Beleggen

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Profielwerkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 5440 woorden
  • 14 maart 2004
  • 171 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
171 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.

Meld je aan!

Inleiding 1.Wat is beleggen, en wat maakt beleggen interessant..? 2.Waarin kunnen we beleggen..? 3. Waarom wel/niet beleggen..? 4.Hoe begin ik met beleggen..? 5.Risico’s bij beleggen.. 6.Hoe kan ik het risico beperken..? 7.Wat is een beleggingsfonds en wat houd dat in..? 8.Beleggingsfondsen.. 9.Hoe komen koersen tot stand.. 10.De beurs.. 11.Begrippen Bijlagen.. Conclusie

Inleiding…

Beleggen is een keuze als doel het geld te laten ‘groeien’. Als je geld opzij wilt leggen, dan is beleggen een van de mogelijkheden die je hebt. Accepteer dan zeker risico. Met beleggen heb je kans op een hoger rendement, maar ook het risico dat je kapitaal juist kleiner wordt. Hoe groot dat risico is, bepaal je zelf door de beleggingsvorm die je kiest. Meestal geldt, dat een belegging waarvan je een hoog rendement kunt verwachten, ook een groter risico met zich meebrengt. Beleggingen kunnen je een uitstekende rendement opleveren. Vooral op de langere termijn hebben de meeste beleggers goede resultaten geboekt. Cijfers uit het verleden zijn natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar geven wel aan waarom steeds meer mensen hun financiële reserves beleggen. Voordat je gaat beleggen is het goed om te bepalen voor welke doel je het geld opzij wilt zetten en hoelang je dit geld kunt missen. Beleggen is er voor iedereen, maar dat wil niet zeggen dat beleggen voor iedereen de beste manier is om zijn geld te laten groeien. Wij hebben dit onderwerp gekozen omdat we het wel interessant vonden. Namelijk, het antwoord op de vraag: \"Wat houdt beleggen in?\". Dit is ook de onderzoeksvraag. In dit werkstuk bieden we je zoveel mogelijk informatie over beleggen. Over wat beleggen nou precies is en de risico’s dat beleggen met zich mee brengt en hoe je die risico’s kunt beperken? Wat zijn de voor en nadelen van beleggen? Hoe weet je waarin je moet beleggen? Daarnaast vind je informatie over de verschillende beleggingsfondsen.

Snel rijk, snel arm..

1.Wat is beleggen, en wat maakt beleggen interessant..?

Beleggen is iets anders dan sparen, waarbij je je geld ergens insteekt en daarvoor later hoopt een hoger bedrag te kunnen krijgen. Beleggen is eigenlijk het investeren in een bedrijf of onderneming. Stel dat jij een aandeel koopt van een bedrijf of onderneming dan bezit jij een gedeelte van dat bedrijf. Jij bent dan dus mede-eigenaar. Als het dan goed gaat met dat bedrijf dan maken ze winst, en maak jij dus ook winst omdat je mede-eigenaar bent. Dan zal jou aandeel dus stijgen. Hoe meer aandelen je hebt gekocht, hoe meer winst je hebt gemaakt. Maar dat kan dus ook andersom als het slecht gaat met het bedrijf, dan zal jou aandeel dus dalen en maak je verlies.

Er zijn verschillende redenen waarom beleggers beleggen. Op de eerste plaats is het de wens om een hoger rendement te behalen. Daarnaast zien veel mensen beleggen als een boeiende bezigheid. Een manier om meer betrokken te raken bij de financiële en economische ontwikkelingen in de wereld. Sommigen zien beleggen zelfs als een sport: de voorbereiding, de spanning van de wedstrijd, de teleurstelling bij onverwachte tegenvallers en de vreugde bij de winst..

2.Waarin kunnen we beleggen..?

Je hebt je beslissing genomen. Je gaat beleggen. De eerste vraag die dan naar voren komt is: ‘Waarin zal ik mijn geld investeren?”

Aandelen: Aandelen zijn het bewijs van deelneming in het kapitaal van het bedrijf. Als aandeelhouder ben je dus ook een beetje mede-eigenaar van die onderneming. Aandelen hebben geen vaste looptijd - dit in tegenstelling tot obligaties. De vergoeding die je voor aandelen krijgt blijft onzeker.

Obligaties: Een obligatie is een verplichting, een schuldbekentenis, schuldbrief, van een lening vaan een staat, provincie, gemeente enz. Een obligatie geeft in tegenstelling tot een aandeel een vaste rente.

Opties: Opties zijn het recht om pas over een tijdje te beslissen of je iets koopt, terwijl in die tussentijd niemand anders het kan kopen.. Je hebt 2 soorten opties, call- & put opties.. Call-opties geven je het recht om aandelen te kopen.. Put-opties geven je het recht om ze te verkopen.. Voor die rechten moet je geld betalen.. Dat geld dat je betaald noemen we je Premie..

Valuta\'s: Beleggen in geldsoorten van binnenland en buitenland. Deze manier heeft een groot risico en kans op hoge rendementen. De buitenlandse valuta heet ook wel de vreemde valuta. Een voorbeeld is natuurlijk de dollar. Als je dit gaat doen, handelen in vreemde valuta\'s, moet je goed weten hoe de economie in het land zelf is.

