Oefentherapie

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 3e klas havo | 918 woorden
  • 3 februari 2004
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
6 keer beoordeeld

Hoe is de situatie op de arbeidsmarkt van oefentherapie?

Wat is oefentherapie?
Oefentherapie richt zich in de behandeling op het verbeteren van individuele
houdings- en bewegingsmogelijkheden met als doel het bevorderen van gezond
bewegingsgedrag.
Oefentherapie onderscheidt drie doelgroepen: cliënten zonder pijnklachten, patiënten met klachten van voorbijgaande aard en patiënten met blijvende gezondheidsproblemen. De Oefentherapeut stelt voor elke patiënt een oefenprogramma \"op maat\" op. Dit individuele behandelplan houdt rekening met de fysieke
en mentale conditie van de patiënt en met zijn of haar sociaal-maatschappelijke omstandigheden. Er wordt naar gestreefd de patiënt zo lang mogelijk zelfstandig te laten functioneren. De oefeningen zijn mobiliserend, spierversterkend en vooral Algemeen Dagelijks Leven -gericht, waarbij ook veel aandacht wordt besteed aan ontspanning en ademhaling. Kenmerkend is dat er steeds aandacht is voor de totale statiek en de algehele manier van bewegen.
De kracht van Oefentherapie is dat lichamelijke oefening niet alleen
gereserveerd is voor bijvoorbeeld spierversterking en mobiliteitsvergroting. De patiënt ondergaat cognitieve en proprioceptieve ervaring en attitudeverandering en raakt sterk betrokken bij de behandeling. De patiënt leert op deze wijze zijn of haar houding en
manier van bewegen zelfstandig te analyseren, te corrigeren en het geleerde toe te
passen in de dagelijkse handelingen. Houding en beweging worden zo binnen de eigen verantwoordelijkheid gebracht.
Uiteindelijk kan de patiënt door het verkregen inzicht, het vernieuwde lichaamsgevoel en het veranderende lichaamshouding eventuele klachten begrijpen, ontvangen en zelfs voorkomen.

Werkzame Oefentherapeuten

Tabel 1: Aantal (werkzame) leden in de oefentherapie naar geslacht.

Jaar: 1996 2001

Mannen 37 40
Vrouwen 728 760

Totaal 765 800
Aantal werkzamen1 850 895

1 Schatting op basis van organisatiegraad en beroepsdeelname.
Bron: NVOM, RAZW, 2001

Waarom zijn er niet zoveel oefentherapeuten?

Er zijn niet zoveel oefentherapeuten, want het is een baan met een moeilijke opleiding en de meeste studenten zijn vrouwen. Je kan met Vwo, Havo en MBO op niveau 4 beginnen met de opleiding. Het maakt niet uit welk pakket je hebt.

Opleidingsgegevens
Tabel 4: Opleidingsgegevens van oefentherapeuten vanaf 1999 tot 2003 (maand februari)

1999 2000 2001 2002 2003

Aantal eerstejaars studenten1 58 57 32 48 .
waarvan % vrouw 90% 89% 84% 94% .
Totaal aantal in opleiding 237 228 161 169 161
waarvan % vrouw 88% 85% 86% 86% 89%
Opleiding voltooid 53 37 52 41 .
waarvan % vrouw 96% 84% 90% 87% .

1 Instroom in prop.-fase.
Bron: CBS.

Er is dringend hulp nodig voor meer oefentherapeuten, want er komen steeds meer patiënten die dringend hulp nodig helpen en nergens anders terechtkunnen. De behandelingsduur is best wel lang en daarom zijn er dus dringend meer oefentherapeuten nodig. Hier zie je de behandelduur van de patiënten

%
Tot en met 1 week 4,2
Langer dan 1 week, tot en met 4 weken 12,7
Langer dan 4 weken, tot en met 6 weken 10,0
Langer dan 6 weken, tot en met 3 maanden 31,2
Langer dan 3 maanden 41,9

