Tatoes en piercings

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 4e klas havo | 1038 woorden
  • 25 februari 2004
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
44 keer beoordeeld

Lichaamsversiering

Vaak is het lichaam het eerste wat mensen gaan versieren. Je kan dit op verschillende manieren doen. Je hebt eerst en vooral de ‘kunstvormen’ zoals tatoeages, piercings en bodypaintings. Maar sommigen gaan nog een stapje verder en manipuleren hun lichaam. We zetten voor jullie alles eens op een rijtje.
Lichaamsversiering steeds populairder bij westerse jongeren!
In veel niet Westerse culturen worden lichaamsversieringen uitgevoerd om bij de groep te horen of maken ze deel uit van een inwijdingsritueel.
Bij ons in het Westen heeft de lichaamsopsmuk niet zozeer met rituelen te maken, maar spelen andere redenen een rol. Je kan voor lichaamsversiering kiezen gewoon omdat je het mooi vindt. Ook het element ‘afzetten tegen de maatschappij’ kan een reden zijn.
Sommigen kiezen voor een tatoe of piercing omdat het erotisch is, doorboorde tepels en geslachtsdelen zijn gevoeliger en een mooie tekening op je lichaam kan opwindend zijn. Bekende mensen laten zich ook meer en meer piercen of tatoeëren.
Dit zet jongeren er toe aan om dezelfde lichaamsopsmuk te nemen als hun idool.

Wat zijn piercings?

Het woord piercing is afkomstig van het woord: \"to pierce\", wat doorboren betekent. Gaten maken in de tong, navel, wenkbrauwen, lip, neus, enz. Al eeuwen lang laten mensen hun lichaam doorboren met allerlei sieraden. In de bijbel kun je het gebruik van neusbellen terugvinden. Egyptische farao\'s en hoge ambtenaren als teken dat ze belangrijk waren. Hoe belangrijker de mensen waren, hoe meer ze versierd werden met piercings. Afrikaanse stammen doorboren hun lichaam ook al jaren op allerlei plaatsen. Ongeveer tien of twintig jaar geleden, werd het piercen als iets gezien dat niet goed was.

Piercings, een trend

Tegenwoordig laten mensen hun lijf doorboren omdat ze het mooi vinden, omdat ze op willen vallen, of omdat ze erbij willen horen. Vooral navelpiercings zijn populair. Er gaan steeds meer mensen naar een \"tattoobar\" voor een tatoeage of piercing. Piercings zijn de laatste tijd heel populair bij jongeren. De rage begon in Amerika en heeft zich in een razend snel tempo verspreid door heel Europa.

Wat is de werking ervan?

Eerst wordt de huid schoongemaakt met ontsmettingsmiddel op de plek waar iemand een piercing wil. Voor het piercen wordt een naald van chirurgisch staal gebruikt.
Dat is een soort staal, waar niemand allergisch voor kan zijn. De plek waar de piercing moet komen wordt met een stift aangegeven. Hierna wordt er een tangetje op de plaats waar de piercing moet komen gezet. Dan wordt er een schone naald uit de verpakking gehaald. Het sieraad wordt dan in de naald geplaatst, de naald wordt dan door de plaats waar de piercing moet komen heen gehaald, zodat het sieraad op de juiste plaats komt te zitten.
De naald is hol, om het sieraad mee te kunnen nemen, en in de opening te kunnen doen.
Alles wordt nu nog een keer ontsmet.
Een piercing mag nooit met een piercingpistool worden aangebracht. Deze zijn niet nauwkeurig en het belangrijkste, deze kunnen niet gesteriliseerd worden.

Wat is bodypaint?

Oorspronkelijk waren magie en bodypaint met elkaar verbonden. De mens maakte zich op, beschilderde het gezicht en lichaam om het noodlot te bezweren en de goden te behagen. Er zijn nog steeds bevolkingsgroepen te vinden die deze denkwijze aanhangen. Het beschilderen van het gezicht en lichaam was een rite waar later de Egyptenaren op zo’n subtiele manier gebruik van wisten te maken en met zo’n verscheidenheid aan producten en verzorgingsmiddelen, dat we alleen daaraan al de mate van beschaving konden aflezen.
Nu wordt bodypaint enkel nog figuratief gebruikt en heeft een esthetische betekenis. Het is een bewegende kunstvorm.

Wat is branding?

Branding is het verbranden van de huid met doel een litteken over te houden, het is afkomstig uit de slaven tijd, de slaven werden gebrandmerkt om aan te tonen tot wie ze behoorde. Later in Afrika werd het gebruikt om het lichaam te versieren, de blijvende littekens werden aanzien als schoonheid. Textuur in de huid werd een schoonheidsideaal en net als scarificatie is het voor mensen met een donkere huid een goed alternatief voor de tatoeage. De wonden zorgen vaak voor een verandering in de kleur van de huid en zorgen voor reliëf. Vaak werden er tekens die een symbool moesten weergeven van moed aangebracht, en ook omdat het maken van een brandmerk zeer pijnlijk is. Zo werd bvb in Afrikaanse culturen de jongen die volwassen werd gebrandmerkt en daarna gevierd omdat hij zoveel moed kon opbrengen, het was een eeuwig teken voor zijn moed en volwassenheid.
Later werd dit verschijnsel ook opgemerkt in Amerika, branding werd net zo goed een kunstvorm voor het lichaam als een tatoe of piercing, later kwam deze ‘trend’ ook overwaaien naar het Westen.Vaak wordt het gebruikt in communes en sektes om leden aan te duiden en in te wijden.
Vroeger werd het brandmerk gemaakt met een in het vuur opgewarmde staaf, maar nu wordt het gedaan met een speciale pen die door middel van elektriciteit opwarmt. Hierdoor worden de mogelijkheden voor het ontwerp groot, toch valt het effect af te wachten. Het hangt immers van persoon tot persoon af, hoe de huid reageert op het litteken en dat hangt af van de huid van de persoon. Bij sommige is het resultaat zeer zichtbaar en is er een groot textuurverschil en bij andere niet.

Een aantal weetjes!

-De man met de meeste piercings ter wereld is een Belg.
Hij heeft maar liefst 137 gaatjes in zijn lichaam.
hij heeft ongeveer 30 piercings in zijn oren, 9 in zijn neus, 12 in zijn wenkbrauwen, 7 in zijn mond, 3 in zijn tong, 1 in zijn navel, 1 in elke tepel, en verder nog 69 op andere plaatsen.
-In sommige scholen zijn piercings verboden.
Veel leerlingen vinden dat pure discriminatie.

Ik vind piercings zelf meestal wel mooi staan, of een mooie tatoe op je schouder van een dolfijn of een adelaar vind ik wel weer mooi. Het enige nadeel is dat piercings kunnen gaan ontsteken en je er aids van kunt krijgen. En je hebt ook van die mensen die de namen van hun ‘geliefde’ op hun arm neerzetten en als ze later gaan scheiden dan zit je met die lelijke naam op je arm. Als je die dan wil weg halen, hou je een dik litteken over. Check trouwens www.t-sleurhuttie.tk eens!!!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.