is van alle bevolkingsgroepen. Het is niet ongewoon wanneer men iemand uit Maleisië in één zin Maleisie, Chinese, Indiase, Engelse en zelfs Portugese woorden hoort gebruiken. Huwelijken tussen leden van verschillende rassen zijn heel gewoon en geaccepteerd; de kinderen die uit zulke huwelijken voortkomen, zijn de ware Maleisiërs van de toekomst.

Geschiedenis in het kort:

Maleisië ligt in het hart van Zuidoost-Azië en is daardoor altijd een kruispunt geweest van handelsroutes uit Europa, het Midden-Oosten, India en China. Door zijn tropische klimaat en grote natuurlijke schoonheid werd het land al vroeg een populaire vestigingsplaats voor immigranten. Het begon 5000 jaar geleden, toen de voorouders van de Orang Asli, de oorspronkelijke bewoners van het Maleisische schiereiland, zich hier vestigden. Zij vormden waarschijnlijk de voorhoede van een grote volksverhuizing uit China en Tibet. Ze werden gevolgd door de Maleiers, die vaardigheden als het bebouwen van land en het gebruik van metaal introduceerden. Rond de 1ste eeuw v.C. ontstonden nauwe handelsbetrekkingen met China en India, wat een duidelijke weerslag had op de cultuur, taal en sociale gebruiken in het land. De tempels in de Bujangvallei en in het noordwesten van Kedah, vlak bij de Thaise grens, tonen aan dat Maleisië een hindoeïstisch-boeddhistische periode heeft gekend. Aan deze periode kwam in de 13de eeuw een einde met de verspreiding van de islam, die werd geïntroduceerd door Arabische en Indiase handelaars. Na de bekering van de hindoeïstische vorsten van het sultanaat Malakka (het Maleise koninkrijk aan beide zijden van de Straat Malakka), werd de islam de religie van de Maleiers. Het had zodoende een belangrijke invloed op de Maleise maatschappij.

De komst van de Europeanen naar Maleisië zorgde voor een ommekeer. In 1511 namen de Portugezen Malakka in en de sultan van Malakka vluchtte naar het zuiden, naar Johor, waar hij probeerde een nieuw koninkrijk te stichten. De portugezen werden op hun beurt in 1641 verdreven door de Hollanders, die Malakka bezet hielden tot de komst van de Engelsen aan het eind van de 18de eeuw. De Hollanders waren niet zo geïnteresseerd in de kolonie en gaven Malakka in 1824 aan de Engelsen in ruil voor Bencoolen op Sumatra. Vanuit hun nieuwe steunpunten in Malakka, Penang en Singapore bekend als de Straights Settlements, begonnen de Engelsen aan het proces van politieke integratie van de staten op het Maleisische schiereiland.

Intussen hadden Sarawak en Sabah op Borneo tot in de 19de eeuw een autonoom bestuur gekend, hoewel ze in naam werden geregeerd door het oude koninkrijk Brunei. In 1841 werd een Engelse avonturier, James Brooke, door de sultan van Brunei tot radja van Sarawak benoemd nadat hij had geholpen bij het onderdrukken van opstanden van plaatselijke stammen en de piraterij bij Sarawak had bevochten.

Met het tekenen van het Pankor-verdrag in 1874 kregen de Engelsen directe heerschappij over de staten Perak en Selangor. In 1896 vormden deze twee staten samen met Negeri Sembilan en Pahang de Federatie van Maleisische Staten, met Kuala Lumpur als hoofdstad. In 1914 kwamen de niet-federatieve Maleisische staten Johor, Kedah, Kelantan, Perlis en Terengganu onder Engels gezag. De Oostmaleisische staten Sabah en Sarawak kwamen in 1888 onder Engels protectoraat.

