Vandalisme

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2280 woorden
  • 5 april 2005
  • 95 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
95 keer beoordeeld

Inhoud

 Inleiding  Wat is vandalisme?  Soorten vandalisme  Wat houd ‘halt’ precies in?  Wat zijn de gevolgen voor de daders?  Wat zijn de gevolgen voor de slachtoffers?  Wat zijn de gevolgen voor de leefomgeving?  Wat is er tegen vandalisme te doen?  Interview met de politie  Interview met een dader  Toepasselijk gedicht  Antwoorden op vragen in werkboek.  Lijst met gebruikte bronnen  Conclusie

Dit werkstuk gaat zoals u ziet over vandalisme. Er is veel vandalisme in de wereld. Hoe vaak zien we het wel niet. Graffiti op deuren, in tunneltjes. Gebroken ruiten, kapotte bakjes, maar wat doet het ons? Vandalisme hoort bij maatschappijleer omdat veel mensen er last van hebben en het probleem ook vandaag de dag actief is. Het probleem heeft met Nederland te maken want ook in Nederland is vandalisme, al is er in ons land in vergelijking met andere landen weinig vandalisme. Er zijn verschillende meningen over vandalisme, want graffitispuiters zien niet in wat het nou uitmaakt of er nou een tekening op die muur staat of niet. Ook zijn er verschillende meningen over hoe je moet reageren (zie hoofdstuk reageren). De politiek kan wat aan het probleem doen, bv. zorgen voor extra politie op straat en/of vandalisme zwaarder bestraffen. De oorzaken van vandalisme kunnen in de maatschappij liggen, want een slechte opvoeding kan een oorzaak zijn van vandalistisch gedrag. Ik heb voor dit onderwerp gekozen, allereerst omdat het verplicht was om het over vandalisme te doen, maar ook omdat het me interesseerde. Ik was dus benieuwd hoe de dader zich voelde nadat hij vandalisme heeft gepleegd, hoe het de slachtoffers aangreep, en natuurlijk hoe de politie er op reageer. Nou dat is een hele mond vol. Ik hoop voldoende informatie te geven zodat u en ik toch heel wat er van opvangen. De hoofdvraag ziet u staan op de voorpagina: Wat zijn de gevolgen van vandalisme? Ik vond dit wel een geschikte hoofdvraag omdat het best breed is, en je, als je het antwoord weet, toch weet dat je het niet moet doen omdat je de mensen om je heen kwets, maar daar zal ik het later nog over hebben. Ik wil in dit werkstuk allerlei deelvragen beantwoorden die met de hoofdvraag te maken hebben. Ook wil ik 2 interviews afnemen, een met een dader, en een met een politieagent. Tenslotte wens ik u veel leesplezier

OLDENZAAL - Onbekenden hebben in de nacht van
zondag op maandag vanaf een viaduct over de provinciale
rondweg N342 in Oldenzaal een fiets op een taxi gegooid. De 36-jarige taxichauffeur uit Oldenzaal kwam met de schrik
vrij. Hij reed op dat moment over de rondweg inde richting
van De Lutte. Terwijl hij onder het viaduct doorreed, hoorde
hij een klap, waarna hij zijn auto aan de kant zette. Hij ontdekte dat er een fiets op zijn auto terecht was gekomen, die vanaf het viaduct naar beneden was gegooid. Een achter
hem rijdende automobilist reed vervolgens over de fiets heen. Beide auto’s raakten beschadigd. De eigenaar van de fiets, ook een Oldenzaler, meldde zich even later bij de politie en
deed aangifte van vernieling.

Ja, wat is vandalisme eigenlijk? Nu ziet u dat onderwerp wel, maar als u niet weet wat het betekend snapt u van heel dit werkstuk niets, helemaal niets. Nou zal ik het u dan maar uitleggen? Daar komt ie: Vandalisme is eigenlijk het opzettelijk vernielen van andermans bezit, zonder dat de dader daar zelf materieel (moeilijk woord he?) voordeel aan behaalt. Verschillend van de situatie waarin vandalisme voorkomt kan je het in een aantal typen onderscheiden:

1: spelvandalisme
2: prestigevandalisme
3: vandalisme uit verveling
4: vandalisme uit frustratie

Nu nog even de uitleg anders begrijpt u er nog geen sikkepit van.

