Studiefinanciering

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 545 woorden
  • 8 december 2004
  • 59 keer beoordeeld
Cijfer 4.2
59 keer beoordeeld

Willen we meer betalen of meer besparen…

Is het oude studiefinancieringsplan nou beter dan het nieuwe of juist net andersom? De meningen zijn verdeeld, blijkt uit een krantenknipsel van de Volkskrant. De vraag is of het nieuwe plan wordt door gevoerd of niet…

Het oude stelsel zag er wel aantrekkelijk uit voor de mensen die zeker wisten dat ze gingen afstuderen. Je hoefde dan je kosten niet terug te betalen. Je had alleen recht op studiefinanciering als je een opleiding deed in het hoger beroepsonderwijs of de universiteit. Dus dat gold niet voor iedereen. Je had ook recht op een OV wat voor veel studenten erg makkelijk is. Het oude stelsel bestond uit drie dingen; basisbeurs (hangt af van je woonsituatie), aanvullende beurs(hangt af van het inkomen van je ouders) en een lening (je betaalde 3.73%). De voordelen van het oude stelsel waren; als je afgestudeerd was werden de kosten van je studie een gift van de overheid. Je kreeg een OV dat scheelde weer reisgeld. En er waren veel meer mogelijkheden om je studiekosten te betalen. De nadelen van het oude stelsel waren; als je een lening afsloot bouwde je een schuld op voor later. De hoogte van je aanvullende beurs hing af van je woonsituatie (wat soms in het voordeel en soms in het nadeel lag). Als je een lagere opleiding deed kreeg je helemaal geen studiefinanciering (wat sommige mensen ontmoedigde om te gaan studeren).

Het nieuwe stelsel van het CPB is compleet anders. Men moet nu 12% van de studiekosten zelf betalen. Dat is voor menig student nog erg veel maar ze kunnen dan een lening afsluiten voor het niet afstuderen dan moet je namelijk de gehele kosten zelf betalen. Als je dan bent afgestudeerd moet je na de studie 6% van het inkomen besteden aan de afbetaling van de studie. De voordelen van dit nieuwe stelsel zijn; de overheid bespaart miljoenen euro’s, deze kunnen via lasten verlichting worden terug gegeven aan de hoger opgeleiden en weer uitgegeven worden aan andere doeleinden. Omdat de overheid veel bespaard worden de belastingen lager en die zijn goed voor de Economie. En als laatste dat de overheid 88% van de studiekosten betaald, lijkt heel weinig wat je dan nog zelf moet betalen maar het is veel meer dan in het oude stelsel. De nadelen van dit nieuwe stelsel zijn; je moet een flink bedrag aflossen na het studeren. Hoe hoger je inkomen met je studie, hoe meer je moet betalen. Als je niet afstudeert moet je alle studiekosten terug betalen van jou studie. Succesvolle studenten betalen dan uiteindelijk ook voor de falende studenten wat niet echt helemaal eerlijk is.

Mijn mening: ik vind het oude stelsel beter dan het nieuwe want als men afstudeert en dan de kosten niet hoeft te betalen, stimuleert mensen om juist te gaan afstuderen. In het oude stelsel is alleen geld voor de studenten die in aanmerking komen. Het geld komt dan niet meer bij de verkeerde studenten terecht wat als gevolg heeft geen geldverspilling meer. Het geld dat over blijft kan de overheid weer besteden aan betere dingen.

De bronnen die ik voor dit stuk heb gebruikt zijn; het internet (de site IBG). Het stukje van de Volkskrant over het nieuwe stelsel en onze decaan over de nieuwe en oude studiefinanciering.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.