Na de Tweede Wereldoorlog, waarin het gebied bezet was geweest door de Japanners, stichtten de Engelsen in 1946 de Maleisische Unie. De werd in 1948 opgeheven en vervangen door de Federatie Maleisië. De federatie werd op 31 augustus 1957 onafhankelijk van Groot-Brittannië. In september 1963 besloten Malakka, Sarawak, Sabah en aanvankelijk ook Singapore zich te verenigen in de staat Maleisië, een land met een pluriforme maatschappij met verschillende zeden en gewoonten, die het te danken heeft aan de erfenis van vier van de grootste culturen ter wereld - de boeddhistische, de hindoeïstische, de islamitische en de christelijke. 31 augustus 1957 - Tunku Abdul Rahman, de eerste premier van Malaya
tijdens de onafhankelijkheids ceremonie in het Merdeka Stadium van Malacca

Regering: Maleisië is een constitutionele monarchie met een koning - in het Maleisisch de Yang di-Pertuan Agong - als staatshoofd. De koning wordt eens in de vijf jaar gekozen door de sultans van de deelstaten Johor, Selangor, Perak, Pahang, Kelantan, Terengganu, Kedah, Perlis en Negeri Sembilan, die handelen op advies van de provinciale uitvoerende raad. De staten Penang, Malakka, Sarawak en Sabah worden geleid door gouverneurs, die eens in de vier jaar worden gekozen. Zij handelen volgens de adviezen van de respectieve provinciale regeringen, die worden voorgezeten door een eerste minister. Het bestuur van de staten wordt uitgevoerd volgens de richtlijnen van het federale bestuur in Kuala Lumpur, en iedere gekozen koning dient te handelen in overeenstemming met de adviezen van het bestuur. Het land is een parlementaire democratie en de regering wordt eens in de vijf jaar gekozen. Het hoofd van de regering is de eerste minister. Het parlement kent twee kamers: de Dewan Negara (senaat) en de Dewan Rakyat (Huis van Afgevaardigden).

Economische ontwikkeling: Toen Maleisië in 1957 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië, was het \'s werelds grootste producent van tin en rubber. Hoewel het land welvaart kende door deze bronnen, was het afhankelijk van de prijsschommelingen op de wereldmarkt. Om deze onstabiele situatie het hoofd te bieden, nam de regering maatregelen die ertoe moesten leiden dat er in de landbouw en industrie meer variatie zou ontstaan. Produkten als palmolie, cacao, peper, ananas timmerhout en tabak vormen nu een belangrijk deel van de agrarische productie. Olie en gas leveren een aanzienlijke bijdrage aan de economie, en dat geld ook voor het toerisme.

Oliemaatschappij Petronas

De economische strategie van de regering wordt uitgevoerdt volgens vijfjarenplannen, die sinds 1971 worden geleid door de Nieuwe Economische Politiek (NEP). De afgelopen jaren behoorde de economie van Maleisië tot de tijger-economie\'s en was het een van de snelst groeiende ter wereld. Bovendien is er sprake van een lage werkloosheid en een goed opgeleide beroepsbevolking. Verder beschikt het land over een uitstekende infrastructuur. Maleisië bevorderd buitenlandse investeringen door het bieden van aantrekkelijke voordelen, zoals een periode waarin men geen belastingen hoeft te betalen, de mogelijkheid om kapitaal en winsten in zijn geheel over te hevelen naar het land van herkomst, minimale controle op wisselkoersen en 100% eigendomsrecht op buitenlandse aandelen. Een aantal vrijhandelszones garandeerd dat bedrijven die op de export zijn georiënteerd weinig last hebben van douanneformaliteiten. de Malaysian Industrial Development Authorithy (MIDA) werd opgezet om de gezamelijke industriële activiteiten te bevorderen. Het is de bedoeling dat Maleisië in het jaar 2020 een volledig geïndustrialiseerde natie is met een concurrerende en dynamische economie. Dit plan staat vooral bekend als \'Vision 2020\'.

Onderwijs: Maleisische kinderen krijgen onderwijs vanaf hun zesde jaar en de lagere school duurt zes jaar. De taal waarin wordt onderwezen, is het Bahasa Malaysia, het Chinees of het Tamil; Bahasa Malaysia en het Engels zijn verplichte vakken op alle scholen. Overal wordt hetzelfde studieprogramma gevolgd om op die manier onder de leerlingen, die een verschillende achtergrond hebben, een gemeenschappelijke identiteit te ontwikkelen. het lager voortgezet onderwijs duurt drie jaar; daarna worden de leerlingen geselecteerd die het hoger onderwijs mogen volgen. Op dit niveau kunnen de studenten kiezen uit vier richtingen: letteren, natuurwetenschap, een technische of een beroepsopleiding. Na twee jaar moeten de studenten een examen doen en als ze daarvoor slagen, krijgen ze toegang tot de hoogste (zesde) klas, waar onderwijs wordt gegeven in natuurwetenschap, letteren en technische vakken.