Beleggen in onroerend goed: Dit betekent dat je belegt in huizen, landgoederen enz.

Edele metalen:Handelen in metaalsoorten (goud, zilver etc.), waarbij je winst kunt maken als de prijzen van de door jou gekochte metalen stijgen.

Er zijn nog meer vormen van beleggen, maar dit zijn de belangrijksten.

3.Waarom wel/niet beleggen..?

Waarom beleggen? Veel mensen denken dat beleggen zo riskant is. Maar als het zo riskant is, waarom doen zoveel mensen het dan? Daar zijn veel verschillende redenen voor. Maar zelfs degenen die fel tegen het riskante beleggen zijn, beleggen toch. Zelf beleggen heeft vele voordelen, hieronder zullen wij er een paar vermelden. Tegenwoordig levert sparen niet veel meer op. De rente bevindt zich heden op een laag niveau rond de 2.5%. Maar de inflatie ligt ook omstreeks 2.5% de laatste paar jaar. Dat betekent dat je er reëel eigenlijk niets op vooruitgaat. Dus in feite ga je er niets op vooruit met sparen en kan je dus beter gaan beleggen. Want als je redelijk had belegd, had je de laatste jaren gemakkelijk 12% rendement gemaakt op je belegd vermogen. Daar kan normaal sparen niet tegen op. Beleggen kan zich ook ontwikkelen tot een interessante hobby. Wie gaat beleggen gaat ook beter opletten wat er in de maatschappij gebeurt. De belegger probeert te begrijpen waarom het ene bedrijf veel beter draait dan het andere, wat een verandering in de rente voor de beurs betekent, wat politieke beslissingen voor invloed hebben op zijn beleggingen enzovoorts. Het kan ook zo zijn dat je al je hele leven een huisje in Frankrijk wilt hebben. Om het bedrag bij elkaar te krijgen om zoiets te financieren, duurt sparen veel te lang. Beleggen daarentegen kan veel sneller. Stel dat je pensioenfonds niet veel bedraagt, dan is het erg handig als je nog een extra zakcentje hebt. Dat zakcentje kan je verdienen door te beleggen. Want vaak valt het bedrag dat men krijgt als men met pensioen gaat nogal tegen, en het bedrag kan men aanvullen met geld dat wordt verdient door beleggen. Zo heeft men toch nog het bedrag waar men op had gerekend. De overheid treedt steeds meer terug, het sociale vangnet wordt kleiner en men moet meer zelf gaan doen om de welvaart te handhaven. Maar beleggen is niet alleen goed voor de persoonlijke portemonnee, het bedrijfsleven wordt er namelijk ook mee geholpen. De economische groei stijgt hierdoor en dus evenzo de werkgelegenheid. Als een bedrijf wil uitbreiden of wil investeren, hebben ze geld nodig. Ze geven extra aandelen uit op de effectenbeurs en de beleggers kopen die dan weer. Daar profiteert de maatschappij dus van.

Het profielwerkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Waarom niet beleggen? Natuurlijk is er ook één groot nadeel aan het beleggen: je kan er ook je geld aan verliezen. Maar als je, je goed laat informeren, kan je dit voorkomen. Ook is het verstandig aandelen te hebben in meerdere bedrijven. Want als het met één bedrijf slecht gaat en met andere bedrijven wel goed, maak je dus nog altijd winst. Het beste is dus om aandelen te hebben in een beleggingsfonds. Er zijn mensen die niet beleggen door onwetendheid. Maar tegenwoordig heb je zelfs het RTL Z nieuws, dat elke werkdag de laatste ontwikkelingen geeft van de beurs. En als je niet geïnformeerd wordt door de televisie dan is het wel door de radio, waarop veel reclames te horen zijn over beleggen. Op het internet en in de krant is ook van alles te lezen over beleggen en daar vind je natuurlijk het laatste nieuws. Dus het is moeilijk nog niets iets te hebben gehoord over beleggen, maar het kan zo zijn dat sommige mensen niet goed weten wat het allemaal inhoudt. Dan zouden ze gemakkelijk naar de bibliotheek kunnen gaan en zich daar kunnen laten voorlichten. Vaak denken mensen dat het hun veel tijd kost, maar het tegenovergesteld kán waar zijn. Het hangt er gewoon vanaf hoeveel tijd je erin stopt. In principe kan de bank bijna al het werk doen. Maar de meeste mensen beleggen niet omdat ze er geen behoefte aan hebben. Ze kunnen rondkomen van hun salaris en willen geen risico lopen ook maar ietwat van dat geld te verliezen.

4. Hoe begin ik met beleggen..?

Je kan niet zomaar zelf even op de beurs gaan beleggen. Dit is zelfs bij de wet verboden. Er gelden strenge regels. Alle aan- en verkooporders zullen dus via de bank moeten lopen. De bank stuurt de orders door naar de beurs. Voor het bemiddelen ontvangen zij een vergoeding.