Spelvandalisme: Als een vernieling niet zozeer met opzet gebeurt maar bijv. een gevolg is van een uit de hand gelopen spel, spreek je van spelvandalisme. Dat komt vaak rond de leeftijd van 12 jaar. Dus bij jongere kinderen.

Prestigevandalisme: Meestal is dit in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar. De kinderen willen dat stoer doen tegen over hun andere leeftijdsgenoten.

Vandalisme uit verveling: Dit komt ook meestal voor bij de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar. Zoals de naam al zegt, vandalisme uit verveling. Dus als ze niets te doen hebben gaan de maar vernielen, een ruitje door slaan of zo.

Vandalisme uit frustratie: Ja dat komt helaas ook voor, bij jongeren van boven de 16 jaar. Eigenlijk horen die toch te weten dat vandalisme nergens op slaat, maar ja. Deze vandalisme betekent dus dat de jongeren vandalisme plegen omdat hun leven uitzichtloos is (volgens hun)!

In deze vormen van vandalisme gaat het om baldadigheid waar eigenlijk niemand beter van word, ik niet, u niet, de anderen ook niet. En de schade werkt naar verschillende kanten.

Een populaire vorm van vandalisme is graffiti. Graffiti is schrijven en tekenen op muren, toiletten, bussen, metro’s, trams, winkels, bankjes enzovoort.Vaak zijn de dingen die op de muur worden geschreven gewoon onzin, bijvoorbeeld \"I was here\". Maar soms schrijven mensen iets op de muur omdat ze het niet eens zijn met de regering of iets anders in de maatschappij. Bijvoorbeeld: \"Ik heb schijt aan het mestbeleid\". Graffiti wordt ook wel als kunst gezien, want er zijn erg mooie tekeningen bij. Soms krijgen Graffitispuiters ook een opdracht om iets te maken.

Voetbalvandalisme is een andere vorm van vandalisme. Na de wedstrijd gaan sommige voetbalsupporters zich afreageren op dingen die ze onderweg tegenkomen, zoals auto\'s, prullenbakken, treinen of bussen. Bijvoorbeeld als de club van de voetbalsupporters verloren heeft, mollen ze de trein waarmee ze naar huis gaan. Of ze beginnen relletjes tegen de supporters van de andere partij.

Ook zijn er vandalen die gewoon op een bushokje toe stappen, en er een pets tegen geven, ruitje stuk! He, dat was tof, nog een keer.

Jongeren van 12 tot 18 jaar, die door de politie zijn aangehouden voor bijvoorbeeld vernieling, (winkel)diefstal of overlast met vuurwerk kunnen de keus krijgen: naar Justitie of naar Halt. Via een Halt-procedure kunnen jongeren weer rechtzetten wat zij fout hebben gedaan, zonder dat zij in aanraking komen met Justitie.

De meeste mensen die bij Halt komen zijn jongens rond de 14 jaar, die gedaan hebben aan graffiti, vernieling, baldadigheid en kleine diefstallen. Vaak plegen zij dit soort delicten om stoer te doen of omdat ze het spannend vinden om dingen te doen die niet mogen. Zo’n 20% van de Halt-cliënten bestaat uit meisjes. Meisjes doen vaker aan diefstal dan aan vernielingen of vuurwerkovertredingen. Halt-jongeren behoren niet tot een uitzonderlijke probleemgroep. Meestal zitten ze nog op school, spijbelen weinig, gebruiken nauwelijks drugs en wonen nog thuis.

