Japan en de VS

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 2260 woorden
  • 23 oktober 2005
  • 80 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
80 keer beoordeeld

WERKSTUK AARDRIJKSKUNDE JAPAN VS. DE VERENIGDE STATEN

VOORWOORD

Hoofdvraag: Wat is het verschil in gewoontes tussen Japan en de VS?

Hypothese: Wij denken dat er heel andere gewoontes zijn dan in de VS. Dat ze bijvoorbeeld voor een begroeting buigen in Japan en dat ze elkaar een hand geven in de VS. Dat ze in Japan behulpzamer/beleefder zijn dan in de VS. Ook dat de manier van eten anders is, bijvoorbeeld: in Japan met stokjes en mes en vork in de VS.

Deelvragen: Wat is het verschil in landbouw? Wat is het verschil in eetgewoontes? Wat is het verschil in godsdienst? Wat is het verschil in feestdagen? Wat is het verschil in cultuur?

Voorwoord: We hebben voor dit onderwerp gekozen, omdat het ons een onderwerp leek waarover je veel informatie kunt vinden. Ook hebben we voor dit onderwerp gekozen omdat in boeken die we in de bibliotheek hebben gehaald over Japan en de VS veel informatie staat over hun cultuur.

INHOUDSOPGAVE

Verschil in landbouw. Verschil in eetgewoontes
Verschil in godsdienst
Verschil in feestdagen
Verschil in cultuur
Bronvermelding en Conclusie
Samenwerking en eigen mening.

HOOFDSTUK 1

Wat is het verschil in landbouw?

Japan In Japan is eentiende deel van de oppervlakte van het land geschikt voor landbouw. Daardoor zijn veel landbouwbedrijven vlakbij de steden. Hoewel er zo weinig landbouwgrond is heeft Japan altijd zijn eigen behoefte aan rijst voorzien. Ze hoeven (bijna) niets te importeren aan rijst. Rijst is het belangrijkste eten in Japan, de Japanners eten bijna elke dag rijst. Het verbouwen van rijst doen de Japanners op kleine boerderijen en het wordt intensief verbouwt. Ze hebben moderne plant- en oogstmachines, dus het werk is snel klaar, daardoor hebben veel boeren er nog een tweede baan bij.

De Verenigde Staten De Verenigde Staten bestaat in tegenstelling tot Japan voor het grootste deel uit landbouwgebieden met veel vruchtbare grond, ook zijn daar veel efficiënte landbouwmethoden, bijvoorbeeld goede irrigatiesystemen en wetenschappelijk samengestelde kunstmest. Door deze twee factoren zijn de oogsten in de VS jaar na jaar succesvol. De landbouwbedrijven in de VS hebben meestal een overproductie en dat exporteren ze overzee. In Japan verbouwen de boeren voornamelijk rijst, maar in de VS is er niet één product, maar meerdere producten. Ongeveer 10% van de maïs wordt gebruikt voor meel, olie en andere voedingsmiddelen, maar 90% van de oogst wordt gebruikt als veevoer. Californië is de belangrijkste landbouwstaat van de VS. Dat komt door de vruchtbare grond daar, een overvloed aan zon en water uit de rivieren die daar stromen. Meer dan 40% van het fruit en de groenten die in de VS gegeten worden komen uit dit gebied.

De Great Plains. In Japan zijn er meestal kleine bedrijven, maar in de VS zijn er heel grote landbouwgebieden met grote bedrijven. Daar zijn de landbouwgordels (belts) Zo heb je bijvoorbeeld de veeteeltbelt in het westen van de VS en de katoen belt in het zuidoosten. Je hebt ook de Cattle Belt in het droge westen van de VS. Op de plains wonen ook mensen die nog nooit van hun leven in de stad zijn geweest, vooral in de landelijke plaatsjes.

Honderd jaar geleden leefde iedereen die veeboer was op deze manier: Grootschalige veebedrijven met veel land en een grote veestapel.