Als je wilt beleggen heb je allereerst een beleggerrekening nodig. Er komt wel meer bij kijken dan af en toe een bedrag overmaken op die rekening. Voor beginnende beleggers zijn er via Online Investor een aantal handige hulpmiddelen, waarvan je gebruik kan maken, om ervoor te zorgen dat je voldoende kennis hebt om te gaan starten.

Het openen van de effectenrekening kan ook mondeling of telefonisch. Als de effecten-rekening eenmaal geopend is dan kun je beginnen met het beleggen.

Het enige wat je dan hoeft te doen is bijvoorbeeld het ABN AMRO bank te bellen en te zeggen: “ Ik zou graag 50 aandelen X willen hebben”. Als je dan voldoende saldo op je rekening hebt staan, dan ben je al na enkele seconden eigenaar van de aandelen.

Het kopen van verkopen van de aandelen gebeurt op de effectenbeurs. De prijs waarvoor op de beurs een aandeel wordt gekocht en verkocht noemt men de koers. Een bedrijf waarvan de aandelen op de beurs worden verkocht en gekocht noemt men een beursfonds. Koersen liggen niet vast maar kunnen omhoog en omlaag gaan. Dat ligt aan de vraag en aanbod. Zo kan de aandeelhouder profiteren van koerswinst, die ontstaat als de koers van het aandeel boven de koers van het betaalde aandeel stijgt. Het omgekeerde kan natuurlijk ook: koersverlies.

5.Risico’s bij beleggen..

Bij beleggen gaat het eigenlijk om twee kanten: het risico van verlies en de kans op rendement. Het inschatten van risico’s en kansen is een grote zaak. Persoonlijke karaktertrekken en emotionele gevoelsovertuigingen, zoals angst en hebzucht, spelen daarbij een belangrijke rol. Zij bepalen voor een niet onbelangrijk deel het gedrag van mensen en zeker dat van beleggers. Over de lange termijn zal de waarde van aandelen bepaald worden door fundamentele beleggingcriteria, kortom door zaken als groeivooruitzichten, reële verwachtingen ten aanzien van dividenduitkeringen, enzovoort. Op de korte termijn kan angst en hebzucht de waarde, dat wil zeggen de koers of de prijs van aandelen ver boven of beneden hun reële waarde doen uitstijgen respectievelijk doen dalen. Angst en hebzucht kunnen ook een financiële ramp betekenen voor beleggers. Hebzucht kan beleggers ertoe brengen uiterst risicovolle beleggingen te doen die uiteindelijk tot afname van het vermogen kan leiden. Bij het beleggen in aandelen zijn verschillende risico’s te onderscheiden. Zoals het ondernemingsrisico, conjunctuurrisico, valutarisico en het algemeen beursrisico.

Ondernemingsrisico
Een aandeel is een bewijs van deelname in het kapitaal van een vennootschap met recht op winstdeling, indien er genoeg winst gemaakt wordt. Is er niet genoeg of helemaal geen winst, dan ontvangt de aandeelhouder in principe geen dividend. De koers van dat aandeel zal in dat laatste geval, afhankelijk van de verdere vooruitzichten van de vennootschap, dalen. Is de winst daarentegen toegenomen en zijn er goede vooruitzichten, dan zal de koers stijgen. De gang van zaken in het betreffende bedrijf en in de betreffende bedrijfstak in het algemeen, zijn dan ook risico’s voor de belegger in aandelen waarmee hij rekening moet houden. Het is ook mogelijk dat de betreffende bedrijfstak een vrij gunstige ontwikkeling vertoont, maar dat dit niet in de resultaten van het bedrijf waarvan men aandelen bezit, tot uitdrukking komt. Een slecht management zou daar de oorzaak van kunnen zijn. Dat slechte management kan bijvoorbeeld te grote voorraden, een verouderd productieproces, een verkeerd product of te grote schulden betreffen. Deze risico’s, die het bedrijf zelf betreffen, worden het ondernemingsrisico genoemd.

Conjunctuurrisico
Een ander belangrijk risico is het conjunctuurrisico. Hiermee wordt bedoeld, de mate waarin een bedrijfstak en ook een specifiek bedrijf reageert op de golfbewegingen in de economie. Aandelen van bepaalde bedrijven zijn sterk conjunctuurgevoelig en andere weer niet zo sterk. De kapitaalgoederenindustrie (machinefabrieken, hoogovens) is bijvoorbeeld zeer sterk conjunctuurgevoelig. Zodra de conjunctuur de eerste verschijnselen vertoont van een naar beneden gaande lijn, zal de kapitaalgoederenindustrie dat als eerste merken in haar afzet. De bedrijven die uit willen breiden hebben dan de neiging de aanschaf van nieuwe machines voorlopig even uit te stellen. Andersom, als de conjunctuurlijn zich weer naar boven beweegt, dan zal de kapitaalgoederenindustrie de laatste zijn die weer volop orders krijgt. De bedrijven moeten eerst meer zekerheid hebben dat de opgaande lijn blijvend is voordat zij weer gaan uitbreiden. Levensmiddelen zijn daarentegen veel minder conjunctuurgevoelig. Weliswaar zal het assortiment in de neergaande lijn van dure naar minder dure waren kunnen verschuiven, maar levensmiddelen moeten we allemaal blijven kopen om in leven te blijven. Luxe artikelen zijn weer conjunctuurgevoeliger dan levensmiddelen. Zo zijn er verschillende gradaties in de mate van conjunctuurgevoeligheid aan te brengen.

