Maya's en hun toekomstvoorspelling en astronomie

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 3184 woorden
  • 21 juni 2004
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
54 keer beoordeeld

Korte geschiedenis van de Mayacultuur

De Maya waren één van de indianenvolken die in Midden-Amerika leefden. Ze woonden ten westen van het huidige Guatemala en de hieraan grenzende gebieden: Mexico en het schiereiland Yucàtan, Belize en de westelijke delen van El Salvador en Honduras. De laatstgenoemde delen werden echter door minder stammen bewoond. De Maya geloofden in natuurgoden zoals de zonnegod, de god van de maan, de god van de regen en de god van de maïs. De Azteken waren een ander indiaanvolk in Midden-Amerika. De geschiedenis van de Maya is in te delen in drie delen: de preklassieke-, de klassieke- en de postklassieke periode.

In de preklassieke periode (1500 v. Chr. tot 300 v. Chr.) woonden de Maya nog niet in Yucatàn, maar in de oerwouden van Mexico, Honduras en Guatemala. De Maya bouwden toen piramidevormige heuvels waarop altaren of tempels werden gebouwd. In deze periode kenden de Maya nog geen schrift. De kennis die we hebben uit deze periode wordt gehaald uit bouwwerken, schilderijen en beeldhouwwerken die uit deze tijd gevonden worden. In deze perioden kwamen de Olmeken tot bloei. Dit volk was al redelijk ontwikkeld in onder andere de astronomie. De Olmeken hebben de basis gelegd voor de taal, getallenstelsels en kalenders die de Maya eeuwen later nog gebruikten.

In de klassieke periode (300 v. Chr. tot 900 n. Chr.) kwamen de Maya tot bloei. In deze periode bouwden de ze echte steden en piramides, waarvan er nu nog steeds ruïnes te zien zijn. Eén van die steden is het beroemde Palenque, gelegen in Mexico. In Palenque is de beroemde zonnetempel gebouwd. De steden die door de Maya werden gebouwd waren niet zoals de steden nu zijn. Zo’n stad was meer een religieus centrum waar de bevolking omheen woonde.

In de postklassieke periode (900-1519) trokken de Maya het Jucatàn in. Tijdens deze periode werd het Mayarijk gedomineerd door de Tolteken. De Tolteken vielen Jucatàn binnen in 1000. De Tolteken benoemden een al bestaande Mayastad tot de hoofdstad van het Maya-Tolteekse Rijk. Omstreeks 1200 kwamen de Maya in opstand tegen hun Tolteekse overheersers. In de postklassieke periode keerde het tij voor de Maya. Terwijl het in de klassieke periode zo goed ging met het volk, begon het volk in de postklassieke periode in te zakken. Na1450 verzwakte de Maya samenleving door onderlinge ruzie. In 1525 veroverden de Spanjaarden bijna heel Guatemala en in 1541 veroverden ze Jucatàn. In 1697 was de hele onafhankelijke Mayacultuur aan zijn einde gekomen.

De Spanjaarden kwamen in Midden-Amerika terecht doordat Columbus Amerika ontdekte. Toen de Spanjaarden Guatemala en Jucatàn in handen hadden, belandden de Maya in een hel. Ze moesten op plantages werken, ze werden vermoord of ze werden gegrepen door één van de voor hun onbekende Europese ziektes, zoals de griep en de waterpokken.

De Mayakalender

De Maya\'s hanteerde twee kalenders naast elkaar, een heilige kalender van 260 dagen en een lange kalender van 365 dagen. De laatste is de kalender die wij kennen. Dat betekende dat het 18.980 dagen (52 jaar) duurt voordat de 1e dagen van iedere kalender tegelijk bij elkaar komen. Dit noemt men de kalenderronde.

De kalenders bestaan uit 13 x 20 dagen (heilig) om 18 x 20 dagen (lang) plus 5 restdagen(xma kaba kin).

De Heilige korte kalender: De heilige kalender bestond uit 13 maanden van ieder 20 dagen. Hieronder een overzicht van de namen met hun vertalingen.

Maya namen Vertaling Imix Zeedraak/Water/Wijn Ik Lucht/Leven
Akbal Nacht
Kan Maïs
ChicchanSlang
Cimi Dood
Manik Hert/Greep
Lamat Konijn
Muluc Regen
Oc Hond
Chuen Aap
Eb Bezem Ben Riet
Ix Jaguar
Men Vogel/Adelaaar/Wijze
Cib Uil/Gier
Caban Kracht/Aarde
Eznab Vuursteen/Mes
Cauac Storm/Vat
Ahau Vorst

Voor de namen van de maanden stonden altijd hun eigen nummers. Beginnend bij 0 en eindigend bij 19. Dat ging dus zo: 1 Imix, 2 Ik, 3 Akbal, 4Kan….

