Inleiding: Ik houd mijn spreekbeurt over Venetië omdat ik het een mooie stad vindt en ik deze zomer in de buurt ervan op vakantie ga en dan ook een dagtocht naar Venetië ga maken. Ik behandel daarbij de volgende punten: - De geschiedenis - Het carnaval en andere traditionele feesten - Venetië vandaag - Toeristische attracties - Slot
De geschiedenis: Het begin van Venetië bestond uit kleine nederzettingen op de eilandjes in de lagune van Venetië. Die dateren waarschijnlijk vanaf het begin van onze jaartelling. In de tijd van de Volksverhuizingen gingen er groepen vluchtelingen in deze nederzettingen bij de oorspronkelijke bewoners wonen. In de 6e eeuw ontstond er een losse statenbond van nederzettingen onder het gezag van Byzantium uitgeoefend vanuit Ravanna. Maar vanaf 726 werd Venetië aangevoerd door een zelfgekozen leider, de doge genaamd.De handel met het Oosten bracht grote welvaart, dat was vooral in de tijd van de kruistochten. In de 13e eeuw heerste Venetië over een gebied tot aan de Zwarte Zee. Op het vaste land was dat gebied onder andere het huidige Veneto, dat is een provincie in het noordoosten van Italië. De enorme macht van Venetië leidde tot een conflict met de andere grote landen van Europa. In 1508 verenigden deze tegen Venetië in de Liga van Kamerrijk. De stad wist de vijandelijke legers tegen te houden maar verloor daarbij wel veel bezittingen. Ondertussen vormde het Osmaanse Rijk (het huidige Turkije) al sinds het begin van de 15e eeuw een bedreiging in het oosten. Ook op zee werd de positie van Venetië bedreigd door de ontdekking van Amerika, de handelsbetrekkingen die de stad eerst onderhield met het Oosten waren opeens veel minder belangrijk geworden. Na de plundering van Rome in 1527 kwam heel Italië, behalve Venetië, onder leiding van Karel V. Hierdoor ging het steeds slechter met de stad en werden de overzeese bezittingen ook ingenomen door de Turken en in 1797 bracht Napoleon de genadeslag toe. Hij liet de stad aan haar lot over waarna het in Oostenrijkse handen kwam. Het besluit van Oostenrijk om Triëst de belangrijkste havenstad te maken was niet goed voor de stad en zo ging ook de laatste hoop op herstel verloren. In de 20e eeuw heeft het toerisme in Venetië ervoor gezorgd dat de stad weer welvarend werd.
Carnaval en andere traditionele feesten: Het Venetiaanse Carnaval zoals dat vandaag de dag wordt gevierd dateert uit 1980. Het valt vooral op door de opvallende kleding en de aparte witte maskers. Een masker werd vroeger gebruikt om geen identiteit te hebben maar tegenwoordig worden ze door de drager gebruikt om te pronken met zichzelf. De venetianen doen zelf niet meer zo aan carnaval maar je ziet wel een heleboel toeristen die dan lopen te pronken met hun kostuums en maskers totdat ze een fotograaf hebben gevonden die hun dan op de foto wil zetten. Je kan ook zo’n masker kopen als souvenir. Verder heb je ook nog feesten zoals het feest van de Hemelvaart, dat is een historisch feest dat tot uitdrukking komt in het huwelijk van de zee. Vogalunga wordt meestal gehouden op de zondag na hemelvaartsdag, alle roeiverenigingen in Venetië nemen dan aan deze regatta wat overigens geen wedstrijd is. Een ander feest waar bijna alle inwoners aan meedoen vindt plaats op de 3e zondag in juli, dat is het feest van de verlosser. Er wordt dan een tijdelijke brug van boten gemaakt over een kanaal waardoor de Palladiaanse kerk van il Redentore gemakkelijker te bereiken is.
Venetië vandaag: Venetië is mede een heel bijzondere stad omdat je er geen enkele auto zult tegen komen. Dat kan ook niet want er zijn geen straten zoals bij ons maar kanalen. Ze gebruiken er dus in plaats van auto’s boten om door deze ‘’waterstraten’’ te varen. In plaats van gewone bussen zijn er daarom ook waterbussen. Dat is daar het openbaar vervoer en is niet zo duur. Als je een watertaxi neemt is dat wel heel erg duur. Het is dan ook niet makkelijk om in Venetië te leven. De stad is aan het verzakken, ieder jaar zakt de stad zo’n 10 cm naar beneden. Als dit zo doorgaat dreigt de stad langzaam in de zee te verdwijnen. Het komt dan ook regelmatig voor dat als het heel hard regent het San Marco plein helemaal onder water staat. Soms is dit wel tot een meter hoog. Er is wel een mogelijkheid om te voorkomen dat Venetië niet in de zee verdwijnt mar dat is erg duur. Het plan is er namelijk om een soort muur in de zeebodem rondom de stad te maak die omhoor gaat als het water stijgt en zo het water tegenhoudt. Als het water dan weer gezakt is kan de muur weer terug in de zeebodem zakken. Er moet een ieder geval iets gebeuren anders gaat Venetië verloren.
Toeristische atracties: Als het om toeristische attracties gaat heb je er maar genoeg in Venetië, maar waar je natuurlijk het eerste aan denkt zijn de gondels. Dit zijn lange smalle bootjes zonder motor. In plaats daarvan staat er een man met een lange stok op het puntje van de gondel en die de gondel zo vooruit duwt. Als je zo’n tochtje met een gondel wilt maken moet je rekenen op een prijs van ongeveer 100 euro en als je geluk hebt kun je afdingen tot ongeveer 80 euro. Wat je zeker ook niet mag missen is het San Marco plein. Dat is een groot plein midden in de stad waar het altijd vol staat met toeristen en vooral duiven met daaromheen allerlei prachtige oude gebouwen zoals Basillica di San Marco. Ook heel mooi is de Rialto-brug, wat jarenlang de enige brug over Canal grande is geweest. Deze staat altijd helemaal vol met kleine marktkraampjes met mensen die daar hun spullen verkopen. Canal Grande is bijna 4 km lang en ongeveer 30 tot 70 meter breed. Torre dell ‘Orologio is een heel mooie en aparte klokkentoren in Venetië. Het staat hier altijd vol met toeristen die de felgekleurde wijzerplaat aan het bewonderen zijn. Waar ook veel mensen naartoe gaan is de brug der zuchten Deze brug dankt zijn naam aan de gevangenen die vaak voor de laatste keer over deze brug naar de gevangenis moesten lopen nadat ze berecht waren. De rondom gelegen eilanden zijn ook de moeite waard om met de boot bezocht te worden. Dan is vooral het eiland Murano aan te raden, hier is Venetië ontstaan en komt het bekendste glas vandaan. Ze maken er werkelijk alles van glas zoals vorken, messen, borden en glazen wereldbollen maar natuurlijk ook gewone spullen zoals glazen en kannen. Dan heb ik tot slot nog wat plaatjes over die toeristische attracties.
Slot: Dit was mijn spreekbeurt, mijn informatie heb ik vooral uit boeken van de bibliotheek en de plaatjes van internet, zijn er nog vragen?
REACTIES
1 seconde geleden
C.
C.
Ik vind het SUPER...effe een paar dingen stelen van je (hihiihihih)
xxx Cira
20 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
even een paar dingen lenen!:)
13 jaar geleden
Antwoorden