Inhoud
Voorwoord
De ligging van Mallorca
Spanje
De Balearen
De geschiedenis
De belangrijkste steden
Het landschap
De bevolking
Het klimaat
De economie
Toeristische attracties
De verschillen
Nawoord
Bronnen
Voorwoord
Keuze Mallorca is een mooi eiland, daarom wil ik mijn werkstuk over Mallorca houden. Ook is Mallorca mijn keuze geworden omdat niemand dit eiland heeft en ik gek op uitgaan ben en dat is één van de grootste inkomstenbronnen van Mallorca.
Inhoud In dit werkstuk schrijf ik over de gebeurtenissen, bevolking, overige Balearen en over het mooie landschap. Mallorca heeft veel vreemde gewoontes en die wil ik vertellen. Mallorca is beroemd als vakantie eiland op nog geen 2 uur vliegen van Amsterdam.
Werkstuk Er zijn nog veel meer dingen te doen, als u die dingen wil weten lees dan snel dit werkstuk En nu bent u zeker wel nieuwsgierig nou lees dit dan!
De ligging van Mallorca
Afstanden De Balearen liggen in de Middellandse Zee. De Spaanse stad Barcelona ligt aan de westkant hemelsbreed op ca. 300 kilometer. Alicante op ca. 185 kilometer. De hoofdstad van Algerije, Algiers, ligt maar op ca. 280 kilometer ten zuiden van Mallorca of Mallorca zoals wij dat uitspreken is een eiland in het westelijke deel van de Middellandse Zee en het grootste eiland van de Spaanse regio Balearen of Baleares. In het Spaans zegt men: Comunidad Autonome de las Islas Baleares. Marseille in Frankrijk ligt ten noorden op 530 kilometer en Genua in Italië ten oosten op 812 kilometer.
Spanje
Koninkrijk Spanje officieel in het Spaans: Reino de España, dat betekent Koninkrijk van Spanje. Juan Carlos momenteel de koning in Spanje.
Oppervlakte De totale oppervlakte van Spanje bedraagt 505.782 km2, inclusief de Balearen, de Pityusen en de Canarische Eilanden. Spanje bezit ook nog twee gebieden in Marokko, Melilla en Ceuta. Spanje is ruim twaalf keer zo groot als Nederland. Spanje is na Rusland, Frankrijk en de Oekraïne het op vier na grootste land van Europa.
Grenzen Spanje kent grotendeels natuurlijke grenzen: bergen, kusten, baaien en rivieren en is daardoor een uitstekende plek voor sportieve toeristen. Maar ook voor de wat minder sportieve toeristen heeft Spanje genoeg te bieden; mooi weer, stranden, kathedralen en architectuur en bergen. Spanje is na Zwitserland het land met de hoogste gemiddelde bergen van Europa: gemiddeld 660 meter boven de zeespiegel.
Hoofdstad Madrid is de hoofdstad van Spanje. Het ligt in het midden van het land en 640 meter boven de zeespiegel. Het is de hoogst gelegen hoofdstad van Europa omdat het op een berg ligt. Madrid is ook de heetste hoofdstad van Europa.
Cultuur Het Spaanse volk kent een levendige cultuur, wat zich uit in de vele volksfeesten en in de muziek en dans (denk aan de \"Flamenco\" in Andalusië of de meer ingetogen Sardana in Cataluña), elke regio heeft haar eigen feesten en gebruiken.
Stierenvechten Het stierenvechten is een evenement van heel Spanje. Waar stieren zo wild worden gemaakt, dat zij mensen beginnen aan te vallen die de stieren uiteindelijk doden. Dit vindt meestal in de zomer plaats. Dit evenement is wereldberoemd, maar niet bij iedereen even populair.
