Over War Child Nederland
In 1994 liep Willemijn Verloop in het door het getroffen oorlogsland Bosnië Herzegovina twee Britten tegen het lijf. Tussen een sfeer van angst en haat liepen deze 2 soldaten met een zak muziekinstrumenten op de rug. Ze waren op weg naar een keldertje. Daar gaven ze voor War Child Engeland workshops voor kinderen. Al bij haar eerste bezoek was Willemijn overtuigd van het nut van deze benadering van jeugdige oorlogsslachtoffers. De oorlog had een heel erg effect op de kinderen. Ze waren in zichzelf gekeerd, angstig en wantrouwig. De creatief therapeutische workshops maakte van de kinderen weer echte kinderen. Samen muziek maken schiep een onderlinge band, dwars door kleine barrières heen. Het zorgde voor onderling begrip, voor respect en natuurlijk ook voor veel plezier. Willemijn raakte enthousiast en besloot War Child te gaan helpen. Een jaar later was er ook War Child Nederland
De doelstellingen van War Child Nederland zijn:
1. Psychosociale programma’s opzetten met veel creativiteit en sport om de psychologische en sociale ontwikkeling en het welzijn van kinderen te versterken;
2. Creatieve en sportieve programma’s gebruiken om de kinderen weer samen te brengen die door de oorlog uit elkaar gegaan zijn
3. Mensen informeren en interesseren Wat er is gebeurd in de landen waar oorlog is geweest,en kinderen onder te lijden hebben gehad.
Sinds de oprichting van Warchild nederland werken medewerkers, artiesten , bedrijven, particulieren en kinderen hard en geïnspireerd aan een nieuwe toekomst voor kinderen uit oorlogsgebieden. War Child Nederland heeft inmiddels eigen projecten in oorlogsgebieden en werft eigen fondsen. Tweehonderd hulpverleners van War Child Nederland helpen wekelijks zo\'n 15.000 kinderen die het slachtoffer zijn geworden van oorlogen.
De hulpverlening van War Child Nederland
War Child Nederland heeft zich gespecialiseerd in psychosociale hulpverlening aan kinderen in oorlogsgebieden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van creatieve zoals muziek, drama, tekenen en ook sport.De hulp die ze geven is hun vaardigheden leren, waarmee zij hun oorlogsherinneringen kunnen vergeten.
Kinderen leren samen creatieve activiteiten en spellen en krijgen de tijd hun - vaak opgekropte - emoties in een beschermde omgeving te laten te laten merken om ze te helpen. Ook worden verschillende kinderen via creatieve activiteiten samen bij elkaar gebracht, waardoor meer onderling begrip en respect voor elkaar komt. Dit kan heel belangrijk zijn voor bijvoorbeeld kinderen Van verschillende kleine volken en kindsoldaten
Kinderen en oorlog.
Bijna 60 miljoen mensen zijn in de 20ste eeuw omgekomen door oorlogsgeweld. Nu zijn er ook nog tientallen oorlogen over de hele wereld die nog gaande zijn. Maar we krijgen lang niet alle beelden van deze oorlogen te zien op televisie. De gevolgen van de oorlog zijn erg. Meer dan 80% van de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen. In de afgelopen 10 jaar zijn er 1,5 miljoen kinderen gedood door oorlogsgeweld. 4 miljoen zijn voor het leven invalide geworden en nog eens 10 miljoen hebben ernstige psychische schade en trauma’s opgelopen.
Op dit moment zijn er 300.000 kindsoldaten onder de 18 jaar, die overal in de wereld moeten werken als spion, kok, drager, verkenner in de mijnenvelden of als gehoorzame vechtmachines om mensen te doden. Sommige kinderen gaan het leger of een rebellengroep in door armoede. Maar veel van de kinderen worden ontvoerd en worden gedwongen om te vechten. Meestal gebeurt dat onder invloed van drugs. De meisjes worden ook veel seksueel misbruikt. Kinderen met trauma’s en psychische schade hebben veel last van nachtmerries, slaapstoornissen, depressies en uitbarstingen van woede of machteloosheid. Vaak zijn ze somber over de toekomst. Terwijl juist de kinderen de taak hebben om het land weer op te bouwen en toekomst te geven. War child helpt de kinderen om aan een toekomst te werken. Dat doen ze door middel van Creatieve therapie. Het draagt onder andere bij aan het herstellen van zelfvertrouwen en hun te helpen aan een gemeenschappelijke toekomst. Daarom biedt War Child psychische en sociale hulp aan jonge ouders en jonge mensen in oorlogs gebieden. Zodat zij zich kunnen ontwikkelen tot een ‘generation peace’. De generatie die vrede sluit.
