KREUKELZONE
Inleiding
Een kreukelzone is het gebied van een auto dat bij een aanrijding op een bepaalde, vooraf berekende, manier vervormt. Kreukelzones horen de botsing te “absorberen”. De krachten worden zo voor een deel door de carrosserie opgenomen, zodat de bestuurder en zijn passagiers minder van de botsing opvangen.
We willen onderzoeken, hoeveel zo’n kreukelzone nou uitmaakt bij een botsing, en wat het uitmaakt als je verschillende soorten materiaal kreukelzones hebt. Onze onderzoeksvraag is dus:
Hoeveel maken verschillende kreukelzones uit bij een botsing?
Hypothese
Wij verwachten dat een kreukelzone wel dergelijk iets uitmaakt bij een botsing. De impact zal aanzienlijk verminderen. Wij verwachten dat de vering meer kracht absorbeert dan de sok.
Benodigdheden:
1 Legotrein met motor
1 Legotrein zonder motor
1 Legotrein baan met adapter
een paar sokken van oma
twee mooie veringen van 2 pennen
Handeling
We zetten de treintjes op de baan. Trein 1 heeft een motor en krijgt ruimte om snelheid te maken. 43 centimeter verder dan trein 1 staat Trein 2, de bedoeling is dat trein 1 op trein 2 gaat botsen. We meten op hoe ver trein 2 word weg gebotst. Zo’n botsing wordt drie keer uitgevoerd. Een keer zonder kreukelzone, een keer met een kreukelzone van een sok, en de laatste keer rusten wij onze treintjes uit met een kreukelzone van een prachtige design vering
De resultaten geven wij weer in een schema.
Resultaten
We hebben veel lol gehad tijdens de proef, alles ging dan ook niet in een keer goed. Maar uiteindelijk zijn we toch met een goed resultaat gekomen.
Soort kreukelzone Aantal centimeter weg gestoten
Geen kreukelzone 155 cm
Sok kreukelzone 126 cm
Vering kreukelzone 92 cm
Verschillen in afstanden Aantal centimeter weg gestoten
Geen kreukelzone > sok kreukelzone 29 cm
Sok kreukelzone > vering kreukelzone 34 cm
Geen kreukelzone > Vering kreukelzone 63 cm
Conclusie
Kreukelzones helpen wel degelijk bij het absorberen van krachten. De vering neemt namelijk meer kracht op dan geen kreukelzone. De sok neemt minder kracht op den de vering. Onze conclusie klopte dus.
Discussie
De proef kan op vele manieren mis gaan. Om maar een paar voorbeelden te geven:
de snelheid kan per proef variëren
de afstand tussen de treintjes kan per proef variëren
de baan staat misschien niet waterpas waardoor de trein langzamer of sneller gaat.
Alles is niet gegaan zoals we in het begin gedacht hadden. Namelijk we hebben de afstand tussen de treinen aangepast omdat anders trein 2 steeds van de baan afreed.
We hebben het gewicht van trein 2 ook aangepast zodat de trein meer weerstand zou krijgen en dus langzamer zou gaan, maar het gewicht is bij alle drie de metingen natuurlijk wel hetzelfde.
Literatuurlijst
Microsoft Encarta encyclopedie
Verder hebben wij geen boeken nodig gehad
REACTIES
1 seconde geleden