Producten Spanje heeft vele export producten: o.a. olijven, olijfolie, tapas, vis, schaaldieren, wijn, sherry, zuidvruchten en noten. De Balearen
Eilanden De Balearen is de eilanden groep waar Mallorca onder valt. De Balearen bestaan uit vier hoofd eilanden: Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera en honderden kleine onbewoonde eilanden en rotspunten. De grootste hiervan zijn: Dragonera en Cabrera. Enkele andere onbewoonde eilandjes zijn: Isla Espalmador, Isla Espardell, Islas de los Ahorcados en Islas Negras.
Ibiza Ibiza betekent in het Catalaans: Eivissa. Ibiza is het kleinste en zuidelijkste eiland van de Balearen. De hoofdstad is Ibiza. Het water tussen Ibiza en het vasteland van Spanje wordt door de bewoners van de eilanden ‘het Kanaal van Ibiza’ genoemd. Door de vele witte huizen wordt Ibiza ook wel ‘Isla Blanca’ (Het witte eiland) genoemd. De totale oppervlakte van Ibiza bedraagt 541 km2, Ibiza is daarmee ongeveer drie keer zo groot als het Waddeneiland Texel.
Menorca Menorca is een eiland van 702 km². Hiermee is Menorca het op één na grootste eiland van de Balearen. In het Spaans heet Menorca Isla Verde Y Azul, dit betekent het groene en blauwe eiland. De hoofdstad Mahón ligt 160 kilometer van Palma de Mallorca
Formentera Formentera wordt ook wel de ‘pijnboomeiland’ of ‘Pityusen’ genoemd, naar het Griekse ‘Nesari Pitoussai’. De totale oppervlakte van Formentera bedraagt 83 km2, erg klein vergeleken met de andere eilanden en is dan ook het kleinste eiland.
Vakantieoord De Balearen trekken miljoenen vakantiegangers per jaar die ze tot een van de populairste oorden van Europa hebben gemaakt. De Balearen zijn bereikbaar per boot of in het geval van Mallorca per vliegtuig. Het landschap en de geschiedenis lijken van deze eilanden erg op elkaar.
De geschiedenis
Het ontstaan Aan het einde van het Tertiair, ongeveer acht miljoen jaar geleden, ontstonden er bergketens als de Alpen en de Pyreneeën en ook de eilanden Mallorca en Ibiza werden toen boven de zeespiegel opgeheven. Op dat moment zaten de eilanden nog vast aan het Spaanse vasteland maar door het stijgen van de zeespiegel ontstonden ca 12.000 jaar geleden de eilanden van de Balearen.
De eerste bewoners Mallorca werd al 3000 voor Christus bewoond door een herdersvolk. Later rond 645 voor Christus woonde er de Carthagers die in oorlog waren met Italië.
Romeinen In 123 voor Christus werden de Balearen veroverd door de Romeinen hoorden voor het eerst Menorca, Mallorca, Ibiza en Formentera bij elkaar. De Balearen waren voor de Romeinen belangrijk voor hout en soldaten. De inwoners leerden op hun buurt druiven, olijven en koren verbouwen van de Romeinen. Er kwamen ook veel Romeinse steden, wegen en bruggen als: Palma, Pollentia en Manacor. Pollentia was toen de belangrijkste stad, deze stad heet nu de stad Alcúdia. In de 4e en 5e eeuw verspreidde het christendom zich over de eilanden en werden de eerste basilieken opgericht en de Romeinen werden verdreven door Westgoten.
Moren In de 7e en 8e eeuw was het eiland in bezit door Moren en Noormannen. Deze werden weer weggejaagd door de Arabieren die er vijf eeuwen bleven.
Spanje In 1479 gingen de Balearen bij Spanje horen na de trouwerij van Ferdinand van Aragon en Isabella van Castilië. De geschiedenis
Handel In de 16e eeuw ging de handel en de scheepvaart onderuit door de Turkse handel en de Noord-Afrikaanse zeerovers. De Balearen waren een thuishaven voor piraten Ook door de ontdekking van Amerika ging de economie sterk achteruit doordat een deel van de handel zich verplaatste van de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan.