Christendom: Het christendom werd in het land geïntroduceerd door de eerste Europese handelaren en reizigers die door de Straat Malakka voeren op weg naar China. De kolonisatie door de Portugezen in 1511, de Hollanders in 1641 en later de Engelsen in 1786 zorgde ervoor dat het christendom enige invloed kreeg in het land, maar die bleef aanvankelijk beperkt tot de buitenlandse gemeenschap. Pas in de 19de eeuw en de 20ste eeuw kreeg het christendom greep op de bewoners van het land zelf. Dit kwam vooral door het werk van missionarissen, die een grote rol speelden op het gebied van onderwijs en medische voorzieningen door het bouwen van scholen en ziekenhuizen in verschillende delen van het land. Het aantal christenen in het land bedraagd ongeveer 1 miljoen, dat is 6 procent van de totale bevolking.

Kerstmis en Pasen. De christenen in Maleisië vieren net als in de rest van de wereld Kerstmis op 25 december, met een nachtmis op kerstavond gevolgd door de viering van Eerste Kerstdag. De tradities van het diner met de familie en het uitwisselen van geschenken zijn hetzelfde als in de westerse maatschappij. De warenhuizen en winkelcentra zijn versierd met kerstverlichting en decoraties; op veel plaatsen zijn kerstliedjes te horen. Op Goede Vrijdag en met Pasen wordt er gebeden en worden er kerkdiensten gehouden.

Cultuur: Allerlei invloeden zijn terug te vinden in het culturele leven van het Maleisië van vandaag: invloeden uit Zuidoost Azië, maar ook uit China, India en Arabië, en invloeden voortvloeiend uit koloniale en moderne tijdperken van de westerse wereld. Veel tradities leven echter ook nu nog voort, de Pekingopera bijvoorbeeld. De meer dan 1000 jaar oude traditie van het Indonesische schaduwspel wordt even zeer gewaardeerd als de concerten van getalenteerde Maleise popgroepen. De nakomelingen van de vroegere immigranten is er veel aan gelegen om de eigen cultuur hoog te houden.

Tot circa 1500 n.C. werd het Maleis Schiereiland voornamelijk beïnvloed door Indische en pre-islamitische beschavingen. Daarna had de islam beslissende invloed op geloof, opvoeding en kunst. De erfenis van de Portugezen en Nederlanders is alleen nog maar te herkennen aan een paar leenwoorden in het moderne Maleis, aan de muziek en aan een handjevol overgebleven gebouwen.

Pas in de 19de eeuw ontmoetten de westers-Engelse leefstijl en Aziatische beschavingsnormen, met name die van de geïmmigreerde Chinezen en Indiërs, elkaar op Maleis grondgebied. Maar de beschavingen gingen niet door elkaar heen lopen. Tijdens de lange zoektocht naar een nationale identiteit staat een door de Maleise meerderheid gesteunde stroming nadrukkelijk een bumiputra-maatschappij voor, terwijl de niet-bumiputra juist oproepen tot assimilatie.

In het moderne Maleisië valt op dat de verschillende beschavingen eerder geïsoleerd naast elkaar voortbestaan. Met name de Indiërs en Chinezen, maar ook de volken van Borneo verzetten zich tegen een homogene Maleis-Islamitische beschaving. Naar buiten toe lijkt het alsof de bonte mengeling van tradities, volksgebruiken en kunstvormen in harmonie kan bestaan.

Iedere etnische groep weet zijn zelfstandigheid te handhaven, zonder dat de groepen elkaar onderling echt nader komen. Van overheidswege streeft men op dit moment ook niet zozeer naar wederzijds begrip, maar wel naar een zeker respect voor elkaars verschillen.

Zo mag de bezoeker niet verwachten dat er één Maleisische cultuur is of één soort kunst die voortgekomen zou zijn uit een soort nationaal gevoel. Altijd dient hij of zij rekening te houden met de historische achtergronden en het etnisch-culturele milieu, bijvoorbeeld bij dans-, muziek- en toneeluitvoeringen, bij literatuur, bij sportwedstrijden, en bij de aankoop van ambachtelijke kunstvoorwerpen.

