Spreekbeurt over Siamese tweelingen:
Stel je eens voor; je bent 4 maanden zwanger en je gaat voor controle naar het ziekenhuis. Op de echo hoort de verpleegster twee hartjes kloppen, je wordt gefeliciteerd met een tweeling. Drie maanden later ga je nog een keer voor controle, de hartjes kloppen nog steeds goed maar...de kinderen zitten aan elkaar vast. Twee maanden later beval je van een Siamese tweeling. Jah leuk hoor, twee kinderen die aan elkaar vast zitten, maar wat nu? Omdat jullie dit allemaal kan overkomen ga ik er wat meer over vertellen.
Wat is een Siamese tweeling precies?
Kort gezegd zijn dit twee mensen die bij de geboorte aan elkaar vastzitten. Het ontstaan van een Siamese tweeling zit hem in de bevruchting. Er wordt een eicel bevrucht door een zaadcel, als een eicel bevrucht wordt door een zaadcel noemt men het een zygote. De zygote gaat op weg om een identieke tweeling te vormen, de zygote van een normale tweeling splitst zich na ongeveer 13 dagen na de bevruchting op, dit is bij een Siamese tweeling niet het geval. De zygote heeft geen tijd om zich op te splitsen en nestelt zich daarom gelijk in de baarmoeder.
Een Siamese tweeling is altijd eeneiig net zoals normale eeneiige tweelingen, maar bij een Siamese tweeling splitst de zygote zich niet op. Een Siamese tweeling ontwikkeld zich hetzelfde als een normale tweeling of een normaal kind.
Siamese tweelingen krijgen is niet erfelijk, want het is een fout in de deling niet in het DNA.
Siamese tweelingen worden bijna nooit op natuurlijke wijze geboren, omdat als ze bijvoorbeeld met hun hoofdjes aan elkaar vast zitten de uitgang daarvoor te klein is.
Een op de 200.000 geboortes levert een Siamese tweeling op. Hiervan wordt 40 % doodgeboren. Van de kinderen die het wel overleven blijft 35% slechts een dag in leven. 25% blijft uiteindelijk inleven.
De meerderheid van de overlevende Siamese tweelingen is van het vrouwelijke geslacht, ongeveer 70%.
Er zijn veel verschillende vormen van Siamese tweelingen; van zeer licht gevallen waarbij slechts sprake is van verkleving aan de buikhuid tot zeer ernstige gevallen waarbij hersenen of lever worden gedeeld.
Er zijn in totaal 8 verschillende vormen van Siamese tweelingen, die hebben allemaal moeilijke (Latijnse ?) namen, die zal ik jullie besparen, maar wel ga ik vertellen wat er aan de hand is bij de verschillende vormen.
Slechts 2% van de Siamese tweelingen zijn met de hoofden aan elkaar verbonden. Opereren is hierbij zeer moeilijk, want vaak delen deze kinderen belangrijke stukken van hun hersenen met elkaar.
35% tot 40% van de Siamese tweelingen zit met de borst aan elkaar vast. Heel vaak delen de tweelingen in dit geval ook het hart met elkaar.
20% zit met de ruggen aan elkaar vast. Ze zitten vaak met de gehele romp aan elkaar vast, van boven tot onder.
6% van de tweelingen zitten vast vanaf de onderkant van de rug tot aan het stuitje.
5% van de tweelingen zit aan de onderkant van de romp met elkaar vast. Vaak delen ze de lever en de blaas dan met elkaar.
Dat de tweeling met de zij aan elkaar vast zit komt ook vaak voor.
Er bestaat een vorm waarbij de tweeling maar een lichaam heeft maar waarbij ze wel allebei een eigen hoofd en nek hebben. Deze vorm is zeer zeldzaam.
Ook kan de tweeling met de bovenkant van het lichaam aan elkaar vast zitten, ze hebben een hoofd, maar aan beide kanten van het hoofd zit een gezicht, de vorm is ook zeer zeldzaam.
Tot slot heb je ook nog de Parasitic Twins dat zijn kinderen die a-symetrisch aan elkaar vast zitten. Dus een van de twee zit bijvoorbeeld met het been vast aan de arm van de ander. Vaak is één van de twee helemaal afhankelijk van de ander.