Tegenwoordig is de veeteelt en de pluimveehouderij heel erg verandert. Om de productie te vergroten, worden vaak dieronvriendelijke methodes toegepast. Sommige dieren leven de hele dag in hun cellen, daarin worden ze geïnjecteerd met antibiotica en hormonen voor een snelle groei van vlees en een betere kwaliteit. Veel dieren moeten grazen op stukjes land dat niet vlak genoeg is voor het verbouwen van gewassen, maar nog net genoeg gras produceert om de dieren op te laten grazen. De subsidies die landbouwbedrijven krijgen in de VS zijn veel lager dan de subsidies in Japan.

Japan Zoals hierboven al vermeld is het in Japan allemaal veel kleinschaliger dan in de VS. Japanse boerenbedrijven kunnen hun producten niet goedkoper maken, want intensivering en bedrijfsvergroting kan niet, omdat er niet voldoende landbouwgrond is en de bedrijven al heel erg dicht bij de stad liggen.

HOOFDSTUK 2

Wat is het verschil in eetgewoontes?

De Verenigde Staten In de VS heb je veel gerechten uit verschillende landen, zoals Italië, Spanje of China. De mensen in de VS willen vaak voedsel dat lekker goedkoop en snel klaar is. Je hebt in de VS dan ook veel ketens van fastfood-restaurants zoals Burgerking of McDonald’s. Ook zijn er supermarkten die 24 uur per dag open zijn. Op het platteland kunnen de mensen hun eten bij de dorpswinkel kopen. Er zijn ook streken die hun eigen speciale gerechten en dranken hebben. Bijvoorbeeld: Boston is de stad van de witte bonen en tomatensaus. Maryland is bekend om zijn krabben en oesters. De kip uit Kentucky is erg beroemd. Louisiane heeft kruidige garnalen en een speciale vissoep. En Californië is beroemd om zijn wijnen.

Japan In tegenstelling tot de VS houden Japanners veel meer van gezelligheid van de streekkeukens in kleine restauranten. Recepten uit Japan zijn bijvoorbeeld susji of sasjimi. (susji is rauwe vis op met azijn gekruide rijstballetjes of los geserveerd) De restauranten in Japan zijn heel sfeervol en mooi aangekleed. In Japan is het gebruikelijk om met stokjes te eten, in de VS niet, daar eten ze met mes en vork of zelfs met hun handen. Dat zou je in Japan niet moeten doen, want dat vinden de mensen daar erg raar. Ook eten de mensen in Japan in de restaurants of thuis vaak op de grond, met grote opscheplepels of aanreikstokken met lange stelen delen ze dan het voedsel uit. Omdat de Japanners met veel aandacht aan hun eten besteden heb je in Japan veel minder dikke mensen dan in de VS.

HOOFDSTUK 3

Wat is het verschil in godsdienst?

De VS Er is geen officiële godsdienst in de VS. Mensen mogen zelf bepalen of ze geloven en ze mogen ook zelf bepalen in welke godsdienst ze geloven. Meer dan de helft van de bevolking gelooft in het christendom. Er zijn in de VS ongeveer 6 miljoen joden en ook zijn er ongeveer 6 miljoen moslims in de VS. Ongeveer ¼ van de Amerikaanse bevolking is rooms-katholiek. Boeddhisten en Hindoes vormen kleine minderheden.

Japan In Japanse grondwet staat dat de mensen zelf mogen weten in welke godsdienst ze geloven, er is vrijheid van godsdienst. De meest voorkomende godsdienst in Japan is het shintoïsme. Veel mensen in Japan geloven zowel in
het shintoïsme (92%) als in het boeddhisme (76%). Verder zijn er ongeveer 180 duizend godsdienstige organisaties. De geloven van die organisaties lijken veel op het shintoïsme of op het boeddhisme. Het zijn vaak ook gewoon ondernemingen, die veel geld verdienen en veel bezit hebben, uit één een dergelijke organisatie is zelfs een politieke partij ontstaan. Er zijn ook geloven in Japan die minder aanhangers hebben: Ongeveer een miljoen protestanten, ongeveer 1,3% van de bevolking is rooms-katholiek en ongeveer 10% van de bevolking is aanhanger van de godsdienstige organisaties.