Valutarisico
Het valutarisico is een risico waarmee vooral de aandeelhouders van de grote internationaal georiënteerde bedrijven en van de veel exporterende bedrijven rekening mee moeten houden. Als bijvoorbeeld een veel naar Amerika exporterend bedrijf bij een daling van de dollar zijn prijzen gelijk houdt, zal dat bedrijf minder winst maken. Als dat bedrijf bijvoorbeeld een product in Amerika verkoopt voor $ 1000, - en de dollarkoers is F 2,50 (1,14 euro) dan zal dat bedrijf hiervoor F 2.500, - (1136 euro) ontvangen. Daalt de dollar naar F 2, - (0,91 euro) dan zal dat bedrijf nog maar F 2.000, - (909 euro) ontvangen. Het bedrijf zou haar prijs dan kunnen verhogen naar $ 1250, - zodat de opbrengst gelijk blijft. Maar door zo’n prijsverhoging verliest het wellicht zijn concurrentiepositie aan Amerikaanse bedrijven, die datzelfde product nog steeds voor $ 1000, - verkopen. Ook in een dergelijke situatie komt de winst onder druk te staan.

Algemeen beursrisico
Beursrisico loopt een aandelenbezitter altijd. De koersschommelingen op de beurs houden vooral verband met de gang van zaken in het betreffende bedrijf en de bedrijfstak. Daarnaast spelen ook economische, politieke en emotionele factoren een rol van betekenis. Deze factoren hebben invloed op alle aandelenkoersen. Soms zijn ze zo belangrijk, vooral in negatieve zin, dat ze een enorme koersdaling voor alle aandelen veroorzaken. In 1929 deed zich al zo’n vrij plotselinge enorme koersdaling voor met wereldwijde gevolgen, beter bekent al de beurskrach van 1929. Op 19 oktober 1987 – de maandag die later ‘black Monday’ werd genoemd – werden de effectenbeurzen in de hele wereld door een financiële aardbeving getroffen. In één dag gingen de aandelenkoersen met 22,6% naar beneden. Achteraf worden dan heel aannemelijke verklaringen gevonden, zoals de te hoge aandelenkoersen, de rentestand, de Amerikaanse betalingbalans en de positie van de dollar. Desondanks kwam de tuimeling van de koersen als een grote verrassing. Het beursrisico komt maar zelden tot uitdrukking in een dergelijk debacle. Meestal is het beursrisico beperkter van omvang. Als de koersen op de beurs nauwelijks reageren op bepaalde gunstige berichten omdat veel mensen en ook een deel van de beroepshandel op vakantie zijn, hebben we eveneens te maken met dit algemeen beursrisico. De geleidelijke afbrokkeling van koersen bij weinig handel behoort eveneens tot dit risico, al is het risico dan veel beperkter.

6. Hoe kan ik het risico beperken?

Een manier om het risico te beperken is spreiding over categorieën, landen en sectoren. Met andere woorden zet al je geld niet op één aandeel, want je bent dan volledig afhankelijk van dat ene aandeel. Als dit aandeel op een dag 20% daalt, dan betekent dit dat je hele portefeuille met hetzelfde percentage daalt. Dit is niet best voor je nachtrust. Bij zorgvuldige spreiding van je vermogen, heb je een rustiger koersverloop van je portefeuille. Voorbeeld: heb je 10 verschillende fondsen en één fonds doet –10%, dan heeft dat op de hele portefeuille een effect van –1% op de totale portefeuille. Belangrijk is verschillende soorten spreiding. Dus niet 10 verschillende technologiefondsen. Dit zal geen zin hebben, omdat alle aandelen in een categorie vaak hetzelfde bewegen. Spreiding zorgt voor een lager risico van de portefeuille…

7.Wat is een beleggingsfonds en wat houdt dat in..?

Een beleggingsfonds beheert een groot pakket beleggingen, bijvoorbeeld aandelen. Als je deel neemt in een beleggingsfonds beleg je dus indirect in een groot aantal verschillende bedrijven.

De beheerders van een beleggingsfonds houden dagelijks het economische en financiële nieuws voor je bij. Zij kopen en verkopen aandelen en beleggen je dividenden (die je gekregen heeft door dit beleggingsfonds) opnieuw. Zij weten precies welke economische en financiële ontwikkelingen invloed kunnen hebben op jouw beleggingsfonds, en zij volgen kritisch de bedrijven waarin belegd wordt.

Kortom, je hebt er geen omkijken naar. Je hoeft je dus alleen met beleggen bezig te houden als je daar zelf zin in hebt. Nodig is dit dus niet, want alles wordt voor je geregeld en bijgehouden.

