Albrecht Dürer
1. Wie?
Albrecht Dürer was een Duitse schilder, graficus en kunsttheoreticus. Hij was een veelzijdig kunstenaar van grote betekenis, mede door de verspreiding van zijn uitzonderlijk grafisch werk.
2. Waar en wanneer werd hij geboren?
Dürer werd op 21 mei 1471 in Neurenberg geboren. Hij overleed plotseling op 6 april 1528 in Aldaar. Hij werd 56 jaar.
3. Waar leefde hij?
De grafische techniek leerde hij bij zijn vader, een goudsmid, die sinds 1468 meester was in Neurenberg en daar een edelsmederij bezat. Na 1486 werd zijn opleiding voortgezet in het atelier van zijn stadsgenoot Michael Wolgemut. In 1490 reisde hij naar Colmar, waar hij de (voor zijn aankomst echter overleden) schilder Schongauer hoopte te ontmoeten. Op 7 .juli 1494 trad hij in het huwelijk met Agnes Frey. Zij was zeer begaafd(zij speelde onder andere harp en vond de zakhorloges uit).Hij bleef kinderloos. In de herfst van dat jaar vluchtte hij voor een pestepidemie naar Italië, waar hij de perspectivische ruimtevoorstelling en de naaktschildering leerde kennen, wat van belang voor zijn ontwikkeling als kunstenaar was. In Italië maakte hij een groot aantal landschapaquarellen. Terug in Neurenberg(1495) vervaardigde hij, behalve aquarellen en altaarretabels, de reeks houtsneden apokalypse. In 1505 dreef een pestepidemie hem opnieuw naar Italië, waar hij in opdracht van Duitse kooplieden te Venetië het Rosenkranzfest schilderde, een van zijn hoofdwerken, dat daar grote indruk maakte. In 1507 keerde hij terug en sinds die tijd draagt zijn werk het stempel van de in Italië opgedane indrukken. Circa 1510 vatte hij zijn grafisch werk weer op. Tussen 1512 en 1519 werkte hij voor keizer Maximiliaan; in 1513 en 1514 ontstonden zijn beroemdste kopergravures: Ritter, Tod und Teufel; Der heilige Hieronymus im Gehäuse en Melancholie, absolute hoogtepunten van de grafische kunst. Na de dood van de keizer reisde Dürer in 1520/1521 naar de Nederlanden om zijn jaarwedde door Karel V gegarandeerd te krijgen. Dat Dürer in Neurenberg bepaalde privileges genoot bleek uit een verordening van de raad inzake een inbreuk op de bouwreglementering: de kunstenaar werd veroordeeld tot het betalen van een geldboete, maar mocht tegelijkertijd een geschenk in ontvangst nemen voor dezelfde waarde.
4. Welke kunstvormen? Inspiratie?
In werk en geschrift trachtte hij zich de ruimtelijkheid, de perspectief en de losheid van de Italiaanse renaissance eigen te maken. De lijn was zijn belangrijkste expressiemiddel; daarmee kon hij zich in zijn tekeningen het zuiverst uitdrukken. Hij had ook een grote liefde voor de natuur, zoals hij die ook al in zijn aquarellen(landschappen, dier-en plantstudies)(1494-1497) had weergegeven. Realiteitsweergave blijkt ook uit zijn meeste portretten. Hij hield zich intensief bezig met de toepassing van proporties en geledingen en ruimtecomposities, opgebouwd uit geometrische grondvormen(cirkel, vierkant en driehoek). Hij werd ook vrijer in zijn kleurgebruik, maar nooit werd hij de natuurtinten ontrouw. In zijn wiskundig werk (onder invloed van de Italiaanse renaissancisten) behandelde Dürer de perspectief en onderzocht hij de meetkundige verhoudingen in het menselijk lichaam.
5. Waar kan je werken van Dürer terugvinden? Voorbeelden?
Van Dürer zijn ca. 125 schilderijen bekend en meer dan 1000 tekeningen. De grootste collectie bevindt zich in het British Museum in Londen, vooral met waterverf gekleurde landschappen en portretten.
6. Andere kunstenaar?
Jean Pélerin, alias Viaotor. Zijn werken hebben ook een wiskundige ondertoon(perspectief).
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
In Aldaar?
Moet het niet gewoon aldaar zijn? :) dat betekent namelijk dat hij ook in Neurenberg gestorven is.
Aldaar is GEEN stad
13 jaar geleden
Antwoorden