De Stop-reactie
Kinderen tot 12 jaar die door de politie zijn aangehouden, worden vanwege hun leeftijd niet strafrechtelijk vervolgd. Als zij een eenvoudig strafbaar feit hebben gepleegd, krijgen zij en hun ouders een Stop-reactie aangeboden. De Stop-reactie wil het gedrag van kinderen vroegtijdig veranderen zodat zij niet opnieuw met de politie in aanraking komen. De Stop-reactie helpt ouders om op een duidelijke manier te reageren op wat er is gebeurd. Het kind leert in de Stop-reactie dat wetten en regels er zijn om je aan te houden en dat wat hij of zij heeft gedaan echt niet kan. Ook leert het kind hoe het kan zorgen dat zoiets niet nog een keer gebeurt. Het programma bestaat uit een (of meerdere) gesprekken en een leeropdracht. Het kind zal bijvoorbeeld excuses aanbieden aan de benadeelde, een speciaal Stop-spel of een rollenspel spelen, een huiswerkopdracht maken of een opstel schrijven.

Ja, dit is ingewikkeld taalgebruik soms hè, maar zo heeft de halt medewerkster het verteld!

Aan het werk voor buro ‘ Halt’

Het spel kan net zo leuk zijn, maar toch zitten er gevolgen aan, op de een op het andere moment, heb je een politie voor de sokken. Oeps, dat was niet te bedoeling. Maar het is wel zo. De toekomst van de daders komt zo op het spel, ze krijgen een strafblad (als ze worden gesnapt). En zo hebben ze minder kans om een baan te krijgen, dit is natuurlijk niet voor alle bedrijven zo, maar toch. Vernielen is strafbaar, als dus de dader opgepakt word door de politie, ook al is hij/zij minder jarig, ontstaat er een kans, en die is groot, dat hij/zij een werkstraf moet verrichten. Maar het kan ook wezen, bij meerdere malen vandalisme gepleegd te hebben, dat hij/zij zich toch mag voorbereiden op een ernstigere straf. Ook kan straffeloos vernielen van kwaad tot erger leiden.

Ja, de slachtoffers krijgen ook heel wat te verduren, met die vandalen. Zelf zullen ze niet zozeer in kontact komen met hen, maar de gevolgen voor hun zelf zijn niet in te schatten. Ach misschien heeft u er zelf ervaring mee. Denk eens na, anders, wat er zoal niet moet gebeuren voor het goed komt, helemaal goed komen zal het niet. De schade kan wel verholpen worden, maar geestelijk zal het niet zomaar weg gaan! Zomaar een voorbeeld: Een poosje geleden is er een clubhuis opgezet. De jongelui van dat clubhuis zijn er maanden mee bezig geweest. Eindelijk is het klaar, hèhè, joepie! Maar in de nacht dat hun lekker liggen te dromen over hun clubhuis, zijn er een groep jongelui bezig om hun clubhuis te vernielen. De volgende dag hebben ze dus een nachtmerrie, maar goed, dat weten ze dus nog niet die nacht. Nu stappen ze daar zo hun bed uit. Gaan vol goede moed naar het clubhuis, en wat zien ze. Heel dat clubhuis is naar de malle molen. Onder de graffiti, de deur is gemold, nou lekker hoor. Alle clubleden gaan met teleurstelling naar huis, eerst kletsen ze nog eens zij. De clubleider gaat naar de politie.

De gevolgen voor de leefomgeving, daar denk je niet zo snel aan, maar toch is het zo. Het kan zelfs grote gevolgen hebben (het is maar hoe groot we het vinden hoor). Vandalisme kan sociale onrust brengen. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld bang worden voor een groep jongeren die een beetje staan te hangen. De mensen lopen er dan met een grote boog omheen. Niemand voelt zich meer verantwoordelijk. Er ontstaat een situatie van vrij-spel. Zo word vandalisme een gevolg van vandalisme. De veiligheid van de buurtbewoners kan ook in gevaar gebracht worden. Zomaar een voorbeeld
Ka boem!!!! En ongeluk, 2 auto’s zijn op elkaar gebotst. De enige getuige wil de politie waarschuwen, maar heeft geen mobiel bij zich. Dus wil naar de dicht bijzijnde telefooncel. Maar tot zijn grote schrik is die kapot! Zo kan de ambulance en de politie niet komen. Stelletje vandalen!