HOOFDSTUK 4

Wat is het verschil in feesten?

De VS Feestdagen in de VS zijn: Onafhankelijkheidsdag (4 juli) Thanksgiving (4de donderdag in november) Kerstmis (25 en 25 december) Nieuwjaarsdag (1 januari) Halloween (31 oktober)

Onafhankelijkheidsdag: Veel Amerikanen zien dit als de verjaardag van de VS
Op deze dag werd Amerika onafhankelijk van Engeland, toen was het geen kolonie meer. Deze dag is voor veel Amerikanen een dagje rust, gezellige dingen met elkaar doen, en in de avond vuurwerk afsteken!

Thanksgiving: Het is begonnen toen de Engelsen de Indianen bedankten. De indianen hadden de Engelsen geleerd hoe ze moeten planten moesten verbouwen. Als dank gaven de Engelsen een groot feest maal, voor zichzelf en de voor de indianen. Met op het menu onder andere: maïs, hert, vis, pompoenen met erwten en natuurlijk kalkoen! Waar thanksgiving toch wel om bekent staat. De meeste families komen met thanksgiving bij elkaar en hebben dan ook een groot feestmaal net als vroeger. Er wordt dan ook altijd kalkoen gegeten, en meestal ook pompoentaart en aardappelpuree.

Halloween
Halloween is voortgekomen uit tradities, die zijn doorgegeven van generatie op generatie. Het gaat er eigenlijk om dat mensen elkaar bang maken, door spookverhalen waar vaak spoken, heksen, monsters en slechteriken in voor komen om de elkaar bang te maken, bijvoorbeeld al je vrienden uitnodigen, de stoppen laten doorslaan en dat dan overal enge dingen vandaan komen, nep spinnen, lijken. Dit laatste is meer voor jongeren. Kinderen gaan verkleed langs de huizen, dat hoeft niet eng te zijn. De kinderen gaan langs de deuren en roepen Trick or Treat. Letterlijk: Grap of traktatie.

Japan Enkele feesten zijn:

Meerderjarigheidsdag (2e maandag in januari) Stichting van Japan (11 februari) Lentenachtevening (21 maart) Dag van het groene loof (29 april) Dag van de grondwet (3 mei) De Dag van het kind (5 mei) O-bon festival (13-15 juli)

Meerderjarigheidsdag
Jongens en meisjes die 20 jaar worden, worden ceremonieel volwassen verklaard. Vroeger werd het op 15 januari gevierd

Op de dag van de grondwet worden geen speciale activiteiten gevierd maar het is wel een nationale feestdag.

De Dag van het kind: Oorspronkelijk was dit alleen een feest voor jongens, nu is het ook voor meisjes bedoeld, maar het is nog steeds meer een jongensfeest. Het is sinds de Tweede Wereldoorlog een officiële feestdag. In de tuinen hangen de gekleurde karpers om de hoop uit te drukken dat de zonen net zo sterk en gezond zullen zijn als karpers en ze zullen opgroeien tot echte mannen. In huis staan veel samoeraipoppen en samoeraihelmen.

O-bon festival
Dit is een feest om de voorouders te eren. In sommige gebieden wordt dit feest op 15 juli gevierd, dit is dan volgens de maankalender. Bijna iedereen keert terug naar het ouderlijke huis om daar voedsel en andere dingen te offeren aan de voorouders. In deze dagen willen de mensen dat de geesten van de voorouders terugkeren naar hun huis. Er wordt veel gedanst op straat. Aan het eind worden kleine lantaarns op papieren bootjes op het water van de rivier gezet en dan drijven de geesten van de voorouders weer weg.

HOOFDSTUK 5

Wat is het verschil in cultuur?