In een beleggingsfonds wordt het geld van verschillende beleggers beheerd. Aan het stuur van zo’n beleggingsfonds staat de fondsmanager, die de economie en de markt waarop zo’n fonds opereert nauwlettend in de gaten houdt. Hij maakt hierbij gebruik van de informatie en expertise van analisten van de bank. De fondsmanager koopt en verkoopt effecten en stelt de portefeuille van het fonds samen. Je hebt hier dus geen omkijken naar. Beleggingsfondsen richten zich op een specifieke regio, bedrijfstak of bijvoorbeeld valuta’s. Doordat meerdere beleggers deelnemen in een beleggingsfonds bedraagt het totale vermogen hiervan vele tientallen of zelfs honderden miljoenen Euro’s. Hierdoor kan de fondsmanager een bredere spreiding aanbrengen dan zelfs de meest vermogen particuliere belegger zou kunnen. In een beleggingsfonds kun je vaak al deelnemen vanaf 20 Euro. Voor een relatief laag bedrag heb je dan al een gespreide portefeuille.

Er zijn al zo\'n 700 fondsen in ons land en elke week komt er wel eentje bij. Ze zijn zo populair omdat je geld wel belegd is, maar je er verder geen omkijken naar hebt. Elk fonds heeft een eigen filosofie en belegt op een andere wijze. Zo zijn er fondsen die willen beleggen in: milieuvriendelijke instellingen, Nederlandse aandelen, winkelpanden, obligaties enzovoorts. Open-end fondsen: de beleggingsinstelling verplicht zich ten alle tijde de aandelen te (ver)kopen tegen de intrinsieke waarde. De intrinsieke waarde bij beleggingsfondsen is iets anders dan de intrinsieke waarde van aandelen. Dit is namelijk de som van de koerswaarde van de effecten - de schulden van de instelling + de liquide middelen : het aantal uitstaande aandelen
Close-end fondsen: de beleggingsinstelling geeft de aandeelhouders niet het recht bij koop of verkoop aan de instelling de intrinsieke waarde te ontvangen. Dan wordt de aandelenkoers bepaald door vraag en aanbod.

Click-fondsen: dit zijn fondsen die een grote mate van zekerheid, omdat bij een bepaalde winst deze wordt vastgelegd. Ook al daalt de beurs dan zal de belegger toch de \"geclickte\" winst ontvangen. Deze zekerheid wordt behaald door ingewikkelde transacties met opties.De belegger is tevens verzekerd van z\'n inleg, want de eerste click ligt op 0%. Hierdoor zijn deze fondsen populair bij de beleggers.Er zijn ook nadelen aan click-fondsen; de opties moeten gekocht worden, dit bedrag gaat van de winst af. Ook is het een flinke financiële domper als een vooraf vastgestelde click net niet behaald wordt. Click-fondsen lopen vaak voor langere tijd, als je vervroegd er uit wil betaal je een boete. Lease-fondsen: de belegger koopt geen aandelen maar huurt ze, dit heeft bepaalde belastingtechnische voordelen. Aandelenzondereigengeld-fondsen: de aandelen worden gefinancierd met geld dat door de aandeelhouder is geleend. Deze fondsen hebben een goede optiedekking waardoor het geleende bedrag niet verloren gaat. Sommige fondsen kunnen in verschillende categorieën voorkomen.

8.Beleggingsfondsen..

Hieronder zie je een paar beleggingsfondsen:

· Internet Fund.. Het internet Fund belegt in aandelen van voornamelijk in de Verenigde Staten gevestigde, beursgenoteerde bedrijven die zich op verschillende aspecten van internet richten..

· Biotechnologie Fonds.. De biotechnologie Fonds belegt in ondernemingen uit verschillende delen van de sector biotechnologie. De nadruk ligt op ondernemingen die zich in de ontwikkeling van de medische toepassing van biotechnologie specialiseren..

· I.T. Fund.. Het I.T. Fund belegt voornamelijk in gerenommeerde beursgenoteerde informatietechnologie –ondernemingen, met name in de Verenigde Staten..

· Communicatietechnologie Fonds.. Het Communicatietechnologie Fonds belegt wereldwijd in ondernemingen die actief zijn in sectoren zoals telecommunicatie en telecominfrastructuur..

· Emerging Eastern Europe Fund.. Het Emerging Eastern Europe Fund belegt in aandelen van ondernemingen in voornamelijk Oost- Europese landen die geen lid zijn van de Europese Unie..

· Japan Fund.. Het Japan Fund belegt in een nieuwe generatie Japanse ondernemingen; niet alleen ondernemingen die actief zijn in een nieuwe sectoren, zoals internet en ICT, maar ook bedrijven die werken volgens nieuwe, op westerse leest geschoeide managementprincipes..

· Verre Oosten Fonds.. Het verre Oosten Fonds belegt in aandelen van ondernemingen in Zuidoost-Azië en Japan. De spreiding over verschillende beurzen in de regio beperkt de risico’s..

· Financials Fund.. Het Financials Fund belegt wereldwijd in ondernemingen in de financiële sector zoals banken, verzekeraars en overige financiële dienstverleners.