De Haäb: Lange kalender
De Haäb was de 365 dagen tellende Mayaperiode die het meest overeenkwam met ons zonnejaar van 365,25 dagen. De Haäb bestond uit twee afzonderlijke perioden:

• De tun (360 dagen) • De xma kaba kin (5 dagen die ongeluk brachten. De zogenaamde “naamloze dagen” De Haäb bestond uit 18 maanden van 20 dagen, en een maand van 5 dagen.

De Kalenderronde: Het heilig jaar van 260 dagen en de 365 dagen tellende Haäb herhalen zich. Zeker is dat ze elke 260 x 365 dagen (94.900 dagen) tegelijk op hun beginpunt zijn. Maar ook voor die tijd keren ze al terug op hun uitgangspunt. Dat is dan na 18.980 dagen, dit noemt men de \'kalenderronde\'. Een periode van 52 jaar.

De Maya en sterrenkunde

De Maya hadden niet alleen een tijdsrekening waarbij de dagen die voorbijgingen werden bijgehouden. Ook waren ze deskundig op het gebied van de astronomie. Nu steeds meer steden aan de jungle zijn gevonden, uitgegraven en zijn onderzocht door archeologen, is uitgekomen dat de ligging van tempels en andere gebouwen van het allergrootste belang was. Net als de andere volkeren van Midden-Amerika hielden de Maya zich sterk bezig met de hemel en de bewegingen van de planeten. Vaak werden deuropeningen en dakkammen, een kenmerk van de klassieke Mayatempels, op zo\'n manier gebouwd dat de Maya de opkomst of de ondergang van bepaalde sterren konden observeren. Met name waren ze geïnteresseerd in de bewegingen van de Plejaden-sterrengroep en van de planeten Mercurius, Venus, Mars en Jupiter. Vanzelfsprekend hielden ze de zon en de maan in de gaten, waardoor ze verduisteringen nauwkeurig konden voorspellen.

Maya priesters en koningen verhoogden hun aanzien doordat zij indrukwekkende gebouwen lieten neerzetten die gebeurtenissen in de lucht op dramatische wijze lieten zien. De Caracol, waarvan men vroeger dacht dat het een observatorium was, wordt nu door archeologen beschouwd als een tempel die was gewijd aan Kukulkan (god van de wind). De raamopeningen werden zo aangebracht dat ze overeenkwamen met bepaalde standen van Venus en de zon. De heldere planeet Venus, die voor de zon opkwam en na de zon onderging, werd als tweeling van de zon, en als een oorlogsgod beschouwd. Priester-astronomen schiepen een jaarboek dat een combinatie vormde van de cycli van de zon, Venus en de Heilige Almanak, en die waarschijnlijk werd gebruikt voor het plannen van veldslagen en offers. Deze grote Venus-almanak (jaarboek) doorliep 104 jaar, 65 Venus-cycli, en 146 zwangerschapsperioden. Aan de hand hiervan konden priesters voorspellen dat zich elke 173,3 dagen een zons- of maanverduistering kon voordoen. Dit was pure magie in de ogen van de gewone Maya.

De Maya maakten (voor zover wij weten) gebruik van een combinatie van waarnemingsastronomie en tabellen om voorspellingen te doen over de toekomst. De Maya’s waren in staat om voorspellingen te doen over verduisteringen. Deze voorspellingen hadden ze in de vorm van tabellen berekend, en waren tot op één dag nauwkeurig. De planeet Venus en haar gedrag was voor de Maya heel belangrijk. De Maya hielden zich niet echt bezig met de dagelijkse bewegingen van de planeet, maar wel met haar gemiddelde cyclus die over een langere periode werd gemeten. De cyclus van Venus kan 581 dagen of 587 dagen duren, maar het gemiddelde bedraagt 584 dagen. Het getal 1.366.560 (onder astronomen ook wel het “supergetal” genoemd) werd gebruikt door de Maya-priesters. Het getal was een kerngetal in de tabellen met betrekking tot Venus. Het getal verbond alle kalendercycli en het venusjaar met elkaar:

260x5 256 (het aantal Tzolkins) 365x3 744 (het aantal korte jaren) 584x2 340 (het aantal gemiddelde Venusperioden) 780x1 752 (het aantal gemiddelde Marsperioden) 18 980x72 (aantal Kalenderrondes)

Maurice Cotterell, die al een tijd bezig was met onderzoek naar zonnevlekkencycli, meende een verband tussen bovenstaand getal en zijn eerder gevonden getal 1.366.040 te zien. Het verschil tussen deze twee getallen was 2x260 dagen. Hij vroeg zich af of deze twee getallen met elkaar in verband stonden. Hij is hier verder onderzoek naar gaan doen, maar helaas is dit onderzoek nog niet afgerond. De Maya zijn, zonder telescopen of ander materiaal, waanzinnig veel te weten gekomen over het heelal. Ze hebben zelfs astronomen die later leefden op nieuwe ideeën gebracht.

Toekomstvoorspelling volgens de Maya

Geen eind van de wereld
Het einde der tijden betekent niet dat de aarde ontploft en in een zwart gat verdwijnt, maar dat een lange periode wordt afgesloten en dat op een hoger niveau aan een volgende periode wordt begonnen. De pest is alleen dat deze transformatie, zoals zo vaak bij een grote vooruitgang, wordt voorafgegaan door een berg ellende. Het is als de noodzakelijke worsteling van de rups die tot vlinder wordt. De mensheid zal dus uitsterven, waarna het op een hoger niveau weer verder zal gaan.

De afgelopen tien jaar zijn er nogal wat profetieën van de Maya openbaar gemaakt. Een van de meest betekenisvolle profetieën heet de Telektonon, van de Maya profeet Pacal Votan. Deze profetie spreekt specifiek over de tijdsperiode tussen 1987 en 2012. De profetie zegt de kalender van 13 maanden te gaan adopteren. Er is inmiddels een kalender ontworpen (door Randy Bruner) die de Telektonon en de natuurlijke cycli van de Maya kalender weergeeft

De Maya ontwikkelden hun kalender lang voor de Juliaanse of Gregoriaanse kalenders in omloop kwamen. De Maya kalender is gebaseerd op natuurlijke cycli die een nauw verband houden met Moeder Aarde, de Zon, en de sterrengroepering de Pleiaden. Omdat de Maya Moeder aarde en haar energie cycli eerden, waren ze ook afgestemd op die cycli. Ze hadden toegang tot informatie die niet verkrijgbaar is voor de \"moderne mens\" omdat de \"moderne mens\"\" ongelooflijk beperkt is in hun geloofssysteem. De Maya kalender gaat veel en veel verder dan wat wij normaal onder een kalender verstaan. Het is niet alleen maar een manier om uit te vinden welke dag van de week het is hoe lang het duurt voordat een vriend jarig is. Het is een zorgvuldige geconstrueerde landkaart van de cycli van Natuurlijke Tijd, met cycli binnen cycli. De Maya kalender heeft vele niveaus. Op de eerste niveaus van de kalender worden de dagelijkse cycli uitgezet en op hogere niveaus is het een landkaart voor grotere cycli in de tijd. Op het allerhoogste niveau is de Maya kalender een landkaart die het Grote Kosmische Jaar van 26000 aardse jaren uitzet, hetgeen de omloop van het zonnestelsel om de ster Alcyone, de centrale zon in de Pleiaden voorstelt, of ook wel een rondje van de aarde om haar eigen aardas.

Pacal Votan was een oude Maya koning die op Aarde incarneerde in het jaar 631 en de aarde weer verliet in 683. Hij leefde dus 52 jaar op aarde. Pacal Votan stichtte de Maya stad Palenque in Mexico. Het graf van Pacal bevindt zich binnen de Tempel van Inscripties in Palenque. Pacal is een heel hoog ontwikkeld wezen en gedurende zijn leven op de aarde bloeide de Maya beschaving enorm op. Pacal liet een profetie na die bekend staat als de Telektonon. Aan het eind van de 80er jaren was het Jose Arguelles die de Telektonon profetie begreep. Op heel mysterieuze wijze ontving hij een oude tekst van de Maya van een man uit Cuba, en oorspronkelijk dacht hij niet dat het enige betekenis had. Nadat hij het had vertaald, realiseerde hij zich dat het de Telektonon Profetie was van Pacal Votan. De Telektonon heeft het over de periode tussen 1987 en 2013. De Maya droomkalender werd gemaakt op basis van deze voorspelling.Het roept de mensheid op een kalender aan te nemen die gebaseerd is op 13 maanden en op Maya energie cycli. Jose kreeg nog meer informatie, dit keer rechtstreeks van Pacal door middel van telepathie en intuïtie Sinds die tijd hebben Jose Arguelles en zijn vrouw Lloydine hun levens gewijd aan het verspreiden van deze kennis uit de Telektonon Profetie.