Bestuur Vroeger was Mallorca een koninkrijk tot het bij Spanje ging horen. In 1833 werd de Balearische provincie opgericht en het bestuur van de Balearen werd op Mallorca gevestigd. Op Menorca en Ibiza en Formentera zat een delegatie van dit bestuur. Maar Spanje bleef het laatste woord houden. Vanaf die tijd bleef het vrij rustig op de eilanden. De welvaart nam sterk toe door het toerisme.
Economische crisis In 1895 raakte Spanje in een economische crisis met vele dictators die achter elkaar volgden. De bekendste was in 1936: Frankisch Franco Y Bahamonde. Door de dictators leefde ook de bevolking van Mallorca in armoede. In 1956 was deze crisis pas over na standjes van de Verenigde Naties waar Spanje zich bij aansloot. Tegenwoordig is Spanje een democratie.
Toerisme Eind 19e eeuw kwamen er al toeristen naar Mallorca. Het eerste hotel, Grand Hotel in Palma, werd in 1899 geopend. In 1935 kwamen er al ca. 40.000 toeristen naar Mallorca. Begin jaren zestig kwam het aantal toeristen al boven de miljoen uit, o.a. door de opening van het vliegveld in Palma. Op dit moment komen er elk jaar miljoenen toeristen naar Mallorca die ervoor zorgen dat Mallorca bijna volledig afhankelijk is van het toerisme. Het toerisme is verantwoordelijk voor 80% van de inkomsten van het eiland en zorgt voor werk in de bouw, de horeca en het hotelwezen.
De belangrijkste steden
De hoofdstad In de stad Palma is veel culturele rijkdom. De stad bestond al 120 jaar voor Christus maar was toen nog niet de hoofdstad. Dat was toen Pollentia, deze stad heet nu Alcúdia. Na herovering in1229 gaven de Catalanen de naam Ciutat. Tegenwoordig noemen ze deze stad Ciutat of Palma. Palma wordt vaak Palma de Mallorca genoemd omdat er dorpjes als Palma Nova en Playa de Palm zijn. Ook heet een Canarisch eiland Palma. Palma staat bekend om de prachtige Kathedraal “La Seu”, gebouwd met de beroemde Spaanse gotische stil. Deze Kathedraal heeft een klok van 5000 kilo en het hoogste middenschip ter wereld. De herenhuizen, oude haven, de Romeinse boog, de kerk van Sante Eulália en de kerk van San Francisco zijn ook een bezoekje waard. Net buiten Palma ligt kasteel Belleveer dit is ook een prachtig in gotische stijl gebouwd kasteel. Naast deze monumenten heeft Mallorca ook prachtige parken. Het oude Paleis is nu het museum van Mallorca. Hier liggen veel archeologische resten uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Er hangt hier ook veel kunst. In Palma zijn ook veel discoheken: en winkels, hotels en sportclubs en theaters. In het Centrum vinden elk jaar folklorische festivals plaats. Zoals: 17 januari het Sint Antonius feest, met veel dans en vreugdevuren. Op 20 januari wordt Sint Sebastiaan gevierd, dit is een heilig figuur. Ook het carnaval word groots gevierd en Sóller; de bevrijding van de Turken in 1561. Palma is echt een bruisende stad met voor ieder wat wils.
Alcúdia Alcúdia is een van de Mallorcaanse steden met een geheel eigen geschiedenis. De geschiedenis kan men overal zien doormiddel van de vele belangrijke Romeinse overblijfselen en de middeleeuwse stadsmuur. Tijdens de Romeinse overheersing was Alcúdia de hoofdstad van het eiland Mallorca. De Romeinen noemden de stad Pollentia. De stad Pollenentia kreeg de naam Alcudia tijdens de regering van koning Jame de 2e van Mallorca, in 1325. Alcudia ziet er klein uit, de straten zijn smal en schaduwrijk, met veel oude huizen en een bijzonder mooi stadhuis. Alcudia is een echte toeristenplaats aan de kust. De bezienswaardigheden van deze stad zijn: Romeinse opgravingen en ruines, de parochiekerk van San Jaime en musea.
