Oppervlaktewater
Onderzoeksvraag
Is er een verschil tussen hoeveelheden van bepaalde stoffen in drinkwater en de hoeveelheden van dezelfde stoffen in andere soorten water?
De manier van werken
We hebben eerst een aantal soorten water bij elkaar verzameld, toen zijn wij in verschillende KWT-uren naar meneer ter Ellen gegaan en hebben daar de experimenten uitgevoerd. Dit deden we met een wit koffertje. We hebben alle soorten water getest op de hoeveelheden nitraten, nitrieten, fosfaten , ammonium en de PH-waarde. Alle resultaten hebben we vergeleken en daarna in een overzichtelijke tabel verwerkt. Als laatste hebben we samen het verslag en de muurkrant gemaakt.
Het belang van nitraten en fosfaten voor vissen
De meeste organische stoffen worden afgebroken door bacteriën. De afbraakprodukten die daar bij ontstaan zijn: kooldioxyden, water, nitraat, fosfaat en sulfaat. Nitraat en fosfaat worden ook wel nutriënten genoemd, dat wil zeggen voedingsstoffen (voor planten). Kunstmest bestaat bijvoorbeeld voor een groot deel uit nitraat en fosfaat. Omdat de meeste zuiveringsinstallaties op dit moment de nutriënten nog niet verwijderen komen ze voor een groot deel in het oppervlaktewater terecht en veroorzaken daar een overbemesting van het water met alle gevolgen van dien (algenbloei en vervolgens zuurstofgebrek, waardoor de vissen minder zuurstof hebben en daardoor eerder dood gaan). Het is daarom belangrijk om bij de zuivering van afvalwater ook op deze nutriënten te letten.
De werking van de waterzuiveringsinstallatie Enschede
Het afvalwater wordt in een grote put ontvangen. Met behulp van een mechanisch gereinigd rooster wordt dit water van grove bestanddelen ontdaan. Het afvalwater wordt vervolgens uit de roostergoedreiniger opgepompt en komt in een zandvanginstallatie, waar de stroomsnelheid zodanig is, dat uitsluitend het meegevoerde zand bezinkt. Het bezonken zand wordt verwijderd uit de zandvanger en afgevoerd naar een stortlocatie. Achter de zandvanginstallatie wordt het water verdeeld in drie stromen, die elk naar een zuiveringsstraat worden geleid. In iedere straat dezelfde vinden dezelfde zuiveringsprocessen plaats. Nu wordt er één straat beschreven. Het afvalwater wordt in een voorbezinktank geleid, waarin de bezinkbare stoffen naar de bodem zakken. Het voorbezonken water wordt getransporteerd naar de actief slib-installatie. Hier worden slibvlokken gevormd die goed bezinken. Nadat het nieuw gevormde actief slib/watermengsel de selecteerder heeft doorlopen, bereikt het de anaërobe tank. In deze tank zijn de procescondities voor fosfaatverwijderende bacteriën optimaal, zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen, om het fosfaat in een later stadium van het zuiveringsproces in voldoende mate uit het afvalwater te verwijderen.
De bacteriën hebben voor het volgende proces veel zuurstof nodig, dus er wordt lucht in de bak geblazen. Het zuurstofgehalte wordt op peil gehouden door middel van metingen bij de procesbesturing. De bacteriën zorgen voor de biologische zuivering van het afvalwater. In de tanks waarin dit proces plaatsvindt, zijn mixers geplaatst ter voorkoming van het bezinken van het actief slib/watermengsel. Door middel van leidingen wordt het slib/watermengsel naar één van de vier nabezinktanks geleid. De stroomsnelheid is hier zo laag dat het slib naar de bodem zinkt. Het gezuiverde water stort over in de overstortgoot die aan de buitenrand van de nabezinktank bevestigd is. Het gezuiverde water van alle vier de tanks wordt samengevoegd en als oppervlaktewater geloosd.
Omdat een waterzuiveringsbedrijf voortdurend de kwaliteit van het water moet testen, voeren ze allerlei experimenten uit. Je kunt de resultaten hiervan natuurlijk wel opvragen.
Conclusie
Wij zijn tot de conclusie gekomen, dat de waarden van de verschillende soorten water verschillen. Oorzaken hiervan zijn waarschijnlijk de watervervuiling, zure regen en het omringende milieu. Dieren en planten ondervinden hier natuurlijk wel last van, ze worden ziek of gaan zelfs dood. We kunnen ook nog iets doen tegen deze vervuiling. We kunnen het water zuiveren, maar als we dat met al het water op aarde doen zijn we lang bezig. Een betere manieris dat we onze leefwijze aanpassen zodat we in het vervolg het water niet meer zo erg vervuilen. Dus de slogan klopt: een beter milieu begint bij jezelf.
Gebruikte bronnen * Internet; www.fenomedia.nl/lieventum/ab.htm * Water: beheer, leesmaptijdschriftartikelen * Riza, 75 jaar deskundig in water ? Ab van Luin * Gif in ons glas ? Yves Verheyen * Hoe het ook zonder riool kan ? Dion van Oirschot
REACTIES
1 seconde geleden
L.
L.
hai susan,
geen commentaar, maar vraagje: wij doen het pws scheikunde over oppervlaktewater en de zuurgraad daarvan, en willen graag weten wat voor zuren er in dat water zitten. maar we weten niet hoe we dit het beste kunnen doen. jij wel?
greetz,
lin.
23 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
weet jij waar je de eisen van oppervlaktewaterkan vinden
ik hoor wel van je
alvaste bedankt
20 jaar geleden
Antwoorden