Patiënten met een langdurige en afgeronde behandelepisode hebben een gemiddelde behandelduur van 32,1 ± 6,2 weken. Evenals bij het gemiddeld aantal zittingen is dit een onderschatting van de werkelijke behandelduur.
Een groot deel van de patiënten met een langdurige behandelepisode heeft namelijk geen afgeronde behandelepisode.
Er zijn geen significante verschillen gevonden voor geslacht, leeftijd en verwijzen wat betreft de behandelduur. De gemiddelde behandelduur van vrouwen bedraagt 13,0 (± 8,9) weken. Voor mannen is de gemiddelde behandelduur 12,0 (± 8,6) weken. Patiënten in de leeftijdscategorie nul tot 14 jaar hebben gemiddeld de langste behandelduur (15,1 ± 9,2 weken).
De gemiddelde behandelduur van patiënten die door de huisarts verwezen zijn, wijkt nauwelijks af van de behandelduur van patiënten die door een medisch specialist verwezen zijn (respectievelijk 12,6 ± 8,8 en 13,5 ± 9,3 weken).

Hier een tabel van de situatie op de arbeidsmarkt van oefentherapie.

Arbeidsmarktsituatie
Tabel 5: Arbeidsmarktpositie van oefentherapeuten anderhalf jaar na afstuderen.

2000

Geslacht
Man 8%
Vrouw 92%
Duur intrede werkloosheid
0 maanden 67%
1-3 maanden 19%
4-6 maanden 11%
> 6 maanden 3%
Werkloos
Ja 3%
Nee 97%
Maatschappelijke positie
Betaald werk 87%
Studie 11%
Werkzoekend 2%
Andere situatie 0%
Loondienst
Ja 41%
Nee 59%
Aanstelling
Vast 55%
Tijdelijk 45%
Arbeidsduur
Full-time1 30%

Belangrijkste branches werkzaam2
Paramedische/diëtisten/logopedistenpraktijken 17%
Fysio- e. a. bewegingspraktijken/instituten 58%
Verpleeghuis somatische/psycho-geriatr. patiënten (gecombineerd) 6%

1 33 uur of meer in de hoofdfunctie.
2 Minimaal aandeel 5%.
Bron: HBO-Monitor.

De conclusie die je uit deze tabel kunt concluderen is dat als je eenmaal bent afgestudeerd voor oefentherapie, dat je bijna altijd aan het werk kan in 1 van de verschillende branches. Maar 3% is werkeloos van de afgestudeerden, en dat is heel laag in vergelijking met andere opleidingen. Als ze zijn afgestudeerd, dan duurt hun werkeloosheid meestal nog geen maand en dat is heel snel. De meeste gaan werken bij bewegingspraktijken, maar sommigen kiezen voor paramedici of in verpleeghuizen. Een klein gedeelte van 11% gaat na afronding van de opleiding door met studeren. Wat ook een belangrijk feit is, is dat maar 30% fulltime werkt. Dat betekent dat de meeste een paar dagen in de week werken en de rest van de tijd thuis zijn. Ook is vaak de aanstelling maar voor tijdelijk. De meeste (55%) blijft werken waar ze werken, maar toch een groot gedeelte (45%) zit niet op een vaste plek en zijn daarom niet zeker over hun toekomst. En dat kan leiden tot werkeloosheid als een bedrijf bijvoorbeeld gaat bezuinigen of gaat fuseren met een ander bedrijf.
De situatie voor oefentherapeuten is dus wel goed, want ze zijn hard nodig en kunnen daarom snel na de opleiding aan werk komen, maar ze weten haast nooit voor hoelang ze daar nodig zijn.

Mijn eigen mening is dat ik vind dat er dringend meer oefentherapeuten nodig zijn en daarom moeten ze meer gaan werven en proberen om de opleiding aantrekkelijker te maken voor een breder publiek. Het zou goed zijn als ze proberen om meer mannen te krijgen, want het grote merendeel is vrouw. Ze zouden ook bij de opleiding moeten garanderen dat je altijd als je geslaagd bent gelijk aan het werk kan. Daardoor komen er vast meer mensen op de opleiding af. Ik vind het een beroep dat nodig is voor de samenleving en daarom moeten er meer oefentherapeuten komen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.