Inhoud
Inleiding Wat is vandalisme? Soorten vandalisme Wat houd ‘halt’ precies in? Wat zijn de gevolgen voor de daders? Wat zijn de gevolgen voor de slachtoffers? Wat zijn de gevolgen voor de leefomgeving? Wat is er tegen vandalisme te doen? Interview met de politie Interview met een dader Toepasselijk gedicht Antwoorden op vragen in werkboek. Lijst met gebruikte bronnen Conclusie
Dit werkstuk gaat zoals u ziet over vandalisme. Er is veel vandalisme in de wereld. Hoe vaak zien we het wel niet. Graffiti op deuren, in tunneltjes. Gebroken ruiten, kapotte bakjes, maar wat doet het ons? Vandalisme hoort bij maatschappijleer omdat veel mensen er last van hebben en het probleem ook vandaag de dag actief is. Het probleem heeft met Nederland te maken want ook in Nederland is vandalisme, al is er in ons land in vergelijking met andere landen weinig vandalisme. Er zijn verschillende meningen over vandalisme, want graffitispuiters zien niet in wat het nou uitmaakt of er nou een tekening op die muur staat of niet. Ook zijn er verschillende meningen over hoe je moet reageren (zie hoofdstuk reageren). De politiek kan wat aan het probleem doen, bv. zorgen voor extra politie op straat en/of vandalisme zwaarder bestraffen. De oorzaken van vandalisme kunnen in de maatschappij liggen, want een slechte opvoeding kan een oorzaak zijn van vandalistisch gedrag. Ik heb voor dit onderwerp gekozen, allereerst omdat het verplicht was om het over vandalisme te doen, maar ook omdat het me interesseerde. Ik was dus benieuwd hoe de dader zich voelde nadat hij vandalisme heeft gepleegd, hoe het de slachtoffers aangreep, en natuurlijk hoe de politie er op reageer. Nou dat is een hele mond vol. Ik hoop voldoende informatie te geven zodat u en ik toch heel wat er van opvangen. De hoofdvraag ziet u staan op de voorpagina: Wat zijn de gevolgen van vandalisme? Ik vond dit wel een geschikte hoofdvraag omdat het best breed is, en je, als je het antwoord weet, toch weet dat je het niet moet doen omdat je de mensen om je heen kwets, maar daar zal ik het later nog over hebben. Ik wil in dit werkstuk allerlei deelvragen beantwoorden die met de hoofdvraag te maken hebben. Ook wil ik 2 interviews afnemen, een met een dader, en een met een politieagent. Tenslotte wens ik u veel leesplezier
OLDENZAAL - Onbekenden hebben in de nacht van
zondag op maandag vanaf een viaduct over de provinciale
rondweg N342 in Oldenzaal een fiets op een taxi gegooid.
De 36-jarige taxichauffeur uit Oldenzaal kwam met de schrik
vrij. Hij reed op dat moment over de rondweg inde richting
van De Lutte. Terwijl hij onder het viaduct doorreed, hoorde
hij een klap, waarna hij zijn auto aan de kant zette.
Hij ontdekte dat er een fiets op zijn auto terecht was gekomen,
die vanaf het viaduct naar beneden was gegooid. Een achter
hem rijdende automobilist reed vervolgens over de fiets heen.
Beide auto’s raakten beschadigd. De eigenaar van de fiets,
ook een Oldenzaler, meldde zich even later bij de politie en
deed aangifte van vernieling.
Ja, wat is vandalisme eigenlijk? Nu ziet u dat onderwerp wel, maar als u niet weet wat het betekend snapt u van heel dit werkstuk niets, helemaal niets. Nou zal ik het u dan maar uitleggen? Daar komt ie: Vandalisme is eigenlijk het opzettelijk vernielen van andermans bezit, zonder dat de dader daar zelf materieel (moeilijk woord he?) voordeel aan behaalt. Verschillend van de situatie waarin vandalisme voorkomt kan je het in een aantal typen onderscheiden:
1: spelvandalisme
2: prestigevandalisme
3: vandalisme uit verveling
4: vandalisme uit frustratie
Nu nog even de uitleg anders begrijpt u er nog geen sikkepit van.
Spelvandalisme: Als een vernieling niet zozeer met opzet gebeurt maar bijv. een gevolg is van een uit de hand gelopen spel, spreek je van spelvandalisme. Dat komt vaak rond de leeftijd van 12 jaar. Dus bij jongere kinderen.
Prestigevandalisme: Meestal is dit in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar. De kinderen willen dat stoer doen tegen over hun andere leeftijdsgenoten.
Vandalisme uit verveling: Dit komt ook meestal voor bij de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar. Zoals de naam al zegt, vandalisme uit verveling. Dus als ze niets te doen hebben gaan de maar vernielen, een ruitje door slaan of zo.
Vandalisme uit frustratie: Ja dat komt helaas ook voor, bij jongeren van boven de 16 jaar. Eigenlijk horen die toch te weten dat vandalisme nergens op slaat, maar ja. Deze vandalisme betekent dus dat de jongeren vandalisme plegen omdat hun leven uitzichtloos is (volgens hun)!
In deze vormen van vandalisme gaat het om baldadigheid waar eigenlijk niemand beter van word, ik niet, u niet, de anderen ook niet. En de schade werkt naar verschillende kanten.
Een populaire vorm van vandalisme is graffiti. Graffiti is schrijven en tekenen op muren, toiletten, bussen, metro’s, trams, winkels, bankjes enzovoort.Vaak zijn de dingen die op de muur worden geschreven gewoon onzin, bijvoorbeeld \"I was here\". Maar soms schrijven mensen iets op de muur omdat ze het niet eens zijn met de regering of iets anders in de maatschappij. Bijvoorbeeld: \"Ik heb schijt aan het mestbeleid\". Graffiti wordt ook wel als kunst gezien, want er zijn erg mooie tekeningen bij. Soms krijgen Graffitispuiters ook een opdracht om iets te maken.
Voetbalvandalisme is een andere vorm van vandalisme. Na de wedstrijd gaan sommige voetbalsupporters zich afreageren op dingen die ze onderweg tegenkomen, zoals auto\'s, prullenbakken, treinen of bussen. Bijvoorbeeld als de club van de voetbalsupporters verloren heeft, mollen ze de trein waarmee ze naar huis gaan. Of ze beginnen relletjes tegen de supporters van de andere partij.
Ook zijn er vandalen die gewoon op een bushokje toe stappen, en er een pets tegen geven, ruitje stuk! He, dat was tof, nog een keer.
Jongeren van 12 tot 18 jaar, die door de politie zijn aangehouden voor bijvoorbeeld vernieling, (winkel)diefstal of overlast met vuurwerk kunnen de keus krijgen: naar Justitie of naar Halt. Via een Halt-procedure kunnen jongeren weer rechtzetten wat zij fout hebben gedaan, zonder dat zij in aanraking komen met Justitie.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
Z.
Z.
In dit werkstuk zeggen ze dat er ook een interview in zit met de politie & dader --> Niet dus!
15 jaar geleden
Antwoorden