Creatieve herapie
Oorlogskinderen groeien op in een, voor hen, onbegrijpelijke wereld vol haat en oorlog. Angst en woede tekenen generaties die uiteindelijk de toekomst bepalen.
War Child richt zich primair op psychosociale, waarbij gebruikt wordt gemaakt van creatieve therapieën. Tijdens muzikale, creatieve en sportieve activiteiten kunnen kinderen expressie geven aan hun emoties, waardoor zij hun oorlogservaringen leren te verwerken.
De workshops zijn erop gericht om emotionele blokkades te doorbreken en kinderen weer in contact te brengen met hun gevoelens. Dat is nodig voor het verwerkingsproces en hun ontwikkeling. Het bevordert begrip en respect voor henzelf en voor elkaar. De creatieve workshops stimuleren de flexibiliteit en het probleemoplossend vermogen van kinderen.
Ze worden evenwichtiger en rustiger. En het verbeterd het concentratie vermogen en sociale vaardigeheden. Zo ondersteund warchild een jonge oorlogsgeneratie om hun negatieve gevoelens om te zetten in een nieuw geloof in zich zelf, elkaar en een een toekomst zonder oorlog.
Muziek
Muziek is een belangrijk onderdeel van de warchild methode. Daarvoor zijn er wereldwijd diverse muziektherapeuten mee bezig. De kinderen tonen heel weinig initiatief. En durven weinig te experimenteren. Maar ondernemen en ontdekken zijn juist heel belangrijk voor het ontwikkeling van kinderen. De kinderen zijn het gevoel over hun eigen leven kwijt. De eerste stap in de workshop is het creëren van een veilige en vertrouwde plek. Ze doen dan bijvoorbeeld na-aap spelletjes waar ze veel lol in hebben, en zo losser tegenover elkaar komen te staan. Dirigentje spelen is voor de kinderen die hun controle over hun leven kwijt fijn een goede oefening.
Drama Drama is een manier om kinderen in contact te brengen met hun eigen gevoelens. Door het spelen van verschillende rollen leren kinderen omgaan met verschillende soorten emoties. Het is belangrijk voor oorlogskinderen om veel rollen te kunnen spelen, omdat ze daardoor beter leren reageren in verschillende situaties. Omdat drama een spelvorm is, hoeven ze niet bang te zijn en leren ze toch om met emoties om te gaan. Drama leert hen vaardigheden waardoor ze in het dagelijks leven evenwichtiger op emoties kunnen reageren.
Tekenen. Door te tekenen treed je de wereld van de verbeelding binnen. War child maakt gebruik van tekentherapie om rust te geven maar ook om emoties te verbeelden. De kinderen tekenden eerst wel is maar dan was het prestatiegericht of natekenen. War child heeft het doel om de kinderen vanuit het gevoel te laten tekenen. Het is de bedoeling ze expressief te laten zijn. Dan beleef je veel meer en het maakt niet uit of het mooi of lelijk is.
Sport War child heeft sportieve activiteiten om kinderen vrijer te maken, hun uit hun isolement bevrijden. Fysieke inspanning kan leiden tot uitlaatklep voor spanningen en is een manier voor kinderen om samen te spelen en plezier te maken. Sport kan ook verschillende, gescheiden groepen kinderen bij elkaar brengen. Door ze samen in een team te laten sporteneren ze om samen dingen te doen en elkaar beter te leren kennen.
Projecten War Child Nederland
Oorlogservaringen kunnen verschrikkelijke gevolgen hebben op de ontwikkeling van een kind. In het ergste geval blokkeert een kind. Het kan het verleden niet verwerken en de verdere communicatie tussen mensen en emotionele groei stopt. War Child Nederland ontwikkelt en financiert hulpverlening die gericht is het doorbreken van nare gebeurtenissen die het kind heeft meegemaakt en daar door dichtslaat
War Child Nederland maakt gebruik van creatieve middelen en technieken. De hulp komt ten goede aan individuele kinderen, maar brengt ook diverse groepen bij elkaar. Creatieve en sportieve activiteiten stimuleren de integratie en acceptatie van andere kinderen. Met deze bijzondere vorm van hulpverlening legt War Child een basis voor een vreedzame toekomst.