Belangrijke plaatsen: Bintulu, Cameron Highlands,Cheras, Cyberjaya, Ipoh ,Johor Bahru, Kampar, Klang, Kuala Kangsar, Kuching, malacca, Petaling Jaya, Puchong ,Segamat,Seremban ,Sibu ,Taiping . Maleisië bestaat uit twee delen. Het westelijk deel ligt op het zuidoostelijke puntje van het Aziatische vasteland - onder Thailand - en wordt ook wel \'Peninsular Malaysia\' genoemd. Oost-Maleisië grenst aan Borneo, Indonesië. Beide regio\'s worden gescheiden door de Zuidchinese Zee. De meeste mensen wonen op het vasteland en daar zijn ook de meeste culturele bezienswaardigheden te vinden. Oost-Maleisië, dat is opgedeeld in de deelstaten Sabah en Sarawak, bestaat grotendeels uit oerwouden en is dunbevolkt. Maleisië is één van de meest ontwikkelde landen in Zuidoost-Azië. Naast de oosterse sferen zijn er westerse gemakken, onder andere doordat Maleisië een voormalige Britse kolonie is. Behalve in de steden, jungle en nationale parken is ook onder water veel te zien. Er zijn prachtige plekken om een duik te maken. Hoofdstad Kuala Lumpur Oppervlakte: 329.750 km2
Hoogste punt :4.101 m Aantal inwoners:19,7 miljoen
Voertaal: Bahasa Malaysia (Maleisisch) Talen die ook gesproken worden Engels en Chinese dialecten

Cultuur Maleisië is na de dekolonisatie in 1957 een democratie geworden.Oorspronkelijk was Maleisië een ontmoetingsplaats voor zowel reizigers als handelaars vanuit oost en west. In de huidige multiculturele samenleving leven Maleisiërs, Chinezen en vele etnische minderheden. Dankzij de verscheidenheid aan mensen en religies is Maleisië rijk aan festivals en feestdagen. Hoewel Maleisisch (of \'Malay\') de officiële taal is, kun je met Engels heel ver komen. Deze taal wordt dan ook verplicht onderwezen in alle scholen
weer en klimaat
Het klimaat is tropisch, met het hele jaar door temperaturen tussen de twintig en dertig graden. Vaak valt er een verfrissende, korte maar hevige regenbui aan het einde van de dag. Door de moesson is het aan de westkust is het relatief nat in september en oktober. Aan de oostkant van het vasteland regent het relatief veel van november tot februari
Gezondheid
Vaccinaties zijn niet verplicht om toegang te krijgen tot Maleisië, maar inentingen tegen DTP, tyfus en geelzucht zijn wel aan te raden. Het is ook beter om malariatabletten te slikken.

Geografie: Maleisië bestaat uit 2 delen: Het schiereiland Maleisië, gelegen tussen Thailand en Singapore, en de 2 gebieden Sabah en Sarawak, gelegen op het eiland Borneo. We spreken dan ook over West- en Oost-Maleisië. De hoofdstad is Kuala Lumpur, een wereldstad met meer dan 2 miljoen inwoners (buitenwijken niet meegerekend). Het land bestaat voor ongeveer 55 procent uit oerwoud. Taman Negara herbergt het oudste tropische regenwoud ter wereld. Vooral langs de westkust van Maleisië zijn de wouden ontgonnen om plaats te maken voor palmen en rubberbomen.

De vruchtbare bodem van Maleisië is vooral geschikt voor oliepalmen, thee- en cacaoplanten en rubberbomen. Aan de westkust komen veel mangrovebossen voor, de oostkust heeft veel stranden, het binnenland bestaat voor het grootste gedeelte uit regenwouden. Op sommige plekken vindt men tussen dit regenwoud plotseling grillige kalksteenrotsen en heuvels.

Voedsel: In tegenstelling tot in andere Aziatische landen is het eten op straat in Maleisië absoluut aan te raden. Elke avond toveren de venters met hun rijdende keukentjes de pleinen en straten om tot gezellige markten, waar de lokale bevolking zich verzamelt om te eten en om de laatste nieuwtjes uit te wisselen. In elke stadswijk, in ieder dorp en in elke kampung is wel zo\'n foodmarket te vinden. U kunt gerust op één van de terrasjes gaan zitten, terwijl u bij diverse stalletjes wat bestelt, want het kopen bij verschillende eettentjes is juist de bedoeling van deze night market.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.