Als we nou zeggen, laten we met heel Nederland er voor zorgen dat er geen vandalisme meer gepleegd wordt. Eens kijken wat de mensen dan doen, zeker weten dat de helft van de Nederlander niet meedoen. Laten we een andere manier op zoeken. U staat natuurlijk niet alleen! Maar toch kan je niet in je uppie de vandalen in je omgeving tegen houden, natuurlijk kan je ze wel opvangen, begeleiden of voorlichting geven, om te zorgen dat er wat gedaan word tegen vandalisme. Ook kan je bijvoorbeeld met ouders onder elkaar te ‘vergaderen’ over hoe je in je buurt vandalisme kan bestrijden. Je kan met z’n allen zoeken naar oplossingen, maar dat ligt aan de oorzaak en vorm van vandalisme. Voor elke vandalisme daad is weer een andere oplossing. Weet u ze nog, de soorten vandalisme? Daar gaan we nu weer even bij stil staan, maar dan gaan we oplossingen zien te vinden voor die vandalisme daden. Daar komt ie.

Spelvandalisme: Deze vandalisme type kan heel makkelijk voorkomen worden omdat het nog kinderen zijn (t/m 12 jaar). Je kan ze nog makkelijk aanspreken, en deze kinderen zijn nog niet zo dwars als die pubers. Via school of via de ouders werkt dat het makkelijks. Je kan als ouders je kind leren om verantwoordelijkheidsgevoel te hebben. Ook dan ze respect moeten hebben voor andermans bezittingen. Maar wees nou niet zo langzaam met dat te leren, daar op te wijzen. Zeg het NU!

Prestigevandalisme: De plaats voor deze vandalisme is meestal op plaatsen waar een mindere sociale controle is, en waar ouderlijke controle niet zo veel voorkomt. Daarom is het o zo belangrijk dat ouders samen toezicht houden op de buurt. Het is toch niet nodig dat je zo nodig op moet scheppen dat je van alles durf. Je moet als ouders je kind er op wijzen dat hij de moeite waard is (tussen aanhalingstekens). Hij is heus niet beter als zijn vriendjes al hij een ruit door heeft gegooid. Als u nou echt wil dat het stopt, maak dan betere contacten met de vriendjes van uw kind!

Vandalisme uit verveling: Hoe kan je dit voorkomen: heel simpel zal je zeggen, je moet ze gewoon hard aan het werk zetten. Zeker weten dat ze minder vandalisme plegen. Eigenlijk is het ook wel zo, maar als ze telkens moeten werken, ik denk dat je dan als maar meer sacherijnige mensen krijgt. Nee, laten we het anders doen: als we nou eens iets leuks organiseren, iets wat leuker is dat muren beklatten. Iets wat jongeren aftrekt van vandalisme. Probeer het uit, zou ik zeggen, ik denk dat het wel resultaten heeft! Ook moet u proberen sterk in uw schoenen te staan, dit kan uw kinderen stimuleren!

Vandalisme uit frustratie: Deze vandalen voelen zich dus ongelukkig. Probeer nou er nou eens achter te komen wat de oorzaak is van hun ongelukkigheid! Misschien willen ze afreageren omdat het thuis niet helemaal 100% loopt. Probeer wat meer begrip te tonen aan uw kinderen zodat ze zich meer gelukkiger voelen. Dat ze voelen dat u hem/haar begrijpt. Probeer dus zoveel mogelijk contact te houden met uw kinderen. Dan weet u waar uw kinderen heen gaan, wie hun vrienden zijn enz.

REACTIES

Z.

Z.

In dit werkstuk zeggen ze dat er ook een interview in zit met de politie & dader --> Niet dus!

15 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.