Manacor Manacor is een industriële stad waar veel meubels en parels gemaakt worden. Hier worden nog veel oude ambachten gedaan. De grotten van Drac en het klooster van Santa Domingo zijn echt prachtig. In de grotten is ook het grootste ondergrondse meer van de wereld te vinden: Lago Martel. Het landschap
Oppervlakte De oppervlakte van het eiland is 3625 km2 met een lengte van ca. 100 kilometer en een breedte van meer dan 70 kilometer. De kustlijn is ca. 550 lang.
Landschap Steile rotsachtige kusten zijn te vinden in het westen en aan de noordkant van het eiland. De oost en zuidkust worden gekenmerkt door de aanwezigheid van vele baaien en stranden Rondom de baaien liggen lagunes en moerassen, de zogenaamde wetlands. In het zuidoosten en het noordwesten lopen aan de kust evenwijdige bergketens. In het Tramontana gebergte bevindt zich ook het hoogste punt op Mallorca, de Puig Mayor, 1445 meter hoog. Andere hoge toppen zijn de Teix1062 meter, de Galatzó 1026 meter, de Massanella 1340 meter en de Tomir 1102 meter. Vanuit de bergen lopen diepe ravijnen naar de kust. Echte rivieren zijn er niet op Mallorca, maar de bodems van deze ravijnen kunnen na hevige regenval in woeste rivieren veranderen. Tussen de twee bergketens in ligt een vruchtbaar heuvelachtig gebied, dit heet: Es Pla. Hier vindt veel landbouw plaats. Deze heuvels zijn niet hoger dan 350 meter.
Kalksteen Kalksteen is een belangrijk gesteente op Mallorca en zorgt op verschillende plaatsen, maar met name langs de oostkust, voor karstverschijnselen zoals druipsteengrotten, kloven en inzinkingen. Bekende druipsteengrotten zijn de Cuevas del Drac en de Cuevas dels Harms bij Porto Cristo. Al deze verschijnselen ontstaan door water dat langs scheuren en breuken naar beneden sijpelt en dat de kalk oplost. Duinen Mallorca kent verschillende duingebieden die door de voortdurende wind en de constante aanvoer van zand steeds van vorm veranderen waardoor het lijkt alsof ze altijd aan de wandel zijn.
Planten Veel voorkomende bomen op Mallorca zijn steeneiken, laurieren, kroondennen en wilde olijfbomen die meer dan duizend jaar oud kunnen zijn. Op de hellingen van de heuvels worden olijven, vijgen, groenten, amandelen, tarwe en vlas geteeld. Op de vruchtbare vlakte in het binnenland vinden we citroen, moerbei en sinaasappelbomen. Dwergpalmen komen voor in de lager gelegen gebieden en wat hoger vinden we mirte, dopheide, rozemarijn en brem. In parken en tuinen komen prachtig bloeiende planten voor als geranium, hibiscus, oleander, lantana en bougainville. En verder dadelpalmen, ficussen en cactussoorten. Met name de schijfcactus is overal te vinden. Bijzonder is de aloë, een cactussoort die langs de kust voorkomt, net als de tamarinde, een boomsoort met bruinrode bloemen. Op de steile kliffen en rotsen langs de kust groeien alleen kleine plantjes die bestand zijn tegen de wind en het zout van de zee. Voorbeelden hiervan zijn klaprozen, dwergheesters, bergkamille en zeekraal. De duinen trekken planten aan die diep kunnen wortelen om aan water te komen, zoals narcissen, rupsklaver en distels. Vroeger werd Mallorca bedekt door uitgestrekte steeneikbossen. Er zijn nu alleen van dergelijke bossen te vinden in het Levante gebergte en het Tramontana gebergte. Op de plaatsen waar de steeneik is verdwenen ontstond een soort vegetatie die \"garigue\" genoemd wordt. Planten die hier groeien hebben weinig water nodig en kunnen goed tegen de warmte. In de buurt van deze bomen groeien ook kamperfoelies, varens, brem en wilde cyclamen. Over het hele eiland komen 30 soorten orchideeën voor.