Er bestaan ook nog vreemdere soorten van Siamese tweelingen; Er bestaan bijvoorbeeld ook parasiete Siamese tweelingen, dat is wanneer in een Siamese tweeling nog een Siamese tweeling groeit of een individu. Het hoofd is daarbij niet te zien of niet aanwezig. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat er uit een buik een paar benen steken en een arm. Deze parasiet is eigenlijk dood, want de lichaamsdelen functioneren niet en zijn dus niet te gebruiken. Dit is een geval wat bijna nooit voorkomt, maar dan ook echt bijna nooit. Opereren is niet altijd mogelijk want dat hangt af van de grootte van de parasiet en op welke plaats deze zich bevind.
Ook is het mogelijk dat de tweeling meerdere geslachten heeft, dit is mogelijk door een heel erg ingewikkeld proces in de ontwikkeling van de tweeling. Dit soort kan wel aan hun probleem geopereerd worden meestal, want tegenwoordig kun je ook een man worden als je vrouw bent en andersom door middel van hormonen.
Tegenwoordig kunnen Siamese tweelingen heel goed gescheiden worden, de apparatuur word steeds beter. Maar er blijven altijd risico’s bestaan. Je kunt niet voorkomen om een Siamese tweelingen te krijgen, er bestaan allemaal praatjes over het voorkomen van een Siamese tweeling zoals het niet mogen dragen van strakke kleding en op een speciale manier gaan zitten, maar onderzoek heeft uitgewezen dat dit onzin is. Je kunt in een vroeg stadium op een echo ontdekken wat voor kind je krijgt, als dit een Siamese tweeling is kun je er voor kiezen om de twee embryo’s te laten aborteren. Een Siamese tweeling merkt eigenlijk wel dat hij anders is dan anderen, maar ze hebben geen pijn, omdat ze aan elkaar zitten. Dus ze kunnen gewoon leven net als ons, maar de kans is groot dat een van hun tweeën zal overlijden in een vroeg stadium.
Geschiedenis:
Vroeger in de 16e eeuw dacht men dat het krijgen van een Siamese tweeling een straf was van de duivel. Er waren speciale regels opgesteld voor zwangere vrouwen, om te voorkomen dat ze een Siamese tweeling zou krijgen, een van die regels was; het niet mogen dragen van strakke kleding. Dit soort tweelingen werden beschouwd als gevaarlijk en eng, er werd nooit naar ze omgekeken. Later kwam er de mogelijkheid om de kinderen te scheiden, maar met weinig succes beide kinderen overleefden de operatie vaak niet omdat medische operaties en apparatuur hier nog niet klaar voor waren en omdat er te weinig onderzoek naar was gedaan naar het ontstaan van dit soort kinderen en wat er aan gedaan kon worden. Nu hebben scheidingsoperaties ook niet altijd een goede afloop, maar het percentage overlevenden is wel aanzienlijk hoger geworden. Vanaf 1953 werden er successen geboekt met scheidingsoperaties. In de verre toekomst wordt er waarschijnlijk gebruik gemaakt van kunstorganen, dit zou een hele goede oplossing zijn voor Siamese tweelingen die bijvoorbeeld een lever delen. Nu kan er een donor lever worden gebruikt, maar Siamese tweelingen moeten in het ergste geval direct na hun geboorte geopereerd worden omdat ze het anders niet overleven en dan is er geen tijd om op een donor lever te wachten.
Ten slotte nog; Waar komt de naam Siamese tweeling vandaan? De naam Siamese tweeling komt van de Siamese tweeling Eng en Chang Bunker die bij de navel met elkaar waren verbonden, ze werden geboren in 1811 in Siam, in het huidige Thailand. Deze tweeling emigreerde naar Amerika waar ze rondtrokken met een circus. Eenmaal in Amerika trouwden ze twee zusters, de broers werden 63 jaar en lieten 22 kinderen achter. Ook al is zo’n tweeling volkomen identiek, toch zijn er gevallen waarbij de karakters en leefwijze sterk van elkaar verschillen. Als voorbeeld te noemen zijn Chang en Eng: Chang dronk en pleegde vaak overspel, terwijl Eng juist een heel intelligent persoon was.
REACTIES
1 seconde geleden
E.
E.
hoi Josje.
ik heb even een vraag aan jouw.
Wij doen ook een werkstuk over de siamese tweeling, maar wij kunnen nergens informatie vinden. heb jij een tip waar we informatie vandaan kunnen halen? of waar jij de informatie vandaan hebt.
alvast bedankt
Els en martine
20 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
haaY josje
alles chill,,
met mij wel,,
maarre.. leuk werkstuk
juh kan er veel van leren nu weet ik nog een stukjuh over bio.
nou dOeGG,,(K)(K)
20 jaar geleden
Antwoorden