Het huwelijk in de 21ste eeuw

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 353 woorden
  • 7 januari 2004
  • 75 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
75 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.

Meld je aan!

Heeft het huwelijk nog zin in de 21ste eeuw?

In onze cultuur was een langdurige relatie met éénzelfde persoon, liefst nog bestendigd door een huwelijk, hét model. De keuze voor het huwelijk van man en vrouw als ultieme relatievorm wordt vandaag sterk in vraag gesteld. Is het nodig een soort contract af te sluiten (voor kerk of wet) om je hele leven aan eenzelfde persoon gebonden te blijven? Een “samenlevingscontract”als houvast voor je relatie lijkt mij belachelijk. In de toekomst wordt er plaats gemaakt voor andere relatievormen: ongehuwd samenwonen, LAT-relaties, seriële monogamie .Veel mensen blijken niet meer in staat, welke relatievorm dan ook, vol te houden.

Vaak is men niet of onvoldoende bereid om de keerzijde van de medaille erbij te nemen. Het gras is altijd groener aan de overkant! Maar voor hoelang? Werken aan een relatie kost inspanningen langs beide zijden. Veel jongeren, adolescenten en ook volwassenen hebben moeite te investeren en zich te engageren. We leven ook in een soort ‘wegwerpmaatschappij’. We springen met onze emoties net zo om als met onze materiële spullen: voldoet iets niet, weg ermee!Uit onderzoek blijkt dat een gemiddelde verliefdheid 4 jaar duurt. Maar wat daarna?Kunnen gevoelens van respect, vriendschap en houden van de relatie verdiepen? Of kiest men voor een nieuwe persoon die op dat moment heel erg boeit en waarmee men verder wil? Als men getrouwd is of al kinderen heeft vermoed ik dat men toch meer moeite zal doen om de relatie te “herstellen” en niet zomaar weg te gooien.

Samen blijven voor de kinderen is tegenwoordig de hoofdreden om relaties een nieuwe kans te geven. Wanneer een koppel opteert voor kinderen kan dat zowel een extra dimensie als een extra last geven aan een huwelijk. Voor kinderen is het echter heel belangrijk om op te groeien in een veilige wereld, een warm en liefdevol nest, zodat basiswaarden zoals liefde en vertrouwen ervaren en op hun beurt weer doorgegeven kunnen worden. Maar zijn dit voldoende redenen om als partners samen te blijven?Eeuwige liefde lijkt zeldzaam, maar misschien toch na te streven en haalbaar, met of zonder huwelijk!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.