Dieren Er zijn weinig soorten dieren op Mallorca. Veel voorkomende dieren zijn: ongevaarlijke slangensoorten, gekko\'s, hagedissen, konijnen, hazen wezels, genetkatten, relmuizen en vleermuizen. Erg bekend is het \"groene draakje\" of de Lagarija balear. De Ca de Bestiar is ook een erg bekend dier. Dat is een grote zwarte herdershond die ook wel Perro de Pastor Mallorquin genoemd. Het ras behoort tot een van de zeldzaamste hondenrassen ter wereld. Belangrijke vogels zijn adelaars, patrijzen, uilen, haviken, fazanten, valken torenvalken, gekuifde aalscholvers, nachtegalen, zanglijsters, meerkoeten, oeverlopers, grutto\'s, boekvinken, groenvinken, bijeneters, raven, hoppen, klauwieren en steltkluiten. Veel voorkomende watervogels zijn reigers, lepelaars en ibissen.. In de omgeving van hoogste berg op Mallorca, de Puig Mayor, komt de zeldzame zwarte gier nog voor. De zee rond Mallorca wordt o.a. bevolkt door makrelen, sardines en vele andere soorten. Er leven ook drie soorten dolfijnen waaronder de gestreepte dolfijn. Er leeft niet veel vis meer, de zee rond Mallorca is leeggevist. De bevolking
Inwoners Mallorca heeft op dit moment ca. 615.000 inwoners, van wie ongeveer de helft in de hoofdstad Palma woont. De andere helft is verdeeld over 53 andere gemeentes. Toeristen Jaarlijks wordt Mallorca overspoeld door miljoenen toeristen en tienduizenden seizoensarbeiders van het Spaanse vasteland, met name uit de regio Andalusië. Verder leven er enkele tienduizenden Europeanen op Mallorca, meestal vanwege het mooie weer. Zij leven hier permanent of bezitten er een tweede huis.
Taal Op Mallorca worden twee talen gesproken, het Mallorquin, een Catalaans dialect, en het Castiliaans. Het Catalaans kwam in de dertiende eeuw. Na de eenwording van Spanje werd de hoftaal, het Castiliaans, steeds belangrijker en in 1715 tot officiële taal van geheel Spanje verklaard. Het Mallorquin is een dialect van het Catalaans en zelfs voor Spanjaarden van het vasteland moeilijk te verstaan.
Godsdienst Bijna alle Mallorcaanse zijn Rooms Katholiek. Tijdens feesten en festivals komen oude gebruiken en tradities weer tot leven. Veel feesten hebben een religieuze oorsprong waarbij Maria vaak speciaal vereerd wordt.
Besturing Het staatshoofd van Spanje, is de koning van Spanje, op dit moment is dat koning Don Juan Carlos de Borbón y Borbón, zoals hij voluit heet. Mallorca is een autonoom land, dit houdt in dat zei een eigen regering en parlement hebben. Mallorca heeft vroeger wel een aantal koningen en koninginnen gehad. Het Klimaat
Zeeklimaat Mallorca heeft een subtropische klimaat Middellands Zeeklimaat. Dit houdt in dat de winter vochtig en mild en de zomer is kurkdroog. Hierom is het er meestal lekker warm is.
De winter Een echte winter kent Mallorca niet. Als het daar winter is lijkt het op iets wat wij kennen als de herfst. Er valt veel neerslag en op de bergen sneeuwt het. De meeste neerslag en wind word ook door deze bergen tegengehouden. De bekendste berg is de Serra de Tramuntana. Door de zachte winter bloeien de amandel en olijven bomen al in januari. De winter loopt daar van november tot april. Een herfst en Lente klimaat komt niet voor op Mallorca.
