Stijldansen

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 1231 woorden
  • 17 mei 2005
  • 85 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
85 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Studiekeuzestress? 5 gouden tips om voor áltijd te blijven twijfelen

Ben jij ook zo'n expert in het uitstellen van je studiekeuze? Met deze 5 tips blijf je gegarandeerd nog járenlang twijfelen. Want waarom zou je een beslissing nemen als je ook gewoon... niet kunt kiezen? 

Check het hier

Stijldansen

1. Soorten stijldansen Bij stijldansen maken we onderscheidt tussen twee soorten dansen. >Standaard ballroom dansen zoals: * De Engelse Wals * De Weense Wals * De Tango * De Quickstep * De Slow Foxtrot
En de > Latijns-Amerikaanse dansen zoals: * De Cha-Cha * De Rumba * De Samba * De Paso Doble * De Jive
In al deze dansen zijn ook nog allemaal uitbreidingen.

2. De oorsprong van de dansen:

2.1 Ballroom dansen

De Wals
Het woord wals betekent letterlijk draaien. Wat je dan in de wals ook veel doen moet, het ritme is: een, twee, drie, een, twee, drie. De wals ontstond in de 17e eeuw in Zuid-Duitsland. Het is een van de bekendste en populairste dansen. De Weense wals kan gedanst worden op muziek van Strauss. De Weense dans is, in tegenstelling tot de Engelse wals, een snelle dans. De Engelse wals is wat langzamer en heeft slepende bewegingen.

De Tango
De tango komt oorspronkelijk uit Argentinië. Hij is ontstaan in de ordinairste wijk van Buenos Aires: ‘Barrio de las Ranas’ en werd gedanst door de “Gouchos”. In de eerste instantie werd de dans beschouwd als een ordinaire dans. De Tango die men tegenwoordig in de dansscholen leren kan is absoluut niet meer ordinair te noemen. De bewegingen zijn niet zoals in de wals zwevend en langzaam, maar de bewegingen zijn juist strak en staccato, vooral de hoofdacties zijn erg kenmerkend voor de Tango. Op de meeste dansscholen wordt de Europese tango geleerd, de telling daarbij is: een, twee, een, twee, drie. De Tango wordt ook wel de dans van de Passie genoemd.

De Slowfox
In begin 19e eeuw is de Slowfox in Amerika ontstaan. Van oorsprong was de Slowfox een zeer snelle dans, maar tegenwoordig wordt hij zeer langzaam gedanst. In de volksmond wordt de slowfox ook wel de foxstrot genoemd, maar dat is niet correct want dat was de naam van de oorspronkelijke (snellere) dans, maar toen men de dans langzamer ging spelen is de naam in 1924 gewijzigd in slow foxstrot. De slowfox beweegt zich over de dansvloer van hoek tot de hoek schuin er tegenover.

De Quickstep
Bijna iedere dansschool begint met de Quickstep. Het is een snelle en vrolijke dans. De quickstep is de opvolger van de foxstrot, in 1924 werd de Foxstrot opgesplit; in een langzamere versie, de Slowfox, en een snelle versie, de Quick Time Foxstrot. De Quickstep wordt ook wel een de “Vlugge Foxstrot” genoemd.

2.2 Latijns-Amerikaanse dansen

De Cha-cha
De Cha-cha-cha dook in de jaren 50 op en komt voort uit de Mambo, een Latijns-Amerikaanse dans die o.a. bekend is van de film “Dirty Dancing”. Alleen het ritme van de Mambo is veel moeilijker dan het ritme van de Cha-cha (een, twee, cha-cha-cha). De muziek voor een Cha-cha is langzamer dan die voor een Mambo, op veel moderne disco muziek kun je de Cha-cha dansen.

Rumba
De Rumba komt uit Cuba. De rumba, ook wel de dans van de liefde genoemd, kent vele vormen, maar over het algemeen wordt de Cuban Rumba als de standaarddans gezien. Het is een verleidingsdans waarin de vrouw de man overheerst met haar charme. Ze lokt de man met haar zwoele bewegingen, om de man vervolgens, als hij dichterbij komt, weer af te wijzen. De man probeert de vrouw te verleiden maar dat lukt hem niet. De Rumba is een erg langzame dans met veel heupwiegen.

Samba
De Samba is vooral bekend van carnaval in Rio De Janeiro. Voor 1914 was de dans bekend onder de naam “Maxixe”. De Samba kwam in 1923 voor het eerst in Europa, maar werd pas echt populair na 1945. De Samba is een hele losse dans, er is geen moment waarop je stilstaat. Het is een dans waarbij je constant door je knieën moet buigen. De muziek voor de Samba is dankzij dit ritme ook nooit treurig, maar eigenlijk altijd vrolijk.