· Farmacie Fonds.. Het Farmacie Fonds belegt voornamelijk in ondernemingen die actief zijn in de sector farmacie, maar ook in bedrijven die medisch apparatuur ontwikkelen en fabrikanten van voeding en voedingssupplementen..

· European Small Caps Fund.. Het European Small Caps Fund belegt hoofdzakelijk in ondernemingen met uitzicht op een bovengemiddelde winstgroei en een relatief beperkte marktkapitalisatie (small caps)..

· North America Growth Fund.. Het North America Growth Fund belegt in aandelen van bedrijven van Noord-Amerikaanse origine waarvan een duidelijke bovengemiddelde winstgroei wordt verwacht..

· Europe Growth Fund.. Het Europe Growth Fund belegt in aandelen van bedrijven van Europese origine waarvan een duidelijke bovengemiddelde winstgroei wordt verwacht..

· Global Growth Fund.. Het Global Growth Fund belegt wereldwijd in aandelen van bedrijven waarvan een duidelijke bovengemiddelde winstgroei wordt verwacht..

· Dutch Fund.. Het Dutch Fund belegt in Nederlandse kwaliteitsaandelen..

· North America Fund.. Het North America Fund belegt in aandelen van beursgenoteerde ondernemingen in de Verenigde Staten en Canada..

· Europe Fund.. Het Europe Fund belegt in aandelen van Europese beursgenoteerde ondernemingen in verschillende sectoren met een bovengemiddelde groeipotentieel..

· Duurzame Rendement Fonds.. Het Duurzame Rendement Fonds belegt wereldwijd in groet, op duurzaamheid gerichte ondernemingen in verschillende sectoren. Ondernemingen worden geselecteerd aan de hand van een uitgebreide lijst van criteria op sociaal, milieu- en maatschappelijke gebied..

· Global Fund.. Het Global Fund belegt wereldwijd in eersteklas aandelen. Door spreiding van beleggingen over meerdere regio’s, ondernemingen en sectoren wordt ernaar gestreefd bedrijf of sectorspecifieke risico’s voor de totale portefeuille beperkt te houden..

· Hoog Dividend Aandelen Fonds.. Het Hoog Dividend Aandelen Fonds belegt wereldwijd in aandelen en streeft naar een hoog stabiel dividendrendement van circa 4 procent op jaarbasis. Om de risico’s zoveel mogelijk te spreiden, belegt het fonds in meerdere regio’s, landen en sectoren..

· Onroerend Goed Aandelen Fonds.. Het Onroerend Goed Aandelen Fonds belegt wereldwijd in vastgoedfondsen. Door deze indirecte manier van beleggen kan het fonds snel inspelen op veranderende marktomstandigheden..

· High Yield Obligatie Fonds.. Het Yield Obligatie Fonds belegt in high yield obligaties, bedrijfsobligaties met een hoger risico dan gewone staatsobligaties. De high yield obligaties kunnen een hoger rendement bieden dan traditionele staatsobligaties. Omdat obligaties en lage correlatie hebben met aandelen, biedt dit fonds een goede stabilisering van een beleggingsportefeuille met relatief veel risico..

· ING EuroCredit Fund.. De beleggingen van de ING EuroCredit Fund bestaan in hoofdzaak uit bedrijfsobligaties (credits) en andere rentedragende schuldvorderingen, uitgegeven of aangegaan door financiële instellingen, industriële ondernemingen en nutsbedrijven..

· Obligatie Fonds.. Het Obligatie Fonds is een wereldwijd beleggend obligatiefonds. Er wordt belegd in een wereldwijd gespreide portefeuille van vastrentende waarden van een groot aantal OESO- Landen..

· Euro Obligatie Fonds/ ING International (II) Oblirente Fund.. Het Euro Obligatie Fonds en de ING International (II) Oblirente Fund beleggen in vastrentende waarden van debiteuren uit de EMU- landen. Daarnaast kunnen de fondsen beleggen in vastrentende waarden van debiteuren buiten de EMU, mits het valuta- en renterisico volledig worden afgedekt ten opzichte van de euro..

· Continu Click Fonds Amerika.. Het Continu Click Fonds Amerika belegt minstens 90 procent in kortlopende euro- obligaties en maximaal 10 procent in een optieportefeuille op de S&P 500-index. Elke vijfde werkdag van de maand worden eventuele koerswinsten vast geclickt, waardoor 90 procent van het fonds wordt veiliggesteld..

· Continu Click Fonds Euro Stoxx 50
Het Continu Click Fonds Euro Stoxx 50 belegt minstens 90 procent in kortlopende eersteklas obligaties en maximaal 10 procent in een optieportefeuille op de Down Jones Euro Stoxx 50- index. Elke vijfde werkdag van de maand worden eventuele koerswinsten vastgeclickt, waardoor 90 procent van de waarde van het fonds wordt veiliggesteld..

· DepoRente Fund.. Het DepoRente Fund belegt in zeer kortlopende rentedragende deposito’s.