War Child heeft projecten in:
• de Balkan ( Kosovo en Bosnië-Herzegovina ),
• de Kaukasus (Georgië, Abchazië en Zuid-Ossetië, Tsjetsjenië en Ingoesjetië ),
• Afrika ( Sierra Leone , Soedan, Congo , Oeganda),
• Azië (Afghanistan en Pakistan)
• Midden Oosten (Israël en de Palestijnse gebieden).
Hoe houdt War Child onkosten laag?
War Child Nederland doet er alles aan om de onkosten van de organisatie zo laag mogelijk te houden, zodat zoveel mogelijk inkomsten aan de hulpverlening aan oorlogskinderen kan worden besteed. War Child heeft het CBF-keur voor goede doelen, wat onder meer eist dat minimaal 75% van de inkomsten aan de doelstellingen van de organisatie moeten worden besteed. War Child houdt de onkosten zo laag mogelijk door...
...zoveel mogelijk met vrijwilligers te werken of medewerkers wier salaris wordt gesponsord. ...sponsors te zoeken voor kantoorbenodigheden. Bijna alle kantoorartikelen van War Child Nederland zijn gesponsord, van bureaus en computers tot een deel van de huur van het pand. ...sponsors te zoeken voor promotie-artikelen zoals posters, T-shirts en tv-spots. ...bedrijven te benaderen voor gratis dienstverlening. Zo zijn bijvoorbeeld alle folders en deze website kosteloos voor War Child ontworpen en wordt het computernetwerk gratis beheerd. Maar er zijn nog meer voorbeelden van, bedrijven , die War Child financieel of in de vorm van dienstverlening sponsoren waardoor de onkosten laag kunnen worden gehouden.
Keurmerk CBF War Child Nederland heeft het CBF-keur voor goede doelen van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Dit keurmerk wordt toegekend aan fondsenwervende organisaties die zich op verantwoorde wijze bezighouden met het inzamelen van geld voor een goed doel.
Evenementen
Veel particulieren, artiesten, bedrijven en verenigingen organiseren belangeloos evenementen voor War Child Nederland. Van benefietconcerten en speciale cd\'s tot veilingen en andere inzamelingsacties. War Child Nederland organiseert zelf jaarlijks twee evenementen. Als vaste partner van het Nationaal Comité 4 en 5 mei verzorgt War Child speciale optredens en voorlichting op de Bevrijdingsfestivals. En elk najaar organiseert War Child Feast for Peace , een feestelijke dag waarbij honderden Nederlandse horecabedrijven een deel van hun opbrengst aan War Child doneren.
Artists for War Child Heel veel artiesten zetten zich al jaren belangeloos in voor War Child. Veel artiesten voelen zich verbonden met onze hulpverlening aan oorlogskinderen, mede omdat muziek daarin een belangrijke rol speelt. Muziek is universeel en brengt mensen van verschillende nationaliteiten, culturen en etnische achtergronden bij elkaar. Het helpt bij de verwerking van het verleden en geeft hoop en kracht voor de toekomst.
Marco Borsato: ambassadeur van War Child Nederland Marco Borsato is ambassadeur van War Child Nederland. Hij steunt War Child met donaties, concerten en andere fondsenwervende activiteiten. Lees meer over Marco Borsato\'s werk voor War Child en zijn verslagen van zijn bezoeken aan War Child projecten.
Rapper Ali B rapt voor War Child Speciaal voor War Child heeft de rapper Ali B een rap gemaakt. Het nummer gaat over hoe het is om in een oorlogsgebied te moeten wonen en opgroeien.
Freek de Jonge voor War Child Freek de Jonge heeft de opbrengst van zijn laatste voorstelling uit de reeks De Stemming, op 21 januari 2003, aan War Child gedoneerd. Ook het jaar daarvoor doneerde hij de opbrengst van een show aan War Child.
Birgit zingt voor War Child met bezoekers Megafestatie Tijdens de Megafestatie 2002 hebben duizenden bezoekers meegezongen met een lied, dat Birgit en John Ewbank speciaal voor War Child hadden geschreven. Iedereen die heeft gezongen, is op de CD hoes vermeld. Van iedere verkochte single gaat 1 euro naar War Child!
