De Fiets

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 908 woorden
  • 30 oktober 2003
  • 79 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
79 keer beoordeeld

De fiets wordt in Nederland veel gebruikt. Vooral de studenten gebruiken de fiets omdat ze vaak nog geen rijbewijs hebben en het snel en gemakkelijk is in grote steden en drukke straten. Er zijn dan ook heel veel verschillende soorten fietsen, maar de fiets wordt niet alleen als vervoersmiddel gebruikt. Ook zijn er veel soorten fietsen die gebruikt worden voor de fietssport.

De fiets is al heel lang geleden ontstaan, en is in de loop van de geschiedenis steeds verder ontwikkeld. De verschillende soorten fietsen die wij tegenwoordig kennen waren er niet zomaar van de één op de andere dag. Daar ging vele andere fietsen aan vooraf.

Geschiedenis van de fiets. De geschiedenis van de fiets begint bij Karl von Drais in 1816. Hij bouwde als eerste een bestuurbare loopfiets, die naar hem \"draisine\" werd genoemd. Daarvoor waren al loopfietsen gebouwd, maar die waren niet goed bruikbaar, omdat je het voorwiel niet kon draaien. De eerste loopfiets van Von Drais was een log en zwaar houten ding. Hij woog vijfentwintig kilo en had een houten zitbalk.

Ernest Michaux, de zoon van een wagenmaker uit Parijs, bouwde in 1861 een voertuig met trappers op het voorwiel. Hij noemde zijn uitvinding \"vélocipède\".

Eerst was de Michaux-fiets van hout, maar in 1866 maakte hij een fiets van ijzer, die hij in het jaar daarop op de grote wereldtentoonstelling in Parijs tentoonstelde. Waarschijnlijk was de Haagse baron Otto Groenix van Zoelen de eerste Nederlander, die een Michaux-vélocipède bezat. Loopfietsen waren hier al eerder op de weg geweest, zeker vanaf 1826. De fiets van Michaux werd een succes. In veel landen werden op basis van deze vélocipède fietsen gebouwd en werden allerlei verbeteringen toegepast.

Een belangrijke ontwikkeling ontstond in 1871 toen de Engelsman James Starley een fiets bouwde die als hoge \"bi\" (bi is de afkorting van bicycle) geschiedenis zou maken.

In 1885 bouwde John Kemp Starley de eerste veiligheidsfiets met bijna even grote wielen en een ketting. Het prototype van de fiets van nu.

In 1845 was door de Engelsman Robert William Thomson een luchtband voor rijtuigen uitgevonden, maar zijn uitvinding werd niet gebruikt.

Tegen het begin van de twintigste eeuw werd de fiets in een groot aantal Europese landen en in de Verenigde Staten van Amerika steeds meer gebruikt. Het fietsen ging door allerlei technische verbeteringen ook steeds gemakkelijker. In de beginjaren moest het fietsen echt worden geleerd en daarvoor ging je dan naar een rijschool.

Om te mogen fietsen moest je vroeger rijwielbelasting betalen. Van 1924 - 1941 moest daarvoor een belastingplaatje worden gekocht dat aan de fiets moest worden gemaakt of in ieder geval te zien moest zijn. Sinds 1941 wordt geen belasting meer op fietsen geheven.

De fiets van nu ziet er ongeveer hetzelfde uit als de fiets van Robert William Thomson maar dan met veel meer moderne snufjes, zoals versnellingen, handremmen, snelbinders, het licht op de fiets en bijvoorbeeld het gel zadel.

Waarom is het product ontwikkeld? : Zoals we al zeiden in de inleiding is de fiets vooral belangrijk voor het vervoer. Het is vaak handig in drukke steden en straten waar je moeilijk met de auto kan komen. De fiets is in vergelijking met andere vervoersmiddelen relatief goedkoop. Het kost alleen lichamelijke energie en is dus niet slecht voor het milieu. Tegenwoordig wordt de fiets ook veel gebruikt als recreatiemiddel.

De toekomst van de fiets: De fiets krijgt steeds meer luxes dus zal er waarschijnlijk over 10 jaar wel een fiets zijn waar je op kunt e-mailen en waar een verwarming op zit… Je zult de weg niet meer kwijtraken want tegenwoordig is een navigatiesysteem niet meer weg te denken in een auto dus waarom niet op de fiets? De fiets zal dus steeds meer op een soort auto gaan lijken het enige wat niet zal veranderen is dat de fiets in beweging komt door te trappen. Want de fiets van tegenwoordig is vooral bedoelt om lekker in beweging te blijven (recreatie dus) en niet meer net als vroeger als vervoersmiddel, in ieder geval een heel stuk minder. Want de auto of scooter is toch een stuk sneller en gemakkelijker.

Nieuwste ontwikkelingen: De nieuwste ontwikkelingen op fietsgebied zijn onder andere het verstelbare stuur. Bij de fietsen met zo’n stuur kun je zelf je stuurstand aanpassen, zo kun je de fietshouding kiezen die jij het prettigst vindt. Ook zijn er speciale antislippootjes op een standaard zodat je fiets extra stevig staat. Tegenwoordig zijn er fietsbanden met een brekerlaag, dit zorgt ervoor dat je niet zo snel een lekke band krijgt.

Bronnen: * www.rijwiel.net * http://members.lycos.nl/zwawe/hobbies.html * http://home.student.uva.nl/judith.manni/index.HTM * www.velorama.nl

(de meeste sites hebben we via de zoeksite google gevonden)

Enkele soorten fietsen:

Damesfiets/Herenfiets ..Prakties.. Een dames of herenfiets is meestal niet voor recreatie maar meer om mee naar school te rijden, boodschappen te doen of naar je werk of sportclub te rijden.

City-Bike ...Recreatie... De city bike is meestal confortable en is vaak bedoeld voor een lekker stukje fietsen. De city bike word ook wel voor praktische redenen gebruikt. Mountainbike ...Recreatie... De naam zegt et eigenlijk wel de mountainbike is bedoeld voor de wildere kant van het fietsen in bergen of in bijvoorbeeld bossen. De fiets heeft meestal dikke banden en moet heel stevig zijn. Wielrenfiets/Racefiets ...Recreatie... De wielrenfiets is meestal sneller als gewone fietsen en is ook bedoelt om snel mee te fietsen. De fiets heeft een licht frame en heeft meestal een racestuur.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.