De zomer Augustus kent tempraturen van 40 ºC en hoge vochtigheidsgraat. In maart en april kan het weer nog erg wisselvallig zijn met veel regen en zon, maar de tempraturen zijn al boven de 20 C°. De maand mei is zonnig met dagtemperaturen ruim boven de 20°C. Door de hoge luchtvochtigheid kan het vanaf juni en in de echte zomermaanden juli en augustus benauwd weer zijn. Vanaf juli tot september regent het nauwelijks en kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 35°C, met name in het binnenland. Aan de kust is het altijd wat koeler door de zeewind. September en oktober zijn ideale vakantiemaanden met aangename temperaturen, weinig regen en veel zon. Vanaf half oktober tot en met december valt de meeste regen en wordt het in december gemiddeld niet meer dan 17°C.
De economie
Landbouw Vroeger leefde de bevolking van Mallorca door de opbrengst van de landbouw. Door het massatoerisme is dit verdwenen. Minder dan 10% werkt nog in de landbouwsector. De boeren werken nu ook in het toerisme. Hierdoor zijn de inkomsten van de landbouw teruggelopen. Ook het belang van de landbouw is er niet meer. En de landbouwgrond is ook ingenomen door het massatoerisme. Men verbouwde vroeger vooral veel druiven, olijven, granen en amandelen. Ook was er veel visserij en veelteelt; veel schapen en varkens. Door de droge grond in Mallorca kan er ook niet veel meer worden verbouwd. Maar door die droge grond worden er toch jaarlijks zo een 70 miljoen kilo amandelen geoogst. Tegenwoordig probeert men op geïrrigeerde akkers (akkers op een kunstmatige manier water geven) ook groenten, fruit (citrusvruchten) en bloemen te telen. Ook is er lokale wijnbouw, In Binisalem, Santa Margarita en Felanitx vind je heerlijke wijnen.
Visserij De visserij is er nog wel, maar niet veel meer want in de wateren rond Mallorca zit bijna geen vis meer door overbevissing. De meeste vis wordt geïmporteerd uit Spanje.
Zeezout Langs de oostkust wordt zeezout gewonnen. Het zout op Mallorca wordt gewonnen met behulp van methodes die al gebruikt werden door de Foeniciërs.
Oude Ambachten De traditionele ambachten zoals de schoenenindustrie, de meubelindustrie en de textielindustrie vormen nog steeds de basis van de industriële activiteiten op Mallorca. Wereldberoemd zijn de kunstparels Majorica die in Manacor gefabriceerd worden. In Inca staan ca. 25 leerfabrieken. Andere producten zijn Mallorcaans glas, Mallorcaanse meubelen en aardewerk.
Toerisme Het toerisme is verantwoordelijk voor 80% van de inkomsten van het eiland en zorgt voor werk in de bouw, de horeca en het hotelwezen. Er komen veel Spaanse, Nederlandse, Engelse en Duitse toeristen op Mallorca. Hierom hangen er ook veel Engels en Duits talige borden naast de Spaans talige op het eiland.
Economie Dat de economie van het eiland door economische schommelingen zeer kwetsbaar is, is al verschillende keren pijnlijk duidelijk geworden. De nadelen van het massatoerisme, zoals vervuiling en waterschaarste, worden steeds duidelijker. Doordat Mallorca leeft van het massatoerisme is er weinig export, en heel veel import. Toeristische attracties
Vakantiebestemming Mallorca staat bekend als een zeer populaire vakantiebestemming bij Europeanen. Dit komt omdat het eiland zoveel te bieden heeft. En het ligt op geen 2 uur vliegen van Nederland.
Stranden Aan elke kant van het eiland liggen stranden. Hier kan je heerlijk zonnen door het lekkere weer. Je hebt velen soorten stranden zoals: familie, sport, party, vip en romantische. Het bekendste zandstrand van Mallorca ligt aan zuidkust in de Baai van Palma.
