Algemene gegevens:
Titel van de voorstelling: Rent
Naam van de Auteur: Jonathan Larson
Naam van de regisseur: Ivo van Hove
Namen van de hoofdrolspelers: Jim de Groot, Nurlaila Karim, Stefan Swinkels, Gino Emnes, Casey Francisco, Edwin Jonker, Ellis van Laarhoven Tom van Landuyt
Plaats en datum van de voorstelling: Luxor theater, 6 januari 2001
Plot
Samenvatting van het stuk:
eerste acte
Mark deelt een woning met Roger op de bovenste verdieping van een voormalige muziekuitgeverij in de Lower East Side van New York. Rogers vriendin is een half jaar gelden overleden omdat ze zelfmoord heeft gepleegd nadat ze erachter was gekomen dat ze AIDS had.
Roger heeft het daar erg moeilijk mee en hij probeert al een hele poos de perfecte Love Song te schrijven. Tom Collins belt om te zeggen dat hij in de tad I, mar tijdens het gesprek valt de verbinding weg. Dan belt Benny, een oude vriend van Roger en Mark, die belt om eeen afspraak te maken om de achterstallige huur te betalen. De rede dat het telefoongesprek afbrak was dat Tom werd overvallen, hij wordt verzorgd door Angel, een travestiet en straatmuzikant. Dan belt Maureen, de ex-vriendin van Mark zij heeft het uitgemaakt omdat ze lesbisch bleek te zijn.. Zij vertelt dat ze wil gaan protesteren tegen de door Benny geplande uitzetting van de daklozen. Zij vraagt aan Mark of hij haar geluidsapperatuur wil controleren. Dan ontmoet Roger Mimi, een aan drugs verslaafde SM-danseres. Ze worden verliefd, maar Roger durft er niet aan toe te geven, omdat hij bang is terug te vallen in zijn oude verkeerde life style. Mark komt Tom en Angel op straat tegen en ze gaan naar een hulpgroep voor seropositieven, ze zijn telleur gesteld in New York en ze willen naar Santa Fe om daar een eetcafe te openen. Als Tom en Angel samen alleen zijn durven ze langzaam toe te geven aan hun gevoelens voor elkaar.
Dan komt iedereen bij elkaar voor de protest actie van Maureen. Na afloop van de actie kondigd Benny aan dat hun protest geen nut heeft gehad. De groep is het hier niet mee eens en ze vieren “la vie boheme” uitbundig.
Bij verschillende mensen gaan tegelijkertijd piepers af ter herinnering dat ze hun medicijnen moeten nemen. Zo komt men er van elkaar achter dat ze besmet zijn met het HIV-virus.
Maureen gaat te ver in haar dominante gedrag tegenover haar huidige vriendin, Joanne, en deze maakt het uit. Benny probeert de daklozen uit het huis te laten verwijderen, maar er breekt een rel uit.
Tweede acte
Het is een week later als de bewoners van het huis binnendringen om Oudejaarsavond te vieren. Er staat een bericht van Alexi Darling op het antwoord apparaat van Mark. Zij biedt hem heel veel geld om bij haar te komen werken omdat ze film van Mark heeft gezien over de rel van een week geleden. Roger komt er achter dat Benny en Mimi ooit een relatie hebben gehad en hij kan dit niet goed hebben, hij zondert zich van haar af. Mimi kan hier niet mee omgaan en ze valt terug in haar oude leventje en ze gaat terug naar haar oude drugsdealer. Na een tijdje komen Maureen en Joanne weer bij elkaar, ze maken een nieuwe show, maar ze bekvechten voortdurend.
Het wordt lente en Roger gaat weg. Maureen en Joanne komen weer bij elkaar, en Roger en Mimi ook. Het wordt zomer en Alexi blijft Mark achterna zitten over zijn film. De relatie tussen Roger en Mimi brengt te veel problemen met zich mee en ze gaan uit elkaar, net als Maureen en Joanne. Angel overlijdt aan AIDS. De groep komt bij elkaar om hem te herdenken. Na de herdenking belt Mark Alexi om haar aanbod aan te nemen. Mimi ontdekt dat Roger zijn gitaar heeft verkocht en de stad wil verlaten. De groep drijgt uit elkaar te vallen, tot de grote telleurstelling van Tom, hij denkt dat dit niet is wat Angel gewilt zou hebben. Joanne en Maureen komen weer bij elkaar. Mimi en Benny vertrekken. Mark probeert Roger over te halen niet weg te gaan, ook omdat Mimi ernstig ziek is. Mark besluit dat hij zij eigen film wil maken en hij weigert werk voor Alexi. Dan wordt er een sprong in de tijd gemaakt. Roger is terug en hij heeft eindelijk de perfecte Love Song geschreven. Hij kan Mimi echter niet vinden. Dan komen Maureen en Joanne binnen, zij dragen een erstig verzwarte Mimi binnen. Zij hebben haar half-dood in het park gevonden. Roger zingt zijn nummer voor haar, dan sluit Mimi haar ogen en sterft.