· ING Globa TopSelect Funds.. De ING Global TopSelect Funds belegt in die beleggingsfondsen die in een bepaald kand, regio of sector volgens de gestelde criteria (kwalitatief en kwantitatief) het beste presteren. De Global TopSelect Funds zijn ‘fondsen van fondsen’ en kennen twee varianten met een verschillend beleggingsbelei: 1. Global TopSelect Fund 100%- belegt volledig in een selectie van de best presterende aandelenfondsen wereldwijd. 2. Global TopSelect Fund 50/50- belegt voor 50% in een selectie van de best presterende beleggingsfondsen die beleggen in vastrentende beleggingsfondsen die beleggen in vastrentende waarden uit de gehele wereld..

· Protected Mix Funds 70, 80 en 90
De Protected Mix Funds beleggen in een combinatie van aandelen en obligaties. Dankzij een actief beschermingsbeleid is de beschermingswaarde van het fonds iedere dag 70, 80 of 90 procent van de intrinsieke waarde..

· Dynamic Mix Funds I t/m V
De Dynamic Mix Funds I t/m V zijn ‘fondsen van fondsen’, wat wil zeggen dat zij beleggen in verschillende beleggingsfondsen. De vijf Dynamic Mix Funds koppelen een grote spreiding van de beleggingen aan het actief beheer van de portefeuille. Door de actieve ‘rebalancing’ blijft het risicoprofiel van de Dynamic Mix Funds overeenstemmen met het oorspronkelijke beleggingsprofiel..

9. Hoe komen koersen tot stand..?

Een koers is een prijs die beleggers betalen of krijgen voor effecten. Die koers wordt bepaald door vraag en aanbod en ligt dus vooraf niet vast. Veel vraag en weinig aanbod leiden tot stijgende koersen en omgekeerde situatie tot dalende koersen. Je treft dit mechanisme ook aan in bijvoorbeeld de huizenmarkt. Is er veel vraag naar huizen en weinig aanbod dan stijgen de prijzen, is er weinig vraag en vel aanbod dan dalen de prijzen. Hoe meer er vraag naar is voor een bepaalde effecten, hangt af van vele factoren. Zo zijn interne invloeden zoals de winstvooruitzichten van een onderneming van groot belang. Evenals externe invloeden als de rentestand, valutabewegingen, het politiek-economische klimaat en de gang van zaken op andere toonaangevende beurzen (New York, Londen, Tokio) Zelfs het weer kan invloed hebben op de koersen. Denk bijvoorbeeld aan aandelen Heineken. De bierverkoop is sterk afhankelijk van het weer in de zomer. In een erg warme zomer zal de bieromzet een stuk hoger zijn dan in een slechte zomer en zal er meer verkocht worden. Door de hogere omzet zal de winstverwachting toenemen en de koers van het aandeel Heineken waarschijnlijk stijgen.

10. De beurs

De beurs is de ontmoetingsplaats tussen kopers en verkopers van aandelen, obligaties en nog een aantal dingen. Er wordt uitsluitend gehandeld in effecten op grond van opdrachten. Als er meer vraag is dan aanbod, dan kunnen kopers en verkopers alleen tot elkaar komen tegen hogere koersen, en omgekeerd. De prijs van een aandeel wordt hoger als er veel vraag naar is, en lager als er weinig vraag naar is. Er is op de beurs altijd sprake van een golfbeweging, periodes waarin er veel gekocht word en periodes waarin er weinig gekocht wordt. Maar normaal gesproken hersteld de beurs zich altijd weer. De beurs maakt een langzaam omhoog-golvende beweging: het tweede dal is minder diep dan het eerste, de tweede piek is hoger dan de eerste, het derde dal is weer minder diep dan het tweede en de derde piek is weer hoger dan de tweede, enz. Nu zijn de koersen ontzettend laag door de belastingverlagingen in amerika.

11. Begrippen..

· Effectenhuis: firma’s die in aandelen handelen..

· Index: cijfer dat aangeeft hoeveel de prijzen in een bepaalde periode zijn gestegen of gedaald..

· Opties: rechts om pas over een tijdje te beslissen of je iets koopt, terwijl in die tussentijd niemand het kan kopen..

· Aandelen: bewijs dat je geld hebt gestoken in een bedrijf..

· Obligaties: schriftelijk bewijs dat je aan de overheid of aan een bedrijf geld hebt geleend tegen rente.

· Dividend is de beloning die u krijgt van het bedrijf waar u aandelen van heeft. De hoogte hiervan hangt af van de bedrijfsresultaten dus het kan sterk wisselen. Het is ook afhankelijk van de leiding, conjunctuur en van de structurele ontwikkelingen. Het dividend wordt meestal eens per jaar uitgekeerd, maar soms ook tussentijds.

Bijlagen..

Bronnen die we hebben gebruikt:

Internet: - www.google.com - www.scholieren.com - www.geldxpert.nl - www.ingbank.nl - www.beterbeleggen.com - www.beursadvies.nl - www.beleggenvoorjongeren.nl - www.collegenet.nl

Folders:

De brochures: - Folders van GeldXpert: - Beleggen. - Hypotheken, verzekeren, sparen, beleggen.