Bergen Op de bergen en rotsen kun je uitstekend klimmen en wandelen. Onder begeleiding van een gids of zelf. De beste periode om op Mallorca te klimmen is van het einde van de herfst, begin van de winter tot ongeveer eind april, de herfst kan relatief nat zijn en de zomer is te heet. De belangrijkste klimgebieden liggen in een halve cirkel van 30 kilometer ten noordoosten van Palma. Alle rotsen bestaan uit kalksteen, hierdoor zijn alle routes voorzien van boorhaken en standplaatsen en afdaalpunten. De lengte van de routes varieert van 10 tot 200 meter. De bekendste klimroutes zijn op de Serra de Tramuntana. Er zijn ook mooie grotten in de bergen: Porto Christo en Arta.
Duiken Op Mallorca kun je diverse duik cursussen volgen. Er zijn namelijk bijzonder mooie koraalriffen aan de oostkust op Mallorca waar je kan duiken en snorkelen.
Winkelen Er zijn heel gezellige markten in o.a. Palma, Felanitx en San Salvador. In de winkels en op de markten verkoopt men veel leer en schoenen en oude ambachten producten als potten, meubels, parels en keramiek. De bekende wandelboulevard is de Borne in Palma, hier achter bevindt zich het winkelcentrum met de bekendste winkelstraten als Calle San Miguel, Via Sindicato en de Jaime lll. Jaime lll is een heel luxe winkelstraat. Het enige echte grote winkelcentrum op Mallorca heet: Porto Pi en ligt ook in Palma.
Geschiedenis Er zijn vele oude historische overblijfselen zoals Romeinse bouwwerken, prebiotische grotten, kloosters en kerken. De meeste hiervan verkeren in een goede staat en kun je van binnen bekijken. Toeristische attracties
Cabo Formentor Dit is meest noordelijk gelegen berg, een soort landtong met een gigantisch uitzicht.
Cactussen De grootste Cactussen tuin van Europa is de: Botaniecactus. Hier zijn vele duizenden soorten cactussen te vinden.
Parels In Manacor staat een oude parelfabriek. Hier is te zien hoe parels worden geblazen. Ook is hierbij een klein museum. Deze fabriek is internationaal bekend.
Uitgaan Het uitgaansleven op Mallorca trekt elk jaar miljoenen toeristen. Vooral veel jongeren Spaanse, Nederlandse en Engelse jongeren. De discotheken bevinden zich vooral veel in Palma en Alcúdia. De jongeren gaan ’s nachts uit en liggen overdag op het strand te wachten tot de avond valt. Enkele bekende discotheken zijn: - The Infrasonic Society (Spaanse discotheek) - Tito’s (Spaanse discotheek) - Banana Disco (engelse discotheek) - Discotheque Chivas (Spaanse discotheek) - Pacha (Spaanse discotheek) - BCM Planet Dance (Spaanse en engelse discotheek) - Riu Palace Centre (Spaanse, Engelse en Nederlandse discotheek) - Grupo Cursach Ocio (Spaanse discotheek) - Menta Disco (Spaanse, Engelse en Nederlandse discotheek) - Mega Park Universe (Spaanse discotheek) - Mar Salada (Spaanse discotheek) - Rendezvous Discotheek (Nederlandse discotheek) - Skau Disco (Spaanse, Engelse en Nederlandse discotheek) - La Bamba (Spaanse discotheek) - Palma de noche (Spaanse discotheek)
Golfen Er zijn op Mallorca diverse golfbanen met speciale golfhotels.
Zeilen Een oude volkssport is zeilen die veel jongeren beoefenen. Mallorca beschikt dan ook over vele jachthavens, zeilclubs en zeilscholen. De verschillen
De verschillen met Nederland De verschillen met Nederland zijn groot, neem bijvoorbeeld het klimaat, het toerisme en het landschap. Verder is Nederland een zelfstandige land en Mallorca is autonoom.
Het Klimaat Het grootste verschil met Nederland is het klimaat. Daar kan het zelfs in december 15 C° zijn. Hier regent het veel daar niet.