Is er sprake van een of meer conflicten?
Meerdere
Het Toneelbeeld
In welke ruimte vond de voorstelling plaats: in het theater
Waar zit het publiek: in de zaal, als toeschouwer, het publiek wordt niet bij de voorstelling betrokken.
Heeft dat een bepaald effect: niet echt
Beschrijf het toneelbeeld:
décor: het décor bestond uit een hoop tafels, stoelen en matrassen. De muur was van karton en er zaten veel gaten in. Door de gaten gingen de acteurs af.
Licht: er werd eigenlijk veel gewerkt met licht en donker. Men gebruikte ook een camera op het toneel, de beelden daarvan werden geprojecteerd op een groot scherm en op twee kleine tv’s. Bij sommige scene’s werd het licht bijna helemaal gedoofd en gebruikten de acteurs kaarse op het toneel, dat gaf een hele bijzondere sfeer.
Kostuums: Er werd niet veel van kleding gewisseld, wat de acteurs aan hadden, hielden ze aan. Dat was voor het publiek erg duidelijk, je wist altijd wie wie was. De kleding was niet erg bijzonder. Iedereen droeg kleding die hun rol duidelijk maakte. Mimi (de SM-danseres) droeg hele sexy kleding en Angel droeg een wit truitje dat heel erg duidelijk maakte dat hij travestiet is.
Er was geen echte symbolische betekenis, behalve dat er door verschillende gebeurtenissen duidelijk werd gemaakt dat je moet \'Leven voor vandaag\' -in het nu leven dus. De thematiek kwam er wel erg duidelijk door naar voren. Als je keek naar het décor werd al gauw duidelijk dat het om een slechte buurt ging en je kon aan alles zien dat de mensen het niet erg makkelijk hadden.
Muziek en Geluidseffecten:
Werd er gebruik gemaakt van muziek of geluidseffecten? Ja, ze ondersteunden de handeling, soms waren ze zelfs een scene op zich, de acteurs vertelden dan door te zingen wat ze deden.
Personages:
Belangrijkste personages: Roger, Mimi, Mark, Angel, Tom, Maureen, Joanne
Karakteriasatie:
Roger: een man die diep droevig is en op zoek is naar een doel in zijn leven. Hij is bang om te leven. Hij is veel te bang om zijn vrienden te verliezen. Hij is het allemaal zat.
Mimi: een meisje dat stoer overkomt maar eigenlijk heel bang is om dood te gaan. Ook zij is seroppositief. Ze zoekt iemand om van te houden.
Mark: een jongen die nog niet helemaal weet wat hij wil, maar niet wanhopig is. Een zeker persoon die snel een oordeel over mensen heeft.
Angel: een overtuigde homo. Hij is niet bang zijn gevoel te laten zien en hij heeft zijn lot aanvaard, ook hij gaat dood.
Tom: ook hij is homo. Hij is zorgzaam en liefdevol.
Maureen: een zeker persoon, ze weet wat ze wilt en iedereen die daarbij in de weg staat, daar loopt ze overheen.
Joanne: ze weet net als Maureen wat ze wilt, maar ze heeft daarbij nog wel wat gevoel.
Je leert over alle karakters alles wat nodig is om te weten. Ook door de liedjes die ze zingen leer je veel over ze. Hun daden zijn voldoende gemotiveerd en ook geloofwaardig.
Onderlinge relaties: Roger en Mimi, en Maureen en Joanne hebben een kniperlicht relatie. Ze lopen steeds tegen obstakles aan die hun relatie geen goed doen. Tom en Angel hebben ook een relatie, maar die is veel dieper, zij hebben echt voor elkaar gekozen en ze blijven ook bij elkaar. Verder zijn alle karakters vrienden van elkaar, sommige wat oppervlakkiger dan de anderen.
Hoe kom je aan die gegevens: dat weet je door de liedjes die ze zingen. Zodra er ecen verandering van gevoel bij een van de karakters ten opzichte van een ander is, is daar vrijwel altijd een liedje bij. Je kan het ook afleiden uit hoe ze zich gedragen tegenover elkaar. Angel en Tom liggen een groot deel van de tijd dat ze geen tekst hebben te zoenen op het toneel. Roger en Mimi zie je niet vaak samen, daar weet je het uit de liedjes. Maureen en Joanne zie je niet zoenen, maar aan hun gedrag zie je dat ze een relatie hebben.