Folders van de ING Bank - Beschermd beleggen - Beleggers hypotheek - Beleggen in Beleggingsfondsen - Beleggen

Folders van ABN-AMRO - Portefeuille Wijzer - Overzicht beleggingsfondsen

Folders van Fortis Bank - Beleggen - Beleggen – telefonisch beleggen - Beleggen – Tarieven Beleggen

Folders van de Rabobank - Beleggen bij de Rabobank - Beleggen in opties - Beleggingsfondsen

Rabobank..

- Interview met de Heer Ron Coerver (beleggingsadviseur DSI) adres: Graanmarkt 1, 1681 PA Zwaagdijk
Telefoon: 0228-566766
E-mail: beleggingen@wfo.rabobank.nl

Ingbank.. - Informatie gevraagd bij de Heer Arnold L. van Bemmel (Adjunct directeur Commerciële zaken) Adres: Stationweg 5, 1621 HZ Hoorn
Telefoon: 0229- 287602
E-mail: mkb.hoorn@ingbank.nl

- Rabo Bank..

Interview met de Heer Ron Coerver (beleggingsadviseur DSI)

adres: Graanmarkt 1, 1681 PA Zwaagdijk
Telefoon: 0228-566766 E-mail: beleggingen@wfo.rabobank.nl

1. Wat is beleggen en wat maakt het zo interessant? - Beleggen is een alternatieve vorm van sparen waar iemand deelneemt in een bedrijf. Mensen vinden het beleggen zo spannend omdat je een hoger rendementmee kan verwachten..

2. Waar in kunnen we beleggen? - Je kan in een paar dingen beleggen zoals - aandelen, - divident, (het afgeleide vorm van opties) - obligaties, - opties, - En garantie producten

3. Wat zijn de risico\'s bij beleggen? - Het risico bij beleggen is dat je inzet kan dalen. Bijvoorbeeld je koopt aandelen en de volgende dag is het minder waard.. Als je risico\'s wilt nemen moet je beleggen.. Wil je geen risico nemen dan zou je niet moeten beleggen .Maar heb je toch twijfels en je wilt zo graag beleggen dan zou je het best een beleggingsfonds voor jou laten beleggen..

4. Hoe begin je te beleggen? - Je gaat naar een bank en je opent een effecten rekening.. Dan ben je eigenlijk klaar en kan je gelijk beleggen.. Het enige wat je moet doen is zeggen hoeveel aandelen je wilt kopen..

4. Hoe begin je te beleggen? - Je gaat naar een bank en je opent een effecten rekening.. Dan ben je eigenlijk klaar en kan je gelijk beleggen.. Het enige wat je moet doen is zeggen hoeveel aandelen je wilt kopen..

5.Hoe kan je risico\'s beperken? - Risico\'s kan je beperken door in garantie pruducten te beleggen..

6. Wat is een beleggingsfonds? - Een beleggingsfonds die besluit samen met jou in welke aandelen enz. je het best kunt beleggen.. En uiteindelijk beleggen ze het ook voor jou.. Zij doen eigenlijk het hele werk voor jouw..

7.Hoe komen koersen tot stand? - Door vraag en aanbod komen koersen tot stand..

8.Wat zijn effecten? - Effecte is een verzamelsnaam voor aandelen en obligaties.

9.Wat is een index? - AX Amsterdamse effecten index is een graadmeter van verschillende aandelen..

10. Wat zijn opties? - je hebt 2 soorte opties call& put opties.. Call opties geven je het recht om aan delen te kopen.. Put opties geven je het recht om ze te verkopen.. Voor die rechten moet je geld betalen.. Dat geld dat je betaald noemen we je Premie..

11. Wat zijn Obligaties? - Dat zijn waardepapieren van bedrijven waarin je deelneemt..

12. Wat zijn warants? - Vergelijking met call opties soort rechten waarmee je aandelen kunt kopen..

Afgenomen do0r: Isil

Conclusie..

Als je geld over hebt, dan is beleggen in aandelen het beste wat je kan doen, ook al gaat het niet goed met de economie. Als je nog onervaren bent en het wat veiliger wil spelen, doe dan aan een collectieve belegging. Als je er al wat meer verstand van hebt, dan kun je meer winst maken door individueel te gaan beleggen. Of je belegt in obligaties. Zelf zouden we in obligaties beleggen. Want je krijgt toch altijd je inleg weer terug met minimaal 6% rente..

Je moet echter, zelfs als je aan een collectieve belegging doet, goed de koersen in de gaten houden. Denk je dan dat je dat niet kan, of wil je gewoon het risico niet nemen, neem dan een spaarrekening op lange termijn.

REACTIES

R.

R.

heb je toevallig ook nog de bronnen op je computer staan?

19 jaar geleden

E.

E.

Tof werkstuk bedankt PP: !

18 jaar geleden

T.

T.

Leuk dat er gezegd wordt dat je geld geïnvesteerd in obligaties toch nooit kwijtraakt. Op zich een goed stuk maar bij tijd en wijlen een beetje naïef wat betreft de risico's, heb ik het idee. Beleg je zelf nu al?

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.