Het Toerisme Die paar duizend Duitsers die bij ons in Nederland elke zomer aan de kust zitten is niks vergleken bij de miljoenen toeristen waarmee Mallorca het hele jaar mee word overspoeld.
Het Landschap Het landschap in Mallorca heeft vele baaien, rotsen, heuvels en bergen. Dit hebben wij niet, je kan de Sint Pieters berg geen berg noemen. Ook groeien er in Mallorca veel tropische vruchten als sinasappels en olijven. Die importeren wij. Nawoord
Mening Dit was mijn werkstuk, ik hoop dat u ervan genoten heeft, ik wel Ik vond het werkstuk erg leuk en leerzaam om te maken, alhoewel er wat minder leuke en moeilijke stukken in zaten. Een moeilijk stuk was bijvoorbeeld over de geschiedenis omdat daar weinig informatie over te vinden was. Een leerzaam stuk was bijvoorbeeld het hoofdstuk over de economie.
Mallorca Ik zou aan de ene kant graag willen in Mallorca om het lekkere klimaat, maar aan de andere kant niet omdat er altijd toeristen zijn. En de nadelen van het massatoerisme zijn vervuiling en drukte. Ik wil er in ieder geval een keer heen voor vakantie.
Informatie De informatie heb ik van een paar internetsites, boeken en reisgidsen en ik heb informatie gekregen van Het Spaanse bureau van vreemdelingenverkeer in Nederland en officina de la Turismo (het vvv kantoor) uit Palma. De informatie was er in het Nederlands, Spaans maar ook in het Engels, dat heb ik dus naar het Nederlands moeten vertalen.
Tijd Ik heb er aardig wat tijd in gestoken, maar heb er wel een erg positief gevoel aan overgehouden, ik ben er wel trots op want ik vind het een prachtig werkstuk geworden.
Bronnen
Sites:
1. www.mallorcaweb.com
2. www.mallorca.com
3. www.landenweb.com
4. www. Alcudia.nl
5. www.mallorca.pagina.nl
Boeken:
1. Reisgids voor de jeugd Spanje
2. Trottoir gidsen voor de wereldreiziger Noord-Midden Spanje
3. Capitool reisgidsen Spanje
4. Prisma woordenboeken: Spaans-Nederlands
Nederlands-Spaans
Engels-Nederlands
Reisgidsen:
1. Marysol vliegreizen zomer 2004
2. Hotelplan zomer 2004
3. D-Tours vliegreizen zomer 2004
Foldertjes:
1. Eccursiones Turísticas en Mallorca
2. Servei egular de viatgers
3. Salas para banquetes
4. Excursions en Barca
5. Restaurants
6. Dades d’interés
7. 20 excursiones a pie en Mallorca
8. Autos de alquiler
9. Mercados semanales
10. A Palma
11. museus i cvol.leccions
12. dervicios de ínterés
13. Artesania
14. Majorca
15. Palma
REACTIES
1 seconde geleden
M.
M.
leuk verslag, blijkbaar zo over genomen uit boeken.
ik mis iets over alle kloosters.
de berg randa midden op het eiland die toch zeker belangrijk is geweest voor het ontstaan van mallorca.wat een vulkanisch eiland is.
grotten van drach staat onder manacor terwijl die in porto cirsto liggen wat aan de kust ligt.
en natuurlijk komt 1 van de beste wijnfamilie van oorsprong uit mallorca.
dat is familie torres.
ook trainen alle wielrenners in mallorca voor de tour de france.
en als je op zoek gaat vind je heel veel dieren.
schorpioenen en ook gevaarlijke slangen want een adder is een gifsoort.
volgende keer niet alles uit boeken overnemen
12 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
ik vindt het werkstuk erg leuk en goed omdat ik mijn eigen spreekbeurt ook over mallorca ga houden en dan heb ik alvast wat extra informatie!!
9 jaar geleden
Antwoorden