Met wie kon je je het beste indentificeren: Roger, hij is ook erg op zoek naar geluk, maar als ie het heeft wordt hij onzeker en begint hij te twijfelen of dit het wel is. Dat doe ik ook wel een beetje. Verder wil hij ook graag weg, ik heb zelf ook wel een drang om weg te gaan, de wereld in en verder wel zien waar je uitkomt.
Zijn het gewone mensen of vertegenwoordigen ze een standpunt:
Ze vertegenwoordigen wel een standpunt. Het verhaal maakt je duidelijk dat ook drugsverslaafden en homo’s mensen zijn. Dat ook zij gevoelens hebben en dat ook zij twijfels en angsten hebben.
Thematiek en interpretatie
Wat zijn voor jou de belangrijkste thema’s: drugs, AIDS en gevoelens van de mensen die er mee te maken hebben.
Welke middelen hebben je interpretatie bepaald: de liedjes die ze zongen en de dans die er soms bij kwam kijken.
Denk je dat de regisseur een geheel eigen visie op het stuk heeft gerealiseerd en is hij daar in geslaagd: ja, het is een heel nieuwe versie voor mij, je kijkt na it stuk heel anders tegen je eigen problemen aan, maar ook tegen mensen met AIDS of drugsproblemen.
Heeft het thema ook betrekking op jou: nee, ik ken niemand met AIDS en ik heb nog nooit drugs gebruikt. Wel zou je de gevoelens die de mensen hebben op je zelf kunnen betrekken. Elke puber / adolescent heeft twijfels en angsten over de toekomst en over je eigen gevoelens.
Boeiende werking
Wat boeide je in de voorstelling: de intense gevoelens die de mensen mee maken vond ik erg goed. Verder houd ik erg van musicals dus de zang en dans erin vond ik ook erg leuk.
Welke middelen heeft de regisseur daar voor gebruikt: zang en dans
Welke waren het meest effectief: de zang
Wat vond je niet boeiend: Angel en Tom stonden voortdurend te zoenen, dat had best wat minder gemogen. Als ze iets minder hadden gezoend was het ook duidelijk geweest dat ze verliefd waren.
Structuur
Hoe werden de gebeurtenissen gepresenteerd: de scene’s liepen goed in elkaar over. De scene’s waren bijna altijd tussen twee mensen. Behalve als de groep bij elkaar kwam.
Hoe is de opbouw van het stuk: het stuk loopt in chronologische volgorde. Er is steeds een verandering van situatie en daar reageert elk karakter anders op.
Zijn er veel wisselingen van tijd en hoe worden die gerealiseerd: de voorstelling was in chronologische volgorde met enorme sprongen in de tijd. Deze werden als het ware aangekondigd door een heel irritant ventje dat als er een sprong in de tijd werd gemaakt begon te gillen.
Recensie
Ik vond het een mooie show. De gevoelens werden goed uitgebeeld door de acteurs. Ze hebben allemaal onwijs mooie stemmen. Ik vond de situatie die tussen Mimi en Roger erg mooi uitgebeeld. Ik vind de stemmen van Jim de Groot en Nurlaila Karim heel mooi en ze passen ook goed bij elkaar. De recensie (zie bijlage) die ik heb gelezen vond ik wel kloppen. Ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld streng christelijke mensen weg zouden lopen. Dit omdat twee mannen een groot deel van de tijd op het podium liggen te zoenen.
Ik zou de voorstelling aanraden als geheel. Maar ik zou zeggen dat ze hem niet in het Luxor theater moeten gaan bekijken. Het geluid was slecht en sommige liedjes waren haast niet te verstaan, hierdoor ging een groot deel van het gevoel dat uit de liedjes naar voren kwam verloren.
Rent
7.4- Theaterverslag door een scholier
- 4e klas vwo | 2006 woorden
- 22 mei 2001
- 16 keer beoordeeld
7.4
16
keer beoordeeld
Bewaar of download dit verslag!
Om dit verslag toe te voegen aan je persoonlijke leeslijsten of te downloaden moet je geregisteerd zijn bij Scholieren.com.
26.800 scholieren gingen je al voor!
Ook lezen of kijken
Hoe stemden scholieren op de Top2000?
Zo wordt kerst op andere plekken in de wereld gevierd
Naïm won twee keer de Nederlandse Wiskunde Olympiade: ‘Het is echt mijn passie’
REACTIES
1 seconde geleden
F.
F.
Waar heb je "rent" bezocht? Rotterdam?
23 jaar geleden
Antwoorden