Bløf Bløf is meerdere malen voor War Child in actie gekomen. In augustus 2002 gaven zij een besloten concert in het kader van de Sky Radio Zomer-toer die in het teken stond van War Child. Bløf riep bezoekers op om Friend van War Child te worden. In maart 2001 bracht Bløf een speciale live CD uit, ter nagedachtenis aan Chris Götte. De band doneerde de volledige opbrengst van de CD aan het War Child project in Bosnie-Herzegovina. Ook trad Bløf op voor War Child tijdens de bevrijdingsfestivals in 2000.
Concert Acda & de Munnik In de zomer van 2002 gaven Acda & de Munnik een optreden voor War Child in Bloemendaal. Tijdens het concert besteedden zij aandacht aan War Child en riepen zij bezoekers op om Friend te worden.
BN-ers poseren voor Stenders Vroeg kalender In het voorjaar 2002 werkten vele bekende Nederlanders mee aan de Stenders Vroeg kalender. Zij kropen in de huid van hun favoriete muziekfilm-acteurs, wat bijzonder mooie platen opleverde! Aan de kalender werkten naast fotografe Patricia Steur onder meer mee: Rob Stenders, Rob Siebelink, Di-rect, Chris Zeegers en Manuela Kemp. De opbengst van de kalender, ruim € 113.580 ging naar War Child.
Sita op bevrijdingsfestivals voor War Child Sita bracht War Child onder de aandacht van de bezoekers van de bevrijdingsfestivals in Vlissingen, Rotterdam en Amsterdam. Zij zong samen met groepen kinderen en de Sierra Leonees Mohammed Kiellow.
Launch party Billy Crawford In mei 2002 organiseerde Billy Crawford een launch party in de Amsterdamse Melkweg en presenteerde hij zijn album ‘Ride’. De opbrengst van de kaartverkoop ging naar War Child.
K-otic tour De leden van K-otic verbinden zich persoonlijk met de doelstellingen van War Child. Martijn, Rachel, Anna, Bouchra, Bart en Stefan zijn allemaal Friend van War Child. Tijdens de No Perfect World Tour vroegen ze aandacht voor War Child en zongen ze speciaal voor War Child het nummer \'War\' van Edwin Starr.
Trijntje Oosterhuis treedt op tijdens bevrijdingsfestival 2001 Trijntje Oosterhuis trad speciaal op voor War Child gedurende de bevrijdingsfestivals in Almere, Haarlem, Leeuwarden, Wageningen en Assen. Zij deed dat samen met Nederlandse kinderen en Joseph Bangura, een muzikant uit Sierra Leone.
Marco Borsato, ambassadeur van War Child
\'War Child spreekt het goede aan in mensen. Iedereen heeft goedheid in zich. Mijn grootste uitdaging is om harten open te zingen. Ik hoefde niet lang na te denken over de vraag of ik ambassadeur wilde worden van War Child Nederland. Dit doel past bij mij.\' Marco Borsato is sinds 1998 ambassadeur van War Child Nederland. Hij steunt War Child met fondsenwervende en promotionele activiteiten en bezoekt projecten. Hij schreef reisverslagen over zijn bezoeken aan Ingoesjetië, Kosovo en Sierra Leone. Marco stond de opbrengst af van een aantal concerten en hij kookte voor zijn fans tijdens Feast for Peace. Ook daarvan ging de opbrengst naar War Child. Hij werkte mee aan \'Voorgoed\', de CD-single van BNN & Friends voor War Child. En hij zong een speciaal War Child liedje, De Speeltuin, dat ook is gebruikt voor het bekende tv-spotje.
CD\'s voor War Child
Veel artiesten hebben CD\'s uitgebracht waarvan de opbrengst gedeeltelijk of helemaal ten goede komt aan War Child Nederland.
Wat zou je doen\'
De cd single \'Wat zou je doen\' van Marco Borsato en rapper Ali B., ligt momenteel in de winkels. De opbrengst van deze single komt ten goede aan War Child.
De speeltuin
In 1998 is Marco Borsato de eerste beschermheer van War Child in Nederland geworden. Het liedje \'Speeltuin\' is toen speciaal voor War Child geschreven: een prachtig liedje over kinderen in oorlogsgebieden, waar ook een tv-spotje van is gemaakt.
REACTIES
1 seconde geleden
S.
S.
goede en duidelijke informatie.
heel nuttige voor mijn sectorwerkstuk met het onderwerp Creatieve Therapie!!
thanks
13 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
ik vind het echt een slechte spreekbeurt!
12 jaar geleden
Antwoorden