Japan Wanneer je Japan voor het eerst bezoekt, dan merk je dat er een heel andere cultuur is daar. Dit komt voor een groot deel door de Japanners zelf en de taal, en ook door omgeving als huizen en straten enzovoorts. Er zijn daar ook veel smalle straatjes waar nog van die echte Japanse restaurants zijn. In de moderne Japanse cultuur zijn nog veel oude gewoontes te vinden. Door de twee hoofdgodsdiensten, het shintoïsme en het boeddhisme, is het dragen van traditionele kleding door vouwen, de theeceremonie en veel feesten, bewaard gebleven van 100 jaar geleden. Oud en nieuw is heel traditioneel en typisch Japans. Kerst is echter niet Japans en wordt de laatste jaren door westerse invloeden een beetje gevierd. Nog meer typische dingen uit de Japanse cultuur zijn: het maankijken, de verschillende vechtsporten en de trouwceremonie.

De VS De Amerikaanse cultuur is beroemd om een veel dingen: Pretparken, misdaad, wolkenkrabbers, grote auto’s, hamburgers, enz… De filmindustrie heeft Amerika wereldberoemd gemaakt. Iedereen kent wel Hollywood. Sinds de jaren twintig is dit de hoofdstad van de Amerikaanse film. De studio’s daar zijn de opneemplek van honderden films. Geliefde sporten in de Verenigde Staten zijn: basketbal, honkbal, football en ijshockey. Football is echt Amerikaans, het is een wilde sport. Je speelt met een rugbybal. Er wordt ook veel sport op tv gekeken. Je hebt verschillende feesten en muziek in de Verenigde Staten. Muziek is uit verschillende bronnen ontstaan, zo komt countrymuziek van het platteland. Rock en Roll uit discotheken. Blues van negers die als slaaf werden mee genomen, maar de echte muziek blijft toch altijd jazz. Jazz is ook van zwarte neger slaven, het is een mengsel van ritmes uit hun eigen land en de volksmuziek van Europese kolonisten.

CONCLUSIE

Onze hoofdvraag was: Wat is het verschil in gewoontes tussen Japan en de VS.

Wij zijn tot de conclusie gekomen dat er in Japan een heel ander soort van landbouw is dan in de VS. Zo is er in Japan weinig grond dat geschikt is voor landbouw, en in de VS is er juist heel veel grond waarop producten verbouwd worden (Great Plains). De meeste Japanners houden van uitgebreid en gezond eten, terwijl in de VS veel mensen van een snelle, goedkope hap houden. In Japan geloven veel mensen in het boeddhisme of het shintoïsme, in de VS is er geen officiële godsdienst, maar veel mensen zijn rooms-katholiek of christelijk. De feestdagen zijn ook heel verschillend. Kortom: de culturen en gewoontes van Japan en de VS zijn heel verschillend, de theeceremonie in Japan en American Football in de VS. Onze hypothese was voor een deel goed. Dat Japanners beleefder zijn dan Amerikanen hadden we niet helemaal goed. Maar het is wel zo dat Japanners een heel andere eetcultuur hebben en dat hadden wij ook gedacht. De twee landen verschillen heel erg in cultuur.

BRONVERMELDING

Boeken:  Met het oog op: de Verenigde Staten. Auteur: Kath Davies.  Moderne Industriële Wereld de Verenigde Staten van Amerika. Auteur: Cass R. Sandak  Japan. Auteur: David Gibbon  Atlas van Japan. Auteur: Martin Colcutt, Maruis Jansen en Isao Kumakura.  De Atlas van de wereld.

Internet:  www.uchiyama.nl/ngfeestdagen.htmwww.verenigdestaten.info/alginfo/feestd.htmlwww.allesamerika.com/cultuur-amerika.htmlwww.uchiyama.nl/ngstartpagie.htm

EIGEN MENING

Het was interessant om dingen op te zoeken over Japan en de VS, maar het was wel veel werk om dat allemaal goed op een rijtje te zetten en in je eigen woorden te vertellen. Het was stom om die plaatjes te nummeren en dat onderschrift te geven, dat was best wel lastig om te doen in Word.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.