De Maya noemden de Schepper Hunab K\'u. Ze leren dat Hunab K\'u een straal energie uitzendt door het hele universum heen en deze straal komt van de Grote Centrale Zon van het universum en wordt vervolgens verspreid door de sterren. Een van de vele doelen van onze Zon (ook een ster) is om deze Galactische Synchronisatie Straal naar ons over te brengen. Misschien reist die straal vanuit die Grote Centrale Zon van het universum via de Centrale Zon van onze melkweg door Alcyone heen (de centrale Zon van de Pleiaden), dan naar onze Zon, en dan naar ons. Deze straal houdt al het bestaande in synchronisatie en dient evolutie. Kennelijk is het op dit moment heel belangrijk om je te verbinden met de Zon omdat dit onze deelname in het Goddelijke Plan enorm zal helpen. Je hart is de Goddelijke verbinding met Hunab Ku, de Bron, God, Allah, of welke naam je ook maar kiest voor de Schepper, de Ene die Alles is. Bij de schepping van je lichaam voor dit leven werd je hart genetisch gecodeerd met alle informatie die je nodig hebt om je levenszending te volbrengen. Luister naar je hart. Luister naar de Zon. Luister naar de Maan. Luister naar de Aarde. Luister naar de Sterren. Het eren van natuurlijke cycli, de terugkeer naar de harmonie met Moeder Aarde en Alles Dat Bestaat. Uiteraard heeft de mens veel schade toegebracht aan Moeder Aarde door vervuiling, vernietiging van bossen en door overbevolking. Dit zijn fysieke manifestaties van het verlies van de verbinding van de mens met onze Moeder Aarde. En naarmate we verder verwijderd raken van het natuurlijke leven, zijn we vergeten om dankbaar te zijn voor alles dat de aarde ons geeft. Hoe lang zouden we leven zonder haar prachtige atmosfeer die we inademen zonder na te denken? Of zonder schoon water, dan zouden we ook niet al te lang bestaan. En zonder het licht van de Zon zouden we kou lijden en omgeven zijn door het donker. We zijn alleen gericht op de fysieke aspecten van de werkelijkheid en vergeten dat de Great Spirit overal om ons heen is, belichaamd in elk wezen en elk ding. Ons verlies van de verbinding met de natuur heeft onze hebzucht aangezet alsmede onze gevoelens van afscheiding. Alle mensen zijn onderling verbonden met elkaar. Als we onze verbinding met alles dat bestaat erkennen, leven we opnieuw eervol en in respect..

De Maya droomkalender bestaat uit drie cycli. De cyclus van 4 dagen, van 13 dagen en van 20 dagen. De vierdaagse cyclus is heel eenvoudig: In de cyclus van de Maya kalender is elke eerste dag Rood van kleur. Rood wordt geassocieerd met het Oosten en het element Aarde. Hier begint de cyclus en deze energie is altijd een goede om dingen te beginnen. De 2e dag is Wit. Deze wordt geassocieerd met het Noorden en het element Lucht of Wind. Het is een dag van groei, maar soms kunnen dit ook groeipijnen zijn.De derde dag is Blauw. Het wordt geassocieerd met het Westen en het element Water. Het heeft een genezende energie (een goede energie om te volgen op Groei). De vierde dag is geel. De richting is het Zuiden en het element is Vuur. Gele dagen zijn over het algemeen heel plezierig, er is een gevoel van vervulling.

De Maancyclus van 28 dagen (13 manen per jaar) Er is nog een andere cyclus met energie van de Maan. Deze cyclus duurt 28 dagen en vindt 13 keer per jaar plaats. Als je 28 met 13 vermenigvuldigt kom je op 364 dagen uit. Aangezien er 365 dagen per jaar zijn, volgt er een extra dag na de 13e Maan, die de \"dag buiten de tijd\" genoemd wordt. Dit is een dag om te mediteren, te ontspannen, en in je voor te bereiden op het komende jaar. De namen van de 13. Als wetenschappers de cyclus van de Maan meten, komen ze met het \"feit\" dat het 29.53059 dagen duurt voordat de Maan een complete omloop heeft afgelegd. In werkelijkheid duurt het 27,33 dagen voordat de Maan een keer rond de Aarde is geweest. Omdat de Aarde echter zelf ook rondloopt, is de cyclus van de Maan rond de Aarde inclusief de beweging van de Aarde om de Zon langer en duurt 29,53 dagen.