Paso Doble
De Paso Doble komt uit Spanje. De Paso Doble is daarmee de enige Latijns-Amerikaanse dans uit Europa. De man speelt de rol van stierenvechter of “Matador” en de dame is de rode lap die de stier moet opjagen. Man de man zwiert de dame rond alsof zij de rode lap is. De Paso Doble staat centraal in de film ‘Strictely Ballroom’.

Jive
De Jive is in 1940 ontstaan uit de “Jitterburg” De Jive staat bekend om zijn snelle en opzwepende muziek, bij wedstrijden is de Jive dan ook de laatste dans die er gedanst wordt. Hij is erg vermoeiend en zo kunnen de paren toch nog laten zien wat ze in hun mars hebben.

3. Andere soorten dansen

Naast de verschillende soorten stijldansen zijn er ook andere soorten dansen. Er zijn verschillende soorten te onderscheiden: *Ballroom dansen *Latin of Zuid-Amerikaans *Streetdance *VideoClipdansen *Kidswing *Rock & Roll – Boogie Woogie *Oude dansen *Jazzballet *Tapdansen *Fitness – Steps – Aerobics *Rolstoeldansen

4. Wedstrijddansen

4.1 Inleiding wedstrijddansen

Iedere week wordt er wel ergens in Nederland een wedstrijd georganiseerd. Er zijn verschillende organisaties die danswedstrijden organiseren zoals NVAD, ANDOS en de NADB. Wedstrijddansen kan op allerlei niveau’s, van beginner tot echte professionals.

4.2 Wedstrijddansen

Zoals bij iedere sport zijn er bij het wedstrijddansen regels waaraan de dansparen zich moeten houden. Deze regels zijn vastgelegd in het ‘Wedstrijdreglement N.A.D.B.’. Wedstrijddansparen zijn verdeeld over verschillende klassen. Waar zijn die klassen op gebaseerd? Ze zijn gebaseerd op leeftijd; 6-9 = jeugd, 10-12 = jeugd, vanaf 13 = junioren, vanaf 35 = senioren en vanaf 50 = S-Klasse. Binnen deze klassen zijn ook weer allerlei onderverdelingen die zijn gebaseerd op ervaringen(=aantal jaren gedanst) en ook op behaalde scores tijdens danswedstrijden. In de S-Klasse wordt alleen de standaard dansen gedanst.

4.3 Waar moet je rekening mee houden?

Als je wedstrijden wil gaan dansen moet je er wel rekening mee houden dat er meer bij komt kijken dan je misschien had gedacht. Het inschrijfgeld voor wedstrijden, wedstrijdtrainingen, dansschoenen (dansschoenen hebben speciale zolen, van suède, je hebt speciale borsteltjes om ze iedere keer weer op te ruwen), een danspartner(ook niet onbelangrijk) danskleding voor Latin en Standaard en je moet ook nog vervoer regelen en omdat de wedstrijden soms ver weg zijn moet je wel eens heel vroeg opstaan en vaak zijn de wedstrijden op zondag. Je moet hier allemaal eerst goed over nadenken voordat je gaat wedstrijddansen. Maar het is ook heel erg leuk en dat telt natuurlijk het zwaarst mee!

5. Het Victor Silvester Fonds

5.1 Wat is het Victor Silvester Fonds?

‘Het Victor Silvester Fonds werd in 1985 opgericht ter ere van het 65-jarige bestaan van de NVD. Het fonds werd opgericht met als doelstelling het sportdansen te stimuleren, jonge dansers te ondersteunen en te begeleiden en zo de naam van de eerste Wereldkampioen Ballroomdansen in ere te houden. Inmiddels is het Victor Silvester Fonds niet meer weg te denken uit de danssportwereld. ‘

5.2 Wat doet het Victor Silvester Fonds?

Binnen de NVD dansen vele professionele dansparen. Zij dansen of gaan binnenkort meedoen aan de Nederlandse prof-danswedstrijden. Het Victor Silvester Fonds bied deze paren de mogelijkheid om van internationaal erkende en beroemde danssporttrainers lessen te volgen, klassikaal maar ook individueel. Elk professioneel paar dat aangesloten is bij de NVD heeft recht op 1 uur gratis les per weekend van de VSF naar Nederland gehaalde top-coaches. Naast gratis lessen bestaat ook de mogelijkheid om op eigenkosten lessen bij te boeken.

5.3 Wie regelt het Victor Silvester Fonds?

Een driemanschap, curatorium genoemd, begeleidt dit fonds. Zij is direct verantwoording verschuldigd aan het Bestuur van de NVD en al ALV van de NVD (Henk Ponne, Cor v/d Stroet en David Simon). Cor v/d Stroet is coördinator van dit fonds.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.