Bij Merida in Yucatan in Mexico is er een speciale Maya tempel die Dzbilchaltun heet. Deze tempel staat op een heel speciale plek. Als de zon boven de horizon komt bij de lente-equinox schijnt het zonlicht door Dzbilchaltun en komt dan door de openingen van de tempel. Ongeveer 80 meter ten westen van de tempel bevindt zich een stenen zuil. Alleen in het begin van de lente schijnt het zonlicht precies midden op die stenen zuil. De Maya maakten gebruik van deze tempel om precies het begin van de lente te kunnen bepalen. Een ander interessant fenomeen is dat de eerste Volle Maan die volgt op de lente precies op dezelfde plek boven de horizon komt als de Zon tijdens de lente-equinox. Interessant is het ook je dat in het christendom Pasen gevierd werd na deze Volle Maan. De Maya waren zich ook bewust van hun nauwe band met de sterrengroepering de Pleiaden, en de omloop van het zonnestelsel om de ster Alcyone heen, de belangrijkste ster van de Pleiaden. De Pleiaden worden ook wel de 7 zusters genoemd. Eigenlijk zijn dit er acht, omdat onze eigen zon hier ook deel van uitmaakt. De hele sterrengroepering inclusief ons zonnestelsel vormt een onmetelijk spiraalsysteem in de melkweg. Het duurt ongeveer 26000 jaar voordat onze Zon een keer rond Alcyone is geweest. De Maya noemden dit de Grote Cyclus. Er komt een streep licht door Alcyone heen die zich uitstrekt in de spiraal. En terwijl onze zon rond Alcyone loopt, gaat het in en uit deze band van foton deeltjes. Onze Zon is 2000 jaar per keer in de foton band en dan weer 11000 jaar eruit. De Zon loopt om Alcyone heen en onze Aarde loopt rond de Zon. Als resultaat hiervan maakt de Aarde contact met de Fotonenband voordat de Zon dat doet. Terwijl de Zon de fotonenband nadert, gaat de Aarde in en uit deze band totdat de hele omloop van de aarde zich er in bevindt. Bij de lente-equinox is de Aarde het dichtst bij de rand van de fotonenband. In 1987 raakte de aarde voor het eerst weer de fotonenband, en toen begon de completering van de Grote Cyclus. In 1987 was de Aarde slechts 1 week binnen die fotonenband, in 1988 al drie weken. In 1996 bevond de aarde zich tussen 18 januari en 23 mei in de fotonenband. Elk jaar is de tijdsperiode langer tot 21 december in 2012 als de hele omloop van de aarde zich binnen de fotonenband bevindt. Dit is de datum waarop de Maya kalender eindigt, en waar de mens (tijdelijk) uit zal sterven. Tegen die tijd gebeurt er ook iets interessants binnen de Pleiaden. De ster Maya is de 3e ster binnen de Pleiaden. Maya bevindt zich gedurende 2000 jaar binnen de fotonen band en vervolgens 1200 jaar er buiten. Haar omloop rond Alcyone duurt veel minder lang omdat ze er dichter bij staat. Onze Zon komt de fotonenband binnen in 1998 en zal geheel binnen die band liggen in 2002.De ster Maya gaat deze keer samen met de Zon die fotonenband binnen. Dat betekent dat deze twee sterren op dat moment gesynchroniseerd werden. Maya Lichtenergie komt terug naar de Aarde. Dit symboliseert de terugkeer van Oude Kennis en het herstel van Moeder Aarde.

Bronvermelding:

De volgende bronnen heb ik gebruikt. Veelal in mijn bezit, al dan niet geleend uit de bibliotheek of bezocht op internet.

• Maurice Cotterell, De Supergoden, 1997 • Adrian Gilbert, De ontdekkingen van de Maya ontsluierd, 1995 • David Drew, The Maya, 1992 • Grote Nederlandse Encyclopedie, 1985 • http://www.michielb.nl/maya/astro.htmlhttp://mayacalendar.com/mayacalendar.htmlhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Maya

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.